Plodné dny a neplodné dny

Plodné a neplodné dny u žen je téma, co úzce souvisí s plodností. Ženy na zjištění svých plodných dnů používají různé metody, velice častými jsou kalkulačka, tabulky nebo sledují různé příznaky, které se dají pozorovat i navenek. Existují i metody, kterými se dají zjistit neplodné a plodné dny, například dle Jonáše.

Spolehlivost různých metod a výpočtů sice může být vysoká, no nikdy není na 100 %. Například při nepravidelném cyklu může výpočet rychle selhat, co je problém především tehdy, když se žena pokouší s partnerem otěhotnět a spoléhá se jenom na kalendář.

➡️ TIP: pokud hledáte rychlé řešení, doporučuji pilulky na erekci, které u mě osobně účinkují nejlépe: STOPOREX KLASIK, STOPOREX PROLONG, STOPOREX WOMEN

Zřejmě nejvíc spolehlivým způsobem určení, kdy jsou plodné dny u ženy, je prokázání přítomnosti ovulace a to pomocí ovulačního testu. Pro úspěch zplození potomka jsou však důležité i jiné faktory, tím nejdůležitějším je kvalita a pohyblivost spermií u muže.

Co jsou plodné dny a co jsou neplodné dny

Co jsou plodné dny a co jsou neplodné dnyZjednodušeně se dá říct, že plodné dny u žen jsou ty dny, kdy je nejvyšší šance k početí potomka a naopak, neplodné dny u ženy jsou ostatní. Určení jednotlivých dnů závisí primárně od toho, kdy je první den menstruace. Tento faktor nejvíc působí na spolehlivost výpočtu.

Pod pojmem plodné dny se myslí dny, kdy může spermie oplodnit vajíčko, které se z vaječníku dostane do vejcovodu a jde o dny s nejvyšší pravděpodobností úspěchu

Vzhledem k tomu, že spermie mohou prožít v prostředí mateřince a vejcovodů i delší dobu, nejsou plodné dny totožné jenom s ovulací, ale jde obvykle i o 4 dny před

Neplodné dny jsou naopak ty dny, kdy spermie mají minimální šanci na oplodnění

Pokud jde o plodnost ženy a způsob oplodnění, probíhá tady následující proces:

po ukončení menstruace, obvykle v polovině menstruačního cyklu, dochází k uvolnění zralého vajíčka z vaječníku do vejcovodu, kde se usadí na jeho stěně
do 24 hodin může vajíčko oplodnit spermie, pokud se v tomto prostoru nachází, přičemž ve vnitřní části pohlavní soustavy může spermie prožít až 5 dnů
pokud je vajíčko oplodněné, dochází k jeho uhnízdění v děloze a začátku vývoje plodu, přičemž oplodnit vajíčko lze 4-5 dnů před ovulací a do 24 hodin po ní

Z tohoto procesu vidno, že plodné dny úzce souvisí se správným fungováním ovulace. Po tomto procesu a v případě, že vajíčko není oplodněné a nedochází k jeho uhnízdění v děloze, nastávají neplodné dny. Během nich nelze zplodit potomstvo, jelikož spermie nemá co oplodnit a do nejbližší ovulace neprožije.

BUDE TO KLUK NEBO DĚVČE? ROZHODUJÍ SPERMIE!

V souvislosti s plodnými dny jsem narazil na zajímavý fenomén, a sice že pokud se budete pokoušet otěhotnět v prvních dnech, bude to pravděpodobněji dívka, pokud v posledních dnech, bude to pravděpodobně kluk. O tomto však nerozhodují plodné dny, ale spermie, které nesou tuto genetickou informaci.

Příznaky a výpočet, kdy jsou plodné dny u ženy

Příznaky a výpočet, kdy jsou plodné dny u ženyNa zjištění plodných dnů a dnů, kdy je pravděpodobnost početí potomka nejvyšší, můžete využít tři možnosti. První je kalkulačka nebo tabulka, oboje je založeno na výpočtu. Druhým způsobem jsou příznaky a symptomy. Třetí způsob je nejpřesnější, přes ovulační test.

Kdy máte plodné dny? Můžete postupovat těmito způsoby, případně je kombinovat:

Výpočet: Pro přesný výpočet je důležité začít počítat od prvního dne menstruace, kdy se objeví první stopy krve. Od tohoto momentu začínají plodné dny zhruba od 9. až 10. dne. Kolik plodné dny trvají? Obvykle 5 až 7 dnů. Z tohoto plyne, že nejvíc plodné období je mezi 9. a 17. dnem od začátku menstruace a tehdy je šance otěhotnět nejvyšší.

Příznaky: Mnoho žen se snaží zjistit přítomnost ovulace přes specifické příznaky. Je jich několik, no tři jsou nejvíc typické a nejvýraznější. Prvním je hlen, čili výtok, který má konzistenci jako vaječný bílek a je průhledný. Druhým příznakem je bazální teplota, která se měří před a po ovulaci. Třetím příznakem je nahmatání tužšího děložního krčku.

Ovulační test: Poslední a nejvíc exaktní možností na zjištění plodných dnů a teda i ovulace, je ovulační test. Můžete ho koupit v lékárně a to osobně nebo i online přes internet, přičemž test je založen na zjištění hladiny luteinizačního hormonu. Tento test taky sice není na 100 % přesný, ale ze všech těchto způsobů nejpřesnější.

Pilulky na sexuální zdraví ženy

➡️ Doporučuji Stoporex Women (moje recenze):
– Sexuální zdraví pro ženy
– Zlepšení hormonální rovnováhy
– Optimální hladina estrogenu v těle
– Zvýšení libida a chuti na sex

Cena:619 Kč

Nejčastější otázky o plodných a neplodných dnech

Nejčastější otázky o plodných a neplodných dnechŽeny se na internetu o toto téma hodně zajímají. Někdy i jejich partneři, především pokud se jedná o riziko nechtěného těhotenství. Tak proto vypadají i nejvíc kladené otázky na toto téma. Abych to pokryl do detailů i já, rozhodl jsem se na takové otázky odpovědět:

Je výtok nejdůležitější signál pro plodné dny ženy?

Hlen nebo hlenovitý výtok z pochvy je jeden ze tří nejvíc známých faktorů a signálů. Uprostřed cyklu je tento hlen průhledný a tahavý. To je příznak, že je pro spermie ideální čas na oplodnění vajíčka. Pokud je již bělavý a postupně mizí, je to příznak pro neplodné dny.

Znamená nechráněný pohlavní styk během plodných dnů automaticky těhotenství?

Ne, neznamená, nakolik musíte počítat ještě s vícerými faktory. Prvním je absolutní průchodnost vejcovodů. Druhým je správné uhnízdění oplodněného vajíčka v děloze. Netřeba zapomínat ani na třetí důležitý faktor a tím je kvalita spermií.

Může způsobit předejakulační tekutina přes plodné dny otěhotnění?

Ano, i když jde o velmi nízkou pravděpodobnost. Předejakulační tekutina obsahuje totiž na rozdíl od ejakulátu mnohem menší množství spermií, které by mohly oplodnit vajíčko. Na druhou stranu se určitě nespoléhejte, že je to zcela vyloučené.

Kdy nastanou plodné dny po vysazení antikoncepce?

Otěhotnět hned po antikoncepci je velice výjimečné a podaří se to jenom 20 % žen. Nakolik hormonální antikoncepce zasahuje do hormonální rovnováhy, tělu obvykle trvá 2 až 3 měsíce, dokud se i plodné dny dostanou do zdravého průběhu. Počítejte proto s meškáním.

Lze otěhotnět před menstruací, během menstruace a po menstruaci?

Neplodné dny jsou především během menstruace a těsně před ní. Hned po menstruaci ještě plodné dny nenastávají, nakolik ovulace se objevuje nejčastěji uprostřed cyklu, co bývá zhruba týden po skončení krvácení. Kolem menstruace je proto pravděpodobnost oplodnění nízká.

NEJSOU TO LÉKAŘSKÉ A ODBORNÉ ODPOVĚDI

Odpovědi na uvedené otázky berte s rezervou a s tím, že jsem se snažil odpovědět jako laik. Neručím za to, že jsou 100 % správné, víceré z otázek patří spíše odborníkům, především lékařům. Pozor si dejte obecně na internet, kde se vyskytuje hodně omylů.

Jak zlepšit a podpořit plodnost u žen

Jak zlepšit a podpořit plodnost u ženŽenská plodnost není jenom záležitostí plodných dnů. Ano, ovulace je určitě nevyhnutným předpokladem, ale i ona musí probíhat za zdravých podmínek, například s ohledem na hormonální rovnováhu. Zároveň jsou tady i další důležité podmínky.

Podpořit plodnost lze přes některé přirozené změny a opatření:

základem je omezit negativní faktory, mezi které patří kouření, konzumace alkoholu, obezita a nadváha ale taky stres nebo nadměrné vyčerpání
obecně platí, že ve vyšším věku je otěhotnět těžší, to se příliš ovlivnit nedá, ale například můžete víc odpočívat a cvičit, například Kegelovy cviky
důležitá je dostatečná hladina minerálů, například Zinku, nebo vitamínů skupiny B, nejdůležitější pro ženskou plodnost jsou vitamíny B8 a B9
pro správný průběh ovulace a vyšší šanci na oplodnění je důležitá i hormonální rovnováha, doporučuji proto alespoň 3 měsíce před snažením vysadit antikoncepci
pozitivně podpořit hormonální rovnováhu můžete i přes byliny a rostliny, například Goji, Damiána nebo Maca, které patří mezi známé přírodní afrodiziaka

Pilulky na sexuální zdraví ženy

➡️ Doporučuji Stoporex Women (moje recenze):
– Sexuální zdraví pro ženy
– Zlepšení hormonální rovnováhy
– Optimální hladina estrogenu v těle
– Zvýšení libida a chuti na sex

Cena:619 Kč

Jak fungují tablety na podporu plodnosti žen a proč je doporučuji

Jak fungují tablety na podporu plodnosti žen a proč je doporučujiNakolik podpora plodnosti přirozenou cestou je čím dál tím víc populárnější, hodně výrobců výživových doplňků se rozhodli své produkty zaměřit i tímto směrem. Výsledkem jsou tablety založeny na přírodních rostlinných látkách určeny na perorální užívání.

Principem fungování těchto přípravků je dlouhodobé působení:

Ve složení tablet se nacházejí nejčastěji vitamíny a minerály podporující ovulaci a její zdravý průběh, některé přípravky jsou založeny i na rostlinných extraktech

Pokud jde o rostlinné složky, běžně v přípravcích lze najít výtěžky bylin typu Vitex jehněcí nebo Šalvěj lékařská, které jsou známé pozitivními účinky na hormonální soustavu i z tradiční medicíny. Velice oblíbené jsou v poslední době tablety obsahující například Kyselinu listovou, co je vitamín B9, který se během snažení o otěhotnění běžně doporučuje.

Tablety tak mají přirozené složení a taky několik dalších výhod:

tablety můžete koupit bez předpisu, receptu nebo předešlé návštěvy lékaře, neobsahují totiž žádné syntetické látky nebo léčivá
z toho samého důvodu, čili z důvodu přírodního a přirozeného složení, se nemusíte příliš obávat ani o žádné vážnější nežádoucí efekty a to ani během dlouhodobého užívání
mnoho značek si můžete koupit přes internet, takže ušetříte čas i peníze oproti koupě v klasické lékárně

Pochopitelně, nedoporučuji se spoléhat jenom na tyto tablety, jako kdyby to byl nějaký zázračný proutek, díky kterému můžete otěhotnět. To samé platí i o plodných dnech, ty samé o sobě někdy nestačí. Jsou to však jedny z mnohých možností, které můžete zkombinovat dohromady.

JENOM OVĚŘENÉ A ZNÁMÉ ZNAČKY

Rád bych upozornil, že na trhu se objevují sporadicky i výrobky a tablety, které slibují až neuvěřitelné účinky, no jejich výsledky v praxi jsou poněkud chabé. Doporučuji zaměřit se jenom na ověřené značky schválené Úřadem veřejného zdravotnictví, které jsou dostatečně známé.

Tablety, které vyzkoušela má partnerka a její zkušenosti s nimi

Tablety, které vyzkoušela má partnerka a její zkušenosti s nimiPodpořit plodnost se v nedávné minulosti rozhodla prostřednictvím některých tablet i má partnerka. Šlo buď o tablety určeny na ženské problémy, které mají vliv i na hormonální rovnováhu, nebo přímo o přípravky svým složením speciálně zaměřeny na podporu otěhotnění a ženské plodnosti.

Pokud uvažujete o tom, že byste chtěly některé konkrétní značky vyzkoušet, řiďte se kvalitou složení a ne cenou. Stejně tak sledujte reference a zkušenosti jiných uživatelek. V následující tabulce je přehled značek, které pomohly partnerce nejvíc:

ProduktHodnoceníOvěřená koupěRecenze
1. Stoporex Women
Více infomoje recenze
2. Feminus pro ženy
Více infomoje recenze

Děkujeme za hlas

Jeden komentář

  1. Dobry den,chtela bych se zeptat mela jsem menstruaci 21.10.2020.a dne 8.11.jsme z manzelem mely nechraneni pohlavni styk.Mohla jsem otehotnet.Predem dekuji za odpoved.M.

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *