Andropauza

AndropauzaNejen dámy, ale i pánové si zažívají období přechodu a významnějších hormonálních změn. Andropauza u mužů je sice méně známá, jako její dvojče menopauza u žen, no navzdory tomu jde o životní období, kterému je potřeba věnovat patřiční pozornost. Pro tento věk je totiž typické, že se mužům mění fyziologie i psychika.

Trvání tohoto období jako i intenzita různých jeho projevů je přitom u každého muže jiná. Platí, že i když andropauza není žádná nemoc, její řešení je hodně podobné tomu, čemu se říká symptomatická léčba.

➡️ TIP: pokud hledáte rychlé řešení, doporučuji pilulky na erekci, které u mě osobně účinkují nejlépe: STOPOREX KLASIK, STOPOREX PROLONG

Nemusíte se samozřejmě bát, nejdu vám zakazovat alkohol nebo radit, že byste měli přistoupit k drastickým dietám nebo jiným podobným změnám. Několik režimových opatření týkajících se životosprávy však nutných určitě bude.

Co je andropauza

Co je andropauzaAndropauza je obdobím mužského přechodu, který je spojen s poklesem tvorby a hladiny hormonu testosteron. I když jednotná definice neexistuje a jako spolehlivá by neměla být v tomto případě ani Wikipedie, výše zmíněná věta je asi nejlepší možná definice.

Na rozdíl od menopauzy u žen není pokles testosteronu během andropauzy tak výrazný a proto toto období trvá mnohem déle

Hladina testosteronu začíná postupně klesat již od 30. roku života, přičemž první příznaky andropauzy se mohou v extrémním případě objevit i o 20 let později

Obecně bývá za zlomový moment považován u muže věk 40 let

Právě snížení hladiny testosteronu je považováno za nejdůležitější aspekt celého přechodu u mužů. Tento hormon ovlivňuje velké množství aspektů života a na rozdíl od žen, u mužů jde o situaci, kdy je testosteron absolutně dominantní a zároveň jediný významný pohlavní hormon. To sebou přináší i širší problémy, které nastanou při jeho snížení.

Prodloužení erekce

➡️ Doporučuji Stoporex (moje recenze):
– zlepšení erekce
– prodloužení doby pohlavního styku
– zdravější prostata
– zvýšení libida a chuti na sex

Cena:690 Kč

Hormon působí ve vícerých oblastech:

je zodpovědný za sexuální život a zdraví pohlavní soustavy, podílí se například na sexuálním apetitu, ovlivňuje plodnost a má nepřímý vliv na erekci
je důležitý pro fyziologii mužského těla, nakolik ovlivňuje druhotné pohlavní znaky, čili ochlupení a stavbu těla a svalovou hmotu
ovlivňuje taky na psychiku, mužům zajišťuje dostatek vitality, soutěživosti, energie, stabilizuje náladu, ovlivňuje chování a dává mužům potřebný „říz“

Samotná andropauza pochopitelně není nic negativní, jde o přirozenou součást života. Pokles testosteronu však sebou nese vícero negativních jevů, kterých intenzita může být u každého muže různá. Bez ohledu na tyto okolnosti byste však určitě neměli tento stav ignorovat, právě naopak, čím dřív ho začnete řešit, tím to bude snadnější.

Co se týče andropauzy, je dobré vědět ještě několik zajímavých údajů:

pokles testosteronu není jednorázovou záležitostí, postupně může klesat i dvě dekády a to o několik desítek procent
se samotným poklesem testosteronu se mohou nastartovat různá onemocnění cévního charakteru, kosterního aparátu a hlavně problémy v sexuální oblasti
zhruba polovina mužů musí užívat hormonální injekční léčbu, nakolik u nich došlo k výraznému poklesu testosteronu v krvi
nejintenzívnější projevy andropauzy jsou většinou po 50. roce života, no už muži po 40ce by měli pravidelně absolvovat kontroly u androloga

ŽENSKÁ MENOPAUZA

Andropauza je protipólem menopauzy, co je období přechodu u žen. Ta se projevuje taky změnami hormonální hladiny, dokonce bych řekl, že mnoho příznaků je hodně podobných. Pokud jde o tento fenomén, věnoval jsem mu samostatný článek s tématem klimaktérium, kde se dozvíte všechno podstatné.

Průběh andropauzy

Průběh andropauzyCo se týče průběhu andropauzy, tento stav nepřichází z ničeho nic a jeho průběh je dlouhodobější. Na rozdíl od ženské menopauzy sice nemá přechod u muže až tak zřetelně odlišné fáze, no jelikož i andropauza může trvat několik let, příznaky s ní spojeny přicházejí postupně.

Toto je nejčastější progres jednotlivých symptomů dle věku:

Od 30. do 40. let života: V tomto období dochází k pozvolnému klesání produkce a hladiny testosteronu, co sebou ale ještě nemusí přinášet vůbec žádné viditelné změny. Když už, tak nejčastěji nastávají změny v sexuální oblasti.

Od 40. do 50. let života: Toto období je nejrizikovější a to jednak tím, že pokles testosteronu je výraznější, ale i tím, že hodně mužů první příznaky související s fyzickou kondicí a mentální vitalitou ignoruje, čím průběh andropauzy jenom zhoršují.

Po 50. roce života: V tomto období se projevuje andropauza naplno. Dochází k problémům v sexuálním životě, objevuje se viditelně snížená fyzická výkonnost, muži mohou propadnout depresím a frustracím, projevují se první příznaky nemocí kardiovaskulárního systému a pohybového aparátu. Hladina testosteronu je na minimu.

Prodloužení erekce

➡️ Doporučuji Stoporex (moje recenze):
– zlepšení erekce
– prodloužení doby pohlavního styku
– zdravější prostata
– zvýšení libida a chuti na sex

Cena:690 Kč

Příznaky, problémy a poruchy spojeny s andropauzou

Příznaky, problémy a poruchy spojeny s andropauzouAndropauza má velké množství projevů a symptomů. Některé jsou viditelné víc, jiné méně, další mohou způsobit i souvisící problémy a poruchy v běžném životě. V zásadě však platí, že na rozdíl od žen jsou mnohé tyto symptomy vnímány muži i společností jako přirozená součást stárnutí a tak se z nich nerobí příliš velký problém.

Toto jsou nejčastější příznaky a problémy u mužů v andropauze:

Snížené libido: To, co muži řeší asi nejvíc hned v úvodu andropauzy, je snížení sexuálního apetitu, čili snížení libida. Tento problém přímo souvisí s hormonálními změnami a poklesem hladiny testosteronu a je nejviditelnější. Nejčastěji se to projevuje poklesem zájmu o fyzický a sexuální kontakt.

Problémy s kvalitou sexuálního styku: Kromě libida klesá i kvalita sexuálního života jako takového. Vyskytnout se mohou problémy s erekcí, i když ty přímo s testosteronem souviset nemusí. Muži však mohou mít problém dosáhnout například orgasmus víc krát po sobě, prodlužuje se čas, kdy jsou schopní znova dosáhnout erekci.

Psychika a problémy s ní: Další typickou kategorii problémových příznaků jsou psychické problémy. Muži mohou častěji trpět depresemi, mají pocity smutku, jsou podráždění, zhoršuje se jejich nálada a ta bývá nestabilní, velice často se mění. Objevit se mohou i pocity frustrace, jindy zas velká touha něco změnit a začít nové.

Snížená výkonnost: Nejen mentální, ale i fyzická výkonnost muže během andropauzy klesá. Nedostatek energie, nižší vitalita, zvýšená únava, rychlé unavení se během fyzické aktivity. Přibývá taky na hmotnosti a naopak ztrácí se svalstvo, co souvisí se změnou postavy. To všechno je pro období přechodu muže typické.

Problémy se spánkem: Problémy zaspat, časté probouzení se, postupně i příliš brzké probuzení se ráno se stoupajícím věkem. Tyto příznaky souvisí ani ne tak s testosteronem, jako spíše s hladinou melatoninu, tzv. spánkového hormonu. Jeho produkce taky se zvyšujícím se věkem klesá a spánek je méně klidný a méně regenerační.

Problémy s kůži a vlasy: Průvodním jevem andropauzy a to hlavně ve vyšším věku je postupná ztráta ochlupení, problémy s kvalitou pokožky a taky vypadávání vlasů. Muž se nadměrně potí a kůže se stává sušší. Jde v podstatě o opačný proces, jako během dospívání, co má přímou souvislost právě s hormonální hladinou testosteronu.

Řídnutí kostí: Jedním z dalších společných znaků menopauzy a andropauzy je řídnutí kostí. To se projevuje jejich osteoporózou a ve vyšším věku zvýšenou lámavostí. Právě proto se doporučuje právě během andropauzy ve zvýšené míře přijímat minerály, hlavně vápník, který působí na tento proces pozitivně.

Další příznaky a symptomy: Mužskou andropauzu mohou provázet například poruchy kognitivních funkcí, čili paměti a soustředění se, ztráta zájmu o okolí, horší kondice, bolesti kloubů, bolesti svalů nebo oslabení celkové životní vitality. V mnohých případech však jde i o procesy související nejen s poklesem testosteronu, ale obecně se starobou.

SKRYTÉ PROBLÉMY Z NEDOSTATKU TESTOSTERONU

Zapomínat nelze ani na některé skryté problémy, které se mohou vlivem snížení hladiny testosteronu vyplavit na povrch nečekaně a bez varování. Může jít například o aterosklerózu, osteoporózu, snížení tvorby bílkovin nebo poruchu tvorby červených krvinek.

Léčba andropauzy a podpora během ní

Léčba andropauzy a podpora během níAsi nejznámější možnost léčby andropauzy u mužů je substituční hormonální léčba. Ta může být podávaná v perorální formě, co jsou léky s pravidelným dávkováním, případně v injekční formě, kdy se injekční preparát aplikuje například jednou za tři měsíce.

Na doplnění odborné léčby andropauzy lze zkusit víceré režimová opatření a podpůrné přípravky přírodního charakteru, které působí stimulačně na organismus

Jednou z nejhorších možností je problém a průvodní projevy ignorovat. Stejně tak si je potřeba dávat pozor na to, co budete dělat a jaké podpůrné přípravky budete užívat, aby se nestalo, že později nebudete vidět dostatečný progres a na další postup rezignujete. Nejlepší je kombinace působení na testosteron a na negativní příznaky.

Prodloužení erekce

➡️ Doporučuji Stoporex (moje recenze):
– zlepšení erekce
– prodloužení doby pohlavního styku
– zdravější prostata
– zvýšení libida a chuti na sex

Cena:690 Kč

V zásadě tedy doporučuji hlavně následující opatření a postupy:

nakolik testosteron souvisí s pohybem, je důležité zaměřit se na pravidelný pohyb a cvičení, optimálně je cíleně cvičit s vyšší intenzitou, krátkodobě a častěji
kromě fyzické aktivity by jste si měli dopřát i odpočinek a to nejen během dne, ale hlavně v noci, alespoň 7 až 8 hodin spánku by mělo být základem
na kouření by jste měli okamžitě zapomenout, teď je ta správná příležitost
co se týče konzumace alkoholu, je vhodné ji omezit, nejzdravější možností je dát si jednou za čas pohár vína
určitě se vyhýbejte stresu, ten zvyšuje kortizol, který přímo působí proti testosteronu
pravidelný sex je nejlepší prevencí sexuálních problémů
zaměřujte se na změnu stravování, měli by jste konzumovat víc ovoce a zeleniny, aby jste přijímali vitamíny a minerály, nebojte se ani sacharidů a zdravých tuků
vyhýbat se je potřeba naopak sóji a sójovým produktům, lněným semínkům a ztuženým tukům
netřeba zapomínat ani na přírodu, která dala mužům do rukou silnou zbraň v podobě rostlin a bylin stimulujících tvorbu testosteronu, můžete si koupit například sušené afrodiziakální rostliny a připravit si z nich doma čaj

Nejčastější otázky o andropauze

Nejčastější otázky o andropauzeAndropauza sice zdaleka není na veřejnosti tak známá jako menopauza, no i o toto téma je poměrně velký zájem. Výsledkem je velké množství otázek od mužů, ale například i od jejich žen. Prošel jsem víceré internetová fóra a diskusní příspěvky, abych sesbíral ty, které se muži ptají nejčastěji. Teď k nim přiložím vlastní odpovědi:

Jsou andropauza a tzv. krize středního věku stejné?

Druhé pojmenování je populární hlavně v médiích, no nemusí jít o stejnou záležitost. Zatímco andropauza může nastoupit i těsně po 40. roce života, tzv. krize středního věku se může projevit i o 10 let později. Nejde tedy nutně o to samé, i když to může navzájem souviset. Většinou je však krize středního věku pojmenováním pro situace spojeny se psychikou a ne s hormony.

Souvisí andropauza s poruchami libida či erekce?

Průvodním jevem andropauzy bývá snížení libida, čili muž má nižší sexuální apetit a nižší chuť na sex. Nemusí být ale pravidlem, že nastávají problémy s erekcí, záleží od zdravotního stavu. Mechanizmus vzniku a udržení ztopoření penisu není během andropauzy nijak zvlášť ovlivněn.

Lze andropauzu diagnostikovat?

Na rozdíl od žen, u mužů nejsou příznaky andropauzy tak viditelné a někdy jsou považovány za přirozenou součást stárnutí. Navzdory tomu lze dle věku a přítomnosti některých symptomů andropauzu identifikovat. Nejspolehlivější diagnostikou je vyšetření testosteronu v krvi, kde se prokáže jeho pokles.

Je hormonální terapie opravdu jediná možnost?

Pokud to v minulosti platilo, dnes je situace diametrálně odlišná a existuje mnohem víc možností, jak si během andropauzy pomoct. Pořád však platí, že v těch nejtěžších případech je lékařská léčba substituční hormonální formou nejúčinnější. Na druhou stranu, já mám dobré zkušenosti i s volně dostupnými tabletami, které podporují testosteron.

Mám nějakou garanci účinků u volně dostupných tablet?

Tablety, které jsem zmiňoval, jsou čistě přírodní podporou testosteronu a při projevech a příznacích andropauzy. Jelikož tyto přípravky nemají syntetické látky z kategorie léčiv, intenzita jejich účinku nemusí být u každého muže stejná. Moje zkušenost s těmito přípravky je pozitivní a nejsem sám.

Jak fungují tablety na podporu průběhu andropauzy a proč je doporučuji

Jak fungují tablety na podporu průběhu andropauzy a proč je doporučujiKdyž mluvíme o poklesu testosteronu jako o jednom z nejdůležitějších momentů celého mužského přechodu, nesmíme zapomenout na možnosti zvýšení tohoto hormonu pomocí tablet. Jde tedy o podporu průběhu andropauzy a to velmi přirozeným způsobem.

Tablety totiž fungují na následovném principu:

Účinné látky, které se tady nacházejí, pozůstávají většinou z extraktů rostlin nebo z minerálů a vitamínů, které podporují přirozenou stimulaci testosteronu u muže

Přípravky díky svému složení působí stimulačně na hormonální systém a například na konkrétní gonadotropní hormony, které jsou zodpovědné za produkci testosteronu. V obsahu lze najít výtěžky rostlin typu Tribulus Terrestris či Fenugreek, jsou zde aj minerály jako Hořčík a Zinek, případně vitamíny skupiny B, C a D.

Prodloužení erekce

➡️ Doporučuji Stoporex (moje recenze):
– zlepšení erekce
– prodloužení doby pohlavního styku
– zdravější prostata
– zvýšení libida a chuti na sex

Cena:690 Kč

Díky takovému složení mají tablety hned několik plusů:

víte je koupit volně a bez nutnosti lékařského vyšetření, receptu nebo předpisu, nakolik jde o volně prodejné přípravky
jelikož neobsahují žádné syntetické látky, ale jenom čistě přírodní složky, jejich užívání je bezproblémové i z pohledu výskytu nežádoucích účinků
vícero výrobců těch nejlepších značek nabízí možnost vrácení peněz tím mužům, kteří nebudou spokojeni s účinky, co znamená minimální riziko

Chtěl bych ale zdůraznit, že na trhu je poměrně dost přípravků určených na podporu testosteronu. Víceré jsou určeny čistě pro sportovce, takže ty vám nemusí pomoct až tak komplexně. Vybírejte proto obezřetně ty značky, které jsou určeny mužům v přechodu.

ÚČINKY NEJSOU NA POČKÁNÍ

Základem úspěšnosti je pravidelné užívání delší dobu. Já sám doporučuji užívat jeden typ tablet alespoň 3 měsíce, neboť má vlastní zkušenost mi říká, že tyto přípravky mají pozvolně stoupající účinek právě během druhého a třetího měsíce užívání.

Tablety, které jsem vyzkoušel a mé zkušenosti s nimi

Tablety, které jsem vyzkoušel a mé zkušenosti s nimiV oblasti různých podpůrných přípravků jsem jako doma. U mně konkrétně ještě andropauza sice nenastala, ale na druhou stranu, problémy s nedostatkem testosteronu jsem již měl a rozhodl jsem se je řešit právě pomocí tablet s rostlinnými extrakty. Musím říct, že jsem byl nadmíru spokojen!

Pochopitelně, ne všechno, co na trhu najdete, bude opravdu účinkovat tak, jak deklaruje výrobce. Některé značky jsou prostě v praxi slabší, s tím se nedá nic dělat. Můžete si však vybrat ty kvalitnější. V této tabulce jsou ty, které u mně účinkovaly nejlépe:

ProduktHodnoceníOvěřená koupěRecenze
2. Stoporex Klasik
Přejít do obchoduMoje recenze
2. Stoporex Prolong Přejít do obchoduMoje recenze
3. Stoporex XXL Přejít do obchoduMoje recenze
4. Stoporex Women
Více infoMoje recenze
4.4/5 - (22 votes)

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *