Pískavice řecké seno – Fenugreek

Pískavice řecké seno: účinky (i vedlejší), zkušenosti a použitíPískavice řecké seno nebo Fenugreek, i takové názvy má tato kulturní rostlina pocházející z Asie. V tamějších zemích je známá jako léčivá rostlina, na podobné účely se později začala pěstovat taky v Evropě. Její účinky v oblasti pohlavní soustavy a sexuálního života začali v poslední době objevovat taky producenti různých přírodních přípravků.

Já jsem se začal o Pískavici řeckou zajímat především v momentu, když jsem ji začal nacházet nejen ve složení přípravků pro muže, ale taky ve složení tablet určených pro ženy, především na podporu růstu a zvětšení prsou.

➡️ TIP: pokud hledáte rychlé řešení, doporučuji pilulky na erekci, které u mě osobně účinkují nejlépe: STOPOREX KLASIK, STOPOREX PROLONG, STOPOREX WOMEN

Využití Pískavice je možné ve vícerých formách. Jde například o velmi známé koření v prášku, používá se ve formě extraktů a taky do čajů. Odvar ze semen se zvykne vařit v případě bolestí hrdla.

Pískavice řecké seno: popis, využití, původ a výskyt, kde roste

Pískavice řecké seno: popis, využití, původ a výskyt, kde rosteOdborný název Pískavice je Trigonella foenum-graecum a jde o jednu z nejstarších kulturních rostlin. Přestože původně je bylina z Asie, rozšířená je také ve Středomoří, co již říká i její samotný název. Přestože se rostlina pěstuje taky jako krmivo pro dobytek, pro své účinky na lidský organizmus má široké využití i v tradiční medicíně a taky ve farmacii.

Pískavice řecké seno je jednoletá bylina se žlutými semeny, které se nacházejí ve strucích a zelenými trojitými listy

Samotné struky jsou tenké a až 10 cm dlouhé, přičemž mohou obsahovat až 20 semen

Dnes se pěstuje taky v Německu či Francii, nejvíc jí ale vyhovuje teplejší podnebí

Pískavice řecké seno má velmi pestré využití a v minulosti byla známá například i v Egyptu, kde se používaly její struky do olejů na balzamování. Ženy z Orientu konzumovaly celé semena, protože věřily, že omládnou. V minulosti se plody používaly navenek, především na různé hnisavé rány a jako součást obvazů. Může se použít taky na vyrážky.

Pilulky na sexuální zdraví ženy

➡️ Doporučuji Stoporex Women (moje recenze):
– Sexuální zdraví pro ženy
– Zlepšení hormonální rovnováhy
– Optimální hladina estrogenu v těle
– Zvýšení libida a chuti na sex

Cena:619 Kč

Co se týče využití v tradičním léčitelství, Pískavice je známá především jako rostlina, která:

působí na trávení, především na podporu zdravé a správní žaludeční a střevní činnosti, například tlumí příliš vysokou kyselost v žaludku
pomáhá taky na snížení hladiny krevního cukru a na snížení cholesterolu, co zlepšuje prokrvení pohlavní soustavy a pomáhá při nadměrném bušení srdce
pomáhá taky na onemocnění dýchací soustavy, například na bolest v krku či angínu, ulehčuje taky vykašlávání

Z hlediska specifických účinků pro muže musím zmínit vliv na hormonální soustavu, co má za následek například podporu vyššího libida u mužů. Používá se taky pro stimulaci tvorby mateřského mléka u kojících žen a má taky pozitivní vliv na zvětšení objemu prsů.

ZAJÍMAVÉ A UŽITEČNÉ INFORMACE

Pokud byste chtěli vědět, jak Pískavice vypadá, případně poznat její vědeckou klasifikaci a dozvědět se další odbornější informace, nebudu vás omezovat a rovno vám odporučím jako velice dobrý zdroj Wikipedii, kde se dozvíte všechno potřebné.

Látky a složení rostliny Pískavice řecké seno

Látky a složení rostliny Pískavice řecké senoFenugreek je rostlina bohatá na velké množství různých druhů látek. Ať už jde o bílkoviny, mastné oleje, alkaloidy, flavonové barvivá, éterické leje, třísloviny, saponiny nebo některé druhy minerálů, každá tato látka má určitý smysl a především využití. Společně vytvářejí unikátní synergii, která se projeví v účincích.

Začněme však představením nejdůležitějších látek:

Diosgenin: Jednou z nejdůležitějších látek obsažených v Pískavici je diosgenin, který byl v rostlině objeven pouze poměrně nedávno. Jde o fytosterol, který je nazýván taky jako nutriční bomba. Díky této látce dochází k stimulaci ženského hormonu estrogen, který má vliv například na růst prsou nebo na tvorbu mateřského mléka.

Flavonoidy: Látky s protivirovým, protizánětlivým a antioxidačním účinkem, to jsou flavonoidy. Tyto polyfenolové látky se vyskytují nejvíc v plodech ovoce a zelenině a v určitém množství je obsahuje i Fenugreek. Pomáhají na léčbu křečových žil, na podlitiny a obnovují přirozený stav buněk.

Niacin: Tato látka se nazývá taky vitamín B3 nebo vitamín PP, případně kyselina nikotinová. Jde o vitamín rozpustný ve vodě, který je důležitý pro energetický metabolizmus buněk. V našem těle se přirozeně neukládá, a proto je nezbytné ho neustále doplňovat. Má pozitivní vliv na snížení cholesterolu v krvi, především je však nevyhnutný pro využití energie z potravin.

Saponiny: Ve složení Pískavice najdete taky saponiny. Jde o živinové sloučeniny, které mohou pomoct dle vícerých výzkumů na snížení hladiny cholesterolu, ale například aj na snížení rizika výskytu rakoviny hrubého střeva. Některé studie naznačují jejich pozitivní vliv na imunitu.

Další látky: Fenugreek kromě zmíněných látek obsahuje ještě sliz, dusíkatý cholin, lecitin, bílkoviny, železo, éterické oleje, hořkou živici, netoxický alkaloid trigonelin, přírodní flavonové barvivá, mastné oleje, třísloviny a v listech se nachází taky kumarin.

Pískavice řecké seno a její účinky

Pískavice řecké seno a její účinkyJak jsem naznačil již v úvodu, Fenugreek má velmi zajímavé účinky prospěšné pro sexuální oblast a pro pohlavní systém. Toto samozřejmě nejsou jediné důležité účinky, rostlina působí například taky na trávení nebo na krevní oběh. Všechny tyto její účinky vycházejí z poměrně bohatého složení účinných látek.

Tady jsou nejdůležitější vlivy, které Pískavice řecké seno má:

Podpora laktace a objemu prsou

U žen je Pískavice řecké seno známá jako prostředek na zvýšení produkce mateřského mléka, především pokud se kombinuje s Benediktem lékařským. Společně by měly účinkovat rychle a pomoct žene již do několika dnů. Druhým zajímavým účinkem je podpora rostu prsů a to kvůli vyšší koncentraci diosgeninu, co je stimulant hormonu estrogen.

 💞 💓 Přírodní tablety na zvětšení poprsí 💞 💓

➡️ Doporučuji Breastextra+:
– obsahuje Fenugreek
– zvětšení prsou
– zpevnění poprsí
– zlepšení stavu pokožky poprsí
– snížení menstruačních bolestí

Cena: ✅ 390 Kč

Zvýšení libida a sexuální vitality

Druhým účinkem, pro který se Fenugreek nachází poměrně hojně v přípravcích pro muže, je působení na libido, čili na sexuální apetit. I v tomto případě je potřeba hledat za tímto účinkem působení na hormonální hladinu a taky působení na lepší prokrvení pohlavní soustavy. Pískavice je ale nejen výborné afrodiziakum, ale i životabudič.

Podpora trávení

V minulosti bylo užívání Pískavice velmi známé taky v souvislosti s trávením. Používala se proti plynatosti a pomáhala látkové proměně. Jde o velice dobrý přírodní prostředek na normalizaci žaludeční a střevní činnosti. Jelikož nedráždi žaludek a naopak tlumí kyselost a pálení v něm, je to univerzální tonikum.

Pomoc při problémech dýchací soustavy

Pokud máte angínu nebo vás trápí bolest hrdla, Pískavice řecké seno je známá taky jako přírodní prostředek proti tímto problémům. Je přínosná na bolavý krk, ulehčuje vykašlávání, používá se dokonce i na přípravy kloktadel. Na problémy s hrdlem se používá taky v kombinaci s medem.

Podpora při hojení a poraněních

V rámci vnějšího použití patřila Pískavice již odpradávna mezi prostředky využívané na hnisavé záněty, vředy a proti otokům. Byla taky známá jako součást kombinace vícerých bylin na odvary, které sloužily například na omývání ran nebo na obklady.

Další účinky

Pískavice řecké seno je známá i jako skvělý upokojující prostředek na nadměrné bušení srdce. Stejně tak má vliv na snížení hladiny cholesterolu v krvi, snižuje taky hladinu krevního cukru. Pomáhá rovněž na imunitu. Zajímavým účinkem, který by měla taky mít, je prevence proti chrápání.

Vedlejší a negativní účinky

Pískavice řecké seno - Fenugreek: Vedlejší a negativní účinkyPokud budete dodržovat rozumní míru dávkování, neměli by se při užívání Pískavice objevit žádné nežádoucí nebo vedlejší účinky. Dodržujte především dávkování dle konkrétního přípravku a dbejte na všechny kontraindikace, které bude výrobce zmiňovat na obalu přípravku.

Co se týče kontraindikací a interakcí obecně, pozor si dejte na tyto případy:

pokud se u vás vyskytne přecitlivěná nebo alergická reakce, užívání rostliny či produktu s jejím obsahem přerušte a poraďte se s lékařem
pokud máte nízkou hladinu krevního cukru, měli byste u Pískavice být velice opatrný, má totiž účinky právě na snížení cukru v krvi
pokud jde o tinktury s obsahem kombinace Pískavice řecké seno a Benedikt lékařský, tyto tinktury obvykle nejsou určeny pro těhotné a kojící ženy
pokud máte problémy s nadměrným pocením nebo nadměrným močením, může to být problém taky, rostlina totiž podporuje pocení a vylučování tekutin z těla

POZOR PŘI KOJENÍ

Samostatná Pískavice řecké seno je mnohými zdroji doporučována při kojení na podporu tvorby mléka. Tento účinek by se měl dostavit do 3 až 4 dnů, přičemž rozdíl by měl být viditelný. Nepřehánějte to tedy s příliš dlouhým užíváním.

Pěstování doma

Pískavice řecké seno - Fenugreek: Pěstování domaLze Pískavici řeckou pěstovat taky doma v našich podmínkách? Ano, musíte ale žít v oblasti s teplejším podnebím. Důležité je nejen teplo, ale i vláha a obecně podmínky co nejvíc podobné Středomoří. Jelikož jde o jednoletou bylinu, je to jednoduché, je potřeba však pamatovat na to, že je silně aromatická a dle toho vybrat i příslušné místo.

Při pěstovaní se řiďte těmito pravidly:

důležité jsou kvalitní semena, takže určitě by nízká cena neměla být jediné kritérium, právě naopak, je potřebné si obstarat kvalitnější semena
semena vysévejte na jar do řádků a přímo na místo, kde bude Pískavice růst, takže nepoužívejte sazenice
rostlina nevyžaduje žádné speciální zacházení, netřeba extra hnojit, půda však musí být vápnitá a mít dostatek spodní vláhy

Čaj, koření i tablety

Pískavice řecké seno - Fenugreek: Čaj, koření i tabletyPískavice řecké seno se dá užívat ve vícerých formách, přičemž všechny mají společné to, že se jedná o užívání vnitřní. Na vnější se již dnes příliš rostlina nepoužívá. Při výběru by neměla sehrávat roly pouze cena, ale také zkušenosti uživatelů, případně jejich recenze. Hodně produktů se dá koupit i přes lékárnu, jiné najdete pouze v speciálních eshopech.

Tady je přehled nejčastějších forem, v kterých se dá Feungreek užívat:

Čaje, tinktury a odvary

Pískavice řecké seno se dá užívat v tekuté formě a to tak, že si koupíte sušený extrakt a připravíte si nápoj doma sami, případně si koupíte již hotový produkt. Velmi hojně se prodává čaj s dvojkombinací Pískavice řecké seno a Benedikt lékařský, který by měl zvýšit tvorbu mléka a urychlit jeho tok. Čaj si můžete připravit také ze sáčků obsahujících tyto bylinky zvlášť.

Koření a mletá forma

Pískavice řecké seno se používá na dochucení jídel, čili jako koření. Mletá forma není žádný problém, semena jsou sice tvrdé, ale průmyslně se dají pomlít poměrně rychle. Nikdy se však nepoužívá na kořenění rostlina samotná, má totiž příliš pronikavou vůni. Nejčastěji ji najdete v kari koření, Chutney koření, sambare nebo berbere.

Kapsle s jednosložkovým charakterem

Semena se využívají ve formě extraktu a taky jako součást tablet, přičemž se dají koupit rovněž přípravky s obsahem pouze Pískavice. V tomto případě jde především o tablety s obecným účinkem, čili například na podporu trávení, ale i na podporu imunity, snížení cukru v krvi a na ženské problémy.

Tablety se širšími účinky

Já osobně dávám přednost tabletám se širším složením a širšími účinky. V případě těchto tablet platí, že Pískavice tady sice není jedinou nebo dominantní složkou, no lze využít pozitivní vlivy taky jiných rostlin. Nejčastěji jde o tablety určeny pro muže na potenci a libido a pro ženy na prsa.

Pilulky na sexuální zdraví ženy

➡️ Doporučuji Stoporex Women (moje recenze):
– Sexuální zdraví pro ženy
– Zlepšení hormonální rovnováhy
– Optimální hladina estrogenu v těle
– Zvýšení libida a chuti na sex

Cena:619 Kč

Užívání a dávkování Pískavice

Užívání a dávkování PískaviceSamotné užívání má vliv nato, jak dokážete pozitivní účinky rostliny využít. V případě, že budete užívat formu hotového přípravku, řiďte se v první řadě doporučeními a dávkováním přímo od výrobce produktu. Základem je dodržování maximální denní dávky, čím se vyhnete možným nežádoucím účinkům.

Toto jsou další pravidla při užívání Pískavice v různých podobách:

v případě užívání čaje je lepší užívat čaj pravidelně během dne v menších dávkách, například třikrát za den
pokud budete užívat čaj s Benediktem lékařským, můžete ho užívat současně, ideální doba na užívání jsou 3 dny, pak si dejte přestávku
v případě koření to určitě nepřehánějte a neužívejte ho každý den
tinktura se užívá maximálně v objemu 20 kapek na jedno použití, víc než jedno za den může být problémem
v případě tablet se užívají obvykle 2 až 3 tablety a to dvakrát za den
pokud byste chtěli přestát s užíváním, lepší je udělat to postupně a to například během jednoho týdne snižovat dávku

bez ohledu na formu, jakmile se začnete nadměrně potit nebo častěji močit, snižte dávkování

Jak fungují tablety s obsahem Pískavice a proč je doporučuji

Jak fungují tablety s obsahem Pískavice a proč je doporučujiPískavice řecké seno se stává čím dál tím častěji složkou různých druhů volně dostupných přípravků. Jak jsem již zmínil, může jít o tablety na podporu zvětšení prsou, ale například také o tablety extra pro muže na zvýšení vitality, libida a obecně sexuální energie. Použití Pískavice je opravdu velmi rozmanité.

Tyto tablety, bez ohledu na účel, mají společnou jednu věc:

Účinné látky obsažené v nich, kde patří i Fenugreek, působí přirozeně a dlouhodobě, přičemž jsou obvykle doplněny o různé aminokyseliny, minerály nebo vitamíny

Na trhu je poměrně velké množství více či méně účinných a úspěšných přípravků obsahujících extrakty z této rostliny. Doporučuji se při výběru řídit především konkrétními zkušenostmi v praxi. Dívejte se taky na složení, kde obvykle platí, že širší složení sebou přináší i širší účinky.

Koupit lze taky jednosložkové výživové doplňky založeny pouze na Pískavici, kde je její větší koncentrace. Přikláním se ale k tabletám s pestřejším složením. Tady jsou důvody:

složení těchto tablet je obvykle speciálně kombinováno tak, aby byla účinnost co nejvyšší, a to se většinou daří
velkou výhodou je absence klasických vedlejších účinků, co sebou přináší možnost dlouhodobého užívání
tyto tablety jsou zároveň dostupné bez předpisu a koupit si je můžete taky přímo od výrobce, hodně z nich má oficiální eshop

Určitě radím neostat pouze při jedné značce a zkusit několik. Pokud hledáte například podporu zvětšení prsou, kvalitních přípravků na našem trhu je pomálu, no výběr tady stále je. Muži to mají o něco lepší, poněvadž například tablet na zlepšení libida s obsahem Pískavice je víc, no i tady je potřeba se dívat na kvalitu, nejen na cenu.

ŠIROKÉ ÚČINKY JAKO VELKÉ PLUS

Ať již mluvíme o tabletách pro ženy nebo pro muže, společným znakem všech produktů s obsahem Fenugreek je velká šířka účinků. Ať již jde o podporu kardiovaskulárního systému nebo libida, v tomto ohledu je rostlina hodně univerzální.

Tablety, které jsem vyzkoušel a mé zkušenosti s nimi

Pískavice řecké seno - Fenugreek: Tablety, které jsem vyzkoušel a mé zkušenosti s nimiStále vyšší popularitu si získávají přírodní produkty s rostlinnými extrakty. To sebou přináší zároveň tlak na nové a nové produkty, co hodně výrobců zneužívá a uvádí na trh i méně účinné přípravky. Laik se často krát má problém zorientovat v tom, co je kvalitní a co ne.

Pokud byste chtěli poradit, zkušenosti v této oblasti mám na rozdávání. Sám jsem vyzkoušel vícero tablet na libido, má partnerka přípravky na zvětšení prsou. V následující tabulce najdete přehled těch, s kterými jsme byli nejvíc spokojeni:

Pilulky na sexuální zdraví ženy

➡️ Doporučuji Stoporex Women (moje recenze):
– Sexuální zdraví pro ženy
– Zlepšení hormonální rovnováhy
– Optimální hladina estrogenu v těle
– Zvýšení libida a chuti na sex

Cena:619 Kč

4.4/5 - (32 votes)

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *