Genitální herpes

Genitální herpesGenitální herpes, nazývaný také genitální opar, je velmi nakažlivé pohlavně přenosné onemocnění vyskytující se u žen i u mužů. Typicky se tato virová infekce projevuje na sliznici a kůži pohlavních orgánů a jejich okolí, čili u ženy zejména na pochvě a u muže hlavně na penisu. U žen je nebezpečný zejména v těhotenství a před porodem.

Genitální opar je způsoben virem a přenáší se pohlavním stykem. Vysoká infekčnost je způsobena i tím, že mnohdy má nakažený člověk jen minimální nebo vůbec žádné příznaky, případně je jen přenašečem bez spuštění infekce.

➡️ TIP: pokud hledáte rychlé řešení, doporučuji pilulky na erekci, které u mě osobně účinkují nejlépe: STOPOREX KLASIK, STOPOREX PROLONG, PROERECTA

Nakolik je genitální herpes velmi částí sexuálně přenosné onemocnění, podíváme se na něj trochu blíže. Řekneme si něco o tom, jak se herpes projevuje, jaké jsou rizikové faktory pro aktivaci onemocnění, jakým způsobem probíhá přenos a co všechno zahrnuje léčba nemoci.

Co je genitální herpes

Genitální opar se vyskytuje mezi dospělými poměrně často a to zejména z důvodu, že jde o infekci způsobenou virem, který nelze z organismu zcela vypudit. Léčba, zejména zaměřena na antivirotika, dokáže totiž jen potlačit vnější příznaky, ne virus odstranit.

Genitální herpes je pohlavně přenosné onemocnění způsobené virem Herpes simplex
Jde o virovou infekci projevující se herpes, čili oparem, v oblasti genitálií, v případě přenosu análním stykem i v okolí análního otvoru
Nákaza je možná již po jednom sexuálním kontaktu a to přímém i nepřímém

Prodloužení erekce

➡️ Doporučuji Stoporex (moje recenze):
– zlepšení erekce
– prodloužení doby pohlavního styku
– zdravější prostata
– zvýšení libida a chuti na sex

Cena:690 Kč

Za infekcí je specifický typ viru Herpes simplex označován jako HSV-2. Onemocnění sice není nebezpečné z toho hlediska, že by například způsobovalo neplodnost, ale má velmi nepříjemné projevy a není možné se ho definitivně zbavit. Po přeléčení totiž ustupuje jen do latentní fáze a kdykoliv se může opakovat, například při oslabení organismu.

Takto vypadá mechanismus infekce a fungování viru v těle:

primární infekce se do těla dostane při kontaktu se sliznicí či pokožkou během pohlavního styku s hostitelem, který už virus má
následně se do 7 dnů objeví první příznaky, nejčastěji v podobě drobných puchýřů, někdy jsou přítomny i systémové projevy
po aplikování antivirotik a lokálních přípravků dochází k potlačení viru, který se přes nervy dostává do nervových ganglií, kde nastává jeho latentní stádium
k opětovné aktivaci viru a k projevům infekce dochází až následkem nějakých vnějších faktorů, které způsobí oslabení imunity organismu

Pokud dochází k opakované infekci, tak jí předchází pocit brnění a puchýřky už bývají o něco menší. Právě brnění může být dobrým varovným signálem, protože při opakované infekci je dobré začít s léčbou co nejdříve. Významně se tak zrychlí vymizení příznaků.

Inkubační doba

Genitální opar má velmi krátkou inkubační dobu od prvního nakažení se, čili prvotní příznaky se objeví brzy a tak je možné i lépe identifikovat původce infekce. Běžně se inkubační doba pohybuje od 2 do 7 dnů, nejčastěji se první herpes v oblasti genitálií objeví kolem 5. dne, ne vždy je ale hned viditelný.

Genitální herpes a jeho příznaky a projevy

Genitální opar může probíhat v některých případech i v asymptotické formě, čili bez příznaků nebo projevů, jde ale o menšinu případů. Typickým projevem je výskyt puchýřů, přidružit se ale mohou i zduření lymfatických uzlin, bolest hlavy, bolest svalů, bolest při močení nebo celková slabost.

Jak genitální herpes vypadá? Zde jsou jeho symptomy:

nejdříve přichází k zarudnutí a svědění pokožky v místě budoucího oparu
později dochází již ke vzniku menších puchýřů, které vytvářejí postupně shluky, takže se rozšiřují do prostoru
na závěr dochází ke zvětšení puchýřů v důsledku nahromadění infekční tekutiny v nich a při jejich podráždění k prasknutí a k vytečení tekutiny ven

kondomyDiskrétně a rychle

➡️ Doporučuji Kondomshop.cz
– diskrétní doručení
– výhodné balení a slevy
– všechny druhy na jednom místě
– bohatý výběr
– kvalitní značky

Nejčastěji bývá poškozena Vnější část genitálií, u žen typicky stydké pysky a u mužů žalud nebo vnitřní část předkožky. Pokud došlo k infekci při análním styku, mohou se puchýře vyskytnout v okolí análního otvoru.

Příčiny, rizikové faktory a přenos genitálního herpesu

Genitální opar patří mezi virová onemocnění, které se mohou opakovat, protože virus v těle zůstává přítomen nastálo. Existují tedy i různé rizikové faktory, které infekci s vnějšími příznaky spustí, proto je součástí prevence i jejich eliminace.

Zde jsou způsoby přenosu i jednotlivé rizikové faktory:

Virová infekce Herpes simplex: Za genitálním oparem je virus Herpes simplex, konkrétně jeho druhý typ označovaný také jako HSV-2. Na získání infekce jsou více náchylnější ženy, přičemž virus je typický tím, že se usadí v nervových gangliích nastálo a jen v případě výskytu vhodných podmínek se projeví symptomy na genitáliích.

Přenos pohlavním stykem: Nejčastějším způsobem získání infekce a tedy největším rizikovým faktorem je nechráněný pohlavní styk. Může se jednat o vaginální i jiný způsob sexuálního kontaktu, infikovanými se je přes poškození sliznice. Nakazit se dá i rukama či předměty kontaminovanými spermiemi a poševním sekretem.

Přenos z matky na novorozence: Z pohledu dětí je rizikovým faktorem přenos infekce přímo během porodu, nejčastěji při vaginálním porodu přes porodní cesty. Přenos je možný i v případě, že je virus v těle matky v spící formě nebo onemocnění probíhá bez příznaků. Neléčení infekce u novorozence může mít za následek dokonce až smrt.

Rizikové faktory pro opakovanou infekci: K opakování infekce dochází tehdy, když se virus dostane z latentní fáze znovu do té aktivní, na což potřebuje vhodné podmínky. Jde především o fyzické nebo mentální vyčerpání organismu, nadměrný stres, zhoršení imunity, podráždění pokožky spodním prádlem nebo hormonální změny.

Průběh, fáze a vývojová stadia genitálního herpesu

Jak fungují přípravky na podporu libida a proč je doporučujiGenitální opar jako infekce probíhá ve více stádiích. Fáze, kdy jsou viditelné vnější příznaky v intimní oblasti v okolí genitálu, není jediným stádiem genitálního herpesu, protože jde o virus, který má i latentní vývojové fáze.

Pokud jde o celý průběh infekce, ten lze rozdělit následovně:

Aktivní stadium: Úvodem dochází k infekci pomocí přímého či nepřímého sexuálního kontaktu. V této fázi pronikne virus HSV-2 přes drobná poranění nebo poškození sliznice či pokožky do těla a následně podél nervových vláken do nervových ganglií. Zde se usadí nastálo a v případě prvotní infekce začínají i typické příznaky.

V oblasti genitálií, někdy i análního otvoru, se vyskytují malé puchýřky, které se postupně shlukují a při poškození mohou mokvat. Přidat se mohou i další příznaky chřipkového typu, nejčastěji jde o bolesti hlavy a svalstva, vyskytuje se i zduření lymfatických uzlin. Po přeléčení tyto příznaky ustoupí a onemocnění přejde do druhé fáze.

 Latentní stádium: Druhá fáze je nazývána i latentní a v tomto případě je virus v spící formě. Navenek nedochází k žádným příznakům, opar i další projevy nejsou viditelné. Virus však není zničen a to i přes užívání antivirotik, jen se nachází v klidovém režimu v nervových gangliích. Zde prožívá a čeká na vhodné podmínky k aktivaci.

Prodloužení erekce

➡️ Doporučuji Stoporex (moje recenze):
– zlepšení erekce
– prodloužení doby pohlavního styku
– zdravější prostata
– zvýšení libida a chuti na sex

Cena:690 Kč

Pod vhodnými podmínkami se myslí takové narušení rovnováhy nebo kondice organismu, které znamená jeho oslabení a to lokálně nebo celkově. Nejčastěji jde o oslabení imunitního systému, případně o lokální problémy jako podráždění pokožky v intimních místech. V takových případech dochází k aktivaci viru a přechodu do aktivního stádia.

Diagnostika genitálního herpesu

Jak fungují přípravky na podporu libida a proč je doporučujiVyšetření genitálního oparu zahrnuje fyziologické vyšetření pohledem společně s laboratorními testy na potvrzení existence viru Herpes simplex v organismu, případně na zjištění přítomnosti protilátek proti němu. Důležitou součástí vyšetření je i zjištění, zda se jedná o prvotní nebo opakovanou infekci.

Diagnostika má více forem:

anamnéza – prvotním vyšetřením je anamnéza i s fyziologickým vyšetřením, kdy lékař zjišťuje přítomnost rizikových faktorů jakož i samotného oparu na genitáliích
metoda ELISA – asi nejvíce využívanou metodou je laboratorní vyšetření ELISA s důkazem protilátek IgM a IgG, přičemž takto lze odlišit i opakovaná infekce
kultivační vyšetření – možností, ačkoliv méně používanou, je kultivační test, kdy se ze stěru z postižených míst vypěstuje kultura a potvrdí se tak přítomnost viru
sérologický test – poslední možností potvrzení infikací viru HSV-2 je sérologické vyšetření vzorku krve a potvrzení přítomnosti protilátek v ní

Muži mohou navštívit za účelem testování urologa nebo Dermatovenerologie, ženy zas gynekologa. Způsob vyšetření jakož i typy provedených testů pak závisí také na tom, zda jde po prvotní infekci, nebo už o opakování genitálního oparu z minulosti.

ZKOUŠKA ODLIŠENÍ TYPU VIRU

Součástí diagnostiky by mělo být i vyšetření PCR, čili metoda testu polymerázové řetězové reakce. Tato vysokocitlivá metoda testuje DNA viru Herpes simplex a jejím účelem je rozlišení, zda se jedná o typ HSV-1 nebo o typ HSV-2. Test se provádí ze vzorku odebraného ze stěru kožních nebo slizničních vředů.

Řešení a léčba genitálního herpesu

Genitální opar je třeba léčit kombinací přímého působení na virus a symptomatické léčby. Jelikož se viru Herpes simplex úplně zbavit nedá, cílem terapie je potlačit aktuální infekci a její příznaky na minimum a snažit se vyhýbat negativním faktorem.

Zde jsou nejvíce formy a způsoby, jak léčit genitální herpes:

Antivirotika se systémovým působením

První volbou jsou antivirotika působící na celý organismus a to buď ve formě léků s perorálním užitím nebo v infuzní formě. Z léků se nejvíce využívají acyklovir, valacyklovir a famcyklovir. Při infuzích je možná léčba do žíly i do svalu. Podle toho, zda se jedná o prvotní nebo opakovanou infekci se užívají antivirotika od 5 dní až po 12 měsíců.

Lokální masti, krémy, náplasti a gely

Druhou formou jsou přípravky s lokálním použitím, které také obsahují látky působící na virus, případně i látky zmírňující některé příznaky, například zmírnění bolesti. Tyto přípravky mají nejčastěji formu vnější aplikace, jelikož se jedná o masti, gely, krémy nebo náplasti. Tyto formy se dají kombinovat i se systémovou léčbou.

Režimová opatření

Velmi důležitou formou terapie je podpůrná léčba v podobě režimových opatření. Ty mají za cíl omezit negativní faktory způsobující opakované infekce nebo aktivaci viru. Jde zejména o vyhýbání se nadměrné fyzické zátěži, stresu a velkým hormonálním změnám u žen. Důležité je i nošení vzdušné spodního prádla, která nedráždí pokožku.

Časté otázky o genitální herpes

Genitální opar je vzhledem na svůj vysoký výskyt mezi lidmi předmětem častých diskusí. Někdy ho provázejí i různé mýty či mylné informace, zejména na internetových fórech a v diskusích. Právě proto jsem se rozhodl na ty nejdůležitější otázky nyní odpovědět:

Pomáhá na genitální herpes například česnek či jiná domácí léčba?

Genitální herpes je onemocnění, které patří mezi pohlavně přenosné nemoci s vysokou infekční. Nedoporučuji proto žádné babské recepty či alternativní léčbu, ale navštívit lékaře, který umí na základě diagnostiky a vyšetření určit nejlepší formu léčby.

kondomyDiskrétně a rychle

➡️ Doporučuji Kondomshop.cz
– diskrétní doručení
– výhodné balení a slevy
– všechny druhy na jednom místě
– bohatý výběr
– kvalitní značky

Co může způsobit toto virové infekční onemocnění během těhotenství?

Genitální herpes a těhotenství je velmi špatná kombinace. Při prvotní infekci může být v těhotenství infikován i plod, větším problémem je ale porod. Ať už půjde o bezpříznakový průběh nebo i výskyt herpesu, matka velmi často infikuje novorozence.

Může se infekce přenést i orálním sexem nebo análním stykem?

Ano, ačkoli nejčastější přenos bývá prostřednictvím klasického vaginálního styku, protože právě zde dochází nejčastěji k mírnému narušení sliznice genitálií, což je nejjednodušší vstupní brána pro virus. Přenos je ale možný i při jiných sexuálních praktikách.

Hrozí při genitální herpes i opakovaná infekce?

Ano, úplné odstranění viru z těla není možné a proto je opakovaný genitální herpes běžnou záležitostí. Nepomáhá ani zlepšení obranyschopnosti těla, ani prvotní přeléčení herpesu antivirotiky, při opětovné aktivaci se herpes objeví znovu.

Dá se vůči genitální herpes získat imunita vakcinací?

Bohužel, vůči virům způsobujícím genitální herpes nelze očkování u nás. Jedinou možností tak zůstává jen prevence ve formě bezpečného sexu s použitím bariérové ​​ochrany a opatrnosti při výběru sexuálního partnera.

Jak fungují léky na genitální herpes

Jak fungují přípravky na podporu libida a proč je doporučujiNakolik je genitální opar virové onemocnění, součástí komplexní léčby jsou v první řadě léky působící přímo proti původci, čili viru Herpes simplex. Jde o antivirotika, které mohou být podávány v perorální formě, při prvotní infekci i v infuzní formě.

Prodloužení erekce

➡️ Doporučuji Stoporex (moje recenze):
– zlepšení erekce
– prodloužení doby pohlavního styku
– zdravější prostata
– zvýšení libida a chuti na sex

Cena:690 Kč

Zde jsou nejčastěji přípravky a jejich formy:

Nejlepší účinnost mají tabletky acyklovir, které se na herpetické viry používají dlouhodobě, také valacyklovir a velmi často používané jsou i tabletky a krémy famcyklovir

Kromě orálních tablet existují i ​​mast či krém na genitální herpes, které také obsahují antivirotické složky působící lokálně na infekci. Délku užívání určuje lékař, při infuzích může stačit období 5 dní, při některých lécích jsou to spíše týdny a pokud jde o opakovaný genitální herpes, výjimkou není ani dlouhodobé užívání léčiv 6 až 12 měsíců.

Léčit se MUSÍ AJ VAŠE OKOLÍ

Vzhledem k tomu, že genitální opar má vysokou pravděpodobnost přenosu, léčbu byste měli podstoupit nejen vy. Týká se to primárně vašich sexuálních partnerů, u kterých je vysoké riziko infikování se. Měly by tedy absolvovat vyšetření a po něm i léčbu.

 

Prevence genitálního herpesu

Pokud jde o prevenci, vzhledem k tomu, že se genitální opar mezi partnery nejčastěji šíří pohlavní cestou, základem je dodržování zásady bezpečného sexu. Rizikovým faktorem je příliš časté střídání nových sexuálních partnerů, takže v této oblasti třeba být opatrnější. Podcenit byste neměli ale ani jiné faktory.

Nejlepší prevenci je ta komplexní:

antikoncepce – samozřejmostí v rámci prevence by mělo být při novém sexuálním partnerovi používat bariérovou antikoncepci, čili kondom
stresové faktory – infekci s vnějšími projevy mohou vyvolat i nadměrná fyzická či mentální zátěž, proto je důležité se takovým stresovým faktorům vyhýbat
zvýšení imunity – nakolik se opakovaný genitální herpes objevuje právě při oslabení imunity, důležité je ji komplexně a dlouhodobě přirozeně podporovat
v těhotenství – aby se eliminoval přenos na dítě, mohou se před porodem podávat antivirotika a je vhodné, aby žena rodila ne vaginálně, ale raději císařským řezem

Pokud se u vás už prvotní infekce v minulosti vyskytla, měli byste se zaměřit především na podporu pozitivních faktorů a eliminaci těch negativních. Opakovaný genitální opar je nejlepší začít řešit co nejdříve, už při prvotních příznacích proto navštivte lékaře.

Pro ženy:

ProduktHodnoceníOvěřená koupěRecenze
1. Stoporex Women
Více infomoje recenze
2. Feminus pro ženy
Více infomoje recenze

Pro muže:

ProduktHodnoceníOvěřená koupěRecenze
2. Stoporex Klasik
Přejít do obchoduMoje recenze
2. Stoporex Prolong Přejít do obchoduMoje recenze
3. Stoporex XXL Přejít do obchoduMoje recenze
4. Stoporex Women
Více infoMoje recenze

 

5/5 - (1 vote)

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *