Clavin Original: Moje recenze účinků na známý přípravek pro podporu erekce

Clavin Original ucinky, davkovani, cena a recenzeZnačka Clavin patří mezi stálice na trhu s přípravky na podporu erekce a potence u nás. Z minulosti mám sám zkušenosti s těmito tabletkami a rozhodně nejsem jediný, stačí se jen podívat na čísla prodejnosti tablet a na nepřehlédnutelnou reklamu, která v minulosti běžela. Tato recenze bude zaměřená právě na tuto značku, konkrétně na Clavin Original.

Za tímto názvem je základní model tablet, který tvoří jádro přípravků této značky. Složení Clavinu Original vychází z kombinace účinných látek přírodního charakteru, přičemž hlavním účelem je podpora erekce. Zodpovídá tomu i samotný obal a slogan „spolehlivá erekce“.

➡️ TIP: pokud hledáte rychlé řešení, doporučuji pilulky na erekci, které u mě osobně účinkují nejlépe: STOPOREX KLASIK, STOPOREX PROLONG,

Dřív než začnu, chci objasnit ještě rozdíl mezi Clavin Original vs. Platinum. Druhou verzi jsem testoval taky a jde o prémiový typ tablet Clavin se zesilněným účinkem. Verze Original je však to, po čem sáhne většina mužů.

Doba testování produktu1,5 měsíce
Kdy se projevily první účinky1 - 2 týdny
Bez receptu✅ ano
Zlepšení erekce
Zvýšení libida
Zvětšení penisunezaznamenal jsem rozdíl
Vedlejší účinkyžádné
Věkvšechny věkové kategorie
Diskrétní doručenídiskrétně doručeny do 2 pracovních dnů
Lepší alternativaStoporex Klasik
Cena➡️ 690Kč
Ověřený prodej Oficiální e-shop

Výrobce a původ

Clavin Original: Výrobce a původZa značkou Clavin stojí společnost Simply You Pharmaceuticals, která má zastoupení taky u nás a to formou oficiálního distributora značky pro celé Slovensko. Pokud jste v oblasti přípravků na podporu erekce nováček, zřejmě vám název této společnosti neříká nic, ale to v principu nevadí.

Clavin Original samozřejmě před uvedením na trh musel splnit všechny přísná kritéria a to včetně registrace jak výživový doplněk ve formě tablet. Jde o volně prodejný přípravek, který se dá koupit bez předpisu, no nemusíte se bát o jeho složení. Pro užívání je absolutně bezpečný a navíc, je čistě přírodní.

Složení a účinné látky

Clavin Original: Složení a účinné látkyZákladem účinnosti Clavin Original jsou účinné látky, které tablety obsahují. Nejedná se však o žádné uměle nebo chemicky vyráběné látky, ale o extrakty a výtěžky z různých rostlin a přírodních afrodiziak. Základem složení je speciální galenicky upravovaná směs látek označovaná jak Clavertin21 zaměřená především na podporu lepšího ztopoření.

Tady jsou účinné látky, které Clavin Original obsahuje:

Tribulus Terrestris: Název této rostliny je pro vás možná méně známý, česky se mu říká Kotvičník zemní. Jedná se o tradiční přírodní afrodiziakum pocházející z Asie, které je skvělým stimulantem testosteronu. Výsledkem je vyšší sexuální apetit, víc sexuální energie a podpora lepší erekce. Důležité je ale dosáhnout správnou koncentraci této látky v těle, co lze dlouhodobým užíváním Clavinu Original.

L-Arginin: Skvělým prostředkem na podporu ztopoření jsou aminokyseliny s vázodilatačním účinkem. Jde o účinek znamenající uvolnění svaloviny cév, následkem čeho se cévy roztáhnou a dojde k většímu průtoku krve. Právě za tímto účelem je součástí složení L-Arginin, který podporuje lepší prokrvení penisu a taky kvalitnější erekci.

L-Citrulin: Druhou aminokyselinou, která má podobný účinek, je L-Citrulin. Tato látka se zvykne užívat u sportovců na zvýšení jejich výkonnosti lepším prokrvením svalstva, ale působí současně na pohlavní soustavu. Ledviny totiž L-Citrulin umí měnit na L-Arginin a později na oxid dusnatý, který má vázodilatační účinek na cévy vyživující pohlavní soustavu a penis.

Šafrán setý: Clavin Original ve svém složení obsahuje aj extrakt ze Šafránu, co je jedno z nejznámějších koření na světě. Tato rostlina podporuje krevní oběh, má pozitivní vliv na močovou soustavu a jde o celkové tonikum pro organizmus. Především zvýšení prokrvení jsou důležité účinky, které může rostlina nabídnout i pro pohlavní soustavu.

Zinek: Tento minerál je známý jak skvělý přírodní antioxidant, který podporuje zároveň imunitní systém, celkovou vitalitu a v neposlední řadě taky správné fungování reprodukčního systému. Zinek se podílí například na spermatogeneze, co zvyšuje plodnost, ale například i na udržování správné hormonální hladiny, co pomáhá sexuálnímu apetitu.

Selen: Poslední zajímavou účinnou látkou nacházející se v Clavinu Original je Selen. Ten podporuje kromě jiného imunitu a vitalitu, ale především fungování spermatogenezy a stimulaci hladiny testosteronu v těle. Jde taky o antioxidant, který může pomoct k lepšímu krevnímu oběhu pročištěním cév od toxických látek.

A jak přesně jsou zastoupené tyto látky v Clavinu Original? Ať se líbí, tady jsou údaje:

Látka:Množství:Účinek:
Tribulus Terrestris200 mgZlepšení libida a erekce
Šafrán30 mgZlepšení ztopoření
Zinek3,2 mg = 32 % DDDZvýšení libida a chuti na sex
Selen24 μg = 44 % DDDLepší prokrvení penisu

STANDARDNÍ SLOŽENÍ

Výše zmíněné účinné látky zastoupené v Clavinu Original nejsou ničím výjimečným, zodpovídají standardnímu složení taky jiných podobných přípravků. Účinnost tablet ale závisí nejen od jejich přítomnosti v přípravku, ale i od jejich kvality a koncentrace.

Dávkování a užívání

Clavin Original: Dávkování a užíváníClavin Original patří mezi tablety, které se sice doporučují užívat dlouhodobě, ale v zásadě se užívají před pohlavním stykem. Užití je perorální, tablety se prostě spolknou. Co mě osobně ale překvapilo, oproti konkurenci, bylo množství tablet v jedné dávce.

Jedna dávka = 4 💊💊💊💊 tablety. Výrobce doporučuje užít všechny 4 tablety najednou

Užití tablet by mělo být v rozmezí od 1 do 4 hodin před pohlavním stykem, je to současně maximální denní dávka

Proč je třeba užít až 4 tablety? Dle mě si tím výrobce pojišťuje účinnost. Tabletky stačí zapít tekutinou, doporučuje se čistá voda. Co se týče nástupu účinku, ten by měl nastat dle mé vlastní zkušenosti během první hodiny, u někoho to může být i později. Doba trvání účinku je několik hodin, pak vliv klesá.

Účinky

Clavin Original: ÚčinkySamotný Clavin Original se má dle instrukcí od výrobce užívat tehdy, pokud není muž spokojen s kvalitou erekce, pociťuje sporadicky problémy s erekcí nebo chce mít kvalitnější a intenzívnější sexuální zážitek. Na toto všechno by měly tablety pomoct, alespoň dle tvrzení na obalu.

Podívejme se, jaká je skutečnost:

Zlepšení nástupu erekce

Tento účinek je alfa a omega všech účinků a dle něho Clavin Original v zásadě všichni muži hodnotí. Lepší nástup erekce by mohl přijít právě díky aminokyselinám obsaženým v tabletách, ale já sám jsem příliš velké zlepšení nespatřil. V určité míře byla erekce o něco rychlejší, ale nešlo o nic extrémní, užíval jsem již lepší tablety.

Kvalitnější ztopoření

Druhým nejdůležitějším účinkem je zkvalitnění ztopoření penisu. Pokud očekáváte, že díky Clavinu Original se zbavíte erektilní dysfunkce, to se rozhodně nestane. Pokud ale máte jen menší problém s tvrdostí ztopoření, tady vám Clavin Original může pomoct a to taky zásluhou dávkování až 4 tablet. U některých mužů je ale účinek slabší.

Stimulace libida

Hodně mužů doufá, že díky Clavinu Original najdou znova svou ztracenou energii a především zlepší sexuální apetit. Bohužel, v této oblasti se přípravek neukazuje jak řešení a to navzdory tomu, že obsahuje jak Tribulus Terrestris, tak i Crocus, čili Šafrán. U některých mužů byl očividný jistý vliv, ale byl jen hodně malý.

Intenzívnější a kvalitnější sexuální zážitek

Díky zvýšení testosteronu a lepšímu prokrvení pohlavní soustavy slibuje Clavin Original taky intenzívnější prožití kvalitnějšího sexuálního zážitku. V jistém ohledu to může být pravda, někteří muži tento účinek potvrzují. Pro objektivitu je nutno dodat, že je jich docela málo a osobně si myslím, že se může jednat o subjektivní či placebo efekt.

Prodloužení erekce

➡️ Doporučuji Stoporex (moje recenze):
– zlepšení erekce
– prodloužení doby pohlavního styku
– zdravější prostata
– zvýšení libida a chuti na sex

Cena:690 Kč

Podpora plodnosti

Clavin Original nejsou žádné speciální tablety podporující plodnost, ale zásluhou Zinku a Selénu by mohly nabídnout taky tenhle benefit. Problémem dle mě však je poměrně nízká koncentrace těchto dvou látek a proto v tomto ohledu dle zkušeností mě i jiných mužů přípravek zaostává za očekáváním. Změřit přesně to ale neumím.

SEXUÁLNÍ STIMULACE JE NEVYHNUTELNÁ

Nakolik Clavin Original je přípravek přírodního charakteru, na dosažení účinků je nutná sexuální stimulace. Přípravek tedy především v oblasti erekce nefunguje tak, že by z ničeho nic nastala erekce. Důležité je sexuální dráždění, optimálně přímého charakteru.

Nežádoucí účinky

Clavin Original: Nežádoucí účinkyKromě těch žádaných účinků se dost hodně muži zajímají u přípravků typu Clavin Original i o to, zda se během užívání nemohou objevit negativní nebo vedlejší účinky. Zejména u dlouhodobějšího užívání je tato otázka aktuálnější, ale naštěstí, v tomto ohledu vás upokojím.

Žádné nežádoucí účinky jsem já sám během užívání nezaznamenal a nic podobného jsem se nedočet ani v zkušenostech jiných mužů. Výrobce upozorňuje jedině na možnost výskytu alergické reakce na některou z látek obsažených v přípravku, ale tento problém se vyskytuje sporadicky. Dle mě můžete být bez obav.

Balení a cena

Clavin Original: Balení a cenaPodobně jak v případě jiných konkurenčních značek, Clavin u verze Original také nabízí vícero typů balení a to v závislosti od toho, jak dlouho byste chtěli přípravek užívat. Menší balení obsahuje 8 tablet, to větší až 20 tablet.

Tady jsou jednotlivá balení a jejich ceny včetně:

Typ balení:Množství tablet:Cena za balení:Cena za tabletku:Ověřená koupě:
Clavin Original20799 Kč39.95 KčChci zkusit
Clavin Platinum201099 Kč54.95 Kč ✅Chci zkusit

Jak vidíte, větší balení se oplatí víc. Zatímco menší vám vydrží 3 dny, co je téměř 210 Kč, při větším je to výhodnější. To můžete užívat 7 dní a v přepočtu na jeden den užívání stojí Clavin Original již jen něco přes 140 Kč. Navzdory tomu ale musím říct, že cenovkou je Clavin Original nad průměrem a nejsem si jist, zda tomu zodpovídají také jeho účinky.

Kde koupit

Kde koupit Clavin OriginalKde všude lze Clavin Original zakoupit? Značka si dlouhé léta budovala své jméno na tom, že přípravek je dostupný v lékárně a zdá se, že právě tento způsob prodeje je prezentován jako záruka kvality.

To automaticky nemusí platit, i když je pravda, že Clavin je v lékárnách populární a tak se mi zdá, že jsem ho spatřil i v známé sítí Prozdravi.cz. Dnes lze koupit tablety v kamenné lékárně, a také v internetové. Objednat se dá i přímo od výrobce, ale osobně si myslím, že to tentokrát není dobrý nápad.

I když já sám obvykle doporučuji oficiální eshopy výrobců jak nejlepší alternativu, teď to neplatí. Objednávka je dle mě chaotická a navíc cenově nevýhodná. Výhodnější ceny za samotné balení tablet a taky za dopravu mají internetové lékárny, především mnou ověřená a populární lékárna Prozdravi.cz.

vyhodne baleniPOŘÁD SKLADEM A K DISPOZICI

Lékárna Prozdravi.cz doporučuji především proto, že vždy je tam Clavin Original na skladu v dostatečném množství. Objednat si ho tedy můžete tak, že již do 24 můžete mít přípravek doma a navíc pohodlné přes internet.

Online objednávka, doprava a doručení

Clavin Original: Online objednávka, doprava a doručeníAbych vám ukázal, že aj objednání přes internetovou lékárnu může být rychlé a snadné, rozhodl jsem se zveřejnit návod, jak postupovat během nákupu právě přes online lékárnu Lieky24. Celý proces spočívá jen v několika kliknutích:

Na úvod si vyberte, které balení Clavin Original chcete koupit

Následně projdete na tzv. rychlou pokladnu pro objednání bez registrace

Teď stačí vyplnit adresu doručení, způsob platby a typ dopravy

Na závěr objednávku zkontrolujte a odešlete

To je celý postup ve stručnosti, takže jak vidíte, objednání je absolutně bezproblémové. Již u objednávky nejmenšího balení Clavin Original máte dopravu zdarma, co je jedna z velkých výhod lékárny Prozdravi.cz. Odběr je uskutečnitelný také osobně, ale všichni muži asi využijí doručení SPS kurýrem.

➡️ TIP: pokud hledáte rychlé řešení, doporučuji pilulky na erekci, které u mě osobně účinkují nejlépe: STOPOREX KLASIK, STOPOREX PROLONG,

Nemusíte mít strach ani o platbu. Zvolit si můžete platbu předem, ale pokud chcete mít jistotu a nemáte dost zkušeností s touto online lékárnou, zvolit můžete i platbu na dobírku. Samotné balení je diskrétní, nemusíte se obávat, že by zásilka prozradila, že se jedná o Clavin nebo obecně o přípravek na erekci.

vyhodne baleniDORUČENÍ DO 24 HODIN

Velkou výhodou je, že uvedená online lékárna doručuje zpravidla všechny typy Clavin Original do 24 hodin. Já mám též takovou zkušenost, navíc celý proces je rychlý a snadný, takže proto Lieky24 směle doporučuji.

Nejčastější otázky

Clavin Original: Nejčastější otázkyClavin Original je poměrně populární přípravek, tedy v minulosti to platilo. Teď zaznamenávám menší ochabnutí zájmu, ale navzdory tomu se muži pořád snaží zjistit, jestli a jak tablety fungují v praxi. Prošel jsem víceré internetové diskuse a fóra ve snaze zjistit, co vás nejvíc zajímá a tady jsou nejvíc kladené otázky:

Je garance, že u mě bude Clavin Original fungovat?

Takovou garanci vám nemůže dát žádný přírodní přípravek a podobné je to u Clavinu. Je třeba se orientovat dle kvality složení a především dle zkušeností jiných mužů. U někoho Clavin Original účinkuje, u mnohých mužů je ale jeho vliv nízký, přímo až zanedbatelný. Nebudu vám proto slibovat žádné „modré z nebe“.

Lze užívat současně Clavin a alkohol?

Nelze a nedoporučuje to jednak výrobce a ani já. Alkohol může totiž ovlivnit účinnost přípravku a to v negativním smyslu. Problém je i samotný alkohol, bez ohledu na to, jestli užíváte Clavin Original nebo ne. Alkohol totiž přímo působí proti kvalitně erekci, potenci a libidu.

Mohu Clavin Original užívat pravidelně a dlouhodobě?

Rozhodně tak můžete udělat, ale jen v případě, že vám to dovolí váš rodinný rozpočet a jen v případě, že budete v takovém užívání vidět praktický efekt na vaše sexuální zdraví. Já osobně sice dlouhodobé užívání doporučuji vždy, ale soudě dle vlastní zkušenosti, u tohoto přípravku ani pravidelné užívání nepřináší rapidně lepší výsledky.

Existují nějaké kontraindikace při užívání?

Zásadní kontraindikací je výskyt alergické reakce, co je důvod na ukončení užívání Clavinu Original. Pokud máte problémy se srdcem, překonali jste infarkt nebo cévní příhodu, je třeba se poradit s lékařem ještě dřív, než začnete Clavin užívat. Neužívejte najednou s ním ani jiné značky podobných tablet.

Co je lepší v porovnání Clavin Original vs. Platinum?

Dle složení obsahuje verze Platinum lepší koncentraci účinných látek, v počtu těchto látek ale velký rozdíl mezi oběma nevidím. Osobně si myslím, že je třeba porovnávat taky cenu a tady již jde o neporovnatelné přípravky. Každý z nich je navíc specializován na něco jiné, takže jednoznačnou odpověď dát neumím.

Prodloužení erekce

➡️ Doporučuji Stoporex (moje recenze):
– zlepšení erekce
– prodloužení doby pohlavního styku
– zdravější prostata
– zvýšení libida a chuti na sex

Cena:690 Kč

Zkušenosti

Clavin Original: ZkušenostiMužem hned, to bylo vždy heslo, kterým se značka Clavin prezentovala. Čerstvé zkušenosti muže ukazují, že pomalu přestávají platit obě slova v tomto sloganu. To je můj celkový dojem na základě toho, jaké zkušenosti muži s Clavinem Original prezentují.

Narazil jsem až na překvapivě negativní hodnocení a recenze vícerých mužů a to se týče nejen těch v středním věku nebo starších, ale i u mladších ročníků. Přípravku se vytýkají nedostatečné účinky, především v oblasti erekce nebo posilnění sexuálního apetitu, vícero mužů dokonce zmiňovalo absenci jakýchkoliv účinků.

Najdu se pochopitelně taky pozitivní recenze, ale těch je méně. Oproti obrazu, jaký měla tato značka v minulosti, to byl pro mě šok, nečekal jsem, že hodnocení budou tak negativní. Clavinu Original se vytýkala nejen nedostatečná účinnost, ale taky příliš vysoká cena.

POZOR NA PŘÍLIŠ POZITIVNÍ REFERENCE

Kromě skutečných zkušeností a hodnocení jsem narazil na internetových fórech a na srovnávacích portálech typu Heuréka na podezřele pozitivní reference. Osobně si myslím, že jde jen o reklamu a ne o objektivní zkušenosti, takže doporučuji je nebrat do úvahy.

Vlastní zkušenost

Clavin Original: Vlastní zkušenostJaké je moje hodnocení? Příliš se od zkušeností a recenzí ostatních mužů neliší. Když jsem začínal několik týdnů užívat Clavin Original, byl jsem ještě v euforii, protože značka měla u mě též vlivem reklamy velmi dobré jméno.

Bohužel, zlepšení účinků se ani později nedostavilo. Problémem byly především účinky na sexuální apetit a intenzívnější prožívání sexuálního styku, kde jsem nepozoroval žádné viditelné zlepšení. O něco lépe to bylo u erekce, ale i tady se nejednalo o žádný nadprůměrný vliv.

Pokud k tomu přičtu problém s objednáváním od originálního distributora, je pro mě Clavin Original poměrně dost zklamáním. Navíc, cena tablet je nepřiměřeně vysoká, nakolik je třeba užít až 4 tablety v jedné dávce. Na výsledném vlivu se to přitom nijak neprojeví. Na závěr mého testování jsem již téměř vůbec nevnímal, že něco užívám a to je velké mínus.

Výsledek vlastního testování

Clavin Original: Výsledek vlastního testováníPřejděme teďka k hodnocení na základě vlastního testování a na základě obecných zkušeností. Clavin Original pro mě představuje přípravek známý z reklamy, ale dojmy musím dát bokem. Podstatné jsou výsledky a fakty, ty ukazují realitu nejlépe.

Nakonec dávám Clavinu Original trojku s mínusem, co vysvětlím níže

Z hlediska účinnosti je Clavin Original bohužel již jen průměrem. Jisté účinky na erekci či libido jsou znatelné, ale nejedná se o nic, co by stálo za výraznější zdůraznění. Přípravek nedosahuje již takou účinnost, aby byl výsledný efekt viditelný nebo natož pozoruhodný. Nemusí to být ale nutně chyba samotné značky.

Vícero jiných značek má mnohem koncentrovanější a kvalitnější složení, výsledkem čeho jsou zároveň lepší a viditelnější účinky. Zaostávání za vývojem a těmito značkami přináší Clavinu Original jen trojku. Mínus je za nepřiměřeně vysokou cenu v porovnání s účinností přípravku. Známka se mi dávala sice těžko, ale evoluce se nedá ignorovat.

Zhodnocení

ZhodnoceníDoporučit nebo nedoporučit? To je dilema, s kterou se bořím. Něco podobné se mi stalo i u hodnocení, kde jsem opravdu zvažoval, jakou známku dát Clavinu Original. Možná je to pořád nostalgie za prvními lety, kdy byla tato značka uvedená na náš trh. Bohužel, ze slavné minulosti se žít nedá.

Pozitivem je, že složení Clavinu je poměrně zajímavé. Nežádoucí účinky žádné, ty žádoucí se v jisté intenzitě opravdu projevují. Problémem je ale poměr ceny a kvality, kde Clavin Original zaostává a to výrazně. Konkurence ho prostě předběhla a zvlášť v případě některých jiných značek jsou rozdíly propastné.

Přírodní přípravky tohoto typu ale rozhodně mají budoucnost a to z těchto důvodů:

jsou dostupné bez receptu a navzdory tomu mají pozoruhodné účinky

nemusíte se bát žádných negativních a vedlejších vlivů

užívání je možné i dlouhodobě, přináší dokonce zlepšení účinků

objednání lze z pohodlí domova a u větších baleních je to i výhodnější

Prodloužení erekce

➡️ Doporučuji Stoporex (moje recenze):
– zlepšení erekce
– prodloužení doby pohlavního styku
– zdravější prostata
– zvýšení libida a chuti na sex

Cena:690 Kč

Bohužel, pro Clavin Original platí jen několik z výše uvedených benefitů. Pokud se k tomu přičtou účinky mírně pod průměrem, vychází mi z toho negativní doporučení. Tato značka již rozhodně nepatří mezi špičku a proto se i já sám sebe ptám, zda bych měl doporučovat produkt, který nedosahuje nejlepší možnou kvalitu?

Objektivně řečeno, nevidím důvod, proč byste si měli koupit Clavin Original dnes, když mu konkurence ukazuje záda. Myslím si, že uděláte lépe, když si zvolíte například značku Stoporex. Já sám mám s nimi jenom dobré zkušenosti a jsem jejich pravidelný uživatel. Jejich účinnost na potenci, erekci i libido je nepoměrně lepší!

ProduktHodnoceníOvěřená koupěRecenze
2. Stoporex Klasik
Přejít do obchoduMoje recenze
2. Stoporex Prolong Přejít do obchoduMoje recenze
3. Stoporex XXL Přejít do obchoduMoje recenze
4. Stoporex Women
Více infoMoje recenze
3.4/5 - (11 votes)

3 comments

  1. potvrzuji, co jsem se tu dočetl, Clavin opravdu není nic extra. kdysi nebylo velmi na vyber a Clavin měl všude reklamu, ale když jsem si ho koupil naposledy před půl rokem, tak to uz nestalo skoro za nic. dam vam dobru radu, pokud chcete mít opravdu super erekci a udržet tempo is mladšími, chodte rovnou do tablet, ktere jsou na předpis. sehnat se dají i bez něj, stačí jen trochu hledat na internetu a koupíte si je za dobry peníz a vysledek mate jistý. vsechny tyto značky, které se prodávají jen tak bez předpisu, nestojí skoro za nic.

    1. já jsem se dočetl o Clavinu leccos, i pozitivní i negativní a nevím si vybrat. nechci na úvod hned zkoušet nějaké léky, podle mě ihc ani nepotřebuji, chtělo by to jen nějakou menší podporu. opravdu Clavin není dobrá volba? ne-li on, tak potom co ?? prosím, pomozte mi, stále se to zhoršuje, už se bojím i vejít do ložnice večer, není to bohviečo

  2. Jedině léky na předpis Vám pomůžou.Není to nic hrozného.Navštivte svého obvodního lékaře a řekněte mu o svém problému.Je spoustu léků a určitě budete spokojeni.Clavin nepomáhá vůbec a je to jen tahák na peníze.

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *