Menstruace v přechodu

Menstruace v přechodu

Období přechodu neboli klimakteria, začíná u některých žen už v období po 40. roku života, většinou však až kolem 45. roku života. Menstruace při přechodu je v tomto období pod vlivem hormonálních změn a menstruační cyklus mnohem více ovlivňují i ​​externí faktory. Výsledkem mohou být výkyvy pravidelnosti a intenzity menstruace.

Jelikož přechod může trvat i 10 let, v tomto období se menstruační cyklus může výrazně změnit, což se odrazí i na menstruaci. Úvodem klimakteria jsou změny méně viditelné, ale postupem času a změn v hladině hormonů se projevují intenzivněji.

➡️ TIP: pokud hledáte rychlé řešení, doporučuji pilulky na erekci, které u mě osobně účinkují nejlépe: STOPOREX KLASIK, STOPOREX PROLONG, STOPOREX WOMEN

Nejen to, co všechno se může změnit, ale i to, jaké faktory ovlivňují menstruaci v přechodu, si řekneme více v tomto článku. Na závěr připojím i zkušenosti s tím, jak na hormonální rovnováhu a menstruaci během přechodu lze působit.

Co je přechod a jak ovlivňuje menstruaci

Pod pojmem přechod se myslí klimakterium, což je pojem charakterizující období nástupu klesající funkce vaječníků. S poklesem jejich funkce souvisí i hormonální, tělesné a fyzické změny. Ty se projeví i na menstruačním cyklu a menstruačním krvácení.

Období přechodu je charakteristické sníženou produkcí ženských pohlavních hormonů, zejména jde o estrogeny a progesteron, které mají vliv na celé tělo

Významný je estrogen, který reguluje menstruační cyklus a menstruaci a má také vliv na cévy, kosti, vlasy, kůži a poprsí

Změny v menstruaci se začínají projevovat již od začátku procesu přechodu

Jelikož se období přechodu může u mnoha žen začínat už kolem 40. roku života, právě v tomto věku mohou nastoupit první problémy s menstruací. Jde zejména o její nepravidelnost, někdy je menstruační cyklus příliš krátký, jindy zas příliš dlouhý. Problémem jsou i rozdíly v intenzitě, někdy je menstruace příliš slabá, jindy až moc silná.

Pilulky na sexuální zdraví ženy

➡️ Doporučuji Stoporex Women (moje recenze):
– Sexuální zdraví pro ženy
– Zlepšení hormonální rovnováhy
– Optimální hladina estrogenu v těle
– Zvýšení libida a chuti na sex

Cena:619 Kč

Z hlediska menstruace lze období přechodu rozdělit do těchto částí:

nejdříve jsou časté návaly horka nebo až horka, což může být doprovázeno pocením nebo zarudnutím pokožky, ukazuje se nepravidelnost menstruace
později se už přidávají i změny v pohlavní soustavě, například svědění a štípání pohlavních orgánů, vyskytovat se může silnější menstruace
ke konci přechodu dochází k častým změnám nálady, atrofie vagíny, vysušování pokožky a menstruační krvácení pomalu slábne až zcela zmizí

VLIV NEJEN NA MENSES, ALE AJ LIBIDO

Období přechodu je charakteristické poklesem estrogenů a progesteronu, které ovlivňují i ​​sexuální apetit a libido. To se projevuje nechutenstvím na sex, bolestmi během sexu souvisejícími s nedostatečným zvlhčením vagíny a také problémy s dosažením orgasmu.

Problémy a příznaky spojené s menstruací v přechodu

Jak jsem řekl výše, období přechodu se z pohledu menstruace projevuje nejčastěji narušením její časové pravidelnosti a intenzity. Ne vždy však lze těmto projevům připsat jako důvod samotné klimakterium, někdy se může jednat i o příznak nějakého problému.

Zde jsou nejběžnější změny menstruace v přechodu:

Nepravidelná menstruace v přechodu: V důsledku změn v menstruačním cyklu se jako první problém objevuje nepravidelnost menstruace, někdy i s tolerancí několik dní. Pozor si však třeba dát i na to, aby nešlo o příznak syndromu polycistických vaječníků.

Častá menstruace v přechodu: Zkrácení menstruačního cyklu a krvácení každé dva týdny? Ano, i to může být jeden z průvodních jevů během přechodu, někdy se mohou dostavit také časté návaly tepla. Pozor však, aby to nebyl příznak rakoviny děložního čípku.

Dlouhá menstruace v přechodu: Pokud přichází k prodloužení menstruačního cyklu, je to také příznak nepravidelnosti typické v období přechodu. Problémem však už může být, pokud je samotné menstruační krvácení příliš dlouhé, to také může poukazovat na cysty vaječníků.

Silná menstruace v přechodu: Vyšší intenzita menstruačního krvácení je pro období přechodu přirozená, ale pokud je tento stav dlouhodobý, může jít i o projev nějaké poruchy. Nejčastěji jsou za tím děložní, myomy a polypy nacházející se přímo v děloze.

Slabá menstruace v přechodu: Oslabení menstruace je typické už pro závěrečné fáze klimakteria. Ke konci klimakteria menstruace vymizí úplně, říká se tomu i menopauza. Pokud se objeví na úvod přechodu, může jít i o důsledek hormonální antikoncepce.

Pilulky na sexuální zdraví ženy

➡️ Doporučuji Stoporex Women (moje recenze):
– Sexuální zdraví pro ženy
– Zlepšení hormonální rovnováhy
– Optimální hladina estrogenu v těle
– Zvýšení libida a chuti na sex

Cena:619 Kč

Nejčastější otázky o menstruaci v přechodu

Nakolik je období přechodu z časového hlediska velmi individuálně, ženy se na příznaky související s menstruací a klimakteriem ptají velmi často. Jde hlavně o otázky ohledně intenzity a pravidelnosti opakování menstruace, což vidno i při pohledu na internetové fóra a diskuse. Zde jsou nejvíce kladené otázky a mé odpovědi k nim:

Čím je kromě nepravidelné menstruace charakteristické období přechodu?

Klimakterium je spojeno s hormonálními změnami, které se projevují nejen na krvácení, ale i na fyziologickém stavu a kondici organismu. Mezi typické projevy spojené s přechodem patří návaly horka, noční pocení, bušení srdce a nervozita, čili vegetativní projevy.

Jaký je rozdíl mezi menstruací v klimakteriu a v menopauze?

Tato otázka je dost častá, ale v důsledku mylných informací nesprávně formulovaná. Menstruace v přechodu, čili během klimakteria, je přirozená, ale může oproti období předtím nepřirozeně probíhat. Menopauza je označení pro poslední menstruaci ženy.

Kdy začíná období přechodu a kdy menopauza?

Pokles hormonů estrogen a progesteron může v extrémních případech nastat již kolem 35. roku života, ale nejčastěji se tak děje mezi 40. a 50. rokem. Úplné vymizení menstruace, čili menopauza, nastává nejčastěji kolem 52. až 53. roku života.

Může se menstruace objevit i po přechodu?

Zcela vyloučeno to není, ale jde opravdu o velké výjimky. Pokud již u vás nastal menses a menstruace na delší období skončila a po čase se znovu objevilo krvácení, je na místě raději zajít za gynekologem. Může jít o projev nějakých cyst nebo dokonce nádorů.

Dá se klimakterický syndrom spojený s negativními projevy léčit?

Zatímco klimakterium je během života přirozený, klimakterický syndrom s vážnými projevy lze zmírnit pomocí hormonální terapie. Nejčastěji jde o substituční terapii estrogeny a gestageny, které mohou mít formu tablet, náplastí, injekcí, krémů nebo gelů.

ZMĚNY V MENSTRUACÍ AJ BĚHEM PŘECHODU

Jelikož v období klimakteria jsou menstruační cyklus a menstruace závislé od hormonů, které mohou ovlivnit stres, životní styl nebo jiné vnější faktory, může ke změnám přijít prakticky kdykoliv. Variabilita menstruace co do síly a pravidelnosti je velmi velká.

Jak zlepšit a podpořit hormonální rovnováhu

Prostakan forte: ZkušenostiJednou z možností, jak přispět k co nejméně viditelným problémům s menstruací a také ke snížení intenzity negativních klimakterických projevů, je působení na hormonální hladinu. Nejste přitom odkázáni jen na hormonální léčbu.

Přirozených možností zlepšení hormonální rovnováhy je hned několik, například:

základem je dostatek vitamínů a minerálů, zaměřit byste se měli vitamin C, vitaminy B a z minerálů na Vápník a Zinek
zapomínat netřeba ani na omezení faktorů negativně ovlivňujících hormony, například stres, alkohol, kouření a nedostatek spánku
podporovat třeba pravidelný a přirozený pohyb, nejlépe jsou běh, chůze, plavání nebo kolo, nikoliv však intenzivně, ale spíše pomaleji a postupně
omezit třeba i užívání některých léků působících na hormonální rovnováhu, typicky jde o hormonální antikoncepci, kde třeba zvážit konkrétní druh
velkým pomocníkem mohou být i fytoestrogeny, které najdete v sójových bobech, některých semenech a ořechách, ale také v různých rostlinných zdrojích

Jak fungují pilulky na podporu při přechodu a proč jejich doporučuji

Prostakan forte: ZkušenostiPokud jde o období přechodu, to je náročné pro ženu nejen z pohledu menstruace, ale hlavně z pohledu hormonální nerovnováhy. Ta s sebou přináší i několik negativní příznaky, nejvíce patrné jsou návaly horka, nadměrná únava a vyčerpanost.

Jak tyto projevy zmírnit? Pomocí volně dostupných tablet:

Princip působení těchto přípravků je založen na obsahu účinných látek s obsahem fytoestrogenů, které jsou doplněny o minerály či vitamíny působící na vitalitu

Prvořadým úkolem rostlinných extraktů je působení na hormonální rovnováhu a hladinu estrogenů, například jde o byliny typu Ploštičník hroznatý, Jetel luční nebo Hloh obyčejný. Z minerálů bývá v těchto přípravcích nejčastěji obsažený Zinek, který působí i na fyzickou a psychickou pohodu a také na zklidnění nervového systému.

Pilulky na sexuální zdraví ženy

➡️ Doporučuji Stoporex Women (moje recenze):
– Sexuální zdraví pro ženy
– Zlepšení hormonální rovnováhy
– Optimální hladina estrogenu v těle
– Zvýšení libida a chuti na sex

Cena:619 Kč

Pilulky na podporu během přechodu jsou stále oblíbenější a to hlavně pro tyto výhody:

jelikož jejich složení neobsahuje syntetické účinné látky, užívání je bez nějakých vážnějších vedlejších a nežádoucích účinků
koupit si tyto pilulky můžete běžně v lékárně nebo v eshopu přímo od výrobce bez nutnosti mít od lékaře recept nebo předpis
přípravky působí nejen přímo na podporu během období přechodu, ale mají obecně pozitivní účinky i na fyzickou a mentální vitalitu

Právě poslední výhoda je nejdůležitější. Vzhledem k tomu, že tabletky mají poměrně bohaté složení, působí nejen na zmírnění negativních projevů přechodu, ale i na zlepšení psychické pohody, několik také na kardiovaskulární systém a také na zlepšení výkonnosti.

DLOUHODOBÉ A PRAVIDELNÉ DÁVKOVÁNÍ

Období přechodu není záležitostí pár dní, to samé platí i pro užívání a dávkování těchto tablet. Několik žen jejich užívá klidně i půl roku, pak si dá přestávku a pokračuje dál. Ukazuje se, že takové dávkování je nejlepší pro dosažení viditelných výsledků.

Tabletky, které vyzkoušeli moje partnerka i známá a zkušenosti s nimi

Pokud byste měli zájem působit pozitivně na hormonální hladinu a rovnováhu i během období přechodu, na trhu je několik značek výše zmíněných tablet. Při výběru si dejte záležet zejména na srovnání kvality složení a koncentrace jednotlivých látek, protože právě od těchto parametrů závisí i úspěšnost účinků v praxi.

Moje partnerka, ale zejména moje známá, která je již v přechodu, má zkušenosti s těmito pilulkami. Poprosil jsem je, aby mi pomohli sestavit tabulku těch přípravků, které se u nich nejvíce osvědčily. Ať se líbí, můžete se při výběru inspirovat:

ProduktHodnoceníOvěřená koupěRecenze
1. Stoporex Women
Více infomoje recenze
2. Feminus pro ženy
Více infomoje recenze
4.6/5 - (33 votes)

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *