D-manóza

D-manóza: co to je, účinky na močové cesty, cena a kde koupitO D-manóze jste asi doteď příliš neslyšeli, no jde o látku významnou pro udržení zdravého stavu močových cest a vylučovací soustavy, takže má souvis také se sexuálním životem. Já sám jsem se k ní dostal přes tablety a kapsle určené na podporu močových cest, kde byla D-manóza pro své účinky jednou z nejdůležitějších složek.

Z chemického hlediska jde o monosacharid, čili prostý cukr. Velice často se využívá ve výživových doplňcích také s jinými látkami, k příkladu s propolisem nebo brusinkami. Zajímavostí je, že se označuje jako řecká mana.

➡️ TIP: pokud hledáte rychlé řešení, doporučuji pilulky na erekci, které u mě osobně účinkují nejlépe: STOPOREX KLASIK, STOPOREX PROLONG

Důvod, proč se budu touto látkou zabývat víc, je právě její účinek na zdraví močových cest, ale také některé jiné vlivy. Nemá sice zázračné účinky, no význam látky je z pohledu zdraví vylučovací soustavy zásadní.

D-manóza: původ, popis a využití

D-manóza: původ, popis a využitíZa D-manózou se skrývá prostý sacharid, který je zdrojem kvasných produktů, zejména buněčné zdi kvasinek. Zdrojem látky jako takové jsou typicky jablka nebo hrušky, kde se látka podílí na sladké chuti tohoto ovoce. Látka je velice podobná glukóze, nicméně se liší uspořádáním některých atomů.

D-manóza je chemickou formou manózy, přičemž manóza je biologicky významný sacharid patřící mezi uhlohydráty

Jde o prostý sacharid, čili monosacharid, který je nemetabolizovaný a přírodní

 Vzhledem k tomu, že na rozdíl od jiných sacharidů se po vstřebání vyloučí přes močové cesty jako odpad, je D-manóza téměř bezproblémová z pohledu vedlejších efektů

D-manóza je nejvýznamnější právě z důvodu podpory zdravého fungování močových cest. To, že se v těle žádným způsobem nezpracovává, má výhodu v tom, že se veškerý objem této látky vyloučí přes ledviny a močové cesty ven z těla. To umožňuje látce působit přímo v močovém systému, ať už jde o měchýř, rouru nebo veškeré dolní močové cesty.

Přírodní péče o prostatu

➡️ Doporučuji STOPOREX PROSTATE
– normalizování funkce prostaty
– optimální fungování močové soustavy
– komplex přírodních látek
– normální reprodukční schopnost

Cena: ✅ 619 Kč

D-manóza je ceněná nejvíc kvůli těmto účinkům:

pomoc při absorpci a vyplavování baktérií E.Coli, které jsou nejčastější a typickou příčinou různých druhů zánětů a infekcí v močových cestách
pročištění močových cest bez vážnějších vedlejších účinků nebo invazivních zákroků, snadno pomocí působení látky a pitného režimu
prevence vůči problémům močových cest v budoucnu a to především vůči různým druhům bakteriálních infekcí

D-manóza pochopitelně není univerzálním všelékem a čarovným proutkem. Může sice pomoct při akutních a chronických problémech močové soustavy nebo močového měchýře, nemůže ale nahradit například antibiotickou léčbu v případě vážnějších zánětů. Má teda podpůrný charakter a kvůli němu je rovněž součástí různých produktů.

ODBORNĚJŠÍ INFORMACE

Prostor pro odbornější informace je zde omezen, takže pokud byste chtěli vědět například chemické složení, vzorec nebo jiná data, můžete využít externí zdroje. Zapomeňte ale na nějaká laická fóra na internetu, Wikipedie má článek nabitý těmito informacemi.

Kde lze D-manózu najít

Kde lze D-manózu najítD-manóza nemá sice příliš mnoho potravinových zdrojů, ale je jich dostatek na to, aby se dala přijímat i takovým způsobem. Na rovinu však řeknu, že v případě této látky je ale příjem prostřednictvím potravin mimořádně neefektivní, nakolik se látka z těla téměř okamžitě vyloučí bez nějakého viditelnějšího využití.

Pokud byste si chtěli vybrat potraviny, které D-manózu obsahují, sáhněte po těchto:

Zelenina: Jak již bývá pravidlem, zelenina je bohatým zdrojem různých druhů látek a nachází se v ní také D-manóza. Větší množství lze najít v zelí, brokolici, baklažánu a zelených kávových zrnech. Pokud byste chtěli teda podpořit hladinu D-manózy, zařaďte tyto druhy do svého jídelníčku, ale nepřehánějte to s množstvím.

Luštěniny: Dobrým zdrojem D-manózy jsou různé luštěniny. Fazole, zelená fazole a taky sójové zrna jsou velice dobrým zdrojem, v případě sóje si doplníte rovněž kyselinu D-asparagovou, která má taky podpůrné účinky pro vylučovací soustavu. Sójová mouka navíc obsahuje i prospěšnou kyselinu listovou.

Ovoce: Co se týče ovoce, to je zdrojem nejen vitamínů a antioxidantů, ale v případě některých konkrétních druhů i zdrojem D-manózy. Doporučuji konzumovat ve zvýšené míře hlavně jablka, hrušky, broskve, borůvky, červený rybíz a brusinky. Posledně jmenované ovoce se společně s D-manózou často využívá v přípravcích na močové cesty.

Rostliny a houby: Kromě potravin lze najít D-manózu aj v některých typech rostlinných zdrojů. Zajímavými rostlinami, které tuto látku obsahují, jsou například Aloe vera, Fenugreek nebo mořské řasy Kelp. V zásadě platí, že ve formě extraktů se tyto rostliny využívají v rozličných přípravcích určených na posilnění zdraví sexuálního života.

Koření: Pokud si rádi okořeníte jídlo něčím štiplavým a preferujete zdravé a přirozené alternativy, všimněte si Kajenský pepř. Nejenom, že jde o štiplavé koření, ale jde především o zdroj důležitých látek pro zdraví močových cest a pohlavní soustavy. Lze tady najít nejen D-manózu, ale například i látky zlepšující prokrvení penisu.

Zmrzlina: Pokud si rádi dopřejete průmyslně vyráběnou zmrzlinu a doteď jste měli výčitky z toho, že jde o nezdravou potravinu, alespoň přítomnost D-manózy vás může mírně potěšit. Táto látka se totiž nachází jako sacharid v různých potravinářských přísadách, například ho obsahuje karobová guma nebo guaranová guma, které zmírňují rozpouštění zmrzliny.

Ostatní: Mezi další zdroje D-manózy patří například pekařské kvasinky. Kvůli různým potravinářským přísadám obsahují látku například také salátové dressingy, smetanový sýr nebo palmový olej vyráběný z palmových jader. Tyto potraviny ale nedoporučuji konzumovat ve větším, ačkoli se v nich nachází D-manóza, nejsou totiž příliš zdravé.

D-manóza a její účinky

D-manóza a její účinkyNa rozdíl od jiných účinných látek, které jsem měl čest poznat prostřednictvím různých přípravků, D-manóza je prakticky všemi svými účinky orientována výhradně na močový systém. To je možná poněkud hendikep z pohledu celkového vlivu na organizmus, zároveň to ale umožňuje specializované využití ve výživových doplňcích.

Pojďme se podívat blíž na účinky, které D-manóza nabízí:

Podpora při problémech močového měchýře

Pokud vás trápí problémy s močovým měchýřem, je D-manóza jedním z nejlepších přirozených prostředků na jejich řešení. Potom, jak se látka transportuje z ledvin do močového měchýře, začíná se vázat na povrch stěn a působí na eventuální bakteriální ložiska v močovém měchýře. Pomáhá na odplavení těchto baktérií a vyčištění měchýře.

Přírodní péče o prostatu

➡️ Doporučuji STOPOREX PROSTATE
– normalizování funkce prostaty
– optimální fungování močové soustavy
– komplex přírodních látek
– normální reprodukční schopnost

Cena: ✅ 619 Kč

Očista močových cest

Nejen na močový měchýř, ale obecně na močové cesty působí D-manóza očistně. Pomáhá udržovat jejich zdravý stav a správnou funkčnost. Stejně tak pomáhá ulevit od nejvážnějších negativních symptomů podrážděných močových cest, využívá se taky na různé očistní péče. Stejně jako v močovém měchýře, i tady na sebe látka váže baktérie.

Pomoc při akutních infekcích

Pokud vás trápí bakteriální infekce způsobené parazitem Escherischia coli, je právě D-manóza velice důležitá jako podpora během akutního zánětu. Víceré klinické studie prokázaly, že látka zabraňuje baktériím usídlit se na delší dobu na stěnách močového systému a může tak pomoct zlepšit a urychlit léčbu akutní bakteriální infekce.

Podpora při inkontinenci

Pokud trpíte inkontinencí, čili nekontrolovatelným a samovolným únikem moči, má pro vás D-manóza taky svůj význam. Látka společně s brusinkami nebo brusinkovým extraktem zpomaluje rozklad vyloučené moči, takže zabraňuje vzniku nepříjemného zápachu. Na samotnou příčinu ale tento monosacharid vliv nemá.

Preventivní působení

Posledním efektem, no určitě ne svým významem, je preventivní působení na močové cesty i do budoucna. Tento účinek je možný jednak díky vyplavování baktérií z močových cest a jednak díky jejich pravidelnému pročišťování, co zabraňuje usazení infekce a její pozdějšímu rozšíření a vzniku zánětu.

Vedlejší a nežádoucí účinky

Z pohledu možných negativních efektů na lidský organizmus je D-manóza absolutně bezproblémovou látkou a to především díky tomu, že se v těle nemetabolizuje, ale naopak, vyloučí se prostřednictvím ledvin do močových cest. Neznamená to ale zároveň, že ji můžete užívat bez jakýchkoliv pravidel.

Pozor si dejte především na následující situace:

navzdory tomu, že se D-manóza v těle nemetabolizuje, zvýšenou opatrnost během užívání by měli mít lidi s cukrovkou a ženy během těhotenství
v případě požití vysokých dávek prostřednictvím různých výživových doplňků lze očekávat nadýmání a průjem
pokud máte problémy s funkčností ledvin, konzultujte užívání D-manózy s lékařem
alergická reakce na samotnou látku nebývá častá, ale není vyloučená
během užívání D-manózy je potřeba dbát na dostatečný přísun tekutin, který podporuje její hlavni účinky a pomáhá předcházet případným nežádoucím účinkům

VEDLEJŠÍ ÚČINKY V KOMPLEXNÍCH PRODUKTECH

Pokud jde o užívání přípravků s obsahem D-manózy, je potřeba si všímat nejen možné komplikace s tímto prostým sacharidem, ale taky vedlejší účinky jiných látek, které se v produktu nacházejí. Platí to především o brusinkách a některých rostlinných extraktech, které mohou mít také své vlastní nežádoucí vlivy.

Potraviny, tablety a prášek

Potraviny, tablety a prášekJako jsem řekl již v úvodu, navzdory tomu, že se D-manóza nachází taky v potravinách, není příjem této látky prostřednictvím nich efektivní cestou zvýšení její hladiny v těle. Navzdory tomu, že ve většině ostatních případů by byla přirozená cesta taky ta nejlepší, tady platí, že D-manózu je potřeba pro viditelné účinky dostat do těla v koncentrovanější formě.

Tady jsou jednotlivé podoby popsané o něco detailněji:

Potraviny

Prvním možným zdrojem D-manózy jsou potraviny. Ať se již jedná o zeleninu, ovoce, luštěniny, koření nebo rostlinné zdroje, vždy se snažte dodržovat zásady zdravé životosprávy a nepřehánějte to s množstvím. Pamatujte taky na nutnost pestré stravy, takže se snažte potraviny kombinovat s ohledem na jejich nutriční hodnoty.

Tablety

Nejčastější forma, jak se dá D-manóza a její účinky využít, je tabletová forma nebo gelové kapsle na perorální užití. Na trhu je vícero přípravků a produktů tohoto typu, přičemž jde o volně prodejné výživové doplňky, které jsou určené na podporu zdravého fungování močových cest. D-manóza je jenom jednou z mnoha účinných látek.

Přírodní péče o prostatu

➡️ Doporučuji STOPOREX PROSTATE
– normalizování funkce prostaty
– optimální fungování močové soustavy
– komplex přírodních látek
– normální reprodukční schopnost

Cena: ✅ 619 Kč

Rozpustný prášek

Kromě formy tablet mohou být volně dostupné výživové doplňky taky ve formě rozpustného prášku, který se připraví s vodou. Rovněž v tomto případě jde o přípravky a produkty určené primárně na péči o močové cesty, kde je D-manóza jednou z vícerých účinných látek. Kombinuje se například s Inulinem a může se dávkovat i před i po sexu.

Užívání a dávkování látky D-manóza

Užívání a dávkování látky D-manózaPro dosažení optimální účinnosti a maximálního vlivu D-manózy je důležité správné užívání přípravků, které tuto látku obsahují. Některé jsou určené na dlouhodobé dávkování někdy i několik měsíců, jiné mají tak vysoce koncentrované složení, že jsou zaměřené na řešení akutních problémů během několika dnů.

Co se týče dávkování a užívání, řiďte se následujícími zásadami:

v případě výživových doplňků si vždy pročtete příbalové informace a to především o možnostech užívání v těhotenství
pozornost věnujte rovněž možným interakcím a kontraindikacím
pokud jde o tablety, dávkování závisí od toho, jestli se jedná o přípravky na krátkodobé nebo dlouhodobé užívání, v prvním případě je běžná dávka v objemu 2 tablet denně
při dlouhodobém užívání tablet bývá dávkování nižší, většinou 1 tableta denně
výživové doplňky ve formě prášku se užívají zpravidla v objemu 1 sáčku denně, které se nechá rozpustit ve vodě a polovina se užívá ráno a polovina večer

Jak fungují tablety s obsahem D-manózy a proč je doporučuji

Jak fungují tablety s obsahem D-manózy a proč je doporučujiAsi vás nepřekvapí, že existují tablety určené na zdravé fungování močových cest a D-manóza je právě jejich součástí. Nejde přitom pouze o nějakou zanedbatelnou složku, právě naopak, je to jedna z nejdůležitějších účinných látek. Tyto produkty v sobě kombinují jednoduché dávkování a pohodlné užívání, co je velké plus například oproti práškům.

Princip fungování těchto přípravků je zcela prostý:

Z hlediska složení jde o přírodní a rostlinné produkty, které jsou tvořené extrakty rostlin a různých podobných látek působících na močové cesty a jejich zdravý stav

Dle způsobu užívání a koncentrace účinných látek jsou na trhu produkty buď určené na akutní problémy, například akutní zánět močových cest, nebo přípravky s preventivním a dlouhodobým účinkem, které je potřeba užívat někdy i několik měsíců. Výběr ponechám na vás dle toho, jaký problém s močovými cestami aktuálně řešíte.

Ačkoli se ani v jednom případě nejedná o náhradu odborné antibiotické léčby, jsou tyto tablety pro zdraví močových cest určitě prospěšné. Navíc mají tyto výhody:

koupíte je bez problémů a to i bez předpisu, nemusíte navštěvovat urologa a ani nepotřebujete absolvovat žádné vyšetření
přípravky působí na močovou soustavu přirozeně a to díky tomu, že v jejich složení jsou pouze látky rostlinného a přirozeného původu
tablety si můžete koupit pohodlně přes internet, v mnohých případech přímo od výrobce přes jeho oficiální eshop, čím ušetříte na ceně

Největší výhodu však vidím v tom, že uvedené přípravky působí na močové cesty komplexně. Je to v důsledku širšího složení, kde je sice D-manóza důležitou účinnou látkou, ale společně s ostatními složkami jsou účinky znásobeny. Přípravky lze užívat při problémech s měchýřem, a taky při problémech s močovými cestami obecně.

NÁKUP JENOM Z OVĚŘENÝCH ZDROJŮ

Pokud si chcete koupit přípravky s obsahem D-manózy, které pomáhají močovým cestám, doporučuji kupovat jenom ověřené značky ze seriózních zdrojů. Nejlepší je koupit takové tablety v nějaké lékárně, klidně i v internetové, máte alespoň jistotu původu.

Tablety, které jsem vyzkoušel a mé zkušenosti s nimi

Tablety, které jsem vyzkoušel a mé zkušenosti s nimiJá sám jsem měl s močovými cestami hned několik problémů, ačkoli je pravda, že nebyly až tak dlouhodobé a tak vážné jako postihly mou partnerku. Naštěstí jsme se však docela brzy dostali k přípravkům, které nám pomohly a to nejen v případě akutních situací, ale taky v rámci prevence a podpory zdraví močových cest.

Na našem trhu je takových tablet a různých přípravků poměrně dost, ne všechny jsou ale stejně kvalitní. Abyste předešli pokusům, je lepší se orientovat ne dle ceny nebo slibů na obalu, ale dle zkušeností. Já mám nejlepší s těmito značkami:

ProduktHodnoceníOvěřená koupěRecenze
2. Stoporex Klasik
Přejít do obchoduMoje recenze
2. Stoporex Prolong Přejít do obchoduMoje recenze
3. Stoporex XXL Přejít do obchoduMoje recenze
4. Stoporex Women
Více infoMoje recenze

 

3.3/5 - (23 votes)

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *