Kajenský pepř – Cayennské koření

Kajenský pepř: účinky, cena, použití a složeníPod označením Kajenský pepř, nebo Cayennské koření, se myslí prášek ze sušených Čili papriček, ale ne z každé odrody. Musí jít o červené Chilli, konkrétně o Capsicum Frutescens. Vzhledem k tomu, že Čili papriček je vícero druhů, ne každé koření z každé Chilli papričky je automaticky Kajenský pepř.

To, proč je Kajenský pepř tak zajímavý, spočívá v jeho účincích na lidský organizmus. Já sám jsem si ho všiml po tom, co jsem se dozvěděl, že jde o velmi účinné přírodní afrodiziakum a přirozenou podporu lepší potence.

➡️ TIP: pokud hledáte rychlé řešení, doporučuji pilulky na erekci, které u mě osobně účinkují nejlépe: STOPOREX KLASIK, STOPOREX PROLONG

Pro toto koření je typická vysoká pálivost a to především díky látce zvané kapsaicin, která má na tělo zahřívací a urychlující účinek. Pokud byste chtěli vědět, jak vám může Kajenský pepř pomoct v sexuální oblasti, čtete dál.

Kajenský pepř: popis, využití, původ a výskyt

Kajenský pepř: popis, využití, původ a výskytJak jsem uvedl již dříve, pod pojmem Kajenské nebo Cayennské koření se myslí koření ze speciální Čili papričky Capsicum Frutescens. Jde o roční papriku, která pochází z jižní a střední Ameriky. V tropických a subtropických oblastech roste i divoce, přičemž aktuálně se nejvíc vyskytuje právě ve střední Americe.

Capsicum Frutescens je jednoroční nebo i méně kvetoucí trvalka

Květy jsou bílé so zelenobílou nebo zelenožlutou korunou, přičemž mohou být opylovány hmyzem nebo samé sebou

Plody jsou papričky o délce nejvíc 2 centimetry a využívají se i jako okrasní keř

Samotné papričky této odrody jsou nejdříve žlutozelené a při dozrávání získají sytě červenou barvu. Typicky mají kuželovitý až kopinatý tvar a jeho jednotností se odlišují od ostatních druhů Chilli, které mohou být více ovální nebo okrouhlé. Společné s ostatními Čili však mají samozřejmě pálivost.

Prodloužení erekce

➡️ Doporučuji Stoporex (moje recenze):
– zlepšení erekce
– prodloužení doby pohlavního styku
– zdravější prostata
– zvýšení libida a chuti na sex

Cena:690 Kč

Kajenský pepř se stejně jako ostatní Čili využívá ve vícerých oblastech:

podporuje látkovou výměnu a především spalování tuků, nakolik tuky se neukládají v těle, ale jsou přeměněné na energii
podporuje a stimuluje tvorbu hormonů, co se využívá především při zlepšení libida, přičemž nejvíc stimuluje endorfiny
pomáhá při bolestech hlavy, chrání před infekcemi, posilňuje imunitu a prospívá lepšímu trávení

Samozřejmě, pozitivních vlivů a účinků na lidský organizmus je ještě víc, detailněji je budu rozebírat později. Podobně jak při Chilli, i  tady platí, že aby se mohly účinky projevit plně, je důležité konzumovat Kajenský pepř nebo produkty z něj přiměřeně a především delší dobu.

ZAJÍMAVÉ A UŽITEČNÉ INFORMACE

Pokud vás zajímá, kde všude se Cayennské koření vyskytovalo v minulosti a kde se nejvíc pěstuje dnes, případně chcete vědět další informace ohledem rostliny, dávám vám do pozornosti článek na Wikipedii, kde se dozvíte další údaje.

Látky a složení Cayennského koření

Látky a složení Cayennského kořeníKajenský pepř má velmi podobné složení jako ostatní Chilli, díky čemu má velmi podobné účinky. Určité rozdíly však existují, například tady nenajdete kyselinu pantotenovou. Navzdory tomu jde o koření velmi prospěšné nejen pro sexuální život, ale obecně pro zdravou životosprávu.

Tyto látky najdete v Cayennském koření:

Kapsaicin: Díky tomuto rostlinnému alkaloidu má Kajenský pepř svou typickou štiplavost a zároveň díky němu dochází k lepší cirkulaci krve, zvýšení teploty organizmu a s tím související rychlejší spalování a metabolizmus. Kapsaicin jako takový je rozpustný v tuku a v alkoholu, ne však například ve vodě.

Omega kyseliny: V Kajenském koření se nacházejí víceré omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. Je tady i kyselina listová, která ale spadá mezi vitamíny, nakolik se jedná o vitamín B9. Oba typy omega kyselin jsou esenciální a lidské tělo si je nedokáže vytvořit, takže je musí přijímat v potravě. Jde o zdravé a pozitivní kyseliny důležité například pro nervovou soustavu, takže je dobré, že se v Kajenském koření nacházejí.

Flavonoidy: Díky tímto látkám má Cayennské koření pozitivní vliv na imunitu a zpomalení předčasného stárnutí buněk. Ve spolupráci s vitamíny B působí flavonoidy protizánětlivě a protivirově, díky čemu organizmus lépe bojuje s infekcemi a záněty.

Vitamíny a minerály: Co se týče vitamínů a minerálů, je Kajenský pepř velmi bohatý na tyto látky. Z vitamínů tady můžeme najít vitamín A, vitamíny B, vitamín C, vitamín E aj vitamín K. Co se týče minerálních látek, jsou tady vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík, sodík, zinek, měď, selen a mangan.

Další látky: Kajenský pepř obsahuje ještě další látky, které doplňují jeho složení a i díky nim dosahuje na lidský organizmus pozitivní účinky. Jde například o betakarotén, lutein nebo cholin. Stejně tak tady najdete živiny, čili bílkoviny, tuk a sacharidy. Velmi důležitý je především betakarotén, z kterého si umí tělo vytvořit vitamín A.

Kajenský pepř a jeho účinky

Kajenský pepř a jeho účinkyÚčinky Cayennského koření jsou to nejdůležitější, co mě zaujalo a kvůli čemu vlastně tento text píšu. Podobně, jak je tomu u Čili, i Kajenský pepř je velmi dobrý „akcelerátor“ metabolizmu a dodává tělu celkovou vitalitu a životní energii. Mě však přirozeně zajímají především účinky týkající se sexuální oblasti.

Toto jsou všechny nejdůležitější vlivy, které Kajenský pepř má na lidský organizmus:

Zlepšení erekce

Díky obsahu kapsaicinu a jiných látek podporujících lepší krevní oběh, roztažení cév a lepší prokrvení periferních cév a žil, je zlepšení ztopoření a erekce jedním z nejdůležitějších účinků Kajenského koření. Erekce by měla nastoupit rychleji, měla by být kvalitnější a měla by být taky delší, především kvůli zvýšení libida.

Prodloužení erekce

➡️ Doporučuji Stoporex (moje recenze):
– zlepšení erekce
– prodloužení doby pohlavního styku
– zdravější prostata
– zvýšení libida a chuti na sex

Cena:690 Kč

Zvýšení chuti na sex

Druhým účinkem v rámci sexuální oblasti je zvýšení chuti na sex a to především prostřednictvím zvýšení libida a prostřednictvím lepšího prokrvení pohlavního údu. Na libido působí Kajenský pepř především prostřednictvím stimulace hormonální hladiny, když má muž více energie, více vitality a zároveň dochází ke zvýšení hladiny některých hormonů, například endorfinů.

Podpora trávení a metabolizmu

Kajenský pepř je skvělý na posilnění zdraví žaludku a střevního traktu. Stejně tak je výbornou prevencí proti žaludečním vředům, působí proti obezitě, zlepšuje odbourávání tuku a zároveň pomáhá při detoxikaci, čili vylučovaní škodlivin z těla. Pro metabolizmus má nezastupitelnou úlohu, nakolik ho dynamizuje a zrychluje.

Posilnění imunity a pročistění organizmu

Díky tomu, že koření obsahuje flavonoidy, karotenoidy a kapsaicin, má pro lidský organizmus Kajenský pepř významný vliv na posilnění jeho imunity. Samotné koření působí protizánětlivě, má antibakteriální účinky a například má rovněž antiseptické účinky. Dokáže pročistit krev, má odhleňující účinek, čím pročišťuje dýchací cesty a zároveň pročišťuje močové cesty a ledviny.

Kardiovaskulární systém a krev

Zlepšení krevního oběhu, zlepšení stavu cév a pročistění cév, to jsou další pozitivní účinky Kajenského koření na lidské tělo. Zároveň koření taky zamezuje tvorbě krevních sraženin, zvyšuje mírně krevní tlak a naopak snižuje koncentraci cholesterolu v krvi. Kapsaicin navíc stimuluje krevní oběh, takže se více krve dostává do celého těla a  dochází k lepšímu prokrvení pohlavní soustavy.

Ostatní pozitivní účinky

Cayennské koření pomáhá taky na odstranění migrén, na zlepšení nálady, zlepšuje prokrvení studených končetin, pomáhá při bolestech klubů a obecně tlumí bolest, nakolik má upokojující účinky například na nervový systém. Uvolňuje stejně tak svalstvo, a pokud si chcete fyzicky odpočinout, no zároveň si zachovat vitalitu a životní energii, je Kajenský pepř skvělým přírodním prostředkem na tento účel.

Vedlejší a negativní účinky

Kajenský pepř - Cayennské koření: Vedlejší a negativní účinkyMožná se ptáte při pohledu na pozitivní vlivy Kajenského koření na náš organizmus, jestli existují vůbec nějaké negativní a nežádoucí vedlejší účinky. Ano, ale je jich opravdu málo a ve většině případů se týkají kontraindikací s některými aspekty zdravotního stavu. Základem je dodržovat správné dávkování a nepřehánět to s kořením.

Toto jsou možné problémové případy a kontraindikace:

pokud vás trápí vysoký krevní tlak nebo již existující žaludeční vředy, měli byste se Kajenskému koření vyhýbat
to samé platí v případě těhotných žen nebo žen během kojení, kde by mohly některé látky působit negativně na plod a novorozence
pokud máte nízkou hladinu cukru či inzulínu, poraďte se nejprve so svým lékařem

ZVÝŠENÍ ALERGICKÉ REAKCE

U některých lidí se může při užívání Kajenského koření zvýšit alergická reakce na některé potraviny, která je s menší intenzitou trápila v minulosti. Je to způsobené tím, že alergeny se dostanou do těla dříve přes výstelku v trávicím traktu, která se vlivem Kajenského koření oslabí například vůči mléčným či pšeničným bílkovinám.

Pěstování doma

Kajenský pepř - Cayennské koření: Pěstování domaChtěli byste doma pěstovat odrodu Chilli papričky Capsicum Frutescens? Je to možné, ale pouze na místě, kde nehrozí mrazy. Důležité je taky mít kvalitní osivo, staré maximálně 3 roky, které nesmí být deformováno, příliš měkké a již vůbec ne plísnivé.

Pro úspěšné pěstovaní se řiďte těmito principy:

semínka je potřeba před výsevem skladovat v suchu, tmě a chladu
ideální na výsev je leden nebe únor
nákupem speciálního substrátu se vyhnete rizikům spojeným s možným výskytem škůdců
maximální hloubka setí by měla být 3 až 5 milimetrů, takže semena přikryjte opravdu pouze velmi tenkou vrstvou půdy
důležité je, aby byla zabezpečená dostatečná vlhkost a především teplota, ideálně od 24 do 26 stupňů Celzia

Nápoj, tablety a recepty na jiné použití

Kajenský pepř - Cayennské koření: Nápoj, tablety a recepty na jiné použitíKromě syrového Cayennského koření existují taky některé další formy, které sice na první pohled nemusí být příliš přirozené, ale mají taky své nesporné výhody. Samozřejmě, syrové koření se dá použít na víceré recepty na dochucení, no v takovém případě z něj nemáte naplno všechny benefity například s ohledem na sexuální funkce.

Toto jsou nejčastější možnosti přijímání a užívání Kajenského koření:

Syrové koření

Nejpřirozenější formou je syrový Kajenský pepř jako prášek. Může se využít buď čerstvé, nebo usušené, přičemž se hodí jak k masu, tak i k zelenině, do salátů, do omáček, do pomazánek a podobně. Nespornou výhodou této formy je její přirozenost, na druhou stranu však při dlouhodobém užívání mohou být pálení a štiplavost pro někoho nepřekonatelným problémem.

Nápoje

Slyšeli jste již o nápojích, které obsahují Cayennské koření? Nejčastěji jde o speciální výživové doplňky, které jsou určeny například na rychlejší spalování tuků a zrychlení metabolizmu, případně o hotové čaje. Podobné nápoje si ale můžete udělat taky doma, například pokud smícháte Kajenský pepř s javorovým sirupem, šťávou ze zeleniny, ovoce, případně si ho přidáte do čajů.

Tablety

Pro mě nejlepší formou především z hlediska účinků a dlouhodobého užívání jsou tablety. Může jít buď o výživové doplňky s obsahem pouze Kajenského koření, které mají nejčastěji komplexní účinky, nebo o specializované tablety. Dobrým příkladem jsou například tablety na libido a erekci, které mě přirozeně zajímají nejvíc.

Prodloužení erekce

➡️ Doporučuji Stoporex (moje recenze):
– zlepšení erekce
– prodloužení doby pohlavního styku
– zdravější prostata
– zvýšení libida a chuti na sex

Cena:690 Kč

Užívání a dávkování Kajenského koření

Užívání a dávkování Kajenského kořeníJak užívat toto koření tak, abyste z něj měli pouze benefity a žádné nežádoucí negativní účinky? V první řadě je nevyhnutné si uvědomit své možnosti a nepřecenit je. Štipka koření ještě problém nemusí být, no příliš častá konzumace příliš kořeněných jídel již ano. Dávkování je tedy individuální a závisí i od hmotnosti, metabolizmu a podobně.

Dodržujte však tyto zásady a neměli byste mít žádné problémy:

pokud budete užívat syrové Cayennské koření, ať to není určitě více, než půl čajové lžičky za den
pokud spadáte do rizikové skupiny lidí s možnými kontraindikacemi, které jsem popsal dříve, koření se raději vyhněte
co se týče kupovaných nápojů nebo tabletek ve formě výživových doplňků, řiďte se dávkováním na obalu přímo od výrobce
nekombinujte užívání výživových doplňků s obsahem koření s konzumací čerstvého koření

Jak fungují tablety s obsahem Kajenského koření a proč je doporučuji

Jak fungují tablety s obsahem Kajenského koření a proč je doporučujiPřestože se Kajenský pepř nenachází v každé značce tablet určených na lepší potenci, některé ho obsahují. Tvoří jednu z vícerých účinných přírodních látek, přičemž je nutno si všímat samozřejmě nejen jeho přítomnost, ale také koncentraci. Mám s takovými tabletami poměrně bohaté zkušenosti, a proto vím, že koncentrace rozhoduje rovněž o kvalitě.

Co se týče fungování, tyto tablety fungují na následovném principu:

V jejich složení jsou výtěžky a extrakty rostlin a látek označovaných jako přírodní afrodiziaka, případně látek podporujících lepší prokrvení penisu a vyšší libido

Právě díky složení mohou tyto přípravky pozitivně působit na potenci, erekci či chuť na sex. Co se týče Cayennského koření, v zásadě nejde o nejdůležitější látku, spíše o doplněk, který však má nepochybně pozitivní vliv právě na ztopoření a libido. Důležité je však, aby tablety obsahovaly i jiné účinné látky.

Samozřejmě, konzumace syrového Kajenského koření má taky nepochybné benefity, no tablety jsou ze všech forem nejlepší kvůli těmto třem důvodům:

snadné dávkování a především přesné dávkování, nakolik stačí se držet doporučení výrobce o počtu tablet za den
z tablet je vyextrahována samotná štiplavost, co může být problém při delším užívání syrového Cayennského koření
tablety mají ze všech forem nejmenší riziko nežádoucích účinků a zároveň jejich žádané účinky na potenci jsou nejviditelnější a nejvíc komplexní

Samozřejmě, velkou výhodou je i dostupnost tablet. Nepotřebujete žádnou návštěvu lékaře nebo recept, prostě si můžete tyto tablety objednat bez předpisu, nakolik se jedná o výživové doplňky. Vyberete si ale pouze ty značky, které jsou registrovány na Úřadu veřejného zdravotnictví SR.

KAJENSKÝ PEPŘ NEBO CHILLI

Přestože Kajenský pepř a Chilli jsou velmi podobné svými účinky i složením, nejedná se o to samé. Pokud budete tedy hledat přípravky a tablety s obsahem Kajenského koření, dobře si prohlédněte složení a nenechte se zmást těmito pojmy, nakolik nejde o stejnou účinnou látku.

Tablety, které jsem vyzkoušel a mé zkušenosti s nimi

Tablety, které jsem vyzkoušel a mé zkušenosti s nimiPojďme se teď podívat na konkrétní značky tablet, které obsahují Kajenský pepř, ale i výtěžky a extrakty jiných podobných rostlin či látek. Oproti výživovým doplňkům s obsahem pouze Kajenského koření je jejich výhoda především v komplexním účinku a to právě díky bohatšímu a komplexnějšímu složení.

V tabulce, která se nachází níže, najdete srovnání a mé hodnocení těch tablet, s kterými jsem byl nejvíc spokojen a které mají nejlepší účinky na libido, potenci, erekci či plodnost. Ke každé značce je připojená také její detailní recenze:

ProduktHodnoceníOvěřená koupěRecenze
2. Stoporex Klasik
Přejít do obchoduMoje recenze
2. Stoporex Prolong Přejít do obchoduMoje recenze
3. Stoporex XXL Přejít do obchoduMoje recenze
4. Stoporex Women
Více infoMoje recenze
4.7/5 - (12 votes)

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *