Maca – Řeřicha peruánská

Maca - Řeřicha peruánská: účinky, zkušenosti a cenaMalá rostlina připomínající svým tvarem a velikostí ředkev, no přitom je svými účinky obrovský přírodní životabudič. To je Maca, přestože její oficiální název je spíše Řeřicha peruánská (peruánský ženšen), Lepidium meyenii či Lepidium peruviani. Tato malá bylina pocházející z jihoamerických And je přitom základem většiny známých afrodiziak.

Rostlina je známá již více než 2000 let a dokonce staří Inkové ji znali pro její povzbuzující účinky na organizmus, vitalitu, fyzickou a psychickou sílu. Dnes se dostává opět „do kurzu“.

➡️ TIP: pokud hledáte rychlé řešení, doporučuji pilulky na erekci, které u mě osobně účinkují nejlépe: STOPOREX KLASIK, STOPOREX PROLONG

Dnes se totiž výtěžky a extrakty této rostliny vyskytují ve vícerých přípravcích a produktech určených například na zlepšení erekce, potence, plodnosti a dokonce se nachází ve výživových doplňcích pro sportovce.

Maca: popis, využití, původ a výskyt, kde roste

Maca: popis, využití, původ a výskyt, kde rosteŘeřicha peruánská je dvouletá rostlina, která roste v nadmořské výšce zhruba 4000 metrů nad morem především v horských oblastech jihoamerických And. Její domovskou zemí je Peru, ale vyskytuje se například i na území Bolívie. Pro její příznivé účinky na potenci a místo výskytu se přezdívá taky „peruánská viagra“ nebo „peruánský ženšen“.

Maca je velikostí, růstem, tvarem a taky rozměry podobná ředkvi či řepě

Nadzemní část rostliny je zelená a tvořená listovou růžicí, podzemní část tvoří kořen, který se využívá jako zelenina a léčivý prostředek

Barva podzemku může být žlutá, černá i rudá a obecně existuje až 108 druhů rostliny odlišujících se především barvou podzemku

Řeřicha se využívá běžně například v kuchyni, kde se používá podobně, jako jiná kořenová zelenina. Má velmi vysokou výživovou hodnotu a může se vařit či péct. Rostlina si v poslední době získala popularitu především pro její pozitivní vliv na plodnost u mužů i žen, no má mnohem širší využití.

Prodloužení erekce

➡️ Doporučuji Stoporex (moje recenze):
– zlepšení erekce
– prodloužení doby pohlavního styku
– zdravější prostata
– zvýšení libida a chuti na sex

Cena:690 Kč

V tradiční medicíně jižní Ameriky se využívala nebo využívá taky na:

podporu imunitního systému a nervového systému, například při problémech s anémií
u seniorů má pozitivní vliv na jejich vitalitu a mentální zdraví, nakolik dodává energii a zvyšuje výkonnost mozku
díky svému působení na hladinu hormonů ji užívají sportovci a také lidi, kteří mají problém se stresem, úzkostí a emoční nestabilitou

Díky tomu, že rostlina dokáže přežít i v poměrně nehostinných podmínkách, se zachovala až dodnes a její benefity lze využít pro zdraví neustále víc a víc. Navíc, rostlina se velmi dobře rozmnožuje, co můžete využít například i vy při domácím pěstování.

ZAJÍMAVÉ A UŽITEČNÉ INFORMACE

Chtěli byste vědět o Řeřiše peruánské něco víc? Doporučuji vám nastudovat si například informace na Wikipedii, kde se dozvíte něco víc o ní, o jejím výskytu, pěstování a použití v praxi.

Látky a složení rostliny Maca

Látky a složení rostliny MacaMaca je bohatá na vitamíny, minerály, živiny, mastné kyseliny, aminokyseliny a jiné látky typické pro kořenovou zeleninu. I díky takovému pestrému složení je její vliv na lidské zdraví pozitivní ve vícerých oblastech, no netřeba samozřejmě zapomínat ani na správné užívání a dávkování.

Tady jsou nejdůležitější látky, které Lepidium meyenii obsahuje:

Mastné kyseliny a aminokyseliny: Kořen rostliny obsahuje vícero mastných kyselin a až 19 druhů aminokyselin. Jsou tady nasycené mastné kyseliny, například kyselina palmitová, ale taky nenasycené, například kyselina olejová a linoleová. Všechny tyto kyseliny jsou důležité pro správné fungování metabolizmu, zdraví nervové soustavy a jsou především nevyhnutnými stavebními látkami buněk a zásobárnou energií.

Saponiny: Saponiny jsou bioaktivní složky, které působí močopudně a díky aktivaci látkové proměny se podílejí významně i na detoxikaci organizmu a odplavení škodlivin z těla. Zároveň zlepšují průtok krve a mají i jiné příznivé vlivy na tělo. Kromě Macy se ve velmi významné koncentraci nacházejí taky v Ženšenu.

Aromatické oleje a izotiocyanaty: Pod tímto pojmem se skrývají aromatické oleje, konkrétně více než 50 různých druhů, které jsou v Mace obsažené. Největší zastoupení tady má fenylacetonitril. Aromatické oleje mají pro naše tělo smysl především v ohledu zvýšení energie, zmírnění stresu, uvolnění napětí a zároveň zlepšení smyslů.

Vitamíny a minerály: Řeřicha je bohatá na různé druhy vitamínů a minerálů. Najdete tady například vitamíny skupiny B, konkrétně B1, B2 a B12, taky vitamín A, C, D a vitamín E. Z minerálů jsou v rostlině obsažené vápník, draslík, železo, jód, měď, mangan, zinek, fosfor a v menším množství taky sodík.

Další látky: Maca obsahuje navíc steroly, taniny nebo alkaloidy, například macaridin nebo lepidin. Tyto látky mají povzbudivý účinek na organizmus a na zvýšení jeho vitality, takže tay proto má Maca také účinky v této oblasti, jaké má. Stejně tak je velmi bohatá na uhlohydráty a bílkoviny, naopak, vlákniny a tuky jsou ve složení Macy méně.

Maca a její účinky

Maca a její účinkyKořen Macy, který se z rostliny nejvíc využívá, má na organizmus obecně prospěšné účinky a to jak v oblasti svalů, nervové soustavy a duševního zdraví, rovněž z hlediska hormonální soustavy. Přestože mě osobně nejvíc zajímají účinky v sexuální oblasti, Řeřicha je ceněná také svými dalšími vlivy.

Toto jsou ty nejvíc známé:

Zlepšení potence a libida

Alfa a omega účinků rostliny je působení na libido a na potenci jako takovou. Maca má totiž pozitivní vliv nejen na hladinu hormonů, kterou stimuluje a posilňuje tak libido a chuť na sex, ale například i na zlepšení početnosti spermií a objemu semene. Ukázaly to výsledky spermiogramu po 3 měsíčním užívání přípravků s obsahem Řeřichy. O rostlině se dokonce mluví v souvislosti s příznivým vlivem na prostatu, ale konkrétní studie jsem v tomto směru neviděl.

Prodloužení erekce

➡️ Doporučuji Stoporex (moje recenze):
– zlepšení erekce
– prodloužení doby pohlavního styku
– zdravější prostata
– zvýšení libida a chuti na sex

Cena:690 Kč

Zvýšení vitality a energie

Maca je skvělý životabudič, co se projeví zlepšením pocitu vitality a naplněním energie. Pokud potřebujete vytrvalost, jste po náročném fyzickém výkonu nebo trpíte chronickou únavou a nedostatkem energie, je rostlina skvělým povzbuzujícím prostředkem. Díky vysoké energetické hodnotě jejího složení je rovněž velmi dobrou zásobárnou energie.

Speciální účinky pro ženy

Co se týče působení na ženy, má Řeřicha několik specifických účinků. Díky tomu, že působením účinných látek obsažených v rostlině dochází k hormonální regulaci, pomáhá užívání Macy například na premenstruační syndrom, během menopauzy a taky na kontrolování hladiny estrogenů u žen trpících polycystickým ovariálním syndromem.

Podpora svalů

Maca je využívána i pro svou stimulaci posilnění svalstva a podpory jeho růstu a zlepšení pružnosti či síly. Rostlina je tak součástí některých doplňků určených pro sportovce, kteří chtějí dosáhnout vynikající výsledky ve fázi budování objemu svalstva a zvyšování jeho síly.

Zlepšení duševního zdraví

Díky svým stimulačním vlivům na organizmus se hodí Lepidium meyenii také na podporu duševního zdraví. Pokud chcete potlačit únavu, úzkost, nervozitu, stres, náladovost či příznaky deprese a stabilizovat své emoce, je rostlina na to jako stvořená. Navíc, díky příznivému vlivu na nervovou soustavu působí pozitivně taky na výkonnost mozku.

Další účinky

V tradičním lékařství se Maca používá například na podporu imunitního systému, při problémech s tuberkulózou a chudokrevností, při problémech se žaludkem, na zlepšení zdraví kostí a zubů, snížení vypadávání vlasů a podporu jejich pevnosti. Zajímavým účinkem je zmírnění akné a rychlejší hojení vnějších poranění na pokožce.

Vedlejší a negativní účinky

Maca - Řeřicha peruánská: Vedlejší a negativní účinkyMaca patří mezi rostliny, s kterými nebývají spojeny příliš negativní nežádoucí účinky a to ani při dlouhodobějším užívání. Důležité je ale dodržovat maximální denní dávku a na začátek to nepřehánět s nadměrným užíváním. Pokud budete užívat například 1 čajovou lžičku sušeného prášku denně, na začátek začnete s poloviční dávkou.

S Řeřichou mohou nastat problémy pouze v některých specifických situacích:

ženy během těhotenství nebo během kojení by se měly Řeřiše vyhýbat a to s ohledem na některé její látky a účinky na tělo
jelikož kořen může způsobit problém s přijímáním jódu v těle, nedoporučuje se užívání rostliny lidem s poruchami týkajícími se štítné žlázy
pokud máte problémy s hormonální hladinou, berete léky v rámci hormonální substituční léčby nebo máte nádor související s hormony, Macu nesmíte užívat

JAK NA DLOUHODOBÉ UŽÍVÁNÍ

Jelikož dlouhodobé nepřestajné užívání produktů a přípravků s obsahem rostliny může narušit hladinu hormonů v těle, měli byste si dělat během dlouhodobějšího užívání přestávky. Například po měsíci užívání alespoň měsíc přípravek s Macou vysadit.

Pěstování doma

Maca - Řeřicha peruánská: Pěstování domaPokud byste si chtěli Řeřichu vypěstovat doma, můžete tak udělat například i v bytu. Důležité je si však uvědomit, že jde o velmi aromatickou rostlinu, takže si na ni třeba vyhradit osobité místo. Pěstování v záhonu je sice možné, ale určitě byste měli rostlinu ochránit před nadměrnými výkyvy teplot v létě a taky přes zimu.

Toto jsou optimální podmínky pro pěstování Řeřichy u nás:

ideální je pěstování v misce nebo květináči, nejlépe u okna s dostatkem světla
výsev je možný celý rok, ideálně do truhlíku s lehčí hlínou, pískem a pilinami
pokud budete vysévat venku, ideální je vysévat od jara do podzimu
na úvod je nevyhnutelností udržování dostatečné vlhkosti, co znamená zalívat zeminu i víckrát přes den
v případě takového pěstování se využívá nejvíc horní část rostliny se zelenými lístky, které se hodí především do kuchyně

Prášek, nápoj, čaj, šampón i tablety

Maca - Řeřicha peruánská: Čaj, kapky, kapsle nebo celé plody?Maca se u nás dá koupit ve vícerých podobách, přičemž záleží od toho, jakému užívání dáte přednost a taky od účelu užívání rostliny. Na vnější užití bych jako zajímavost zmínil šampón, ale primárním cílem je užívat rostlinu a její extrakty či výtěžky vnitřně.

Toto jsou nejčastější formy:

Prášek

Maca se dá velmi hojně koupit ve formě prášku. Ten obsahuje sušený a rozdrcený kořen, přičemž buď prášek zalijete vodou, nebo ho můžete zamíchat do vařeného jídla. Zajímavostí je připravit si z prášku smoothie, ať už zeleninové nebo ovocní. U prášků si však dejte pozor především na koncentraci výtěžků rostliny, protože ty nejlevnější jsou obvykle taky nejslabší z hlediska účinků.

Čaje a odvary

Obvyklou formou užívání různých bylin a rostlin jsou čaje či odvary. Pokud si pořídíte sušenou rostlinu, můžete jednu lžičku jednou za den zalít 2 – 3 dcl vody a nechať dostatečně dlouho luhovat. Získáte tak domácí čaj nebo odvar, který lze pít především jako životabudič a skvělý prostředek na zlepšení duševní síly a vitality.

Afrodiziakální nápoj

Pod pojmem afrodiziakální nápoj se myslí obvykle nápoj obsahující kromě výtěžku Macy také kombinaci jiných rostlin a účinných látek. Tento nápoj je určen pro ženy na podporu jejich libida, no je pravděpodobné, že něco podobné se vyrábí taky pro muže, i když já jsem na to zatím nenarazil.

Tablety

Maca se dá užívat taky ve formě gelových kapslí. V tomto případě může jít buď o výživový doplněk s obsahem pouze této rostliny, případně s některými pomocnými látkami, nebo o komplexní tablety určeny například na podporu libida či erekce. Já si myslím, že druhá možnost je lepší a to především s ohledem na lepší, širší a viditelnější účinky na potenci.

Prodloužení erekce

➡️ Doporučuji Stoporex (moje recenze):
– zlepšení erekce
– prodloužení doby pohlavního styku
– zdravější prostata
– zvýšení libida a chuti na sex

Cena:690 Kč

Užívání a dávkování Lepidium meyenii

Užívání a dávkování Lepidium meyeniiNejjednodušší na užívání jsou tablety, nakolik se stačí držet přesně instrukcí na příbalovém letáku. Pokud budete užívat nápoje připraveny doma, například čaje, maximem by měla být 1 čajová lžička syrové rostliny za jeden den. Při užívání prášku se rozpouští nejvíc jedna lžička extraktu, ideálně ve vodě nebo ovocní šťávě.

Při užívání dodržujte taky tyto instrukce:

základem bezpečného užívání je dodržování dávkování od výrobce a především dodržování maximální denní dávky
pokud patříte do rizikové skupiny s možným výskytem vedlejších účinků, poraďte se s lékařem o vhodnosti užívání Macy
při dlouhodobém užívání dbejte na to, abyste to s přípravky nepřeháněli a dejte si jednou za čas od nich pauzu, případně vyzkoušejte produkty z jiných podobných rostlin

Jak fungují tablety s obsahem rostliny Maca a proč je doporučuji

Jak fungují tablety s obsahem rostliny Maca a proč je doporučujiNajít výtěžek z kořene Macy v tabletách či přípravcích na podporu potence není vůbec žádný problém. Jde naopak o jednu z nejčastějších složek a přírodních účinných látek, nakolik rostlina je považována za velice úspěšné afrodiziakum. To je taky důvod, proč jsem se o ní začal zajímat víc.

Tyto tablety fungují na společném základu:

Efekt zvýšení libida či zlepšení potence je dosažený ovlivněním hormonální hladiny a zlepšením sexuální vzrušivosti na přímou a nepřímou sexuální stimulaci

Řeřicha peruánská je však obvykle pouze jednou z vícerých složek takových přípravků. Je to záměrné, nakolik výrobcové se snaží zkombinovat v tabletách co nejvíc účinných látek s účinky, které se doplňují, kombinují a posilňují. Samozřejmě, to neplatí o výživových doplňcích obsahujících pouze Macu.

Prodloužení erekce

➡️ Doporučuji Stoporex (moje recenze):
– zlepšení erekce
– prodloužení doby pohlavního styku
– zdravější prostata
– zvýšení libida a chuti na sex

Cena:690 Kč

Jaký je rozdíl mezi nimi a komplexními tabletami a co je lepší? Důvody pro a proti jsem se snažil shrnout do těchto třech bodů:
výživové doplňky obsahující pouze Macu nejsou obvykle speciálně určeny na podporu potence, ale mají spíše širší účinky ve vícerých oblastech
při takových výživových doplňcích může být lepší koncentrace samotné rostliny, no nezaručuje to automaticky lepší účinnost a rychlejší efekt
komplexní tablety na podporu erekce či libida obsahují sice více látek, no obvykle jsou efektivnější a vhodnější i na dlouhodobé užívání bez nežádoucích vlivů

Ať už se rozhodnete pro jednu nebo druhou kategorii tablet, společnou výhodou je poměrně velká dostupnost. Jde totiž o výživové doplňky bez lékařského receptu, takže si je můžete snadno koupit v kamenné lékárně, internetové lékárně, online obchodu se zdravou výživou nebo přímo od výrobce.

EXTRAKČNÍ POMĚR

Dříve, než si zvolíte konkrétní přípravek s obsahem Macy, prostudujte si informaci o extrakčním poměru. Například poměr 10:1 znamená, že z 10 kg sušeného kořene rostliny se získá 1 kg suchého extraktu. Čím je poměr lepší, tím je přípravek kvalitnější.

Tablety, které jsem vyzkoušel a mé zkušenosti s nimi

Maca - Řeřicha peruánská: Tablety, které jsem vyzkoušel a mé zkušenosti s nimiJelikož Maca je součástí vícerých značek přípravků na podporu potence, erekce a libida, není problém si vybrat ten, který vám bude svým složením a účinností vyhovovat nejvíc. Zároveň ale chci zdůraznit, že taky přípravky, které přímo neobsahují Macu, nemusí být automaticky špatné.

Naopak, existuje velké množství přírodních afrodiziak a rostlin ovlivňujících příznivě potenci, takže vyzkoušet můžete mnohem víc značek tablet. V následujícím přehledu přináším hodnocení těch, s kterými jsem byl nejvíc spokojen já:

ProduktHodnoceníOvěřená koupěRecenze
2. Stoporex Klasik
Přejít do obchoduMoje recenze
2. Stoporex Prolong Přejít do obchoduMoje recenze
3. Stoporex XXL Přejít do obchoduMoje recenze
4. Stoporex Women
Více infoMoje recenze
3.9/5 - (12 votes)

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *