L-Tyrosin

L-Tyrosin: účinky, cena a kde v potravinách se nacházíAminokyselina L-Tyrosin patří mezi semiesenciální aminokyseliny, co znamená, že si ji za jistých okolností umí vyrobit naše tělo samo, no je odkázáno i na její příjem z externích zdrojů. Nejčastěji se tato aminokyselina nachází v potravinách, přičemž paradoxně mezi její účinky patří potlačení chuti do jídla.

Tyrosin je velice důležitým prekurzorem mnohých hormonů, stejně tak je nevyhnutnou součástí bílkovin. Dostatečná hladina této aminokyseliny v těle má vliv na vitalitu, koncentraci a normální funkci svalstva.

➡️ TIP: pokud hledáte rychlé řešení, doporučuji pilulky na erekci, které u mě osobně účinkují nejlépe: STOPOREX KLASIK, STOPOREX PROLONG

Pokud byste chtěli doplnit látku z externích zdrojů, k dispozici jsou taky různé přípravky a to především ve formě tablet. Kromě těch, které obsahují dominantně právě tuto látku, se aminokyselina nachází například taky v přípravku Super Prsa + štíhlá linie pro ženy.

L-Tyrosin: původ, popis a využití

L-Tyrosin: původ, popis a využitíSamotná aminokyselina L-Tyrosin patří mezi ty, které nejsou příliš zhusta zmiňované, no pro lidský organismus je tato látka důležitá a to především pro její nevyhnutelnost v rámci struktury bílkovin. Má však postavení nejen z hlediska fyziologie, ale ovlivňuje například taky mentální zdraví a duševní stav. Je to zároveň štěpná kyselina produktů bílkovin.

L-Tyrosin si um tělo vyrobit jenom v případě, když je v organismu dostatek fenylalaninu, který se vlivem enzymů může změnit na Tyrosin

V opačném případě je tělo odkázáno na příjem aminokyseliny z externího prostředí

Pro suplementaci látky jsou k dispozici přírodní zdroje, čili potraviny, případně je možná průmyslná syntetická výroba

Nedostatek L-Tyrosinu způsobuje v organismu vícero negativních jevů. Může jít například o zvýšenou chuť do jídla, co vede k většímu ukládání tuků. Nedostatek noradrenalinu v mozku, kterého tvorba je od L-Tyrosinu závislá, způsobuje úzkost a depresi. Stejně tak může vzniknout celková hypotyreóza.

Prodloužení erekce

➡️ Doporučuji Stoporex (moje recenze):
– prodloužení erekce
– prodloužení doby pohlavního styku
– zdravější prostata
– zvýšení libida a chuti na sex

Cena:770 Kč

Samotná aminokyselina má přitom v těle několik významných funkcí:

je prekurzorem vícerých neurotransmiterů, především dopaminu a noradrenalin, co jsou hormony důležité pro mentální zdraví a pohybovou soustavu
působí na trávicí soustavu, co sebou přináší především potlačení nadměrné chuti do jídla
reguluje a podporuje činnost hypofýzy, štítné žlázy, nadledvin a dalších orgánů a soustav důležitých pro lidské tělo

L-Tyrosin se těší velké pozornosti sportovců, především z pohledu zlepšení koncentrace při fyzickém a psychickém výkonu. Zároveň se ale prosazuje pořád víc v přípravcích pro muže a ženy s účinkem na pohlavní soustavu, ačkoli v tomto ohledu jde jenom o doplňkovou účinnou látku bez samotného přímého vlivu.

ODBORNÉ INFORMACE

Chtěli byste se o L-Tyrosinu dozvědět něco víc například z chemického hlediska, syntézy, zdrojů, struktury nebo odbourávání? V tom případě si vám dovolím doporučit zajímavý externí zdroj následující článek na Wikipedii.

V kterých potravinách lze L-Tyrosin najít

V kterých potravinách lze L-Tyrosin najítPodobně jako jiné kyseliny, taky L-Tyrosin se nachází ve vícerých potravinách. Nejedná se jenom o různé druhy masa, no výběr je širší. Při potravinách platí, že sice jde o přirozený zdroj, ale zároveň většina z potravin obsahuje pouze menší množství aminokyseliny, takže pokud se chcete cíleně na tuto látku zaměřit, jen s potravinami si nevystačíte.

Tady jsou nejznámější zdroje L-Tyrosinu v potravinách:

Sója: L-Tyrosin je součástí sóje a lze ho najít taky v produktech, kde se sója používá. Musí však jít o použití s co nejmenším průmyslným zpracováním, například o běžné sójové maso.

Maso: Velice dobrým zdrojem aminokyseliny je maso. Jde především o drůbež, zejména kuřecí maso. Jisté množství L-Tyrosinu lze najít taky v králičím mase. Mnohem bohatším zdrojem je však rybí maso, například sardinky, losos nebo treska. Aminokyselina se nachází taky v některých mořských plodech.

Živočišní produkty s vyšším obsahem bílkovin: Nejen v mase a mořských plodech, ale taky v jiných živočišných produktech. Podmínkou je, aby šlo o produkty s vyšším obsahem bílkovin. Jsou to především vejce, zvláště bílky, ale taky jde o mléko a mléčné produkty.

Oříšky a semena: Vícero druhů aminokyselin je zastoupených taky v oříšcích a semínkách. To samé platí taky pro L-Tyrosin, i když toho je tam skromněji. Najít ho lze v mandlích a sezamových semínkách.

Rýže: Pokud máte rádi rýži, potěším vás dobrou správou, že právě v ní se nachází dostatek L-Tyrosinu. Pozor si však musíte dát na barvu, nakolik jediným efektivním zdrojem je hnědá rýže, ne však bíla.

Zelenina: Zelenina je bohatým zdrojem vícerých aminokyselin i vitamínů, takže v ní lze najít nejen L-Tyrosin. Fazole vyčnívá mezi všemi druhy nejvíc.

Ovoce: Taky v ovocí se nachází L-Tyrosin, no ne v každém. Nejlepšími zdroji jsou exotické druhy ovoce, například banány nebo avokádo.

Obilniny: Poslední skupinou potravin, která je bohatá na L-Tyrosin, jsou obilniny. Jde především o oves a ovesnou mouku, případně o pšenici a různé pšeničné produkty.

Prodloužení erekce

➡️ Doporučuji Stoporex (moje recenze):
– prodloužení erekce
– prodloužení doby pohlavního styku
– zdravější prostata
– zvýšení libida a chuti na sex

Cena:770 Kč

L-Tyrosin a jeho účinky

L-Tyrosin a jeho účinkyAminokyselina L-Tyrosin se používá nejčastěji v přípravcích pro sportovce, no můžete ji najít taky v obecných výživových doplňcích. Jako jedna z vícerých látek bývá taky součástí některých tablet určených speciálně pro ženy. Tak široký záběr přitom současně odráží její poměrně široké účinky na lidské tělo.

Které jsou ty nejdůležitější? Připravil jsem si pro vás komplexní přehled:

Vliv na trávicí soustavu

Prvním vlivem, který aminokyselina L-Tyrosin má, je vliv na trávicí soustavu. Díky její dostatečné přítomnosti v organizmu se totiž snižuje chuť do jídla, co se projevuje například taky sníženým apetitem. Kromě toho pomáhá látka taky na zlepšení metabolizmu tuků a zabránění vzniku katabolizmu, co pomáhá dosáhnout a udržet štíhlou linii.

Podpora zdraví kůže

Druhým důležitým účinkem je vliv na zdraví kůže. L-Tyrosin například chrání celistvost pokožky a její zdravý stav, no to není ani zdaleka jediný vliv. Kromě něj totiž látka podporuje tvorbu pigmentu melatonin, který pomáhá udržovat v zdravém stavu nejen pokožku, ale například i vlasy. Ovlivňuje taky zbarvení kůže.

Zlepšení mentální a fyzické vitality

L-Tyrosin má velice pozitivní vliv na zvýšení energie a to tak fyzické, jak mentální. Pomáhá zlepšit fyzický výkon a zlepšit regeneraci organizmu po něm. Příznivě působí taky na zlepšení nálady a lepší duševní stav, především proto, že aminokyselina je důležitá pro hormony a látky regulující mentální vitalitu. Stejně potlačuje únavu a stres ze zátěže.

Vliv na hormonální soustavu

L-Tyrosin je důležitý navíc pro správné fungování hormonální soustavy. Nejen, že je neurotransmiterem vícerých hormonů, ale pomáhá například taky podpořit správné fungování štítné žlázy, která tvorbu hormonů řídí. Aminokyselina podporuje ještě tvorbu tzv. thyroidních hormonů, právě od jejich názvu je pojmenování látky odvozeno.

Další účinky

L-Tyrosin je důležitou součástí téměř všech bílkovin a má proto velký vliv taky na metabolizmus a motorickou soustavu. Kromě toho má význam pro tvorbu dopaminu, který je důležitý pro normální funkci svalů a jejich kontrakce. Obecně působí aminokyselina současně na celkové povzbuzení organizmu a podporuje správnou činnost ledvin.

Vedlejší a nežádoucí účinky

Vedlejší a nežádoucí účinkyPři užívaní L-Tyrosinu by v principu neměli nastat žádné vážnější nežádoucí a vedlejší účinky. Ty se vyskytují spíše při jeho nedostatku, jak jsem zmínil již dřív. Je potřeba se však řídit tím, co je na obalu výrobku, který na suplementaci aminokyseliny užíváte. Nejdůležitější je nepřekračovat maximální denní dávku.

Co se týče možných rizik a specifických situací, je nutné si dávat pozor na tyto případy:

rizikové skupiny, čili ženy během těhotenství a kojení, by se měly užívání L-Tyrosinu v tomto období raději vyhýbat
pokud trpíte vážným onemocněním štítné žlázy nebo hormonální soustavy, konzultuje užívání s lékařem, to samé platí v případě vážných psychických problémů
nekombinujte vícero přípravků s podobným účinkem na metabolizmus nebo hormonální soustavu, čili nekombinujte ani užívání tablet s L-Tyrosinem s jinými obdobnými přípravky

POSTUPNÉ DÁVKOVÁNÍ

V případě, že budete užívat výživové doplňky obsahující pouze L-Tyrosin, začněte s postupným dávkováním a pozorováním výskytu možných vedlejších účinků. Pozor si dávejte především na alergické reakce, například na problémy trávicího systému.

Prášek, kapsule, potraviny a speciální tablety

Prášek, kapsule, potraviny a speciální tabletyL-Tyrosin lze užívat ve vícerých formách. Ačkoli jsem na úvod zmínil potraviny, které obsahují tuto aminokyselinu, v mnohých situacích nemusí být takový zdroj dostatečně bohatým. Existují koncentrovanější a kvalitnější možnosti, kde je sice cena o něco vyšší, ale účinek je viditelnější.

O jaké zdroje se jedná? Tady jsou nejvyužívanější formy:

Potraviny

Asi nejvíc přirozenou formou jsou právě zmíněné potraviny. Z tohoto pohledu je výběr široký, především pokud konzumujete maso, určitě si víte jídelníček sestavit tak, aby v něm byla zastoupená taky aminokyselina L-Tyrosin. Tato forma je sice nejvíc přirozená, ale zároveň může být nedostatečná, především pro lidí hledající účinek na fyzickou a mentální vitalitu.

Prášek pro sportovce

Jelikož L-Tyrosin je důležitý pro dosažení maximálního fyzického a psychického výkonu, není žádným překvapením, že je k dispozici ve formě prášku určeného na rozmíchání ve vodě pro sportovce a všechny, co berou cvičení, fitness a trénování vážně. Taková forma pomáhá rovněž zvýšit fyzickou odolnost a efektivnější regeneraci.

Tablety pro sportovce

Pro sportovce jsou určeny také speciální výživové doplňky ve formě tablet a gelových kapslí. Jejich smyslem je nejčastěji podpora lepšího fyzického výkonu, některé mohou dokonce obsahovat i jód pro správnou tvorbu hormonů. Mnohé z těchto přípravků podporují redukci nadváhy, co pomáhá lepšímu sportovnímu výkonu.

Prodloužení erekce

➡️ Doporučuji Stoporex (moje recenze):
– prodloužení erekce
– prodloužení doby pohlavního styku
– zdravější prostata
– zvýšení libida a chuti na sex

Cena:770 Kč

Obecné výživové doplňky

Kromě speciálních výživových doplňků určených pro sportovce může být L-Tyrosin součástí běžných tablet s obecnými účinky. Najít se dá jako jedna z vícerých účinných látek například v přípravcích na podporu mentálního zdraví nebo ve volně dostupných tabletách určených na tlumení negativních účinků alkoholu.

Tablety pro ženy

Osobitou kategorii jsou výživové doplňky ve formě tablet určených jenom pro ženy. Jedná se nejčastěji o tablety na hubnutí nebo o tablety, kde je hubnutí nebo udržení štíhle postavy jedním z důležitých účinků. Víceré značky mohou nabízet taky lékárny, má partnerka však takové tablety objednává přímo od oficiálního distributora.

Užívání a dávkování aminokyseliny L-Tyrosin

Užívání a dávkování aminokyseliny L-TyrosinL-Tyrosin ve formě výživových doplňků určených na jeho externí suplementaci nesmí užívat děti, těhotné ženy a ženy během kojení. Pokud nespadáte ani do jedné z těchto skupin a zároveň u vás nejsou přítomné kontraindikace související s nemocemi zmíněnými dřív, užívání je možné, no jenom při dodržování správného dávkování.

Tady jsou principy, kterými byste se měli řídit:

v úvodu užívání jakéhokoliv přípravku začněte s nejmenší možní dávkou a sledujte, jak na užívání reaguje váš organizmus
pokud je dávkování bezproblémové, důležité je dlouhodobé užívání daného přípravku a to pro dosažení maximálního možného účinku
nejčastěji se v případě výživových doplňků užívají 1 až 2 tablety denně, ideálně před jídlem
ačkoli referenční výživová hodnota není daná, doporučuje se nepřekračovat dávku přijmu 500 mg aminokyseliny za 24 hodin
v případě, že chcete užívat L-Tyrosin na redukci hmotnosti, doporučuje se užívat tablety nalačno, ideálně jednu ráno a jednu 30 až 60 minut před cvičením

Jak fungují tablety s obsahem L-Tyrosinu a proč je doporučuji

Jak fungují tablety s obsahem L-Tyrosinu a proč je doporučujiTablety obsahující L-Tyrosin lze rozdělit do dvou skupin. První skupinou jsou přípravky primárně pro sportovce, kde já osobně zkušenosti s užíváním nemám. Druhé jsou výživové doplňky na běžné použití, kde má moje partnerka zkušenosti především s tabletami určenými na posilnění poprsí.

V jejich případě je L-Tyrosin jenom jednou z účinných látek:

Tyto tablety obsahují vícero typů a druhů extraktů a přírodních složek, které působí na hormonální soustavu a L-Tyrosin jejich vliv doplňuje svými účinky

Co se týče obecných výživových doplňků, jak jsem napsal výš, aminokyselina může být součástí například přípravků určených na zlepšení pohybového aparátu nebo funkce štítné žlázy. Stejně tak se vyskytuje v tabletách na posilnění mentálního zdraví nebo na snížení negativních vlivů na játra.

Prodloužení erekce

➡️ Doporučuji Stoporex (moje recenze):
– prodloužení erekce
– prodloužení doby pohlavního styku
– zdravější prostata
– zvýšení libida a chuti na sex

Cena:770 Kč

Tyto přípravky fungují na podobném principu, čili mají rostlinné složení. Tablety, které vyzkoušela má partnerka, jsou ale svými vlastnostmi specifické. Mají navíc tyto výhody:

v jejich složení je kombinace takových látek, které působí synergicky na hormonální systém, co je lepší, než působení samotného L-Tyrosinu
zároveň je užívání bezproblémové z hlediska vedlejších a nežádoucích účinků, nakolik kombinace látek byla zvolená s ohledem na tuto oblast
velkým pozitivem je i dostupnost bez předpisu a možnost koupit si přípravky i přes internet přímo od oficiálního dodavatele

Asi nejdůležitější výhodou, kterou jsem sice nezmínil, ale netřeba na ni zapomínat, je širší působení účinků. Tablety, které má partnerka užívala, jsou sice primárně určené na zvětšení poprsí, ale obecně ovlivňují taky hormonální hladinu a víceré ženské problémy. Kromě toho pomáhají zlepšit stav pokožky, především její pružnost a vzhled.

NEDEJTE JENOM NA CENU

Při doplnění aminokyselin z externích zdrojů ve formě tablet doporučuji dívat se jenom na kvalitu. Nevybírejte si určitě přípravky s nejnižší cenou, odrazí se to na kvalitě účinné látky a rovněž na její množství. Výsledkem je pak nedostatečný účinek v praxi.

Tablety, které jsem vyzkoušel a mé zkušenosti s nimi

Tablety, které jsem vyzkoušel a mé zkušenosti s nimiJá osobně jsem výživové doplňky jenom s obsahem L-Tyrosinu příliš neužíval, a proto nemám v této oblasti tak bohaté zkušenosti. Jak jsem však zmínil, existuje vícero druhů tablet s obsahem této aminokyseliny a při výběru každé značky platí, že se je potřeba orientovat nejvíc dle zkušeností a ne dle ceny nebo deklarovaných účinků.

Co se týče tablet určených pro ženy, tady jsem se rozhodl zveřejnit zkušenosti mé partnerky s tabletami určenými primárně na zvětšení a posilnění poprsí. Z hlediska účinnosti a výsledků v praxi má moje partnerka nejlepší zkušenosti s těmito značkami:

ProduktHodnoceníOvěřená koupěRecenze
2. Stoporex Klasik
Přejít do obchoduMoje recenze
2. Stoporex Prolong Přejít do obchoduMoje recenze
3. Stoporex XXL Přejít do obchoduMoje recenze
4. Stoporex Women
Více infoMoje recenze
Děkujeme za hlas

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *