Erektilní dysfunkce

Erektilní dysfunkce: příčiny, projevy, léčba a zkušenostiErektilní disfunkce, zvaná taky impotence, je nejčastější mužský sexuální problém dnešní doby. Tato porucha postihuje prakticky všechny skupiny mužů, i když je pravda, že některé vyvolávací faktory jsou více rizikové. Problém se tak vyskytuje víc u starších mužů a těch, kteří trpí onemocněním kardiovaskulárního systému.

Problémy s erekcí dle statistik trápí téměř každého druhého muže ve věku nad 40 let, čili v středním věku. Samozřejmě, každý problém s erekcí ještě neznamená automaticky, že se jedná o erektilní dysfunkci.

➡️ TIP: pokud hledáte rychlé řešení, doporučuji pilulky na erekci, které u mě osobně účinkují nejlépe: STOPOREX KLASIK, STOPOREX PROLONG

Tyto pojmy si muži však dnes běžně zaměňují a je to způsobené hlavně zmatečným informováním veřejnosti. V tomto článku to však napravím a na problém s erektilní dysfunkcí a erekcí se podíváme komplexně a s odstupem.

Co je erektilní disfunkce

Co je erektilní disfunkceErektilní dysfunkce znamená neschopnost dosáhnout a udržet ztopoření penisu. Následkem erektilní dysfunkce bývá taky impotence čili neschopnost přirozeného biologického početí svého potomstva. Tyto pojmy tak dohromady souvisí, ale neznamenají to samé.

Pod pojmem erekce se myslí plné ztopoření pohlavního údu

Porucha erekce je stav, kdy není ztopoření penisu optimální a může dojít například k opoždění nástupu, nedostatečnému ztopoření nebo krátkému trvání ztopoření

Erektilní dysfunkce je takový stav, kdy ztopoření není dostatečné pro pohlavní styk

To, jestli je nebo není problém s erektilní dysfunkcí vážný, závisí od opakování. Pokud se vyskytne tento jev jenom ojediněle a jde o zřejmě reakci na krátkodobě trvající podnět typu nemoc, stres či vyčerpání, není potřeba se příliš obávat. Je to přirozené a z času na čas se to stane každému muži. Problém to však začíná být, když se jedná o permanentní stav.

Prodloužení erekce

➡️ Doporučuji Stoporex (moje recenze):
– zlepšení erekce
– prodloužení doby pohlavního styku
– zdravější prostata
– zvýšení libida a chuti na sex

Cena:690 Kč

Důležité je taky odlišit to, zda ztopoření probíhá zdravě a v pořádku:

v úvodu je sexuální stimulace, ať už přímá nebo nepřímá, která spouští vysílání nervového impulzu
ten putuje z receptorů zabezpečujících vnímání této stimulace do mozku, kde se signál v příslušném místě zpracuje
mozek na základě toho vyšle další nervový signál, teď do pohlavní soustavy, kde dochází k rozšíření cév a zvýšení objemu cirkulující krve do penisu
pohlavní úd se naplní krví, přičemž díky správné funkci topořivých tělísek dochází ke vzniku erekce a k její udržení po dobu sexuální stimulace nebo jejího vnímání

Jak vidíte, celý tento proces je závislý od správného fungování tak nervové soustavy, jako i cévní soustavy. Svůj vliv na vznik a kvalitu ztopoření má také psychický stav. Existuje tedy příliš hodně faktorů, které zasahují do erekce a které mohou způsobit erektilní dysfunkci.

OBJEVUJE SE I V MLADÉM VĚKU

Dnes bohužel už není nic výjimečné, pokud se erektilní dysfunkce objeví i u mladých lidí do 30 let. V tomto případě je potřeba uvažovat hlavně o tom, jestli se nejedná o psychogenní původ problému, případně o následek nějaké neléčené kardiovaskulární nemoci.

Erektilní dysfunkce, její příznaky a projevy

Erektilní disfunkce, její příznaky a projevyJak se projevuje erektilní dysfunkce? Možná si pomyslíte, že je to v principu snadné, nakolik se jedná o stav, kdy „se vám nepostaví“. Není to však celkem tak, problém může být totiž v různých částech celého procesu vzniku erekce a ztopoření. Navíc, jsou tady i některé nepřímé projevy taky související s erektilní dysfunkcí.

Toto jsou nejvíc viditelné a nejčastější symptomy:

problémy se začátkem erekce, hlavně opoždění začátku
delší nástup erekce a delší doba do viditelného ztopoření
nemožnost trvale dosáhnout 100 % ztopoření
slabá erekce hned od začátku a neschopnost udržet ji hned po její vzniku
pravidelné ochabování ztopoření i navzdory opakující se stimulaci

Nejtěžší formou erektilní dysfunkce je absolutní neschopnost co i jen dosáhnout nějakou erekci. V tomto případě nedochází k viditelnějšímu ztopoření penisu ani během delší doby sexuální stimulace.

Příčiny erektilní dysfunkce

Příčiny erektilní dysfunkceProces vzniku ztopoření a erekce je ovlivněn vícerými faktory. Úspěšnost dosažení a udržení erekce závisí od fyziologických vlivů, ale významný vliv má taky psychika, s kterou se spojuje hlavně psychogenní erektilní dysfunkce.

Toto jsou nejčastější faktory, které mohou erektilní dysfunkci způsobit:

Nedostatečná průchodnost cév: Zřejmě nejčastější příčinou erektilní dysfunkce je problém s nedostatečnou cirkulací krve. Tato nedostatečná průchodnost může být způsobená například ucpáním cév, nesprávnou funkčností mechanizmu jejich roztažení nebo přímo oslabením hladké svaloviny cév, která neví cévy rozšířit v případě potřeby.

Prodloužení erekce

➡️ Doporučuji Stoporex (moje recenze):
– zlepšení erekce
– prodloužení doby pohlavního styku
– zdravější prostata
– zvýšení libida a chuti na sex

Cena:690 Kč

Psychologické faktory: Co se týče psychogenních příčin, nejčastěji jsou za erektilní dysfunkcí stres, nervozita, strach, deprese a podobné úzkostní poruchy. Ty ovlivňují nejen proces erekce, ale například i libido a stejně tak vyvrcholení. Jsou to faktory zodpovědné například za nízký sexuální apetit či předčasnou ejakulaci.

Chronické kardiovaskulární a související onemocnění: Nejen problém s cévami, ale i jiné poruchy a onemocnění související se kardiovaskulární soustavou mohou ovlivňovat erektilní dysfunkci. Jde například o vysoký krevní tlak, aterosklerózu, onemocnění srdce způsobující nedostatečné pumpování krve, vysoký cholesterol či cukrovku.

Onemocnění neurologického charakteru: Problém s erekcí může vzniknout taky následkem problémů s odpovědí mozku či nervové soustavy na sexuální dráždění. Dost často jsou tak za erektilní dysfunkcí například Parkinsonova nemoc, roztroušená skleróza, cerebrovaskulární onemocnění či problémy s míchou nebo periferními nervy.

Urologické onemocnění: Některé urologické onemocnění nebo poruchy spojeny s močovou soustavou taky nepříznivě ovlivňují vznik či udržení ztopoření. Mezi nejčastější zmiňované patří chronický zánět prostaty, benigní zvětšení prostaty, nádory a cysty spojeny s močovými cestami a prostatou, případně různé záněty týkající se žaludu a penisu.

Vrozené vady a traumatické faktory: Problémy s erekcí mohou způsobovat i některé vrozené chyby vývoje penisu nebo jeho tvaru, například Peyroneova nemoc charakteristická nadměrnou tvorbou vaziva. Problémem jsou i vrozené vady v oblasti genitálií či vývoje prostaty. Za erektilní dysfunkcí může být taky nějaké starší zranění.

Léky, alkohol, kouření, vyčerpání: I když životosprávu uvádím jako poslední příklad příčin, rozhodně tomu tak není v praxi. Nadměrná konzumace alkoholu, cigaret či zakázaných látek je velkým rizikovým faktorem. Stejně tak vyčerpání a únava. Problémem mohou být i některé léky na předpis a jejich vedlejší účinek na ztopoření.

Diagnostika erektilní dysfunkce

Diagnostika erektilní dysfunkceMít problémy s erekcí není pro většinu mužů nic příjemného a tak se odhaduje, že k lékaři se odhodlá pouze zlomek pacientů trpících touto poruchou. To znamená samozřejmě i problém s léčbou, nakolik bez odborného posouzení se nedá správně zhodnotit, co všechno je příčinou stavu a navrhnout adekvátní řešení.

Co se týče samotného vyšetření erektilní dysfunkce, vykonávají se hlavně tyto testy:

anamnéza – ta spočívá v dotazníkovém zjišťování přítomnosti rizikových faktorů, projevů, opakování, početnosti a jiných otázek souvisejících s dysfunkcí
klinické a fyzikální vyšetření – zjišťuje se krevní tlak, pulz na dolních končetinách, vykonává se rektální vyšetření a vyšetření vnějšího genitálu
laboratorní vyšetření – základem je vyšetření krve, hormonální hladiny, zjišťuje se glykémie a lipidy a jiné markéry typické pro problémy s erekcí
speciální diagnostické testy – nejčastěji jde o vyšetření nočních erekcí, vaskulární testy, USG vyšetření, neurologické vyšetření, psychiatrická diagnostika

Cílem vyšetření je nejen potvrdit, jestli se jedná o erektilní dysfunkci, ale hlavně najít příčinu nebo kombinaci faktorů, které stav způsobují nebo ho udržují. Sebepozorování příznaků nemůže odbornou diagnostiku nahradit, a proto byste se jí určitě neměli vyhýbat.

ANAMNÉZA JE NEZBYTNÁ

Velmi důležitou součástí diagnostiky je právě první typ vyšetření a to anamnéza. Z ní si umí lékař připravit první obraz o stavu muže a může například určit alespoň okruh možných příčin či faktorů, které mohou způsobovat nebo ovlivňovat erektilní dysfunkci.

Řešení a léčba erektilní dysfunkce

Řešení a léčba erektilní dysfunkcePřejdeme teď k tomu nejdůležitějšímu a to je způsob, jak se dá erektilní dysfunkce řešit. Existují dva typy opatření a to přechodné a dlouhodobé. V jedné i druhé oblasti nastal za poslední desetiletí významný pokrok, co dává vícerým mužům šanci na zlepšení.

Toto jsou aktuálně nejvíc využívány možnosti léčby:

Léčba nebo potlačení vlivu souvisejících nemocí

Pokud je za erektilní dysfunkcí problém se srdcem, krevním tlakem, cholesterolem nebo nějakou neurologickou či urologickou nemocí, v první řadě se je potřeba zaměřit na vyřešení této příčiny. Pokud se nedá nemoc zcela vyléčit, je potřeba potlačit její vliv.

Režimová opatření

Druhou možností zlepšení erekce jsou režimová opatření ohledem životosprávy a životního stylu. Ty zahrnují vysazení léků způsobujících problémy se ztopořením, ale taky omezení alkoholu, kouření, nezdravého jídla a taky dostatek odpočinku a spánku.

Volně dostupné tablety na podporu

Zajímavou možností podpory lepší a kvalitnější erekce jsou volně dostupné tablety s přírodním složením. Na našem trhu najdete několik, a i když mnohé nejsou příliš účinné, lze v nabídce najít i takové značky, které pomohou nejen erekci, ale taky libidu či plodnosti. Tyto tablety se navíc dají získat bez lékařského předpisu a jsou cenově dostupné.

Prodloužení erekce

➡️ Doporučuji Stoporex (moje recenze):
– zlepšení erekce
– prodloužení doby pohlavního styku
– zdravější prostata
– zvýšení libida a chuti na sex

Cena:690 Kč

Syntetické léky na předpis

Druhou možností jsou tablety z kategorie léčiv, které jsou na předpis, a může je indikovat lékař na základě diagnostiky konkrétní formy erektilní dysfunkce. Podstatou těchto léků jsou synteticky vyráběné látky určeny na uvolnění cév a zvýšení průtoku krve do penisu.

Injekční léčba

Kdo nechce užívat žádné tablety, může účinné látky zlepšující stav ztopoření dostat do organismu taky injekční formou. Aplikace je přímo do kavernózních těles v penisu, přičemž princip působení je shodný s formou léků v podobě tablet uvedených výše.

Chirurgická léčba

Jediným trvalým lékařským řešením mezi výše uvedenými je chirurgický zákrok. Tato léčba je však obvykle indikována jako poslední, až když selžou všechny předešlé formy. Buď se vykonává chirurgický zákrok směrující k zlepšení fungování konkrétních cév, případně se implantují přímo do penisu speciální penilní protézy.

Časté otázky o erektilní dysfunkci

Časté otázky o erektilní dysfunkciV souvislosti s erektilní dysfunkcí můžete najít nejedno téma na internetu nebo diskusích, kde se muži nebo jejich partnerky ptají na některé praktické věci nebo souvislosti. Tady jsou nejčastější otázky na toto téma i s odpovědi na základě vlastní zkušenosti:

Koho nejvíc postihuje erektilní dysfunkce?

V principu jsou ohrožení touto sexuální poruchou ztopoření všichni muži. Rizikovým faktorem je samozřejmě vyšší věk, špatný životní styl ve spojení s civilizačními nemocemi a taky dlouhodobé vyčerpání organismu. Nejvíc problémů ale způsobují nefunkční cévy.

Co dělat, pokud se problém s erektilní dysfunkcí objeví jenom občasně?

Občasný problém s dosažením a udržením erekce nemusí znamenat, že trpíte formou erektilní dysfunkce, která si vyžaduje vážnější terapii. Na druhou stranu, doporučuji nepodceňovat tento problém v případě, že se problém opakuje, i když i méně často.

Jak moc ovlivňuje životospráva a životní styl kvalitu erekce?

Mnohem víc, než si myslíte. I když pořád nejčastější příčinou je oslabení hladké svaloviny cév vyživujících penis, svůj vliv má například taky konzumace nezdravých potravin, stres, užívání „legálních“ drog a podobně. Jde však spíš o faktory zhoršující existující problém.

Mohou pomoct některé sexuální pomůcky, například vakuové pumpy?

Tento způsob řešení problému s nedostatečnou erekcí je založen na vytvoření podtlaku, který způsobí nasátí krve do kavernózních tělísek. Příčinu problému ale tento způsob neodstraní a dle mě jde jenom o přechodné a krátkodobé řešení.

Pokud chci tablety, potřebuji ty volně dostupné nebo na předpis?

To záleží od toho, jak vážná je situace s problémy vaší erekce. Při plné a těžší formě erektilní dysfunkce je potřebné nechat si od lékaře předepsat léky. Dle mých zkušeností však většině mužů s problematickou erekcí mohou pomoct i volně dostupné tablety.

Jak fungují léky na erektilní dysfunkci

Jak fungují léky na erektilní dysfunkciOsobité postavení při řešení erektilní dysfunkce má medikamentózní forma, čili tablety s perorálním užíváním. Pokud se bavíme o těch, které jsou na lékařský recept, tak jde o léky obsahující synteticky vyráběné léčivá ovlivňující erekci.

Princip fungování těchto léků je následující:

Ve složení přípravku se nachází laboratorně vyrobená látka z kategorie I-PDE5, čili speciálních inhibitorů, které rozšiřují cévy, které vyživují penis a tak působí na erekci

Nejvíc využívány jsou Sildenafil, Tadalafil, Vardenafil a Avanafil. Nejznámější léky na erektilní dysfunkci jsou zřejmě Viagra a Cialis, ale jsou tady i jiné značky a jejich generika. Všechny tyto léky mají sice svou účinnost, no jejich efekt je jenom přechodný. Užívají se obvykle 30 až 60 minut před pohlavním stykem, no jejich vliv trvá nanejvýš několik hodin.

NEŽÁDOUCÍ A VEDLEJŠÍ ÚČINKY

Velkým problémem léků s obsahem syntetických účinných látek jsou mnohé negativní vedlejší účinky, které jejich užívání znepříjemňují. Nejčastěji se jedná o bolesti hlavy, nevolnost, motání, žaludeční problémy, zarudnutí pokožky a návaly tepla.

Tablety, které jsem ještě vyzkoušel, a jsou bez receptu

Tablety, které jsem ještě vyzkoušel, a jsou bez receptuKromě léků, které obsahují syntetické účinné látky a jsou přímo určeny na léčbu vážných forem erektilní dysfunkce, existují i volně dostupné tablety. Ty mají naopak pouze přírodní složení, kde nenajdete žádné uměle vyráběné složky.

Tablety tohoto typu fungují na tomto základě:

Složení pozůstává z extraktů rostlin zařazených mezi přírodní afrodiziaka, které jsou doplněny aminokyselinami a vitamíny zlepšujícími prokrvení penisu

Rozdíl mezi těmito přípravky a těmi zmíněnými výše je hlavně ve složení. Od toho se odvíjí i dostupnost, protože například tyto tablety jsou k dostání i bez předpisu a abyste je mohli užívat, nepotřebujete navštívit lékaře. Zároveň však je potřeba upozornit, že nejde o léky, ale pouze o podporu zlepšení erekce.

Prodloužení erekce

➡️ Doporučuji Stoporex (moje recenze):
– zlepšení erekce
– prodloužení doby pohlavního styku
– zdravější prostata
– zvýšení libida a chuti na sex

Cena:690 Kč

Tyto tablety však mají víceré benefity:

díky přírodnímu složení jsou totiž nejen dostupné bez předpisu, ale nemusíte se obávat ani žádných negativních vedlejších účinků
tablety jsou vhodné taky na bezproblémové dlouhodobé užívání, dokonce vícero značek má takové doporučení přímo ve svém příbalovém letáku
z hlediska ceny jsou přírodní tablety opravdu výhodné a ani pravidelné užívání vaše peněženka příliš nepocítí
vícero výrobců těch nejznámějších značek nabízí i záruku vrácení peněz v případě nespokojenosti, takže nejdete do téměř žádného rizika

Tablety mají hlavně komplexní účinek, hodně z nich totiž působí nejen jako podpora erekce, ale taky zlepšuje libido, ejakulaci a taky spermatogenezu. Výběr značek je poměrně bohatý, mezi dlouhodobě nejlépe hodnocené patří STOPOREX.

Já osobně mám při podpoře erekce celkově nejlepší zkušenosti s těmito značkami:

ProduktHodnoceníOvěřená koupěRecenze
2. Stoporex Klasik
Přejít do obchoduMoje recenze
2. Stoporex Prolong Přejít do obchoduMoje recenze
3. Stoporex XXL Přejít do obchoduMoje recenze
4. Stoporex Women
Více infoMoje recenze
4.6/5 - (20 votes)

Jeden komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *