Hormonální změny a hormonální rovnováha

Hormonální změny a hormonální rovnováhaHormony jsou přirozenou součástí organizmu a pro jeho správné fungování je důležitá celková hormonální rovnováha. Jsou však situace, především u žen, kdy nastávají hormonální změny, a tato rovnováha je narušená. Nejčastěji jde o změny v těhotenství nebo v menopauze, co jsou období z hlediska hormonů nejbouřlivější.

Kromě nich přicházejí tyto změny i během menstruačního cyklu, ty jsou však přirozené a nemusí způsobovat žádné negativní příznaky. Naopak, během těhotenství nebo během klimaktéria se u ženy mohou dostavit víceré negativní symptomy.

➡️ TIP: pokud hledáte rychlé řešení, doporučuji pilulky na erekci, které u mě osobně účinkují nejlépe: STOPOREX KLASIK, STOPOREX PROLONG, STOPOREX WOMEN

Právě v období přechodu je nutné snažit se hormonální rovnováhu udržet a to i pomocí různých prostředků nebo přípravků. To samé platí i v případě určitých onemocnění nebo poruch spojených s hladinou různých hormonů.

Hormonální změny: definice, význam a hormonální rovnováha

Hormonální změny: definice, význam a hormonální rovnováhaNejčastěji se zabývají hormonálními změnami ženy po čtyřicítce, kdy již nastupuje menopauza. V menším rozsahu se mohou vyskytovat i dřív, například po 30ce. Kromě klimaktéria nastávají nejvýznamnější změny i před porodem a v těhotenství, co je přirozené.

Hormonální změny se nejčastěji týkají pohlavních hormonů a to u žen i u mužů

Pro hormonální rovnováhu jsou důležité u žen hodnoty estrogenu a progesteronu, v případě mužů je nejdůležitějším hormonem testosteron

Tyto hormony ovlivňují kvalitu sexuálního života i zdraví reprodukční soustavy

U žen se týká hormonální rovnováha především stabilizované hladiny progesteronu a estrogenu. První jmenovaný hormon je důležitý pro přípravu a udržení těhotenství, přičemž se tvoří ve vaječnících a jeho úlohou je zabezpečení správného fungování mateřince. Jeho hladina je nejvyšší před menstruací, po její začátku se naopak přestane tvořit.

Pilulky na sexuální zdraví ženy

➡️ Doporučuji Stoporex Women (moje recenze):
– Sexuální zdraví pro ženy
– Zlepšení hormonální rovnováhy
– Optimální hladina estrogenu v těle
– Zvýšení libida a chuti na sex

Cena:619 Kč

Druhým důležitým hormonem je estrogen, který má širší účinky:

ovlivňuje menstruační cyklus, vývoj mateřince a taky vývoj poprsí
je důležitý pro sexuální apetit, čili libido, podobně jako testosteron u mužů
působí na emocionální rovnováhu u žen, především na stabilitu nálady
pomáhá na zlepšení pozornosti, koncentrace a paměti
ovlivňuje bolesti hlavy a kvalitu spánku, nakolik působí na melatonin
působí taky na vlasy, především na vypadávaní vlasů

Hormonální změny se ale netýkají jenom žen, ale i mužů. Když se objevují u chlapců v pubertě, je tato změna hormonů obvykle spojená s nějakou poruchou. S věkem ale dochází k poklesu přirozené tvorby hormonů, především testosteronu i u mužů. Po andropauze, čili po mužském přechodu, je tento pokles významný a projeví se i na sexuálním životě.

GONADOTROPNÍ HORMONY

Kromě tří výše zmíněných hormonů jsou součástí hormonálních změn i tzv. gonadotropní hormony, které řídí jejich vylučování. Jde o folikulostimulační hormon a luteinizační hormon. Jejich hladina však obvykle kopíruje hladinu zmíněných hormonů.

Jaké problémy nastávají s hormonální rovnováhou a jaké jsou jejich příznaky

Jaké problémy nastávají s hormonální rovnováhou a jaké jsou jejich příznakyV principu existují dva druhy hormonálních změn. Prvním typem je zvýšení hladiny daného hormonu, druhým zas jeho snížení. Obě situace narušují zdravou hormonální rovnováhu, přičemž pokles je nejčastějším typem problémů a proto se ním budu zabývat podrobněji.

Prodloužení erekce

➡️ Doporučuji Stoporex (moje recenze):
– zlepšení erekce
– prodloužení doby pohlavního styku
– zdravější prostata
– zvýšení libida a chuti na sex

Cena:690 Kč

Se změnami hladiny hormonů jsou spojeny následující symptomy:

Pokles libida: Pokud dojde k poklesu estrogenu u žen a testosteronu u mužů, nastává i snížení sexuálního apetitu. Jde o problém působící především na kvalitu sexuálního života, přičemž mezi typické příznaky patří snížený zájem o sex a u mužů i problémy s erekcí.

Snížení plodnosti: Druhým problémem týkajícím se nízké hladiny pohlavních hormonů obecně je snížení plodnosti. U žen je to způsobené snížením progesteronu i estrogenu, u mužů zas testosteronem. Ten například ovlivňuje spermatogenezu.

Přibývání na váze: Nedostatek testosteronu v těle muže může způsobit snížení vitality a následně přibývání na váze. Tenhle efekt způsobuje taky problém se štítnou žlázou, konkrétně v případě nedostatečné činnosti této žlázy jako celku.

Vyrážky a padaní vlasů: Pokud je u žen zvýšená hladina testosteronu, začne se to projevovat změnami na kůži, nejčastěji se objevují vyrážky podobné akné. Při poklesu estrogenu naopak nastává vypadávání vlasů.

Návaly tepla a nadměrné pocení: Snížená hladina hormonu estrogen sebou přináší problémy s termoregulací. Tento stav nastává nejčastěji během předčasné menopauzy, typicky se vyskytují náhle návaly pocitu tepla a noční pocení.

Problémy s menstruací: Posledním významnějším příznakem, který se týká problémů s hormony, jsou menstruační problémy. Pokud trpíte nepravidelnou menstruací nebo dokonce její úplným zmizením, nejpravděpodobněji máte nedostatek estrogenu.

Deprese a časté změny nálad: Za tímto problémem se skrývá nízká hladina testosteronu u mužů a estrogenu u žen. U mužů se dostavuje i celková podrážděnost, zatímco u žen se mohou vyskytovat časté změny nálady nebo její velké výkyvy.

Příčiny hormonálních změn

Příčiny hormonálních změnHormonální změny jsou nejčastěji způsobené nedostatečnou produkcí hormonů. Postupný pokles může mít přirozené příčiny, například již zmíněnou menopauzu nebo porod nebo andropauzu u mužů. Větším problémem jsou ale patologické důvody.

Tady jsou nejdůležitější faktory a příčiny hormonálních změn:

Věk: Jedním z faktorů, který patří mezi ty nejpřirozenější, je věk. U mužů i žen s přibývajícími léty klesá produkce pohlavních hormonů. Zatímco u žen klesá estrogen hlavně s příchodem menopauzy, u mužů je pokles testosteronu již od 25. roku života.

Těhotenství: Pro ženy je těhotenství doslova explozívní událostí z pohledu hormonálních změn. Kolísají hladiny estrogenu i progesteronu, stejně tak se aktivují hormony zabezpečující laktaci mléka. To všechno je však jenom dočasné.

Menopauza a andropauza: Naopak, jedním z trvalejších a nezvratitelných stavů je období přechodu. U mužů se toto období volá andropauza, u žen menopauza nebo klimaktérium. Příznačné pro tahle období je, že trvale snižují testosteron a estrogen.

Pilulky na sexuální zdraví ženy

➡️ Doporučuji Stoporex Women (moje recenze):
– Sexuální zdraví pro ženy
– Zlepšení hormonální rovnováhy
– Optimální hladina estrogenu v těle
– Zvýšení libida a chuti na sex

Cena:619 Kč

Životospráva a životní styl: Nadměrná konzumace alkoholu, kouření, stres, nezdravé stravování, to všechno ovlivňuje hormonální hladinu a hormonální rovnováhu velice negativně. Tyto faktory jsou zároveň příčinami mnohých civilizačních nemocí.

Problém s hypofýzou nebo hypotalamem: Jedním z těch vážnějších důvodů hormonálních změn mohou být problémy s hypofýzou nebo hypotalamem, které jsou zodpovědné za vylučování pohlavních hormonů. Nejčastěji jde o funkční poruchy nebo nádory.

AKTIVNÍ SEXUÁLNÍ ŽIVOT

Jedním z faktorů, který ovlivňuje hormonální rovnováhu, je i aktivní a uspokojivý sexuální život. Hodně mužů i žen to podceňuje, přičemž jde o uzamčený kruh, v kterém platí, že častější sex vede k stimulaci hormonů a ty zas vedou ke kvalitnějšímu sexu.

Jak zvýšit hormonální hladiny

Jak zvýšit hormonální hladinyPostupný pokles hladiny pohlavních hormonů estrogen nebo testosteron se dá řešit vícerými způsoby. Jsou situace, kdy je nevyhnutná odborná lékařská léčba, no existuje i vícero možností, jak podpořit hormonální rovnováhu přirozeněji.

Ať se líbí, tady jsou všechny nejběžnější možnosti:

Stravování

Výběr správných jídel je nejpřirozenější možností, ale samozřejmě dbejte i na pestrost stravy. Muži mohou hladinu testosteronu podpořit konzumací vajec, hovězího masa, avokáda, brokolice, česneku, para ořechů nebo špenátu. Ženy by měly zas kvůli estrogenu jíst sóju, semínka, žito, oves, pšenici, ovesné vločky a obecně ovoce a zeleninu.

Pohyb nebo cvičení

Na podporu produkce testosteronu i estrogenu se doporučuje mužům i ženám víc pohybu, případně i cílené cvičení. Je tady však jeden rozdíl, na který je nutno si dát obzvlášť pozor. Muži by se neměli věnovat vytrvalostním sportům, ale spíše intenzivnějším. Ženy by měly mít naopak víc dlouhodobého pohybu, například běhat.

Alkohol, kouření a stres

Kromě věcí, na které je vhodné se zaměřit, existují i faktory, kterým je vhodné se naopak vyhýbat. Ty nejdůležitější jsou alkohol, kouření a stres. Každý z těchto faktorů je škodlivý pro organizmus jako celek, no ohrožuje i produkci hormonů a je jedno, jestli mluvíme o testosteronu nebo estrogenu. Vyvarujte se těchto věcí a rovnováha hormonů se zlepší.

Bylinky a čaj

Existuje velké množství rostlin, které pomáhají při obnovení hormonální rovnováhy. Pro ženy jsou to například Wild Yam nebo Pískavice řecké seno, mužům zas pomáhají Maca nebo Tribulus Terrestris. Tyto bylinky jsou známé již několik staletí a nejčastěji se z nich připravovaly odvary. Dnes si již můžete koupit i hotové čaje.

Tablety

Ještě pohodlnější a efektivnější formou jsou volně prodejné tablety ve formě výživových doplňků, které obsahují extrakty a výtěžky nejen výše zmíněných bylin. Jejich výhodou je snadné užívání a dávkování, ale i širší obsah. Nezřídka jsou v tabletách obsažené výtěžky vícerých druhů rostlin, které mohou být doplněny i o podpůrné látky.

Prodloužení erekce

➡️ Doporučuji Stoporex (moje recenze):
– zlepšení erekce
– prodloužení doby pohlavního styku
– zdravější prostata
– zvýšení libida a chuti na sex

Cena:690 Kč

Odborná léčba

V případě, že je příčina hormonálních změn opravdu vážná, případně nastala v organizmu příliš velká hormonální nerovnováha, jediným možným způsobem je odborná lékařská léčba. Tady dochází na řadu hormonální léčba pomocí synteticky vyráběných hormonů, případně i léčba příčiny, například řešení problémů s hypofýzou nebo hypotalamem.

Nejčastější otázky o hormonálních změnách

Nejčastější otázky o hormonálních změnáchV souvislosti s narušením hormonální rovnováhy a změnami hormonální hladiny se ptají muži i ženy docela často na internetu různé otázky z praxe. Rozhodl jsem se proto navštívit víceré fóra na internetu, sesbírat nejvíc kladené otázky a zodpovídat je tady:

Kteří muži nejvíc potřebují externí zdroj testosteronu?

Hladina testosteronu u mužů začíná s přibývajícím věkem upadat, no je to velice individuální. U některých mužů začíná testosteron klesat již ve věku 25 let, ale většinou je tato hranice kolem 30. let. Pokud budete například chtít užívat tablety s testosteronem, raději až po třicítce.

Lze kombinovat potraviny s fytoestrogeny společně s tabletami pro ženy?

Ano, ale existují situace, kdy byste si měli dávat zvýšený pozor. Během těhotenství můžete užívat přípravky s fytoestrogeny jenom po schválení lékařem. Obecně zas platí, že například zvýšená konzumace lněných semínek současně s tabletami s fytoestrogeny může vyvolat nežádoucí účinky.

Mohou mít ženy mužské hormony a naopak?

Ano, dokonce to je přirozené, ale jenom do jisté míry. Například v případě žen existuje jistá hormonální hladina androgenů, co jsou typicky mužské hormony zodpovědné za druhotné pohlavní znaky. Při zvýšené hladině těchto hormonů nastává například vypadávání vlasů nebo výskyt akné.

Může být antikoncepce z pohledu hormonální rovnováhy problémem?

V určitém smyslu ano, nakolik užívání syntetických hormonů v jakékoli formě narušuje stabilní hladinu jednotlivých typů hormonů. Ačkoli tento druh antikoncepce má i mnohé výhody z pohledu některých negativních symptomů, po ukončení užívání vzniká často  hormonální nerovnováha.

Jsou pro hormonální rovnováhu důležité i minerály a vitamíny?

Určitě ano, potvrzují to i výše zmíněné doporučení ohledem řešení problémů s hormonálními změnami. Nejlepší je například při stravě, která podporuje stimulaci hormonů, pamatovat na obsah minerálů Zinek a Hořčík, stejně taky vitamínů skupiny B a vitamínů C a D.

Pilulky na sexuální zdraví ženy

➡️ Doporučuji Stoporex Women (moje recenze):
– Sexuální zdraví pro ženy
– Zlepšení hormonální rovnováhy
– Optimální hladina estrogenu v těle
– Zvýšení libida a chuti na sex

Cena:619 Kč

Jak fungují tablety na podporu hormonální hladiny a proč je doporučuji

Jak fungují tablety na podporu hormonální hladiny a proč je doporučujiNízká hladina estrogenu nebo testosteronu se dá řešit i za pomoci přírodních produktů, konkrétně tablet s rostlinným složením. Právě za účelem podpory hormonální rovnováhy během různých změn se dají koupit speciální přípravky pro muže i ženy.

Přípravky fungují následujícím způsobem:

Tablety obsahují rostlinné extrakty, které buď mají funkci nahrazení hormonů v těle, případně přirozeným působením stimulují jeho zvýšenou tvorbu

První způsob využívají přípravky určeny pro ženy, v kterých se nacházejí rostliny s obsahem fytoestrogenů, co jsou rostlinné estrogeny podobné tím lidským. Druhým způsobem zas pracují tablety určeny pro muže, kterých cílem je stimulovat přirozenou tvorbu testosteronu. Přípravky jsou určeny primárně lidem ve věku nad 30 až 40 let.

Prodloužení erekce

➡️ Doporučuji Stoporex (moje recenze):
– zlepšení erekce
– prodloužení doby pohlavního styku
– zdravější prostata
– zvýšení libida a chuti na sex

Cena:690 Kč

Pro tablety, které opisuji výše, jsou typické tyto charakteristiky:

v rámci účinných látek zde nenajdete žádné synteticky nebo chemicky vyráběné složky, právě naopak, složení je čistě přírodní a obohacené například o vitamíny
když mluvíme o přirozeném složení, ruka v ruce s tím jde i bezproblémové užívání, vůbec se nemusíte bát nějakých nežádoucích účinků
přípravky jsou dostupné bez předpisu nebo receptu a koupit si je můžete dokonce i z eshopů oficiálních distributorů nebo výrobců

Tyto tablety mají širší účinky, tady jsou ty nejdůležitější:

Potlačují negativní symptomy: Fytoestrogeny mohou pomoct ženám během klimaktéria, přírodní stimulace testosteronu potlačuje únavu a zvyšuje vitalitu

Pomáhají na libido: Tablety pro ženy a i pro muže mají velkou výhodu v tom, že stimulování hormonální hladiny sebou přináší zvýšení sexuálního apetitu

Podporují plodnost: Tato výhoda platí především v případě přípravků pro muže, nakolik testosteron ovlivňuje pozitivně i spermatogenezu

JENOM OVĚŘENÉ A ZNÁMÉ ZNAČKY

Pokud byste chtěli užívat podpůrné přírodní prostředky na zlepšení hormonální hladiny a rovnováhy, určitě se držte těch, které jsou známější a především ověřené uživateli. Vyhýbejte se nákupu přes inzeráty a z nedůvěryhodných zdrojů, naopak, nakupujte přímo od výrobců!

Tablety, které jsem vyzkoušel a mé zkušenosti s nimi

Tablety, které jsem vyzkoušel a mé zkušenosti s nimiS podporou hormonální rovnováhy mám dostatek zkušeností, především proto, že jsem fanda přípravků podporujících stimulaci testosteronu. Stejně tak i má partnerka užívala přípravky přírodního charakteru na podporu estrogenu, které jí pomohly se zvětšením poprsí a s uklidněním hormonální hladiny.

Ne všechny tablety, které ale na trhu jsou, mají stejné účinky. Některé z nich bohužel v praxi pokulhávají a deklarované výsledky tak zůstávají jenom na jejich obalu. Pokud se tomu chcete vyhnout, tady jsou značky, které u mě nebo u mé partnerky účinkovaly nejlépe:

ProduktHodnoceníOvěřená koupěRecenze
2. Stoporex Klasik
Přejít do obchoduMoje recenze
2. Stoporex Prolong Přejít do obchoduMoje recenze
3. Stoporex XXL Přejít do obchoduMoje recenze
4. Stoporex Women
Více infoMoje recenze

5/5 - (1 vote)

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *