Hormonální nerovnováha

Hormony ovlivňují nejen sexuální život a pohlavní soustavu, ale často krát i běžné fungování v praktickém životě. Hormonální soustava neřídí jenom pohlavní aktivity, libido, chuť na sex, plodnost a podobně, ale i další jiné procesy a činnosti. Právě proto je důležité u mužů i žen udržovat hormonální rovnováhu.

Hormonální nerovnováha v těle může mít za následek různé příznaky, některé viditelné i na pokožce, jako například vyrážky nebo akné. U žen se objevuje často po vysazení antikoncepce, ale taky vlivem věku.

➡️ TIP: pokud hledáte rychlé řešení, doporučuji pilulky na erekci, které u mě osobně účinkují nejlépe: STOPOREX KLASIK, STOPOREX PROLONG, STOPOREX WOMEN

To samé platí i u mužů, kde je hormonální rovnováha z pohledu sexuálního zdraví nejvíc závislá od hladiny testosteronu. To, jaké je řešení problémů u obou pohlaví, a jestli stačí přírodní léčba nebo musíte vyhledat lékaře, si řekneme právě teď.

Hormonální nerovnováha u mužů a u žen: definice a význam

Hormonální nerovnováha u mužů a u žen: definice a významPojem hormonální nerovnováha v těle znamená z hlediska sexuálního zdraví a pohlavního života nerušení přirozené a zdravé hladiny pohlavních hormonů. Tyto hormony ovlivňují procesy v rozmnožovací soustavě a taky sexuální funkce.

U mužů je hlavním pohlavním hormonem testosteron, u žen estrogen a progesteron

Kromě těchto hormonů jsou důležité i hladiny jiných hormonů s vlivem na sexuální zdraví, například folikulostimulačního hormonu a luteinizačního hormonu

Stav hormonální nerovnováhy obvykle zapříčiňuje pokles hladiny testosteronu a estrogenu

Význam pohlavních hormonů tkví především ve dvou věcech. První je úloha správného a zdravého rozvoje pohlavní soustavy a pohlavních znaků typických pro dané pohlaví. Zatímco testosteron působí u mužů například na ochlupení nebo mužské rysy postavy, u žen má estrogen vliv například na růst prsou.

Správná hormonální rovnováha má ale smysl i v pozdějším sexuálním životě:

u žen i u mužů působí pohlavní hormony například na sexuální apetit, čili na libido, přičemž jejich nízká hladina vede někdy ke snížení chuti na sex
testosteron u mužů ovlivňuje plodnost takovým způsobem, že přímo podporuje spermatogenezu, čili vznik mužských pohlavních buněk
u žen je důležitý estrogen především z pohledu ovulace, jelikož je zodpovědný za dozrávání vajíčka a tak i za přípravu vajíčka na oplodnění

Zmíněné pohlavní hormony jsou vylučovány nejčastěji v některé části pohlavní soustavy, přičemž jejich sekreci řídí gonadotropní hormony. Během hormonální nerovnováhy dochází obvykle k útlumu jejich produkce a to sebou přináší víceré problémy. Pohlavní hormony v nerovnováze je proto potřebné co nejdříve doplnit.

MUŽSKÉ VS. ŽENSKÉ HORMONY

Ačkoli jsem výše mluvil o typických mužských a typických ženských pohlavních hormonech, pravdou je, že i u muže je jistá hladina estrogenu a u žen opačně jistá hladina testosteronu. Důležité je, aby byly i tyto hormony u opačného pohlaví v zdravé rovnováze.

Hormonální nerovnováha a její příznaky

Hormonální nerovnováha a její příznakyNedostatek pohlavních hormonů se projevuje vícerými příznaky, přičemž mezi symptomy nepatří jenom projevy přímo se týkající pohlavní soustavy, ale například i přibývání na váze, únava nebo různé vyrážky a akné.

Tady jsou nejčastější projevy spojené s nedostatkem testosteronu a estrogenu:

Problém se sexuálním apetitem: Jako první znamení, že něco není v pořádku s hormonální rovnováhou, se objevuje snížení libida. To sebou přináší nižší chuť na sex, v extrémním případě obecně nižší chuť na fyzický kontakt s partnerem.

Nižší plodnost: U mužů více, u žen méně, no snížení plodnosti je jednou z typických črt hormonální nerovnováhy. Pochopitelně, nelze na testosteron nebo estrogen svádět všechny případy neplodnosti, no vliv je rozhodně nezanedbatelný.

Psychické změny: U mužů i u žen ovlivňují hormony taky mentální zdraví a psychickou vyrovnanost. Jejich nízká hladina proto způsobuje například problémy s pamětí, snížení koncentrace a výkyvy nálad, nejčastěji depresi nebo úzkost.

Pilulky na sexuální zdraví ženy

➡️ Doporučuji Stoporex Women (moje recenze):
– Sexuální zdraví pro ženy
– Zlepšení hormonální rovnováhy
– Optimální hladina estrogenu v těle
– Zvýšení libida a chuti na sex

Cena:619 Kč

Problémy s menstruačním cyklem: Ženy se sníženou hladinou estrogenu mohou mít problémy s menstruací. Objevuje se například její opoždění, nepravidelnost, někdy i její ztráta nebo bolesti.

Vnější příznaky a symptomy na pokožce: typicky v případě nedostatku estrogenu dochází u žen i k různým projevům na kůži nebo navenek. Objevit se mohou vyrážky podobné akné, případně může dojít k vypadávání vlasů nebo naopak růstu ochlupení.

Symptomy spojené s klimaktériem: Během menopauzy se jako důsledek hormonální nerovnováhy objevují typické klimakterické symptomy a projevy. Jde nejčastěji o návaly tepla, pocity horečky, pocení během noci nebo poruchy spánku.

Problémy s vitalitou a výkonností: U mužů hormon testosteron působí nejen na sexuální výkon, ale i obecně na fyzický výkon. Jeho nedostatek se tak odrazí na zvýšené únavě, pocitu nižší energie, ve snížení vitality a taky ve snížení fyzické síly.

Hormonální nerovnováha a její příčiny

Hormonální nerovnováha a její příčinyPokles hladiny pohlavních hormonů je způsoben vícerými faktory. Někdy jde o následek přirozeného stavu, například u žen je hormonální nerovnováha běžná v těhotenství, menopauze, po potratu nebo po porodu. U mužů je to především vlivem věku.

Toto jsou příčiny a faktory, které jsou za hormonální nerovnováhu zodpovědné nejčastěji:

Věk: U mužů i u žen dochází přirozeně s přibývajícím věkem k poklesu tvorby pohlavních hormonů. U žen se toto období nazývá menopauza, u mužů andropauza. Androgeny, mezi které patří i testosteron, se však u mužů začínají snižovat již od 25. roku života.

Těhotenství: Z pohledu žen je velice významným faktorem, který působí na hormonální hladinu těhotenství. Během něj se do popředí dostávají hormony působící na plod i poporodní starostlivost, například progesteron nebo prolaktin. Estrogen mírně ustupuje.

Hormonální problémy: Mezi nejvážnější nepřirozené příčiny hormonální nerovnováhy patří faktory spojené s hormonálním systémem. Jde například o nádory nebo funkční poruchy hypotalamu, hypofýzy nebo štítné žlázy nebo problém s gonadotropními hormony.

Léky, alkohol, kouření: Užívání některých léků může taky ovlivnit hladinu některých hormonů, u žen je to již zmiňovaná hormonální antikoncepce. Kromě toho jsou negativními faktory, které snižují hladinu a vliv pohlavních hormonů i alkohol a především cigarety.

Životospráva a životní styl: To, jak trávíme čas a co konzumujeme, zasahuje do hormonální soustavy taky. Stres, nedostatek pohybu a nadměrné zatěžování organizmu působí na hormonální rovnováhu negativně. Podobně i některé potraviny, například muži by se měli vyhýbat potravinám s vysokým podílem fytoestrogenů.

ZMĚNY BĚHEM ŽIVOTA

Mít hormony v rovnováze není jednorázová záležitost, ale spíš dlouhodobá otázka. U žen dochází během života ke střídavému poklesu a stoupání hladin různých druhů estrogenu, přičemž takové kolísání je přirozené. Důležité je, jak nato tělo reaguje.

Jak dosáhnout hormonální rovnováhu

Jak dosáhnout hormonální rovnováhuAčkoli pod hormonální nerovnováhou se může myslet i zvýšená hladina pohlavních hormonů, podstatně častěji dochází k jejich nedostatku. Právě z tohoto důvodu se pod dosažením hormonální rovnováhy myslí zvýšení především testosteronu a estrogenu.

Jak na to? Toto jsou nejčastější způsoby řešení:

Změna stravování

Jednou z nejvíc jednoduchých změn s okamžitým efektem je správný výběr jídla. U mužů by mělo jít o jídla podporující stimulaci testosteronu, například některé druhy ořechů, hovězí maso, ovoce nebo zeleninu. U žen by mělo jít o potraviny s obsahem fytoestrogenů, například sóje, mrkev, tofu, lněná semínka, ovesné vločky nebo některé druhy koření.

Pilulky na sexuální zdraví ženy

➡️ Doporučuji Stoporex Women (moje recenze):
– Sexuální zdraví pro ženy
– Zlepšení hormonální rovnováhy
– Optimální hladina estrogenu v těle
– Zvýšení libida a chuti na sex

Cena:619 Kč

Změna životního stylu

Kromě jídelníčku se zaměřte i na životosprávu komplexně. Důležitý je pohyb, nemusíte to však moc přehánět. U žen je ideální běh, u mužů spíše něco intenzivnějšího. Vyhýbat byste se měli samozřejmě kouření a alkoholickým nápojům. Důležitý je taky dostatek spánku a regenerace, snažte se naopak omezit stres.

Sex

Zdá se to možná na první pohled divné, ale dostatek sexu opravdu pomáhá na hormonální hladinu, nejvíc viditelné je to v případě mužů. Sex je nejen jistým druhem pohybu, který je sám o sobě prospěšný pro hormony, ale pomáhá taky zlepšit libido. Navíc, díky němu dochází i k produkci jiných důležitých hormonů, například dopaminu.

Síla přírody

Možná to zní nepravděpodobně, ale příroda sama nám dala dostatek prostředků na obnovení hormonální rovnováhy, především pokud jde o důležité pohlavní hormony. Například rostliny Tribulus Terrestris nebo Maca pomáhají mužům stimulovat testosteron a Třezalka nebo Pískavice řecké seno zas ženám estrogen. Koupit se dají i ve formě čajů.

Tablety a výživové doplňky

Pokud by vám forma čaje nevyhovovala, existují i výživové doplňky v podobě tablet. Ty jsou založeny právě na rostlinných výtěžcích nebo extraktech, mohou být doplněny i o různé vitamíny a minerály. Tyto tablety jsou speciálně určeny právě na podporu hormonální hladiny, u mužů pomáhají na testosteron a u žen na estrogen.

Léčba hormonální terapií

Zcela na jiné úrovni je již substituční hormonální terapie. V tomto případě nejde o žádné přírodní prostředky, ale o nahrazení chybějícího hormonu jeho syntetickou verzí. Léčba probíhá ve formě hormonálních léků s perorálním užíváním, ale výjimkou není ani aplikace do žíly, například u mužů přes testosteronové injekce.

Nejčastější otázky o hormonální nerovnováze

Nejčastější otázky o hormonální nerovnovázeZajímá vás o této problematice ještě něco jiného? Nejste sami, nejedna internetová diskuse nebo dotazy na internetu ukazují, že především ženy se snaží dozvědět co nejvíc. Pozadu nejsou ani muži, především kvůli zájmu o vliv testosteronu na jejich libido. Tady jsou nejvíc kladené otázky:

Jak zjistím, že u mně nastala hormonální nerovnováha?

Prvotním signálem by měla být přítomnost zmíněných negativních symptomů. Hodně může napovídat i přítomnost některých rizikových faktorů jmenovaných v příčinách. Pokud je situace vážná, je potřebné absolvovat vyšetření u odborníka, nejčastěji jde o endokrinologa.

Pokud dochází k poklesu hormonů přirozeně, proč to řešit?

Minimálně proto, abyste si zachovali co nejkvalitnější sexuální život, no to určitě není jediný důvod. Hormonální nerovnováha negativně působí i na celkovou fyzickou a psychickou výkonnost a snižuje vitalitu. Ovlivňuje rovněž fungování metabolizmu a dalších důležitých procesů.

Budou stačit na hormonální rovnováhu jenom režimová opatření?

Ne, a s přibývajícím časem je to zřejmé. Ano, určitě jsou důležité a doporučuji jim věnovat náležitou pozornost, ale samotné nepostačí. Změna stravování nebo životosprávy pomůže, ale má zkušenost a taky zkušenost mé partnerky je taková, že jsou potřebné i další formy, například využití rostlinných a přírodních přípravků.

Kdy vyzkoušet hormonální léčbu?

O tom, jestli je potřeba nasadit hormonální léčbu, nemůže rozhodnout muž nebo žena svévolně, musí jít o lékařskou indikaci. Nakolik jde o vážný zásah do hormonální hladiny, musí takové terapii předcházet odborné lékařské vyšetření a taky stanovení příčiny hormonální nerovnováhy.

V čem jsou jiné přírodní tablety?

Zjednodušeně především v tom, že se jedná o přirozenou stimulaci hormonální hladiny, především pomocí rostlinných složek a prostředků. Neříkám, že je to lepší, na druhou stranu, z pohledu možných vedlejších účinků jsou přírodní fytoestrogeny nebo rostliny stimulující testosteron bezproblémové.

Pilulky na sexuální zdraví ženy

➡️ Doporučuji Stoporex Women (moje recenze):
– Sexuální zdraví pro ženy
– Zlepšení hormonální rovnováhy
– Optimální hladina estrogenu v těle
– Zvýšení libida a chuti na sex

Cena:619 Kč

Jak fungují tablety na podporu hormonální rovnováhy a proč je doporučuji

Jak fungují tablety na podporu hormonální rovnováhy a proč je doporučujiPokud jde o přírodní prostředky určené na zvýšení hladiny důležitých hormonů, čím dál tím víc populárnější jsou volně dostupné tablety, čili výživové doplňky. Na rozdíl od čajů a jiných forem mají výhodu především ve snadném užívání a dávkovaní.

Velkým plusem je i to, na jakém principu fungují:

Tyto tablety jsou čistě rostlinného a přírodního charakteru, přičemž jejich účinné látky jsou obvykle extrakty a výtěžky bylin s komplexním působením na hormonální systém

Přípravky pro ženy obsahují přímo ve svém složení rostliny a přírodní složky, které jsou bohaté na fytoestrogeny. Ty mají podobnou funkci, jako lidské estrogeny. Pokud jde o tablety pro muže, nacházejí se v nich nejčastěji extrakty rostlin patřících mezi přírodní afrodiziaka a látky povzbuzující přirozenou stimulaci testosteronu u mužů.

Bez ohledu na značku mají tyto tablety vícero zajímavých benefitů:

můžete si je objednat volně bez lékařského vyšetření nebo předpisu, koupit se dají v lékárně a taky přes oficiální eshopy některých výrobců
jejich působení je založeno na rostlinných složkách a díky absenci chemicky vyráběných látek je užívání bezproblémové
zapomenout nemůžu ani na snadné dávkování, většina tablet se dá navíc užívat i dlouhodoběji, čím se zlepšuje efektivita jejich účinků

Velkou výhodou přípravků jsou širší účinky, toto jsou nejčastější:

Vliv na sexuální život: Prvotním vlivem těchto přípravků je podpora libida a plodnosti, u žen i zmírnění negativních klimakterických příznaků

Podpora celkové vitality: Díky širšímu a bohatšímu složení dochází k posilnění nejen sexuální vitality, ale i té komplexní a to včetně fyzické výkonnosti

Specifické účinky dle pohlaví: Vícero tablet může mužům pomoct například s erekcí, u žen zas může zlepšit průběh menstruačního cyklu

CENA NENÍ HLAVNÍ KRITÉRIUM

Upozorňuji, abyste u výběru nesledovali pouze cenu, ale především kvalitu složení a taky sledujte zkušenosti uživatelů s danou značkou. To, že na trhu je velký výběr různých přípravků a tablet ještě neznamená, že všechny jsou automaticky stejně kvalitní. Ne, to nejsou!

Tablety, které jsem vyzkoušel a mé zkušenosti s nimi

Tablety, které jsem vyzkoušel a mé zkušenosti s nimiHladina testosteronu u mužů a estrogenu u žen je důležitá a navíc pro kvalitu sexuálního života mimořádně. To je i důvod, proč jsme já i má partnerka zkusili již zmíněné tablety. Výsledek? Z velké nabídky, která je na našem trhu, jsme nakonec našli vícero přípravků, kterých působení je opravdu viditelně pozitivní.

Zatímco muži to mají jednodušší, poněvadž jim stačí užívat přípravky určené na libido, u žen je výběr širší. Koupit si můžete tablety s přírodním fytoestrogenem, tablety na menopauzu i tablety na podporu růstu prsou. Tady jsou značky s nejlepšími účinky u nás:

ProduktHodnoceníOvěřená koupěRecenze
2. Stoporex Klasik
Přejít do obchoduMoje recenze
2. Stoporex Prolong Přejít do obchoduMoje recenze
3. Stoporex XXL Přejít do obchoduMoje recenze
4. Stoporex Women
Více infoMoje recenze

5/5 - (1 vote)

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *