Benedikt lékařský – Cnicus benedictus

Benedikt lékařský - Cnicus benedictus: účinky (i nežádoucí), použití a cenaBenedikt lékařský je svým vzhledem velmi nápadně podobný klasickému bodláku, který u nás většina lidí považuje za plevel. Na rozdíl od něj je však tato rostlina mimořádně užitečná a zajímavá, čím si vysloužila místo v tradiční bylinné medicíně. Již od středověku byla známá jako rostlina proti šíření morové nákazy.

Rostlina pochází původně ze Středomoří, kde jsou podmínky teplejší a kde je vlhkost vyšší, no daří se jí taky u nás. Její účinky jsou poměrně široká, zajímavostí je, že velmi častokrát se vyskytuje kombinace Pískavice řecké seno a Benedikt lékařský najednou v přípravku.

➡️ TIP: pokud hledáte rychlé řešení, doporučuji pilulky na erekci, které u mě osobně účinkují nejlépe: STOPOREX KLASIK, STOPOREX PROLONG, STOPOREX WOMEN

Je to právě kvůli tomu, že použití této kombinace je ideální na tvorbu mléka, co pomáhá na kojení. Ženy mohou taky využít účinky této rostliny v přípravcích určených na zvětšení a zpevnění prsou.

Benedikt lékařský: popis, využití, původ a výskyt, kde roste

Benedikt lékařský: popis, využití, původ a výskyt, kde rosteBenedikt lékařský je léčivá rostlina pocházející z Jižní Evropy, místem jejího přirozeného výskytu je taky Přední Asie. Z těchto původních míst se dnes rozšířil taky do našich zeměpisných šířek, no pořád si vyžaduje teplo a dostatek vlahy. První zmínku o této rostlině lze najít již na konci 15. století a zmínil ji slavný Galenos z Pergamu.

Benedikt lékařský je jedno až dvouletá teplomilná rostlina dorůstající do výšky 20 až 40 cm, která se podobá bodláku

Podobně jak bodlák, rostlina má chlupy a je pichlavá, má však žlutý květ

Rostlina kvite začátkem léta, především v červnu a červenci, předmětem sběru je nať

Zajímavostí je, že rostlina je využívána nejen v lidovém léčitelství, ale i jako potravina. V minulosti se přidávala například do piva, dnes je součástí některých bylinných likérů. Může se využívat i v sedacích lázních, ale v první řadě se používá především vnitřně a to v čajích, odvarech, záparech a tinkturách.

Pilulky na sexuální zdraví ženy

➡️ Doporučuji Stoporex Women (moje recenze):
– Sexuální zdraví pro ženy
– Zlepšení hormonální rovnováhy
– Optimální hladina estrogenu v těle
– Zvýšení libida a chuti na sex

Cena:619 Kč

Tady jsou její nejvíc ceněné účinky:

rostlina má antibakteriální účinky a stejně tak proti rakovinové vlivy, využívá se na hojení ran, ekzémů a vředů
pomáhá na trávící systém, především tím, že podporuje tvorbu žluče a šťáv důležitých pro trávení, stejně tak pomáhá na fungování jater
speciálně pro ženy je využitelný na podporu tvorby mléka, co pomáhá při kojení, avšak tady je potřeba ho kombinovat se Řeckým senem

Benedikt lékařský je v rámci lidového léčitelství považován za rostlinu s velmi širokým rozsahem působností. Má totiž nejen vyšší zmíněné účinky, ale působí například taky na močový systém, revma, nespavost nebo dýchací cesty. Používá se rovněž na komplexní posilnění organizmu a vitality.

ZAJÍMAVÉ A UŽITEČNÉ INFORMACE

Chcete vědět o Benediktu lékařském něco víc z pohledu rostliny, její stavby, výskytu a jiných podobných informací odbornějšího charakteru? V tom případě zkuste tento článek na Wikipedii, dozvíte se hodně zajímavých a užitečných údajů.

Látky a složení rostliny Benedikt lékařský

Látky a složení rostliny Benedikt lékařskýSamotná rostlina obsahuje poměrně velké množství skupin a druhů různých přírodních látek. Jsou tady různé typy kyselin, minerály, přírodní steroidy, silice, třísloviny, terpenoidy a živice. Právě díky těmto látkám má Benedikt lékařský tak široké vnější i vnitřní využití, samozřejmě, při správném dávkování.

Co se týče složení, tady jsou nejdůležitější skupiny látek:

Kyselina jablečná: Tato kyselina patří mezi jednu z hlavních ovocných kyselin a v Benediktu lékařském je vázaná na kalcium a magnézium. Má velmi pozitivní účinky na vitalitu a na využívání energie z potravin. Stejně tak je důležitou součástí trávícího procesu.

Třísloviny: Druhou důležitou skupinou látek pro podporu zdravého fungování organizmu jsou třísloviny, nazývané taky taniny. Mají antioxidační účinek, posilňují imunitní systém, mají protizánětlivé účinky a antimikrobiální účinky. Snižují taky riziko vzniku nádorů.

Terpenoidy: V Benediktu lékařském se z terpenoidů nacházejí především seskviterpeny. Jde o přírodní látky, které se vyznačují aromatickým vlivům, ale mají taky některé pozitivní vlivy na organizmus. Mají především antibakteriální působení a ovlivňují taky nervový systém.

Rostlinné steroidy: Fytosteroly, jak se rostlinné steroidy jinak nazývají, jsou látky velmi důležité pro zlepšení krevního oběhu a snížení cholesterolu v krvi. Mají taky antioxidační účinky a jsou důležité pro hormonální hladinu a její normalizaci.

Další látky: Kromě výše zmíněných skupin látek obsažených v rostlině lze najít v Benediktu lékařském například taky živice, lignany, sliz, fruktózu, glykosid, polyetyleny, prchavé silice, krystalické hořčiny knicínu a taky hodně slizu.

Benedikt lékařský a jeho účinky

Benedikt lékařský a jeho účinkyRostlina má na základě svého složení léčivé a podpůrné účinky ve vícerých oblastech. Pro ženy budou nejzajímavější především účinky ohledem tvorby mléka, no rostlina ovlivňuje mnohem více faktorů. Zajímavé je, že se dá využít tak vnitřně, jako i navenek, co stvrzuje domněnky ze středověku, které označují Benedikt jako tzv. všelék.

Pojďme si ale pěkně po pořádku představit nejdůležitější vlivy:

Zlepšení trávení

Pokud máte trávící a žlučové těžkosti, měli byste zpozornět. Rostlina totiž přispívá k normální funkčnosti střevního traktu a podporuje zdravou střevní mikroflóru. Působí proti nadýmání a nadměrné plynatosti, pomáhá při onemocněních jater a žlučníku, podporuje chuť do jídla a podporuje tvorbu vylučování žaludečních šťáv.

Podpora nervového systému

Pokud hledáte přírodní prostředek na povzbuzení nervového systému, právě jste ho našli, do této kategorie totiž spadá taky Benedikt lékařský. Dalším pozitivním vlivem rostliny je podpora lepší regenerace a oddychu, Benedikt se například používá i proti nespavosti.

Pilulky na sexuální zdraví ženy

➡️ Doporučuji Stoporex Women (moje recenze):
– Sexuální zdraví pro ženy
– Zlepšení hormonální rovnováhy
– Optimální hladina estrogenu v těle
– Zvýšení libida a chuti na sex

Cena:619 Kč

Vliv na pokožku

Jak jsem již zmínil, Benedikt lékařský má nejen účinky na vnitřek organizmu, ale i navenek. To se projevuje především v působení na pokožku, rostlina je velmi známým prostředkem například proti ekzémům a vyrážkám. Pomáhá taky na hojení hnisavých ran, kožních vředů, při léčbě psoriázy a při problémech s bércovými vředy.

Protinádorové, antibiotické a protibakteriální účinky

Benedikt lékařský je známým protirakovinným přírodním prostředkem. Má protivirové působení, například proti herpesu. Pomáhá taky proti chřipce, působí proti kvasným a hnilobným procesům v trávicím traktu a urychluje léčbu různých druhů zánětů.

Podpora tvorby mléka

Jedním z důležitých účinků pro ženy, které Benedikt lékařský má, je podpora zdravé a správní tvorby mateřského mléka. To je aj důvod, proč se tato rostlina doporučuje, především v kombinaci s Řeckým senem. První účinky užívání obou rostlin současně by se měli dostavit na třetí až čtvrtý den.

Vliv na dýchací soustavu

Jedním z dalších pozitivních účinků je příznivý vliv na dýchací soustavu. Benedikt lékařský se nejednou využíván na podporu zlepšení stavu při onemocněních dýchacích cest. Pomáhá, například pokud máte problém s dýcháním, ulehčuje ho.

Další účinky

Mezi další ceněné účinky rostliny patří udržení optimálního stavu kyseliny močové v organizmu, pomoc při látkové přeměně, pomoc při reumatizmu a onemocnění zvaném dna, působení proti chudokrevnosti a vyloučení jedovatých látek z trávicího traktu.

Vedlejší a negativní účinky

Benedikt lékařský: Vedlejší a negativní účinkyMůže mít Benedikt lékařský nežádoucí účinky? Je pravda, že vícero bylin přináší nejen žádané a pozitivní vlivy, ale taky ty nežádoucí a vedlejší, no světlou výjimkou je právě tato rostlina. Jestli již jde o její samostatné užívání nebo užívání přípravků, které obsahují extrakty z ní, hodně závisí především od dávkování.

Co se týče možných vedlejších účinků a kontraindikací, držte se těchto zásad:

přestože rostlinu lze užívat na podporu tvorby mléka v období kojení, ženy v těhotenství by se jí měly vyhýbat, nakolik ovlivňuje dělohu
při nadměrném užívání může dojít k výskytu nevolností a zvracení, pokud budete moc používat rostlinu zvenku, můžete vidět alergickou reakci pokožky
pozor je potřeba si dát na účinek nadměrné prokrvení orgánů, některým lidem může rostlina podráždit ledviny
dětem, seniorem a lidem s osláblým organizmem se může rostlina podávat pouze v terapeutických dávkách

SILNÁ AROMA

Nevím, jestli to mohu nazvat vedlejším účinkem nebo kontraindikací, no zachytil jsem na internetu a diskusích, že některé ženy užívající rostlinu na podporu tvorby mléka, cítily z pokožky nebo z mléka aróma typickou pro Benedikt lékařský.

Pěstování doma

Benedikt lékařský: Pěstování domaBenedikt lékařský se vyskytuje taky u nás, přestože v našich zeměpisných šířkách to není až tak přirozené, jak například na jihu Evropy. Navzdory tomu se pěstuje, především jako okrasná rostlina, i v zahradách. Pokud byste si chtěli tedy dopřát výhodu, že si půjdete natrhat nať rostliny přímo u domu, je to možné.

Pro úspěšné pěstování je potřeba řídit se následujícími pravidly:

při zasetí je velmi důležitá kvalita semene, sadit by se měly pouze ty, které po vyklíčení zůstaly na původním místě alespoň týden
semena je potřeba sadit do záhonů na jar, vzdálenost mezi nimi by měla být alespoň půl metru
rostlina musí mít dostatek slunečního světla a dostatek vlahy
na samotnou půdu není Benedikt lékařský příliš náročný, daří se mu taky na kamenité půdě a v zemině s menším výskytem živin
žluté květy kvetou od června do července, v tomto období vykonávejte taky sběr natě, sbírat můžete i lístky samostatně

Čaj, tablety i nálev na vnější použití

Benedikt lékařský: Čaj, tablety i nálev na vnější použitíBenedikt lékařský se stává čím dál tím populárnější rostlinou i u nás a je to vidno na množství různých přípravků, kde se nachází. Čím dál tím víc se taky v lékárně dají koupit výživové doplňky, kde se nachází, ale roste taky počet domácích receptů, které obsahují velké množství nápadů na přípravu rostliny pro domácí čaj, odvar nebo nálev.

Toto jsou nejčastější způsoby, jak můžete Benedikt lékařský využívat:

Čaj, zápar a odvar

Nejtradičnější formou přípravy bylinek je jejich vaření. Takovým způsobem si umíte připravit v domácích podmínkách například čaj, zápar nebo odvar, které se dělají ze sušených lístků. Můžete si taky připravit kombinaci s vínem, kde na půl litru vína jde jedna čajová lžíce. Cena takového nápoje je sice vyšší, ale tato forma je určitě nejchutnější.

Tinktura

Pokud se rozhodnete pro kombinaci bylinek s alkoholem, nejlepší formou je tinktura. Ta se dá koupit jako hotový produkt, případně si jí můžete připravit i doma. V případě domácí výroby je ideální kombinovat suché a drcené lístky s nějakým čistým alkoholem, například s vodkou.

Výživové doplňky – kapsle

Pokud se rozhodnete pro pohodlnější formu užívání, jsou tady výživové doplňky ve formě tablet a gelových kapsul. Benedikt lékařský se dá koupit samostatně, ale na trhu jsou také tablety obsahující dvojkombinaci Benedikt lékařský a Pískavice řecké seno určeny speciálně pro ženy. Extrakt z rostliny se nachází taky v přípravcích určených na zvětšení a posilnění prsou.

Pilulky na sexuální zdraví ženy

➡️ Doporučuji Stoporex Women (moje recenze):
– Sexuální zdraví pro ženy
– Zlepšení hormonální rovnováhy
– Optimální hladina estrogenu v těle
– Zvýšení libida a chuti na sex

Cena:619 Kč

Vnější použití

Benedikt lékařský může mít nejen vnitřní, ale rovněž vnější použití. Rostlina má velmi dobré účinky na pokožku a její různé defekty, například vředy, poranění či ekzémy. Ze sušených nebo čerstvých listů si víte udělat například sedací koupel na hemoroidy nebo nálev určený na kožné onemocnění.

Užívání a dávkování Benediktu lékařského

Benedikt lékařský: Užívání a dávkování Benediktu lékařskéhoV případě, že budete užívat hotové produkty a přípravky s obsahem rostliny, asi nejdůležitější zásadou je dávat pozor na nežádoucí účinky a kontraindikace. Stejně tak netřeba podceňovat dávkování, v opačném případě se můžete dočkat nevolností, trávicích těžkostí nebo alergické reakce.

Dle různých forem by mělo být užívání následující:

u běžných tablet je potřeba se řídit dávkováním doporučeným přímo od výrobce, obvykle se užívají jedna až dvě tablety víckrát za den
v případě vnějšího užití je použití spíše krátkodobější a to se týče tak sedacích koupelí a taky nálevů
čaj můžete pít jednou nebo dvakrát za den, především v závislosti od koncentrace rostliny
při záparu a odvaru se pijí 2 až 3 šálky denně, ideálně před jídlem
pokud jde o odvar s vínem, půl litru takového odvaru byste si měli rozložit alespoň na dva dny
při tinktuře vyráběné doma se obvykle užívá jeden panák denně, když si jí koupíte, postupujte dle návodu

Jak fungují tablety s obsahem Benediktu lékařského a proč je doporučuji

Jak fungují tablety s obsahem Benediktu lékařského a proč je doporučujiBenedikt lékařský se nachází i v tabletové formě, přičemž tady jsou na trhu nejčastější tři druhy přípravků. Prvním jsou výživové doplňky obsahující čistě extrakt z této rostliny. Druhým jsou tablety s kombinací Benedikta a Pískavice, které jsou určeny na podporu tvorby mléka. Třetím typem jsou tablety pro ženy určeny na podporu růstu prsou.

Všechny tři typy mají společný princip účinku:

Benedikt lékařský působí prostřednictvím svých látek v těle na jednotlivé orgány, tkáň a systémy s dlouhodobým působením, zlepšuje jejich fungování nebo stav

V případě, že se v tabletách kromě něj nacházejí i jiné extrakty a výtěžky bylin, výsledkem je synergické působení, které odráží širší složení právě širší paletou účinků. Ve většině případů jde o tablety, které jsou určeny speciálně pro ženy, no některé jednosložkové přípravky mají taky komplexní účinky.

Pilulky na sexuální zdraví ženy

➡️ Doporučuji Stoporex Women (moje recenze):
– Sexuální zdraví pro ženy
– Zlepšení hormonální rovnováhy
– Optimální hladina estrogenu v těle
– Zvýšení libida a chuti na sex

Cena:619 Kč

Má partnerka má zkušenosti právě s přípravky určenými na zvětšení prsou a zlepšení jeho pevnosti. Tyto tablety mají vícero výhod, přičemž z nich nejdůležitější jsou tyto tři:

díky přírodnímu složení je užívání těchto přípravků bezproblémové a to i dlouhodobě, netřeba se obávat žádných vážnějších vedlejších účinků
tablety jsou dostupné bez předpisu, takže je můžete koupit volně, vícero značek má dokonce vlastní eshop
velkou výhodou je taky širší působení a to díky kombinací vícerých extraktů společně s minerály, které účinky doplní

Právě poslední výhoda je nejdůležitější a to především pro ženy. Vliv na objem a pevnost prsou totiž tyto tablety dosahují právě díky fytoestrogenům, které působí podobně, jako lidské estrogeny. Výsledkem je vliv na hormonální systém jako celek, co pomáhá například při problémové menopauze nebo při špatném průběhu menstruace.

PRAVIDELNÉ UŽÍVÁNÍ

Bez ohledu na to, který typ výživových doplňků budete užívat, klíčem k úspěchu a k výsledkům je pravidelné a dlouhodobé užívání a dávkování. Platí to prakticky o všech přípravcích, které jsou založeny na rostlinných extraktech a přírodních látkách.

Tablety, které jsem vyzkoušel a mé zkušenosti s nimi

Benedikt lékařský: Tablety, které jsem vyzkoušel a mé zkušenosti s nimiNa trhu je v oblasti volně dostupných přípravků obsahujících Benedikt lékařský poměrně dobrý výběr. Existují sice i mnohem populárnější tablety, na druhou stranu, při výběru je důležité se dívat vždycky na účinnost v praxi. Hledět pouze na cenu nebo na deklarované účinky se nemusí vyplatit, mám s tím své zkušenosti.

Co se týče konkrétních značek, má partnerka vyzkoušela především tablety určeny pro ženy. Vzhledem k tomu, že je užívala dlouhodobě, má s nimi poměrně dost zkušeností a abych vám pomohla s výběrem, rozhodl jsem se zveřejnit značky, které u ní zabraly nejvíc:

ProduktHodnoceníOvěřená koupěRecenze
1. Stoporex Women
Více infomoje recenze
2. Feminus pro ženy
Více infomoje recenze

 

4.5/5 - (26 votes)

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *