Kyselina listová – Vitamín B9

Kyselina listová - Vitamín B9: účinky, cena a na co je dobráMezi jednu z nejvíc zajímavých látek, a to i z pohledu plodnosti, patří kyselina listová. Jde o kyselinu a současně o vitamín, konkrétně o vitamín B9, někdy označován taky jako vitamín Bc nebo vitamín M. Táto látka je přítomná i v potravinách, nejčastěji v zelenej listové zelenině a je důležitá z pohledu buněčného dělení a růstu.

Pokud se ptáte, proč se o ni zajímám, odpověď zní, že mezi její nejdůležitější účinky patří podpora plodnosti. To je taky důvod, proč se užívá například před otěhotněním a může se užívat v těhotenství první dva nebo tři měsíce.

➡️ TIP: pokud hledáte rychlé řešení, doporučuji pilulky na erekci, které u mě osobně účinkují nejlépe: STOPOREX KLASIK, STOPOREX PROLONG, STOPOREX WOMEN

Pokud chcete vědět o Kyselině listové například to, kde se nachází, na co slouží, proč je důležitá pro těhotné ženy a jak pomáhá tato látka otěhotnět, čtete dál. Dozvíte se taky to, jestli má nějaký význam i pro muže.

Kyselina listová: původ, popis a využití

Kyselina listová: původ, popis a využitíKyselina listová patří mezi vitamíny rozpustné ve vodě. Mezi její nejdůležitější zdroje patří listová zelenina, některé druhy ovoce a maso. Ačkoli je označována za vitamín pro těhotné ženy, má pro ně smysl také v jiném období a samozřejmě i pro muže. Samotná kyselina je něco jako syntetická verze vitamínu B9, kromě toho má vitamín formu folátu.

Kyselina listová patří mezi látky, které si naše tělo nedokáže vytvořit samo, takže je odkázáno na její příjem z externího prostředí, nejčastěji z potravin

Takto přijatou látku musí zpracovat pomocí enzymů v játrech do aktivní formy

Látka je důležitá pro všechny procesy buněčného dělení a růstu, má význam taky při syntéze nukleových kyselin a je součástí genů a chromozomů

Kyselina listová je z pohledu sexuálního a pohlavního života důležitá primárně pro ženy a to především v období před těhotenstvím. Její dostatečná hladina přispívá ke snížení rizika výskytu rozštěpu páteře a snižuje taky výskyt vrozených chyb a chyb močového měchýře. Její nedostatek negativně ovlivňuje plodnost a taky zvyšuje riziko potratu v úvodu těhotenství.

Pilulky na sexuální zdraví ženy

➡️ Doporučuji Stoporex Women (moje recenze):
– Sexuální zdraví pro ženy
– Zlepšení hormonální rovnováhy
– Optimální hladina estrogenu v těle
– Zvýšení libida a chuti na sex

Cena:619 Kč

Kyselina listová teda ženám pomáhá otěhotnět, ale má ještě další vlivy:

je důležitá pro tvorbu červených krvinek, takže její nedostatek může mít za následek chudokrevnost, ačkoli tady je důležité rovněž Železo
podporuje zdravé fungování imunitního systému a obecně zlepšuje vitalitu, přičemž zmírňuje pocity vyčerpání
má vliv na metabolizmus, podílí se například na metabolizmu nukleových kyselin a aminokyselin v těle

Je pravda, že denní dávka Kyseliny listové je jiná pro muže, děti a ženy během těhotenství, no v zásadě je dobré zařadit potraviny s její obsahem do jídelníčku. V případě běžného příjmu z potravin vám nehrozí předávkování se vitamínem B9. Navíc, v případě mírně zvýšené dávky se nadbytek látky z organizmu vyloučí do 24 hodin.

ODBORNĚJŠÍ INFORMACE

Jak se projeví nedostatek této látky v těle, jak dlouho a kdy ji můžeme užívat a další odbornější informace jsem pro krátkost prostoru nerozebíral v tomto textu detailněji. Nabízím vám proto jako externí zdroj tenhle článek na Wikipedii, který vám to vynahradí.

Kde lze vitamín B9 najít

Kde lze vitamín B9 najítV čem je Kyselina listová obsažená? Samozřejmě, v jídle a potravinách, no ne všude. U jednotlivých zdrojů se je potřeba zároveň ptát na to, která kyselina listová je nejlepší s ohledem na vaši aktuální situaci. Pokud chcete přijímat tuto látku před těhotenstvím, musíte volit potraviny, kde nehrozí například nadměrné tloustnutí.

Tady jsou všechny nejznámější zdroje Kyseliny listové z hlediska potravin:

Zelenina: Z hlediska bohatého výběru a koncentrace je nejlepším zdrojem Kyseliny listové zelenina, především zelené a listové odrůdy. Rajčata, ředkvička, špenát a pór jsou na vrcholu řebříčku z hlediska množství. Dále následují kapusta, karfiol, zelený salát a zelí. Do jídelníčku si můžete přidat ještě mrkev a chřest.

Luštěniny: Luštěniny lze zařadit taky mezi zeleninu, ale kvůli rozsahu této skupiny potravin důležitých pro příjem Kyseliny listové jsem se je rozhodl vyčlenit do osobité skupiny. Pokud vám záleží na zvýšení příjmu Kyseliny listové, doporučuji zařadit do jídelníčku sóju, fazole, hrách nebo sójovou mouku.

Ovoce: Co se týče ovoce, Kyselinu listovou najdete v exotičtějším ale taky v našem ovocí. Z hlediska obsahu vede jednoznačně červený meloun, hned za ním jsou borůvky a maliny. Do jídelníčku doporučuji zahrnout papáju, banány a pomeranče. Určitě se snažte kupovat čerstvé ovoce, ideálně dle sezóny v ročném období.

Maso: Pokud patříte mezi lidi s vysokou konzumací masa, můžete vitamín B9 přijímat velice snadno. Nachází se totiž v kuřecím, krůtím a vepřovém masu, takže výběr je hodně široký. Podmínkou ale je, že nebudete konzumovat běžné maso, ale vnitřnosti, především játra, srdce a ledviny, tam je Kyseliny listové nejvíc.

Ořechy: Mezi zajímavé zdroje nejen Kyseliny listové, ale i dalších minerálů podporujících plodnost a různých aminokyselin patří ořechy. Pochopitelně, ne všechny, ale jenom některá. Vitamín B9 se ve významnějších množstvích nachází například v arašídech, a podobně je to u vlašských ořechů a taky v lískových.

 

Ostatní: Kyselinu listovou lze najít v kvasnicích, které jsou dokonce velice bohatým zdrojem. Kromě toho se nachází v některých olejnatých semenech, například v slunečnicových semínkách. Do jídelníčku můžete zařadit vejce, mléko, obilniny, pšeničné otruby a celozrnné výrobky, například celozrnné či grahamové pečivo.

Kyselina listová a její účinky

Kyselina listová a její účinkyPojďme se teď podívat na to, co všechno vitamín B9 v lidském organizmu ovlivňuje. V centru mé pozornosti je samozřejmě plodnost a těhotenství, no pořád víc stadií a výzkumů ukazuje, že příjem Kyseliny listové je důležitý během celého života a to i z pohledu například kardiovaskulárního systému.

Zde jsou nejdůležitější vlivy, které látka má:

Vliv na plodnost a těhotenství

Kyselina listová a plodnost jsou nerozlučné dvojčata a právě podpora plodnosti u žen je prvním účinkem. Kyselina je důležitá pro růst zárodečné tkáně v těhotenství a její udržení na správné hladině je důležité pro plynulý a zdravý průběh těhotenství. Snižuje riziko poruch placenty a riziko nízké porodní hmotnosti nebo potratu v začátcích gravidity.

Pilulky na sexuální zdraví ženy

➡️ Doporučuji Stoporex Women (moje recenze):
– Sexuální zdraví pro ženy
– Zlepšení hormonální rovnováhy
– Optimální hladina estrogenu v těle
– Zvýšení libida a chuti na sex

Cena:619 Kč

Podpora správného růstu plodu

Látka má hlavní účel, aby podpořila správný průběh těhotenství, především z pohledu plodu. Kyselina listová pomáhá v prevenci vůči vrozeným defektům plodu, především snižuje pravděpodobnost vážných poruch vývoje neurální trubice. Dostatečná hladina látky snižuje riziko vývojových vad embryí, ať se již jedná o vady končetin, močového systému nebo srdce.

Podpora fungování kardiovaskulárního systému

Druhým důležitým účinkem Kyseliny listové je její vliv na srdce, cévy a krevní oběh. Látka je důležitá například pro tvorbu červených krvinek a proti anémii, nakolik podporuje dělení a růst krvinek v kostní dřeni. Kromě toho má preventivní vliv proti vzniku srdečního infarktu a rovněž snižuje riziko mozkové příhody.

Vliv na trávicí soustavu

Kyselina listová je důležitou látkou pro trávení a trávicí soustavu. Její správná hladina pomáhá zvýšit chuť do jídla, nakolik stimuluje sekreci žaludeční kyseliny. Kromě toho přispívá k fungování a zdravému stavu některých orgánů a tkáně trávicí soustavy, především žaludku, jater a střev.

Podpora zdravého vývoje buněk

Mimořádně důležitou úlohou vitamínu B9 v našem těle je podpora správného fungování buněk. Jednak jde o vliv na dělení a taky o vliv na růst buněk. Kyselina pomáhá předcházet vzniku rakovinového bujnění buněk, především pokud jde o rakovinu plic, hrubého střeva a konečníku. Samozřejmě, v tomto případě jde jenom o jeden z vícerých faktorů.

Další účinky

V rámci svých dalších účinků podporuje Kyselina například syntézu nukleových kyselin, metabolizmus aminokyselin a taky vývoj bílých krvinek a jejich normální způsob růstu. Jde taky o látku nevyhnutnou pro udržení dobré kondice mozku a celkově pro mentální vitalitu. Svůj význam má taky pro dobrý stav pleti a vlasů.

Vedlejší a nežádoucí účinky

Vedlejší a nežádoucí účinkyCo se týče možných nežádoucích účinků, ty hrozí prakticky jenom při požití nadměrné dávky a to opakovaně. Jednorázová mírně vyšší dávka nepředstavuje pro organismus problém, ale dlouhodobý nadbytek Kyseliny listové již může některé nežádoucí účinky přinášet. Bez ohledu na doporučené dávkování, horní hranice příjmu je 1 gram na den.

Pokud byste užívali větší množství látky, mohou se vyskytovat některé problémy:

v prvním řadě jde o poruchy trávení, co se může projevit například zažívacími potížemi
kromě toho mohou nastat psychické poruchy, například nervozita nebo problémy s koncentrací
vyskytovat se může taky nespavost
problémem je taky alergická reakce, ta se dostaví obvykle při běžné dávce
při příjmu z potravy předávkování nehrozí, může k němu dojít pouze přijetím nadměrných dávek vitamínu B9 z výživových doplňků

NEJEN PŘEBYTEK ALE TAKY NEDOSTATEK

Problémy s nežádoucími a vedlejšími efekty vznikají nejčastěji při přebytku, no podobně i nedostatek Kyseliny listové je problém. Mohou se dostavit poruchy vstřebávání a trávící problémy doprovázené průjmem, hrozí riziko anémie a bledost, mohou se dostavit pocity slabosti a problémy hrozí samozřejmě během těhotenství s předčasným porodem.

Tablety, potraviny a olej

Tablety, potraviny a olejKyselinu listovou můžete získávat přirozeně ve formě potravin, no tento způsob nemusí pro maximální využití její účinků vždy postačovat. I proto existují různé výživové doplňky ve formě tablet. Ty můžete koupit v lékárně, například v známé síti Dr. Max, případně si můžete vybrat tablety, kde je Kyselina listová jednou z vícerých účinných látek.

Pojďme se na jednotlivé formy podívat detailněji

Potraviny a zdroje v stravě

Nejvíc přirozeným zdrojem vitamínu B9 jsou potraviny, především ty, které jsem zmínil v seznamu již dřív. Tyto potraviny jsou součástí běžného jídelníčku mnohých lidi, takže se na ne stačí jenom víc zaměřit a můžete posilnit přítomnost Kyseliny listové v těle zcela přirozeně. Během těhotenství to ale ne vždycky musí stačit.

Oleje

Zajímavou formou příjmu Kyseliny listové jsou některé druhy olejů s rostlinným základem. Nakolik se táto látka nachází například v dýňových semenech, můžete zkusit začít používat dýňový olej, který je ideální pro studenou kuchyň. Dá se využít taky zvenku, například při žaludečních křečích. Olej obsahuje navíc různé jiné vitamíny a minerály.

Výživové doplňky

Poslední možností, která je zároveň aktuálně nejpopulárnější, jsou výživové doplňky ve formě tablet s obsahem Kyseliny listové. Koupit se dají přípravky, kde je táto kyselina jedinou složkou, případně jednou z mála, druhou možností jsou komplexní přípravky určené právě na podporu plodnosti, kde je podobných účinných látek mnohem víc.

Pilulky na sexuální zdraví ženy

➡️ Doporučuji Stoporex Women (moje recenze):
– Sexuální zdraví pro ženy
– Zlepšení hormonální rovnováhy
– Optimální hladina estrogenu v těle
– Zvýšení libida a chuti na sex

Cena:619 Kč

Užívání a dávkování látky Kyseliny listové

Užívání a dávkování aminokyseliny L-ArgininJak jsem již zmiňoval dřív u nežádoucích účinků, největší riziko hrozí z předávkování se prostřednictvím nadměrného užívání výživových doplňků. U potravin je naopak užívání bezproblémové a tady opravdu nehrozí, že byste mohli jednorázově přijat extrémně vysokou dávku vitamínu B9.

Tady jsou zásady správného užívání a dávkování jednotlivých forem:

co se týče olejů, například dýňového oleje, ten se může používat pouze v studené kuchyni, nikdy ne na vysmažení, pečení, vaření a tepelnou úpravu
při použití zvenku například na žaludeční křeče si naneste olej jenom na prsty a pomalu rozetřete ne víckrát než jednou za den
u běžných tablet s obsahem Kyseliny listové dodržujte dávkování dle příbalového letáku, běžně se užívá 1 tableta denně společně s jídlem
pokud jde o užívání během těhotenství, je lepší se poradit o konkrétním dávkování s lékařem, především kvůli možným kontraindikacím

Jak fungují tablety s obsahem Kyseliny listové a proč je doporučuji

Jak fungují tablety s obsahem Kyseliny listové a proč je doporučujiKyselina listová je součástí dvou typů přípravků. Prvním jsou výživové doplňky, které mají účinky prakticky na organismus jako celek a nejsou nijak specifické. V druhém případě jde o tablety určené speciálně na podporu plodnosti žen, kde je Kyselina listová jednom jednou z několika složek.

Oba případy jsou přitom svou charakteristikou hodně podobné:

V rámci složení lze najít v tabletách tohoto typu Kyselinu listovou v podobě extraktu, přičemž všechny případné další účinné látky jsou pouze přírodního původu

Své výhody mají oba typy tablet. Komplexnější výživové doplňky mohou obsahovat kromě Kyseliny listové různé minerály a vitamíny a jejich smyslem je celková podpora organizmu. Já však dávám do pozornosti druhý typ přípravků, a sice tablety určené speciálně na podporu plodnosti pro ženy, které mají kvůli tomuto účelu přizpůsobeno své složení.

Pilulky na sexuální zdraví ženy

➡️ Doporučuji Stoporex Women (moje recenze):
– Sexuální zdraví pro ženy
– Zlepšení hormonální rovnováhy
– Optimální hladina estrogenu v těle
– Zvýšení libida a chuti na sex

Cena:619 Kč

Tyto přípravky totiž obsahují látky speciálně ovlivňující například lepší vývin vajíček nebo zvýšení šancí na oplodnění vajíčka spermií. Mají navíc několik jiných benefitů:

jejich složení je přizpůsobeno na dlouhodobější užívání a to nejen v rámci období, kdy chcete podpořit plodnost, ale taky během těhotenství
tablety jsou dostupné volně bez předpisu a bez nutnosti lékařské indikace, můžete si je koupit aj v internetové lékárně přímo z domu
vícero typů pomáhá nejen na plodnost, ale například taky zlepšuje hormonální rovnováhu nebo podporuje pravidelní menstruační cyklus

Co jsem zkoumal zkušenosti žen s těmito přípravky, jejich užívání je prakticky bezproblémové a míra výskytu nežádoucích nebo vedlejších účinků je skutečně nízká. Samozřejmě, nejde o žádné zázračné pilulky, díky kterým v momentu otěhotníte, ale výsledky hodnocení těch nejlepších značek na trhu jsou opravdu slibné.

NE NA PŘEDPIS, NO NE BEZ ROZUMU

To, že tablety s obsahem Kyseliny listové se dají koupit bez receptu, ještě neznamená, že byste je mohli užívat libovolně. Při užívání se řiďte příbalovým letákem, nepřekračujte maximální denní dávku a dávejte pozor na případné kontraindikace a interakce s jinými přípravky.

Tablety, které jsem vyzkoušel a mé zkušenosti s nimi

Tablety, které jsem vyzkoušel a mé zkušenosti s nimiJá sám jsem pochopitelně žádné tablety určené na podporu ženské plodnosti nezkoušel, ale moje dobrá kamarádka ano. Výsledek? Podařilo se jí otěhotnět, a ačkoli Kyselině listové nepřipisuji 100 % zásluhu na tomto stavu, nějaký vliv mít určitě bude. Podobnou zkušenost totiž mají stovky žen.

Zároveň platí, že ne všechny přípravky na trhu, které obsahují Kyselinu listovou, automaticky podporují plodnost a jsou taky kvalitní. Jak to už bývá zvykem, špičkovou kvalitu a účinky v praxi přináší jenom několik z nich. Tady jsou ty, které jsou nejpopulárnější:

Pilulky na sexuální zdraví ženy

➡️ Doporučuji Stoporex Women (moje recenze):
– Sexuální zdraví pro ženy
– Zlepšení hormonální rovnováhy
– Optimální hladina estrogenu v těle
– Zvýšení libida a chuti na sex

Cena:619 Kč

2.7/5 - (19 votes)

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *