Chilli – Čili

Chilli - Čili: účinky, zkušenosti, užívání a dávkováníČili nebo chilli je název, který označuje exotický druh menších papriček rostoucích především v tropických a subtropických oblastech Asie, Afriky a střední či jižní Ameriky. Někdy se tyto papričky označují i jako feferonky, avšak v tomto případě již nejde o typický protáhlý typ papriček, nakolik se jedná o jiný druh plodu.

Čili většina z vás pozná jako extrémně pálivé papričky, ale dnes již existují i jiné formy, nejčastěji koření, čili prášek. Ten se však v případě jednoho konkrétního druhu již označuje samostatně jako Kajenský pepř a jemu se budu věnovat odděleně, v dalším textu.

➡️ TIP: pokud hledáte rychlé řešení, doporučuji pilulky na erekci, které u mě osobně účinkují nejlépe: STOPOREX KLASIK, STOPOREX PROLONG

Samotná štiplavost, kterou vnímáme, však není nejdůležitější vlastnost těchto plodů. Naopak, jde pouze o projev důležité látky zvané kapsaicin. Právě kvůli této látce má chilli pozitivní vliv například i na potenci a libido.

Chilli: popis, využití, původ a výskyt, kde roste

Damiána: popis, využití, původ a výskyt, kde rosteČili papričky mají velmi dlouhou historii, dle historických pramenů pěstovaly čili již v 6. století před naším letopočtem indiánské kmeny na území Ameriky. Chilli se však vyskytovalo také v Indii, Číně, Japonsku, Vietnamu, Africe a v oblasti jižní a střední Ameriky, především v Mexiku. Velmi často se používá taky na Balkáně.

Chilli je exotický druh křovitých paprik Capsica s výrazním a typickým aromatem

Existuje více odrůd těchto paprik, například paprika čínská, křovitá, chlupatá, které se liší tvarem i pálivostí

Pro čili je typická především mírně sladká chuť a pálivost, která je daná látkou kapsaicin

Čili nemá pouze jednu barvu, naopak, papričky samotné mohou být zelené, žluté, oranžové a samozřejmě červené. Čím červenější je paprička, tím je plod zralejší. Zajímavostí je, že samotná látka kapsaicin způsobující pálivost se rozpouští v tuku, například v mléku, ale také v alkoholu.

Prodloužení erekce

➡️ Doporučuji Stoporex (moje recenze):
– zlepšení erekce
– prodloužení doby pohlavního styku
– zdravější prostata
– zvýšení libida a chuti na sex

Cena:690 Kč

Chilli je velmi žádané kvůli příznivým účinkům na víceré systémy v organizmu:

podporuje lepší trávení, větší chuť do jídla, působí příznivě na žaludek, ale samozřejmě pouze v přiměřené dávce
zlepšuje stav cév, imunitního systému, chrání srdce a má schopnost ničit baktérie a parazity
jde samozřejmě o velmi dobré afrodiziakum a díky rozšiřování cév podporuje kvalitnější ztopoření, rychlejší erekci a dlouhodobější trvání erekce

Přestože nejlepší způsob, jak vytěžit pozitivní účinky z Chilli papriček, je konzumovat je syrové, tento způsob má ale jednu velkou nevýhodu a tou je fakt, že dlouhodobá konzumace není možná pro každého. Pokud prostě nemáte rádi pálivé, máte problém. Čili totiž působí pozitivně na tělo až po delším užívání.

ZAJÍMAVÉ A UŽITEČNÉ INFORMACE

Chtěli byste vědět o Chilli víc? Chcete vědět, kde všude a kdy se pěstovala tato rostlina? Pokud jste zvědavý na její druhy nebo na to, co je to tzv. superchilli, doporučuji vám pročíst si článek na Wikipedii, který je velmi bohatý na takové informace.

Látky a složení rostliny Čili

Látky a složení rostliny Turnera diffusaČili je zdrojem nejen kapsaicinu, ale i vitamínů a dalších látek působících například na cévy, nervovou soustavu, žaludek či imunitu. Různé druhy minerálů taky pomáhají některým nevyhnutným metabolickým procesům v těle. Chilli však nemá až ta rozmanité složení, jak je tomu v případě jiných rostlin, no nahrazuje to účinky.

Toto jsou nejdůležitější látky, které Čili nabízí pro lidské tělo:

Kapsaicinoidy: Do skupiny kapsaicinoidů patří rostlinný alkaloid kapsaicin, kterého je v Chilli opravdu dostatek. Zajímavostí je, že zatímco v samotné rostlině má tato látka za úlohu ochranu vůči některým býložravcům a hubám, u lidí má tato látka podpůrné účinky na krevní cirkulaci, rychlost metabolizmu a taky stimulaci žaludeční sekrece a tedy podporu trávení.

Flavonoidy: Antioxidační účinky, protizánětlivé a protivirové působení, to všechno je charakteristické pro látky zvané flavonoidy, které se nacházejí i v Chilli. Pozitivní je, že flavonoidy dokáží stimulovat imunitní systém a tak zvyšovat jeho akceschopnost při boji s infekcemi nebo záněty

Vitamíny: Co se týče vitamínů, tak Čili je velice dobrým zdrojem především vitamínu C. Obsahuje i vitamíny A nebo E, no ne až v takovém množství. Vitamín C má blahodární účinek především na náš imunitní systém, na kosti, cévy, dásně a to proto, že vytváří kolagen nevyhnutný pro zdravé fungování této tkáně. Navíc, vitamín C si neumí naše tělo vytvořit, takže čili je jeho velmi dobrým zdrojem.

Minerály: Co se týče minerálů, v Čili najdete například draslík, mangan, železo nebo hořčík. Nejvíc bych z těchto látek zaměřil pozornost na železo, nakolik hraje klíčovou roly při tvorbě hemoglobinu a červených krvinek, co pomáhá zlepšit krevní oběh a tím pádem i prokrvení například pohlavní soustavy.

Karotenoidy: Látky zvané karotenoidy jsou velice dobré antioxidanty, které mají vysokou biologickou aktivitu a chrání naše buňky před oxidačním stresem a jejich předčasným stárnutím. Kromě toho podporují imunitu. Betakarotén obsažený v Chilli má příznivý vliv na bílé krvinky a organizmus si z něj umí za jistých podmínek vytvořit vitamín A.

Chilli a jeho účinky

Damiána a její účinkyPojďme se teď podívat na to nejdůležitější, proč jsem se začal vůbec Čili zabývat a to jsou účinky rostliny na lidský organizmus. Pro optimální vliv většiny těchto účinků je nutné, abyste plody konzumovali čerstvé a bez zpracování, ideálně dlouhodobě. Naštěstí to neplatí pro všechny účinky, především ne pro účinky na sexuální život.

Toto jsou nejdůležitější účinky, které Chilli má:

Zvýšení libida

Chilli je jednoznačně jedno z nejvíc účinných přírodních a přirozených afrodiziak. Může za to především jeho složení, které dodává tělu energii a vitalitu a zároveň ovlivňuje libido. Již sebemenší množství Čili dokáže ovlivnit organizmus natolik, aby to stimulovalo tvorbu hormonů, následkem čeho se zvýší chuť na sex. Tyto účinky poznaly již staré indiánské kmeny, především v střední Americe.

Podpora erekce

Kromě zvýšení libida podporuje užívání Čili taky ztopoření a erekci. Díky rozšíření cév a zlepšení krevního oběhu se dostane krev mnohem lépe, rychleji a ve větším množství do topořivých tělísek, co má za následek rychlejší a kvalitnější nástup erekce, ale například i její udržení po delší čas.

Prodloužení erekce

➡️ Doporučuji Stoporex (moje recenze):
– zlepšení erekce
– prodloužení doby pohlavního styku
– zdravější prostata
– zvýšení libida a chuti na sex

Cena:690 Kč

Zlepšení trávení

Jak jsem zmínil již výše, užívání Čili v rozumných dávkách podporuje sekreci žaludečních šťáv a to ovlivňuje pozitivně proces trávení. V přiměřeném množství je Chilli lepší než běžné koření a zlepšuje trávení, ale například také odbourávání tukových zásob. I proto se velmi opětovaně uvádí, že lidi užívající Chilli jsou hubenější.

Zlepšení fungování kardiovaskulárního systému

Rozšíření cév, snížení krevního tlaku, zlepšení činnosti srdce a prevence před srdeční arytmii. To jsou další pozitivní účinky rostliny a její plodů na náš organizmus, které se dotýkají krevního oběhu a kardiovaskulární soustavy. Navíc, kapsaicin účinně stimuluje celý krevní oběh a podporuje lepší prokrvení celého těla.

Zvýšení imunity a obranyschopnosti

Chilli má schopnost zlepšit imunitu a ničit baktérie, případně přispět k lepšímu průběhu akutních onemocnění, především zánětlivého a infekčního charakteru v oblasti dýchací soustavy. Kapsaicin a rovněž celé Čili jsou považovány za nejlepší přírodní antibiotika, které jsou ideální na prevenci a jako podpora při léčbě zánětů a infekcí.

Podpora nervového systému a pohybového aparátu

Pokud potřebujete uvolnit svalstvo, poradit si se zánětem klubů nebo problémy páteře, vícero zdrojů taky doporučuje užívání Chilli. To pomáhá při revmatu, no tady jsou jeho účinky zjevné až při dlouhodobějším užívání. Čili je velice dobré taky na zlepšení fungování nervové soustavy a pomáhá při bolestech hlavy.

Vedlejší a negativní účinky

Damiána – Turnera diffusa: Vedlejší a negativní účinkyJaké jsou nežádoucí účinky užívání Chilli? V principu žádné, ale je to ovlivněné především tím, zdali dodržujete správné užívání a dávkování. Nadměrné užívání totiž vyvolává změny na sliznici žaludku a například v kombinaci s vysokým krevním tlakem může být rizikovým faktorem pro hemoroidy.

Dejte si pozor především na tyto případy:

rizikové je užívání v případě těhotných a kojících žen, kde to nedoporučuje
stejně tak lidi se žaludečními vředy nebo nízkým krevním tlakem by měli užívání Chilli omezit
pokud máte nízkou hladinu cukru, inzulínu a triglycerolu v krvi, neměli byste Čili užívat, nakolik má schopnost snížit právě koncentraci těchto látek v krvi

TABLETY S EXTRAKTEM CHILLI

Pozitivní věc je, že u tablet s extraktem Čili, především těch určených na podporu erekce a libida, se nežádoucí účinky nevyskytují téměř vůbec. Je to taky proto, že z Chilli bývá vyextrahována pálivost, no pozitivní účinky zůstanou.

Pěstování doma

Damiána – Turnera diffusa: Pěstování domaČili je ideální rostlinou a plodinou na pěstování v domácích podmínkách a to tak na zahradě, jako i v květináči za oknem v bytě. Vyberte si ale větší odrůdy Chilli, ne okrasní. Pěstování jako takové je na první pohled nenáročné, ale základem je mít kvalitní semena, jinak budete z výsledku možná zklamání.

Při pěstování postupujte následovně:

semena je potřeba skladovat ve tmě, suchu a ne při extrémní teplotě
semena saďte v období před jarem, nejlépe v únoru
ideální zeminou je speciální substrát na Chilli, který můžete koupit v zahrádkářství
přikrytí semen může být pouze tenkou vrstvou, určitě je nezahrabávejte příliš do země
teplota klíčení by se měla pohybovat kolem 25 stupňů Celzia, během klíčení musí být zemina pořád vlhká
pokud budete pěstovat Čili venku, nejlépe ve fóliovníku nebo v nějakém úkrytu před mrazem
důležitý je dostatek slunka, pravidelné zalévání a střídmě hnojení

Chilli papričky, prášek a koření, tablety

Damiána – Turnera diffusa: Čaj, rozpustné afrodiziakum i tabletyPokud chcete užívat Chilli, máte na výběr dvě možnosti. První je užívání syrových papriček, co je sice nejpřirozenější, ale ne zcela vhodné na dlouhodobé užívání pro každého. Druhá možnost jsou různé výživové doplňky, které obsahují extrakty a výtěžky Čili.

Toto jsou nejčastější formy:

Surové Čili papričky

Pokud máte rádi pálivé, můžete si dopřát syrové Chilli papričky v celku. Konzumovat se dají buď k jídlu, nebo samostatně, co je však asi opravdu pouze pro některé povahy. Pokud je budete využívat v kuchyni, je lepší si je nakrájet a určitě byste to s nimi neměli přehánět. Z dlouhodobého hlediska dle mě postačí jedna menší paprička na dva či tři dny.

Prášek a koření

Druhou možností užívání výhod a benefitů pro zdraví je prášek a koření. Můžete si je koupit v prodejnách, případně si je připravit doma, pokud pomelete celé papričky na speciálním mlýnku. Velkou výhodou prášku a koření je, že se dají přidávat do polévek nebo do tekutých jídel, kde dokonale splynou s okolní konzistencí.

Tablety

Tablety jsou již na rozdíl od předešlých forem ne přirozená, ale zpracovávaná forma Čili. Buď jde o výživové doplňky na konkrétní účel, například na hubnutí či na potenci, nebo o výživové doplňky obecně, kde se mohou kromě Chilli nacházet i jiné látky. Já dávám přednost první skupině, která má lepší výsledky a účinky. Samozřejmě, rovněž tablety na potenci či odbourání tuku obsahují i další výtěžky a extrakty, nejen Čili.

Prodloužení erekce

➡️ Doporučuji Stoporex (moje recenze):
– zlepšení erekce
– prodloužení doby pohlavního styku
– zdravější prostata
– zvýšení libida a chuti na sex

Cena:690 Kč

Užívání a dávkování Čili

Damiána – Turnera diffusa: Užívání a dávkování DamiányCo se týče užívání a dávkování, platí tady jedno základní pravidlo: s mírou a dlouhodobě. Aby byly účinky Chilli viditelné a vůbec přítomné, musíte konzumovat Čili v syrové nebo zpracované formě delší dobu a především pravidelně. Zároveň však platí, že byste to neměli přehánět, nakolik si můžete žaludek a organizmus podráždit.

Při užívání a dávkování se zkuste držet těchto zásad:

víc než 5 Chilli papriček byste za týden zkonzumovat neměli určitě, pokud půjde o dlouhodobé užívání, mělo by to být ještě méně
těhotné ženy, kojící ženy a lidi s nízkým krevním tlakem by neměli Čili užívat
pokud budete kupovat syrové papričky nebo prášek, ověřte si jejich štiplavost na obalu
pokud se u vás objeví nějaké trávící těžkosti, užívání přerušte
dodržujte maximální denní dávku danou od výrobce výživového doplňku

Jak fungují tablety s obsahem Chilli a proč je doporučuji

Jak fungují tablety s obsahem Damiány a proč je doporučujiChilli je součástí vícerých tablet, ať již určených speciálně na potenci, hubnutí nebo jako obecný výživový doplněk. Důležité je však nejen to, aby se Čili v tabletách nacházelo, ale taky to, v jaké koncentraci a kvalitě se tam nachází. V případě tablet na potenci a erekci je obvykle pouze jedna z vícerých účinných látek v obsahu.

Tyto tablety jsou totiž založeny právě na vhodném složení:

Základem tablet je kombinace výtěžků a extraktů rostlin působících na libido a ztopoření, ať již přes hormonální stimulaci nebo přes lepší prokrvení penisu

Čili je v takových tabletách doplňující látkou, jejímž smyslem je především lepší cirkulace krve a roztažení cév, co podpoří a zkvalitní ztopořeni penisu. Zároveň je však potřeba říct, že přítomnost či nepřítomnost Chilli v přípravku ještě automaticky neurčuje jeho míru úspešnosti nebo viditelnosti účinků.

Prodloužení erekce

➡️ Doporučuji Stoporex (moje recenze):
– zlepšení erekce
– prodloužení doby pohlavního styku
– zdravější prostata
– zvýšení libida a chuti na sex

Cena:690 Kč

Já sám ale mám s podobnými tabletami poměrně bohaté zkušenosti a proto bych vám chtěl představit faktory, které jsou důležité při výběru konkrétní značky tablet:

základem by měl být certifikát ze strany Úřadu veřejného zdravotnictví SR, který poukáže na ověření složení a zdravotnou nezávadnost přípravku
druhým důležitým faktorem je správné složení a především dostatečná koncentrace nejdůležitějších účinných látek
třetím předpokladem úspěšného výběru je možnost bezproblémového dlouhodobého užívání, nakolik pouze takové má nejlepší vliv na výsledný efekt a účinky

Velkým plusem tablet je, že jsou dostupné bez lékařského předpisu. Pozitivně hodnotím také fakt, že většinou jsou tyto tablety bez vedlejších účinků a dají se objednat přímo od výrobců prostřednictvím eshopů. Šetří to čas, peníze, energii a je to nejvíc důvěryhodná cesta.

CHILLI VS. KAJENSKÝ PEPŘ

Do pozornosti bych chtěl dát jeden důležitý rozdíl, protože hodně lidí si výše zmíněné dva pojmy mýlí. Pokud se v tabletách nachází Kajenský pepř, jde o specifický druh koření z Chilli. Pokud je tam Chilli, neznamená to zas automaticky Kajenský pepř.

Tablety, které jsem vyzkoušel a mé zkušenosti s nimi

Tablety, které jsem vyzkoušel a mé zkušenosti s nimiČili můžete najít ve vícerých tabletách na erekci, potenci a zvýšení sexuální touhy. Velkou výhodou těchto tablet je jejich komplexní účinek obecně na potenci a zlepšení sexuálního života, přestože samozřejmě nezavrhuji ani samostatnou konzumaci syrových Chilli papriček.

Stejně tak nemusí být problémem, když tablety neobsahují přímo Čili, ale spíše výtěžky či extrakty z jiných rostlin. Pokud byste chtěli vědět, které značky tablet jsou nejkvalitnější a nejlepší, tady je tabulka s hodnocením tablet, které u mě účinkovaly nejlépe:

ProduktHodnoceníOvěřená koupěRecenze
2. Stoporex Klasik
Přejít do obchoduMoje recenze
2. Stoporex Prolong Přejít do obchoduMoje recenze
3. Stoporex XXL Přejít do obchoduMoje recenze
4. Stoporex Women
Více infoMoje recenze
4.6/5 - (14 votes)

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *