Léčba zánětu prostaty

Léčba zánětu prostatyZánět prostaty je vedle její zvětšení druhým nejznámějším onemocněním této důležité předstojné žlázy u mužů. Mnohdy jde o bolestivé onemocnění a doprovodní příznaky zánětu vyděsí hodně mužů. Ačkoli určitě netřeba prostatitidu, jak se nemoci odborně říká podcenit, její léčba je velice efektivní.

Nejčastěji vzniká zánět bez přítomnosti infekce, v opačném případě se prostatitida rozděluje na akutní a chronickou. Zánět se typicky projevuje problémy s močením, které jsou podobné zvětšené prostatě, přidává se však například bolest.

➡️ TIP: pokud hledáte rychlé řešení, doporučuji pilulky na erekci, které u mě osobně účinkují nejlépe: STOPOREX PROSTATE

Onemocnění může být spojeno taky se zánětem dolních močových cest, jenom zřídka bývá absolutně bez příznaků. Nejčastěji se zánět řeší kombinací medikamentózní léčby a vícerých režimových opatření zaměřených na příčiny a symptomy.

Co je a co není zánět prostaty

Co je a co není zánět prostatyZánět prostaty je laický název pro skupinu zánětlivých onemocnění předstojné žlázy. Jde o častý urologický problém, který se ale svými symptomy může podobat taky na jiné onemocnění, například již zmíněné zvětšení prostaty. Není však vyloučené, že mohou probíhat najednou.

Zánět prostaty je infekční nebo neinfekční onemocnění předstojné žlázy

Při infekčním může jít o akutní nebo o chronický zánět, který je nejčastěji vyvolán baktériemi, které se sem dostaly z močové trubice nebo z močových cest

Zánět předstojné žlázy je poměrně častý, může se vyskytnout až u 10 % mužů

Dle druhu a typu zánětu prostaty se projevují taky symptomy tohoto onemocnění. Akutní zánět je náhlé onemocnění spojeno s horečkou a s jasně lokalizovanou bolestí. Chronický zánět prostaty se projevuje spíše pálením během močení. Při nebakteriálním zánětu je symptomem opět častější močení a pocit neúplného vyprázdnění se po močení.

Přírodní péče o prostatu

➡️ Doporučuji STOPOREX PROSTATE
– normalizování funkce prostaty
– optimální fungování močové soustavy
– komplex přírodních látek
– normální reprodukční schopnost

Cena: ✅ 619 Kč

 

Příčiny zánětu prostaty jsou různé, toto jsou tři nejčastější přidružené faktory:

při akutních a chronických prostatitidách jde ve velké většině případů o infekci způsobenou baktérii E.coli, případně sexuálně přenosnými nemoci
rizikovým faktorem jsou taky invazivní zákroky do oblasti prostaty, například následkem TRUS biopsie nebo cystoskopického vyšetření
příčinou některých typů zánětů mohou být i externí faktory, například chronické zvětšení prostaty nebo celková oslabená imunita organismu

KOMPLEXNĚ O ZÁNĚTU PROSTATY

Chtěli byste se dozvědět něco víc o příčinách zánětu, souvisejících rizikových faktorech nebo diagnostice? Rádi byste se dozvěděli o tom, které symptomy jsou typické pro určité typy zánětů? V tom případě vám doporučuji můj článek na téma zánět prostaty, kde se všechno dozvíte.

Co zahrnuje léčba zánětu prostaty

Co zahrnuje léčba zánětu prostatyJak léčit zánět prostaty? Na výběr je několik možností terapie, přičemž v případě medikamentózní léčby je nutná lékařská indikace v závislosti od typu zánětu. Já osobně v každém případě doporučuji zlepšení životosprávy a režimová opatření, které můžete vykonat i v domácím prostředí.

Toto jsou aktuální možnosti, které se při léčbě využívají nejvíc:

Zlepšení životosprávy

Podobně jak u jiných problémů týkajících se pohlavní či vylučovací soustavy, taky při zánětu prostaty byste se měli zaměřit kromě jiného na zlepšení životosprávy. To znamená především konzumace jídel s dostatkem vitamínů a minerálů, ideálně je zařadit do jídelníčku ovoce a zeleninu. Samozřejmostí by měla být taky vláknina.

Určitě dodržujte pitný režim, nejlépe však pomocí čisté vody, která podporuje zdravé močení. Vyhýbat se je potřeba alkoholu, kávě a kofeinovým nápojům, ty působí na močovou soustavu dráždivě. Podobné je to s chilli, feferonkami a obecně čímkoliv pálivým. Samozřejmostí by měl být taky dostatek pohybu.

Režimová opatření související s močením

Prostata úzce souvisí s vylučovací soustavou, a proto se její zánět projevuje taky na močení a příznacích souvisejících s močením. V této souvislosti byste proto měli posoudit některá režimová opatření v této oblasti. Základem je nezadržovat močení a vymočit se pokaždé, když pocítíte potřebu.

Důležité je močit pravidelně, před spaním pít méně tekutin a snažit se víckrát vymočit, abyste dostali z močového měchýře a močových cest všechen přebytečný moč. Pamatujte taky na dostatečnou osobní hygienu, aby nedošlo k opakovaným zánětům pocházejícím z močové trubice, co je poměrně častá cesta, odkud se opakovaně zánět do prostaty rozšíří.

Režimová opatření související s pohlavním stykem

Druhou důležitou oblastí, která může přispět k lepšímu stavu prostaty, jsou některé změny v rámci pohlavního života. Nakolik se infekce může pronést i přes pohlavní styk, za důležité pokládám používat ochranu. Díky tomu zabráníte přenosu a zároveň eliminujete riziko, že by se mohl zánět opakovaně vrátit novým neinfikováním se.

Druhým opatřením v této souvislosti by měla být častější ejakulace, která pomůže zlepšit fungování prostaty. Určitě byste se neměli vyhýbat přirozené ejakulaci, takže se snažte minimální během období zánětu prostaty nepoužívat také techniky, které vyvrcholení oddalují. Předejdete tím i opakovaným zánětům.

Další režimová opatření a techniky

V rámci podpůrné domácí léčby můžete vyzkoušet taky některé další změny a režimová opatření. Můžete využívat například sedací koupele v teplé vodě, co se mně osobně docela osvědčilo. Doporučuji taky techniky hlubokého dýchání a relaxace, odpočinek během dne může uvolnit stres a úzkost, co zlepší taky pravidelnost močení.

Vyzkoušel jsem taky masáž prostaty, a i když mně osobně až tak nepomohla, hodně mužů si jí pochvaluje. Kromě toho se využívá například taky akupunktura, ale její účinnost z vlastní zkušenosti příliš posoudit nemůžu. Během léčby a určitý čas po ní doporučuji vyhýbat se nadměrnému zatěžování oblasti pánve, například se vyhněte jízdě na kole nebo na koni.

Přípravky s rostlinným složením

V rámci prevence a podpory lepšího fungování a zdraví prostaty mám já sám pozitivní zkušenosti s tabletami a přípravky přírodního charakteru. Ty obsahují víceré rostlinné extrakty bylin s ověřeným účinkem na prostatu, močový systém nebo na pohlavní soustavu. Obvykle jsou doplněny o některé vitamíny, minerály a aminokyseliny.

Tyto přípravky si můžete zakoupit bez předpisu a víceré značky jsou zajisté i pro vás velice známé alespoň jste o nich slyšeli, ačkoli jste je doteď nepotřebovali. Určitě je však doporučuji, minimálně na podporu lepšího fungování prostaty a v rámci prevence jsou bezproblémovou možností a bez vedlejších účinků.

Antibiotika a jiné léky na předpis

Zatím nejvíc využívanou formou léčby je farmakologická a medikamentózní léčba. Při zánětlivé i nezánětlivé prostatitidě se v první řadě využívají klasické antibiotika s perorálním užíváním. Kromě nich se používá taky symptomatická léčba, čili léky snižující bolest a zánět, nejčastěji nesteroidní léky.

Kromě nich se využívají i léky na uvolnění a relaxaci svalstva, léky zpomalující růst prostaty a léky na snížení úzkosti, co pomáhá zlepšit pravidelné močení. Při chronické bolesti se aplikují antikonvulzíva. Víceré z těchto léků se používají při každém typu léčby zánětu prostaty, nakolik účinkují především na univerzální symptomy, které jsou spojené s nemocí.

Intravenózní léčba s hospitalizací

Tato léčba v praxi znamená podávání farmakologických přípravků ve formě infuzí přímo do žíly. Ačkoli to zní na první pohled strašidelně, nemusíte hned propadat panice. Léčba se týká podávání antibiotik jenom v těch nejtěžších stavech, například pokud máte vysoké horečky, průběh zánětu je akutní nebo nejste schopen se vymočit.

Intravenózní léčba bývá spojena taky s hospitalizací v nemocnici na urologickém oddělení, ale pouze během nevyhnutně dlouhé doby. Během této léčby se jako podpůrná terapie podává směs léků proti horečce, analgetika a změkčovadla stolice. Tento typ léčby se nejčastěji aplikuje při nejvážnějších akutních zánětech.

Operace a chirurgické řešení

V případě, když pacient nereaguje pozitivně na žádnou z uvedených možností léčby, může být nevyhnutným operační řešení. To se uplatňuje nejčastěji v případě opakovaného návratu onemocnění, nejčastěji při chronické a bakteriální prostatitidě, která se nedá léčit léky.

V tomto případě je nezbytné odstranění části prostaty nebo odstranění infikovaných kamenů, které se do prostaty dostaly. Odborně se této operaci říká transuretrální prostatektomie a jde o poslední možnost léčby zánětu. Bohužel, ani v tomto případě nemáte garantovanou 100 % jistotu výsledku a onemocnění se může později znovu vrátit.

Přírodní péče o prostatu

➡️ Doporučuji STOPOREX PROSTATE
– normalizování funkce prostaty
– optimální fungování močové soustavy
– komplex přírodních látek
– normální reprodukční schopnost

Cena: ✅ 619 Kč

 

Prevence zánětu prostaty

Prevence zánětu prostatyProstatitida není vůbec příjemné onemocnění a především v případě jejího opakovaného výskytu je léčba pokaždé těžší a dlouhodobější. Nejlépe je proto zánětu předcházet, co se dá sérií několika opatření a dodržováním prostých zásad. Vyhnete se tím i možným komplikacím souvisejícím s močovou soustavou.

Toto jsou nejdůležitější zásady, které radím dodržovat:

intimní hygiena hraje velice důležitou roli, především při prevenci možného zánětu a infekce pocházejících z dolních částí močových cest
důležité je taky pravidelné močení a taky nezadržování močení, nakolik to může vytvářet ideální prostředí ke vzniku zánětu
vyhýbání se nechráněnému sexuálnímu styku a vyhýbání se zadržování ejakulace, důležité je především přirozeně a často ejakulovat
strava by měla být bohatá na vlákninu a dodržovat byste měli pitný režim, pomoct může častá konzumace ovoce, zeleniny a potravin usnadňujících močení a stolici
vyhýbat se je potřeba naopak alkoholu, kávě, kouření a kořeněným jídlům, toto všechno zhoršuje jednak močení, ale zároveň jde o rizikové faktory pro vznik zánětu

Samozřejmě, ani tato prevence vůči zánětu prostaty nemusí být 100 %. Jsou případy, kdy se tomu prostě zabránit nedá, no na druhou stranu, tyto opatření mohou alespoň snížit riziko, že vás prostatitida zastihne v té nejvážnější formě.

POMOC PŘÍRODY

Fototerapie, čili využívání rostlin a bylin na pomoc pro zdraví prostaty, je neoddělitelnou součástí prevence. Pochopitelně, nejde o náhradu odborní farmakologické léčby, ale já sám doporučuji užívání přírodních prostředků na základě vlastní pozitivní zkušenosti.

Časté otázky o léčbě zánětu prostaty

Časté otázky o léčbě zánětu prostatyJakékoliv problémy, které se vyskytuj v souvislosti se zánětem prostaty, se dříve nebo později dostanou na přetřes taky na internetu. Navštívil jsem proto víceré internetové diskuse a fóra, abych zjistil, co vás v souvislosti s léčbou prostatitidy zajímá nejvíc. Na nejčastější otázky týkající se tohoto tématu teď odpovím:

Může častější sex zlepšit vyhlídky na léčbu?

Zadržování ejakulování může průběh problémů s prostatou dokonce zhoršit, takže to platí taky naopak. Určitě tím však nechci říct, že pravidelný sex vám vyléčí zánět prostaty, ale rozhodně jde o pozitivní faktor pro vaše zdraví.

Dokážu zánět vyléčit pouze domácí léčbou?

To určitě ne a jakékoliv režimová opatření nebo podpůrné prostředky slouží jenom na zlepšení zdraví a fungování prostaty. Každý zánět prostaty, bez ohledu na původ či průběh, se musí léčit pod lékařským dohledem. Určitě ale nepodceňujte prevenci.

Může masáž prostaty zlepšit průběh léčby?

Samotná masáž prostaty nemá vliv na vyléčení zánětu, ale někteří muži udávají, že pomáhá zmírnit určité negativní symptomy a projevy problémů s prostatou. Mně se to až tak neosvědčilo, našel jsem ale taky pozitivní zkušenosti.

Pro koho jsou určené tablety s rostlinným složením?

Prakticky pro každého, ačkoli netřeba přeceňovat jejich užívání. Tyto prostředky obsahují látky přírodního charakteru působící pozitivně na zdraví a fungování prostaty, ale aby se dostavil jejich účinek a jejich vliv byl viditelný, je nezbytné je užívat i několik týdnů.

Je nutná hospitalizace během odborné léčby?

Pochopitelně ne, ale o tom rozhoduje lékař. Hospitalizace však může být potřebná v případě akutního zánětu, který je spojen se závažnou bakteriální infekcí a vysokou horečkou. Tehdy může být potřebné dokonce intravenózní podávání medikamentů a léčiv.

Tablety na prostatu jako přírodní a přirozená podpora

Tablety na prostatu jako přírodní a přirozená podporaJá sám jsem v rámci prevence a i v rámci fototerapie využíval speciální tablety na podporu zdravého fungování prostaty. Jde o přípravky založené na rostlinných obsahových látkách, které se dají koupit bez předešlého vyšetření a předpisu.

Princip jejich fungování je velice jednoduchý:

Ve složení těchto tablet jsou extrakty a výtěžky rostlin pozitivně ovlivňujících prostatu, které jsou doplněny obvykle o minerály a aminokyseliny s podpůrným účinkem

Zřejmě nejčastější složkou tablet je extrakt rostliny Serenoa repens, co je asi jeden z nejvíc účinných přírodních prostředků na prostatu a obecně na vylučovací a pohlavní soustavu. Nejedná se přitom o žádné šarlatánství ani pověry, tato rostlina je součástí taky známých tablet pro muže.

Přírodní péče o prostatu

➡️ Doporučuji STOPOREX PROSTATE
– normalizování funkce prostaty
– optimální fungování močové soustavy
– komplex přírodních látek
– normální reprodukční schopnost

Cena: ✅ 619 Kč

 

V těchto přípravcích přitom vidím tři velké výhody:

jde o přirozenou prevenci a podporu předstojné žlázy a jejího zdravého fungování bez jakýchkoliv syntetických látek
díky složení je možné dlouhodobé užívání bez výskytu typických vedlejších účinků, například bolestí hlavy nebo problémů s tlakem
dostupnost tablet je vysoká, nejznámější značky koupíte volně v lékárně, některé taky přímo přes internet od výrobce.

Dle toho, jakou konkrétní značku přípravků si vyberete, můžete očekávat první pozitivní účinky zhruba po dvou až třech týdnech užívání, výjimečně po měsíci. Nástup je sice pomalejší, ale dlouhodobé je taky působení. Všechno je navíc plně přirozené, nejde o žádné syntetické přípravky.

CELKOVÝ ÚČINEK NA PROSTATU

Tablety, o kterých píšu, nejsou určeny jenom na konkrétní problémy týkající se předstojné žlázy, ale jejich účinnost je celková. Mně se osvědčily taky jako průběžná podpora a prevence, především při pravidelném každodenním užívaní.

Tablety, které jsem vyzkoušel a mé zkušenosti s nimi

Tablety, které jsem vyzkoušel a mé zkušenosti s nimiV lékárně, na internetu nebo v prodejně, lze najít velký výběr různých druhů volně dostupných tablet určených na podporu lepšího zdraví prostaty. Některé jsou lepší, jiné účinkují v praxi jenom lehce. Dívejte se proto nejen na slibované účinky, ale taky na zkušenosti mužů z praxe.

Pokud nechcete ztrácet čas hledáním a zkoušením všech možných značek, můžete se inspirovat mými vlastními a dlouholetými zkušenostmi. Toto jsou přípravky, s kterými mám já nejlepší zkušenosti:

Přírodní péče o prostatu

➡️ Doporučuji STOPOREX PROSTATE
– normalizování funkce prostaty
– optimální fungování močové soustavy
– komplex přírodních látek
– normální reprodukční schopnost

Cena: ✅ 619 Kč

Děkujeme za hlas

5 comments

  1. Mám zánět prostaty již 27 let. Požil jsem snad všechny druhy antibiotik a já nevím co vše k tomu. Mám každodenní bolesti v oblasti konečníku. Když to bylo na počátku, lékaři na to půl roku nepřišli a pak jsem se toho již nezbavil. Scénář je pořád stejný, jdu k doktorovi dostanu léky a to je vše. Žádná razantnější léčba. Už jsem z toho na antidepresivech. Je šílené mít něco takového skoro 30 let. Nepřál bych to ani nepříteli. Pánové opatrujte se.

    1. Mam to stejně. Trvalo to 8 měsíce až na to přišly, bohužel už je pozdě. Bojují s tím už 3 roky, a je mi jenom teď 31 let. Už nevím co mam dělat. Nic mi nedává žádnou naději. Je to strašně. Jen doufám ze technologie se posune kupředu a konečně se to vyřeší. V pondělí letim do Gruzie, vyskouset Phage Therapy snad mi to nějak pomůže.

  2. Jeden velice neochotný doktor urolog u mne nejspíše zanedbal léčbu akutního zánětu prostaty (jeden týden jsem měl klidový režim na lůžku s antibiotiky) a po třech týdnech od vysazení antibiotik mám pocit, že se mi zánět vrátil (nepříjemný pocit na hrázi a varlatech) s močením nemám problémy ani při sexu. Jen nevím zda mám opět navštívit urologického lékaře, nebo vyčkat. Nejsem tip, co by si chodil stěžovat k MUDr s každým píchnutím.

  3. Já jsem zkusil Regen50 Strong a pomohlo mi to. Je potřeba tu užívat 2 nebo 3 měsíce, pak je vidět velká změna.

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *