Gynekomastie

gynekomastie

Mezi problémy, které mohou potkat mužů a mají souvislost i s jejich hormonálním systémem, patří gynekomastie. Jde o problém s mužskou prsní žlázou, který může vzniknout například následkem nadbytku ženských hormonů, ale vyskytuje se i testosteronu forma gynekomastie. Ta je typická v kulturistice a když muži užívají syntetické steroidy.

Přirozeně se může přechodně vyskytnout gynekomastie i v pubertě, příčinou může být také problémů životní styl nebo některé specifické onemocnění, které vyvolá zduření mužských prsů. Nejčastěji se problém projeví na obou prsech, vzácně pouze na jednom.

➡️ TIP: pokud hledáte rychlé řešení, doporučuji pilulky na erekci, které u mě osobně účinkují nejlépe: STOPOREX KLASIK, STOPOREX PROLONG, STOPOREX WOMEN

Vzhledem k tomu, že velmi často vzniká gynekomastie i v souvislosti s mužským hormonem testosteron, rozhodl jsem se tomuto problému věnovat více. Řekneme si proto, co to ta gynekomastie je, jaké jsou rizika pro její vznik a zda existuje i nějaká přírodní léčba.

Co je gynekomastie

Gynekomastie je benigní, čili nezhoubné, onemocnění postihující prsa u mužů. Mnoho mužů ho považuje jen za kosmetický problém, ale není tomu tak, protože příčiny mohou souviset se zdravým fungováním organismu, nejčastěji s hormonální soustavou.

Gynekomastie je benigní onemocnění mužského poprsí, nejčastěji obou prsů

Problém se projevuje zvětšením poprsí, což souvisí se zvětšením prsní tkáně, přičemž ve většině případů dojde ke zvětšení dříve žlázového než tukové tkáně

Rizikem onemocnění je, že je možné si ho splést i s nádorem prsu

Gynekomastie bývá velmi často projevem zvýšené hladiny některých pohlavních hormonů, například estrogenů, čili u novorozenců se vyskytuje poměrně často a zcela přirozeně. Důležité je ale dávat si právě pozor na problém s odlišením gynekomastie od nádoru prsu, což už může být potenciálně velmi nebezpečný problém

Pokud jde o průběh samotného onemocnění u mužů, obvykle je následující:

zpočátku přijde ke zvýšení citlivosti na postiženém prsu, případně na obou prsou, prs je na pohmat měkčí nebo naopak více tužší
později dochází k mírnému zvětšení prsu, přičemž se zvětší spíše prsní žláza, jak jen tuková tkáň, zvětšení je tedy soustředné do oblasti bradavky
pokud se problém neřeší, zvětšení pokračuje dál a prs může narůst až do velikosti prsu střední ženské velikosti, tkáň je tvrdé a to nerovnoměrně
v poslední fázi dochází i k problémům na pokožce, například k jejímu šupinatění, případně může vzniknout zánět a ten způsobí zarudnutí či mokvání

Pokud není příčinou tzv. testosteronu gynekomastie, čili nejde o důsledek zvětšení prsou při užívání syntetických anabolických steroidů, je nezbytné v maximální možné míře pátrat po příčinách onemocnění a co nejdříve je odstranit.

PŘIROZENÝ VÝSKYT V DVOU OBDOBÍ

Gynekomastie se může přirozeně vyskytnout u mužů, či spíše chlapců, hlavně ve dvou obdobích života. Prvním je narození, kdy má většina chlapců prsa zvětšené vlivem pohlavních hormonů z organismu matky. Druhým je puberta, kdy se objevuje gynekomastie také v některých případech, dokonce už u 10letých chlapců.

Gynekomastie a její příznaky a projevy

Jak jsem zmínil na úvod, velmi důležité je odlišit gynekomastii, což je nezhoubné zvětšení prsu, od nádoru prsu. Ten se sice vyskytuje v případě podobných příznaků velmi zřídka, statistiky hovoří dokonce jen o 1% výskytu z celkového počtu podezření na gynekomastii, ale přesto je třeba všímat si všechny symptomy detailně.

Zde jsou ty, které jsou pro gynekomastii nejvíce typické:

prvním projevem je zvýšení citlivosti prsních žláz na pohmat, ty mohou být například více zduřelé, případně tkáň kolem nich může být měkčí na dotek a stisk
druhým příznakem je možné zarudnutí pokožky nebo její zánět
třetím a nejčastějším symptomem je zvětšení prsní tkáně, které postupuje jistou dobu, ale nakonec přijde ke zvětšení poprsí až na úroveň středních ženských prsou

V případě odlišení gynekomastie od nádoru prsu je třeba si všímat nejčastěji tvar poprsí po zvětšení. Pokud je zvětšení soustředné více do bradavek a více symetrické, jde pravděpodobně o gynekomastii. Pokud je naopak více na kraji poprsí, spíše jde o nádor.

Příčiny a rizikové faktory gynekomastie

Gynekomastie u mužů může vzniknout prakticky bez ohledu na věk, protože za jejím vznikem je množství příčin a faktorů odlišného charakteru. Některé z nich jsou přirozené, kdy je stav zvětšení prsů u mužů jen dočasný, jiné jsou ale vážnějšího typu a charakteru.

Zde jsou nejčastější příčiny a faktory, které mohou být za gynekomastií:

Přirozené příčiny: V úvodu jsem zmínil, že gynekomastie může vzniknout u novorozenců a během puberty u chlapců a to v důsledku přirozené a dočasné hormonální nerovnováhy pohlavních hormonů v těle. Tento stav trvá krátkodobě po narození a také krátkodobě během puberty, typicky ve věku 10 až 12 let.

Nadbytek ženských hormonů: Hormonální nerovnováha může vzniknout i v případě, že se v mužském organismu nachází nadbytek ženských hormonů, typicky jde hlavně o estrogeny. Tento nadbytek nemá obvykle žádnou přirozenou příčinu a může souviset například s některými poruchami hormonálního systému a tvorby hormonů.

Užívání steroidů na testosteron: Třetí možnou příčinou nebo rizikovým faktorem pro spuštění gynekomastie je užívání syntetických přípravků na zvýšení testosteronu, což je typické pro kulturisty. Nejčastěji jde o anabolické steroidy, které způsobí vážný zásah do hormonální rovnováhy a důsledkem tohoto stavu je pak zvětšení prsní žlázy.

Následek jiného onemocnění: Gynekomastie může mít souvislost i s některými dalšími onemocněními v těle. Nemusí jít nutně vždy jen o problémy přímo s hormonální soustavou, může to souviset například i s cirhózou jater a selháním ledvin. Nejčastěji jde o následek problémů se štítnou žlázou nebo o souvislost s nádorem produkujícím hormony.

Prodloužení erekce

➡️ Doporučuji Stoporex (moje recenze):
– zlepšení erekce
– prodloužení doby pohlavního styku
– zdravější prostata
– zvýšení libida a chuti na sex

Cena:690 Kč

Nezdravá životospráva: Speciální u mužů může být problémovým faktorem pro vznik gynekomastie i nesprávná životospráva a nezdravý životní styl. Vyšší riziko gynekomastie nastává v důsledku užívání alkoholu a potom i jako následek některých psychotropních a omamných látek, například marihuany, heroinu nebo amfetaminu.

Užívání některých léků: Za gynekomastií mohou být i někdo specifické typy léků, obvykle jde o léky na předpis. Mezi nejvíce rizikové kategorie patří antiandrogeny k léčbě zánětu prostaty, antidepresiva na uklidnění, některé skupiny antibiotik, některé léky pro léčbu AIDS a také některé léky využívané v rámci chemoterapie.

Diagnostika gynekomastie

Gynekomastie lze zpozorovat podle vnějších příznaků, na druhou stranu, důležité je také odlišit benigní zvětšení prsní žlázy a prsní tkáně od toho, které může být způsobeno nádorem nebo rakovinou. Součástí diagnostiky jsou také testy a vyšetření zaměřené na odhalení příčiny, která je za gynekomastií. Vyšetření se mohou také opakovat.

Diagnostika gynekomastie u lékaře zahrnuje soubor těchto opatření:

anamnéza – prvotním vyšetřením je anamnéza, kdy lékař zjistí možnou přítomnost rizikových faktorů pro vznik gynekomastie nebo jiných onemocnění prsní žlázy
fyziologické vyšetření – důležité je také fyzické vyšetření zvětšeného poprsí, kde se sleduje zvětšení poprsí, tvar zvětšení poprsí a také zvětšení lymfatických uzlin
zobrazovací vyšetření – nejčastěji se využívá CT vyšetření a ultrazvuk, přičemž se sleduje štítná žláza, varlata a samozřejmě i prsní tkáň
odběr vzorku – pokud vznikne podezření na nádor v prsní tkáni, je třeba provést i biopsii, čili odběr tkáně z poprsí za účelem zjištění nálezu

Součástí dalších testů mohou být i laboratorní diagnostické testy ke stanovení hladiny pohlavních hormonů, přičemž v tomto případě se sleduje zejména poměr androgenů k ženským hormonem. To může potvrdit nebo vyloučit gynekomastii.

NESPOLÉHEJTE SE POUZE NA SAMO VYŠETŘENÍ

Velkou chybou, kterou mnoho mužů dělá, je to, že se jim v důsledku časové zaneprázdněnosti nebo pohodlnosti nechce jít na odborné vyšetření u lékaře. Pohmatové samovyšetření může být určitým indikátorem, ale netřeba se na něj spoléhat na 100%. Doporučuji proto navštívit lékaře co nejrychleji.

Řešení a léčba gynekomastie

Možností, jak řešit problém s gynekomastií, je několik. Volba by měla záviset na příčiny, ale také od aktuálního stavu výrůstku prsní žlázy. Nejlepší je působení kombinovaně tak na příčinu problému, jakož i symptomatická terapie na zvětšené poprsí.

Zde jsou nejvíce využívány způsoby a možnosti na řešení gynekomastie:

Režimová opatření, cviky a strava

V mnoha případech může gynekomastie zmizet spontánně, případně jen na základě některých jednoduchých režimových opatření. Ty se mohou týkat například stravování, kdy se doporučuje vynechat jídla dráždící játra a ledviny, stejně tak potraviny způsobující obezitu, cukrovku či vysoký krevní tlak.

Součástí režimových opatření mohou být i některé specifické cviky, ty se ale spíše využívají po operaci na rekonvalescenci. Pokud je příčinou gynekomastie užívání některých látek, například alkoholu, omamných látek nebo léčiv, je nejlepším řešením jejich vysazení a omezení. V případě léků je možné použít náhrady s jinými účinnými látkami.

Léky

Druhou volbou v případě gynekomastie, která neustoupila spontánně nebo na základě režimových opatření, je medikamentózní léčba. Ta spočívá především v ovlivněni hormonální hladiny a rovnováhy mezi mužskými pohlavními hormony, především testosteronem, a typickými ženskými hormony, zejména estrogeny.

Mezi nejvíce využívané farmakologické přípravky patří přípravky obsahující testosteron, jejichž cílem je zvýšit hladinu hormonu v krvi. Druhou možností jsou léky ovlivňující hladinu estrogenů, konkrétně jejich snížení, na což se využívají přípravky obsahující danazol snižující syntézu estrogenů. Třetí možností jsou modulátory estrogenových receptorů.

Operace a rekonvalescence po ní

Poslední možností léčby gynekomastie je chirurgický zákrok. Jde o operaci prováděnou běžně v celkové anestezii, kdy přijde k odstranění celé zvětšené prsní žlázy z postiženého prsu nebo prsu. Konkrétní použití operační techniky a její postup závisí zejména na míře zvětšení poprsí.

Pooperační rekonvalescence trvá obvykle 2 až 3 týdny. V tomto období je důležité méně namáhat prsní svalstvo. Po 6 až 8 týdnů lze pak přistoupit k postupnému zatěžování svalstva, v první řadě zejména méně namáhavými cviky na elasticitu pokožky. Do tohoto momentu je nutné nosit i speciální kompresivní návlek.

Časté otázky o gynekomastii

V souvislosti s gynekomastií se muži poměrně často dotazují na internetových fórech a v různých diskusích několik praktické otázky. Abych toto téma pokud možno vyčerpal do nejlepší a nejpřesnější, rozhodl jsem se podívat na ty nejčastější a odpovídat jejich:

Jak se postupuje v případě gynekomastie v pubertě?

Jelikož v období puberty je výskyt gynekomastie v zásadě běžný, první vyšetření slouží pouze na pozorování zvětšení. Po 6 měsících se diagnostika znovu zopakuje a až v případě neustoupení zvětšení prsou rozhodne lékař o další možné léčbě.

Je nutná nějaká speciální příprava na operaci?

Pokud jde o operaci prováděnou v lokální anestezii, je třeba absolvovat vyšetření na srážlivost krve. Pokud půjde o zákrok v celkové anestezii, provádějí se všechny interní předoperační vyšetření. 48 hodin před zákrokem se nesmí kouřit a pít alkohol.

Může být gynekomastie smrtelná nebo nějak jinak vážně ohrozit zdraví?

Samotná gynekomastie není smrtelným onemocněním a ani vážnějším problémem ohrožujícím celý organismus, jde spíše o projev jiných faktorů. Pokud jde o vážnou hormonální nerovnováhu, tady už může být problém, například i v oblasti sexuálního zdraví a plodnosti muže.

Vyskytuje se gynekomastie i v období andropauzy u mužů?

Ano, kromě období těsně po narození a období puberty může problém se zvětšením prsní tkáně vyskytovat i u starších mužů v jejich „přechodu“. Příčinou je přeměna androgenů na estrogeny, což se dá řešit medikamentózní hormonální terapií.

Jak se postupuje v případě, pokud se zjistí, že jde o zhoubný nádor?

Přestože je míra výskytu nádorů nízká, někdy se může stát, že za gynekomastií je ve skutečnosti nádor či rakovina prsu. V tomto případě se provede odstranění celého prsní tkáně a lymfatických uzlin a doléčování je ve formě hormonů.

Jaká je prevence gynekomastie

Chcete-li se vyvarovat vzniku gynekomastie, měli byste omezit rizikové faktory, které mohou být příčinou vzniku tohoto problému. V určitých situacích, například pokud jde o projev onemocnění štítné žlázy, to je samozřejmě těžší, tehdy pomůže jen léčba dané příčiny.

Nejefektivnější se ale gynekomastii vyhnete prevencí ve dvou oblastech:

V první řadě je třeba se vyhýbat některým návykovým a psychotropním látkám, například alkoholu či marihuaně, zadruhé je třeba stranit užívání steroidů

Gynekomastie může v některých případech vzniknout i jako sekundární následek nebo jako vedlejší efekt užívání některých léků, například antiandrogenů, antibiotik, antidepresiv či některých jiných specifických typů farmakologických přípravků. V tomto případě je prevence možná pouze vysazením těchto léků a jejich nahrazením jiným typem léčiva.

ZDRAVÍ VS. SVALY

Co jsem si všiml, muži trpí gynekomastií právě v důsledku nadměrného užívání syntetických anabolických steroidů. Zde si budete muset vybrat, zda je pro vás důležitější rychlé nabrání svalové hmoty, nebo zdraví. Testosteron totiž víte podpořit i přirozeně.

Tabletky, které jsem vyzkoušel na zvýšení testosteronu a jsou bez receptu

Jednou z možností, jak podpořit hladinu testosteronu přirozeně a bez rizik ze vzniku gynekomastie nebo jiných problémů, jsou speciálně tabletky určené pro muže na zvýšení testosteronu. Jejich velkou výhodou je přírodní složení a působení.

Mechanismus účinku je založen na jednoduchém principu:

Základem složení je totiž kombinace vitamínů, minerálů a výtažků rostlin podporujících přirozenou tvorbu testosteronu v těle a udržování jeho hladiny

Některé z těchto přípravků jsou zaměřeny speciálně jen na testosteron, jiné mají zase komplexnější účinky na celkovou vitalitu a to včetně té sexuální. Běžnou součástí účinných látek jsou například Zinek či Selen nebo extrakty a výtažky i afrodiziakálních rostlin typu Tribulus Terrestris nebo Fenugreek, které podporují testosteron.

Přípravky mají kromě svého složení několik výhod:

v první řadě je to možnost výběru podle účinku a zaměření, pokud chcete například více podpořit potenci a přitom testosteron, najdete i takové přípravky
koupě je jednoduchá, pilulky nejsou vázány na předpis, můžete si je koupit volně a to dokonce nejen osobně v lékárně, ale také přes internet
užívání je bezproblémové z hlediska možných vedlejších nebo nežádoucích účinků, zmiňovaná gynekomastie v tomto případě opravdu nehrozí
dávkování může být i dlouhodobé, několik výrobců to dokonce doporučuje, například já sám jsem užíval takové přípravky i 4 či 5 měsíců a účinnost ještě rostla

Pokud jde o konkrétní značky, výběr na našem trhu je poměrně velký. Vždy si ale před koupí podívejte zkušenosti uživatelů z praxe, nespoléhejte pouze na sliby od výrobců. Mně osobně se nejvíce osvědčila značka Primulus, tyto pilulky měly nejlepší účinky.

Kvalitních přípravků je ale mnohem více, například i tyto:

ProduktHodnoceníOvěřená koupěRecenze
2. Stoporex Klasik
Přejít do obchoduMoje recenze
2. Stoporex Prolong Přejít do obchoduMoje recenze
3. Stoporex XXL Přejít do obchoduMoje recenze
4. Stoporex Women
Více infoMoje recenze

4.7/5 - (29 votes)

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *