Chlamydie

ChlamydieChlamydióza je pohlavní choroba, jejíž původcem jsou chlamydie, konkrétně Chlamydia trachomatis. V Evropě jde o jedno z nejvíce rozšířenějších pohlavně přenosných nemocí, počet případů se počítá na několik stovek tisíc. Chlamydie jako takové mohou způsobit i jiné infekce, tak mužů i žen a dětí. Vyskytnout se mohou i v těhotenství.

V mnoha případech nejsou přítomny žádné příznaky a tehdy onemocnění odhalí až test. Výskyt je častější u žen ve věku do 25 let. Nakolik chlamydie mohou poškodit reprodukční orgány a inkubační doba je krátká, nutností je časná diagnostika.

➡️ TIP: pokud hledáte rychlé řešení, doporučuji pilulky na erekci, které u mě osobně účinkují nejlépe: STOPOREX KLASIK, STOPOREX PROLONG, STOPOREX WOMEN

Chlamydióza je tedy z hlediska pohlavního zdraví velmi vážné onemocnění a je třeba k němu tak přistupovat. Žádná léčba bylinkami či domácí alternativní léčba nemohou nahradit odbornou terapii od lékaře. Právě proto jsem se rozhodl věnovat nemoci podrobněji.

Co je chlamydióza

Chlamydióza je odborný název onemocnění, jehož původcem jsou chlamydie. Jde o pohlavně přenosnou nemoc, která může napadat několik tkáně, ale nás bude zajímat genitální chlamydióza. To primárně postihuje vylučovací a močovou soustavu.

Chlamydióza je infekční onemocnění způsobené chlamydií Chlamydia trachomatis
V případě napadení organismu tato bakterie způsobuje infekce v pohlavním systému, konečníku, nosohltanu a očních spojivkách, nejčastěji doprovázené výtokem
Přenos onemocnění může být přes vaginální, orální i anální sex

V případě plicní chlamydií, například Chlamydia pneumoniae, je možný přenos i vzduchem a kapénkovou formou. Při genitální infekci je nejpravděpodobnější způsob přenosu nechráněným sexuálním stykem. Zároveň platí, že z pohlavních orgánů může být infekce dotykem přenesena i do oka a později do spojivek.

Prodloužení erekce

➡️ Doporučuji Stoporex (moje recenze):
– zlepšení erekce
– prodloužení doby pohlavního styku
– zdravější prostata
– zvýšení libida a chuti na sex

Cena:690 Kč

Pokud jde o mechanismus šíření infekce, ten je odlišný od jiných onemocnění:

při přenosu z infikovaného člověka na nového hostitele je parazit první hodiny nerozpoznatelný imunitním systémem, je ve formě neinfekčního tělíska
zhruba po 20 hodinách přichází k jeho transformaci na infekční tělísko, které se dokáže velmi rychle rozmnožit do okolních buněk v tkáni, které napadl
pokud není infekce léčena, dochází k jejímu přechodu do chronické formy, přičemž u žen i mužů postupuje do pohlavní soustavy a ohrožuje vejcovody a prostatu
konečným stavem neléčené infekce je, že chlamydie napadnou i ostatní části pohlavního systému, způsobí neprůchodnost vejcovodů a ohrožení spermií

Parazit je schopen infikovat slizniční povrchy, u dospělých lidí zejména močově-pohlavní systém a oči. Rozšíření onemocnění se odhaduje až na 15% sexuálně aktivní populace. V případě přenosu na novorozence, což je také možné, může vzniknout infekce i v plicích.

Inkubační doba

Pokud jde o genitální chlamydióze, zde je inkubační doba od nakažení se po vypuknutí infekce a případné projevení se příznaků v rozmezí od 1 do 3 týdnů. Problémem je však právě to projevení se příznaků, protože onemocnění probíhá ve většině příznaků bezpříznakově. To zároveň posiluje i jeho vysokou infekčnost a přenos dál.

Chlamydióza a její příznaky a projevy

Nakolik chlamydióza napadá pohlavní a močové ústrojí, nejtypičtější příznaky se týkají právě urogenitálního systému. Časté jsou však i případy, kdy nedochází k žádným příznakům, čili z vnějšího hlediska je průběh chlamydióze asymptotický. Pokud se příznaky objeví, liší se podle toho, zda jde o muže nebo o ženu, některé jsou totiž individuálně.

Zde jsou nejčastěji symptomy při genitální chlamydióze:

u mužů se vyskytuje nejčastěji výtok z penisu, bolest ve varlatech, bolest a pálení při močení, časté močení menšího množství moči a problém udržet moč
u žen jsou typické příznaky hlavně výtok z pochvy, svědění a bolest při pohlavním styku, také pálení a bolesti při močení
v některých případech dochází i k lehkému krvácení mezi periodou

Pokud se dostane infekce až do plic, projeví se škrábáním v krku, dráždivým kašlem, únavou, bolestí hlavy a zimnicí. Následky neléčené chlamydióze způsobí bolestivé záněty pohlavního ústrojí, jeho zjizvení a nakonec i neplodnost.

Příčiny, rizikové faktory a přenos chlamydióze

Chlamydióza je zapříčiněna chlamydiemi, což jsou specifické typy bakterií, které mohou infikovat sliznice v těle. Aby infekce vznikla, musí přijít k přenosu, což bývá nejčastěji pohlavním stykem. Rizikovým faktorem je tedy nechráněný sex.

Pilulky na sexuální zdraví ženy

➡️ Doporučuji Stoporex Women (moje recenze):
– Sexuální zdraví pro ženy
– Zlepšení hormonální rovnováhy
– Optimální hladina estrogenu v těle
– Zvýšení libida a chuti na sex

Cena:619 Kč

Zde jsou příčiny a způsoby přenosu infekce:

Chlamydiová infekce Chlamydia trachomatis: Pokud mluvíme o formě chlamydiové infekce postihující pohlavní soustavu, tak za touto infekcí je typ bakterií nazvaný Chlamydia trachomatis. Jde o bakterii s dvoufázovým životním cyklem, což usnadňuje vznik infekce v buňkách. Jedná se o nitrobuněčného parazita s extrémně rychlým množením.

Přenos pohlavním stykem: Absolutně nejčastější přenos chlamydiové infekce je prostřednictvím nechráněného pohlavního styku. Statistiky udávají, že šance na přenos z jednoho člověka na druhého je až 60%, což je nadprůměrná hodnota ve srovnání s jinými infekcemi bakteriálního typu. Přenos může být vaginálním, análním i orálním stykem.

Jiný přenos mezi partnery: Z pohlavních orgánů může být infekce přenesena na jiné části těla, ale není to ta nejtypičtější cesta přenosu. Ještě vzácněji jsou jiné formy nákazy, například používáním stejné spodního prádla, ložního prádla nebo ručníků. Infekce v společných prostorech typu sauna, bazén nebo sprchy je už jen v teoretické rovině.

Přenos z matky na plod: Posledním způsobem je přenos chlamydií z matky na novorozence a to přímým kontaktem s porodními cestami. Takový přenos je vysoce rizikový pro dítě, protože následkem zavlečení bývají vážné infekce týkající se plic, oka či ucha. V extrémním případě hrozí novorozenci dokonce i oslepnutí.

Průběh, fáze a vývojová stadia chlamydióze

Chlamydiová infekce je nebezpečná tím, že má několik stadia vývoje, přičemž pokud je bez vnějších projevů, může postupovat velmi rychle. Nákaza se tak může rozšířit z genitální oblasti buď vnější cestou do očí, nebo vnitřní cestou dále do pohlavní soustavy.

Onemocnění má průběh v těchto fázích:

První stadium: V prvním stádiu se chlamydie dostávají do organismu, nejčastěji pohlavní cestou, výjimečně prostřednictvím kontaminovaných předmětů a přímým kontaktem. Během prvních hodin infikují vnitřek buněk, avšak ještě jsou v neinfekční podobě, takže si jejich imunitní systém nevšimne. A po několika hodinách se dostávají do infekční formy.

Prodloužení erekce

➡️ Doporučuji Stoporex (moje recenze):
– zlepšení erekce
– prodloužení doby pohlavního styku
– zdravější prostata
– zvýšení libida a chuti na sex

Cena:690 Kč

Druhé stádium: Druhá fáze je typická nástupem masivního množení infekce do okolních buněk a tkání. Pokud jsou přítomny příznaky, začínají se projevovat nejčastěji v oblasti pochvy nebo penisu a to typickým výtokem. Po čase přichází k postupu infekce i do močového systému, což s sebou přináší příznaky spojené s bolestmi a pálením.

Třetí stádium: Ve třetí fázi, pokud není infekce léčena, přichází k rozšíření i do jiných částí těla. V tomto případě jsou možné dvě cesty a to buď navenek, což bývá nejčastěji do očí a spojivek, nebo směrem dále do pohlavní soustavy. Nejčastěji dochází k infekci dělohy, vejcovodů a vaječníků, u mužů k zánětu prostaty.

Čtvrté stadium: V poslední fázi přichází k přechodu infekce do chronické formy a zároveň k nejvážnějším komplikacím a důsledkem neléčeného zánětu. Vyskytnout se mohou záněty kloubů, zjizvení pánevních orgánů, u žen dochází k sterilitě, u mužů k poklesu kvality spermií a vyvinout se může také tzv. Reiterův syndrom.

Diagnostika chlamydiózy

V případě, že onemocnění probíhá i s výskytem typických symptomů typu výtok z penisu nebo pochvy, je možné stanovit podezření na pohlavně přenosnou infekci. V případě bezpříznakové formy, nebo i při méně určitých projevech, je třeba provést laboratorní diagnostiku, která jediná může infekci potvrdit.

Zde jsou nejčastěji prováděné vyšetření a testy:

anamnéza – základem pro získání podezření je v tomto případě anamnéza a fyziologické vyšetření, kdy se zjišťují příznaky a místo infekce
testy z výtěrů – nejčastěji se provádí výtěr z močové trubice a výtěr z pochvy, který se pošle na laboratorní vyšetření PCR, které je nejpřesnější
sérologická diagnostika – v tomto případě se provádí vyšetření nepřímého typu, kdy se v krevním séru se hledají protilátky na chlamydiovou infekci
kultivační vyšetření – posledním způsobem je kultivace, která je ale příliš zdlouhavá v důsledku potřeby růstu odebraných vzorků a proto se v praxi příliš nepoužívá

Pokud existuje byť jen nejmenší podezření na chlamydiovou infekci, třeba čím dříve navštívit gynekologa nebo urologa. Vyšetření a testy by měly absolvovat oba partneři, právě kvůli pravděpodobnému přenosu. Při podezření na plicní formu se provádí test ze vzorku krve.

KONTROLA AJ PO LÉČBĚ

Testování na přítomnost chlamydií není jen záležitostí diagnostiky před léčbou, ale jde také o formu kontroly po skončení léčby. Účelem této kontroly je potvrzení, že došlo k úplnému přeléčení infekce. Test se provádí ve formě výtěru z místa infekce nebo z moči, obvykle s odstupem 1 měsíce od skončení léčby.

Řešení a léčba chlamydióze

Podobně jako u množství jiných infekcí bakteriálního typu, i při nakažení se chlamydiemi je nejúspěšnějším způsobem léčby antibiotická terapie. Čím dříve se s léčbou začne, tím lépe. V případě jejího zanedbání hrozí přechod infekce do dalších částí pohlavní soustavy.

Léčba však probíhá nejen medikamentózně, ale také v jiných formách:

Antibiotika

Na léčbu chlamydióze se indikují po úvodním vyšetření antibiotika. Konkrétní typ jakož i délku jejich užívání určí lékař na základě rozšíření infekce a doprovodných příznaků. Nejčastěji se využívá azithromycin, který se používá dlouhodobě i v jedné dávce. Léčba může trvat 1 až 3 týdny, při delší léčbě je vyšší pravděpodobnost úplného pokusem.

Sexuální zdrženlivost

Samozřejmostí je sexuální abstinence během infekce, během její léčby a také jistý čas po ní. V momentě diagnózy infekce je třeba zcela vyhýbat pohlavnímu styku a to ve všech formách. V žádném případě nepraktikujte sex ani s použitím antikoncepce. Po ukončení léčby počkejte ještě na kontrolu na potvrzení zmizení infekce.

Pilulky na sexuální zdraví ženy

➡️ Doporučuji Stoporex Women (moje recenze):
– Sexuální zdraví pro ženy
– Zlepšení hormonální rovnováhy
– Optimální hladina estrogenu v těle
– Zvýšení libida a chuti na sex

Cena:619 Kč

Zabránění dotykem

Z genitálií může chlamydiová infekce též rozšířit dotykem, zejména do očí a spojivek, takže pokud jí již trpíte, vyvarujte se možnosti takového kontaktu. Stejně tak je třeba si dát pozor na mechanické dráždění v této oblasti. Při tomto dráždění mohou chlamydie dostat do mezibuněčného prostoru a infikovat tak další tkáně.

Časté otázky o chlamydióze

Chlamydiové infekce jsou velmi časté, dokonce v některých věkových skupinách žen jde o nejčastější pohlavně přenosnou infekci bakteriálního typu. To s sebou přináší i velký zájem na internetových fórech a řadu otázek či dotazů. Zde jsou ty nejčastější:

Existují na chlamydióze i nějaké léky bez předpisu či domácí léčba?

Jedinou ověřenou léčbou, která má prokazatelné výsledky, je léčba indikována lékařem, čili antibiotika. Jakékoliv alternativy, například nějaké volné výživové doplňky či domácí léčba pomocí receptů s bylinkami, to vše vám může nadělat jen více komplikací.

Představují chlamydie riziko i pro ženy během těhotenství?

Ano, v těhotenství hrozí problém se správným vývojem plodu a je zde riziko přenosu infekce na novorozence. Největším problémem během těhotenství je výskyt mimoděložního těhotenství, v případě přenosu na dítě mu hrozí infekce očí, uší a plic.

Je výskyt bezpříznakové formy infekce vysoký?

To záleží na tom, zda mluvíme o infekci u mužů nebo u žen. U mužů je skoro polovina případů prosté nějakých viditelných symptomů. Horší je to u žen, kde tomu je v 80% případů. Na onemocnění se tak přijde až po otestování partnera s příznaky.

Může chlamydióza způsobit neplodnost? Pokud ano, u mužů nebo u žen?

Ano a to platí v případě obou pohlaví. U žen dochází k neplodnosti v momentě, kdy infekce přejde ze sliznice vagíny do dělohy a odtud do vejcovodů, nakolik způsobí neprůchodnost vejcovodů. U mužů zas napadne nadvarlata.

Dá se nějakým způsobem vůči chlamydióze chránit? Existuje imunizace?

Bohužel, neexistuje žádná forma vakcíny, takže vakcinace nepřichází v úvahu. Pokud jde o vytvoření protilátek v organismu po překonání infekce, ty se sice na jistý čas vytvoří, ale nezabrání to novému nakažení se v budoucnosti.

Jak fungují léky na chlamydióze

Jelikož jsou chlamydie specifickým typem bakterií, při léčbě se využívají antibiotika a to v perorální formě. U nekomplikovaných případů trvá u žen léčba 7 dní a u mužů 10 dní. Pokud jde o chronickou nebo opakovanou infekci, je potřebná 2 až 3 týdenní léčba.

Nejvíce se k léčbě infekce využívají antibiotika:

Ověřenou léčbou je okamžité nasazení antibiotik, jejichž cílem není zcela infekci zničit, ale spíše utlumit chlamydie a zárodky tak, aby si s nimi poradil imunitní systém

Mezi medikamentů se nejčastěji využívají makrolidová antibiotika, tetracykliny, chinolony nebo fluorované chinoliny. Aktuálně nejefektivnějším přípravkem je azithromycin, který lze podat i v jednorázové dávce. Alternativou může být použití doxycyklinu, který však nelze užívat dlouhodobě kvůli nežádoucím účinkům.

Prodloužení erekce

➡️ Doporučuji Stoporex (moje recenze):
– zlepšení erekce
– prodloužení doby pohlavního styku
– zdravější prostata
– zvýšení libida a chuti na sex

Cena:690 Kč

LÉČBA VŠECH sexuálních partnerů

Vzhledem k tomu, že chlamydiová infekce je vysoce infekční, je třeba, aby antibiotickou léčbu podstoupil nejen pacient, ale i jeho okolí, které s ním přišlo do sexuálního styku. Netýká se to jen posledního partnera, ale všechny partnery z posledního období.

prevence chlamydióze

Pokud zvážíme, že chlamydie se přenášejí velmi jednoduše jakýmkoli přímým sexuálním kontaktem a zároveň mnoho případů probíhá v asymptotické formě, prevence je v tomto případě opravdu velmi důležitá. Její součástí by měly být nejen konkrétní opatření týkající se forem přenosu, ale i celková podpora imunity zdravým životním stylem.

Zde jsou nejdůležitější preventivní opatření:

pohlavní styk – nejlepší prevencí vůči přenosu je bezpečný pohlavní styk s bariérovou antikoncepcí, čili s kondomem a to i v případě orálního styku
střídání sexuálních partnerů – vzhledem k vysoké infekčnosti a možnost bezpříznakového průběhu infekce si třeba dát pozor na nových sexuálních partnerů
hygiena – důležitou součástí prevence je udržování maximální hygieny v intimních oblastech, netřeba to však přehánět, protože i to je rizikový faktor
vyšetření během těhotenství – protože chlamydie mohou způsobit mimoděložní těhotenství i nakazit plod, prevencí je test na jejich přítomnost na úvod gravidity

ProduktHodnoceníOvěřená koupěRecenze
2. Stoporex Klasik
Přejít do obchoduMoje recenze
2. Stoporex Prolong Přejít do obchoduMoje recenze
3. Stoporex XXL Přejít do obchoduMoje recenze
4. Stoporex Women
Více infoMoje recenze
Děkujeme za hlas

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *