Premenstruační syndrom

Premenstruační syndromNoční můra každé ženy, alespoň tak se občas označuje premenstruační syndrom známý také pod zkratkou PMS. Mezi typické příznaky patří bolesti prsou, hlavy a kloubů, křeče v podbřišku, problémy se soustředěností a vitalitou, bušení srdce a někdy i deprese. Pochopitelně, u každé ženy mohou mít tyto projevy individuální intenzitu.

Ne u každé ženy se tento syndrom vždy vyskytuje. To mnoho žen přivádí k otázce, zda se podle vnějších symptomů jedná o premenstruační syndrom nebo těhotenství. Jak ukazuje nejedno internetové fórum, rozeznat to neví úplně každá žena.

➡️ TIP: pokud hledáte rychlé řešení, doporučuji pilulky na erekci, které u mě osobně účinkují nejlépe: STOPOREX KLASIK, STOPOREX PROLONG, STOPOREX WOMEN

Jaké jsou příčiny a důvody vzniku tohoto syndromu, jaká může být léčba, zda existují nějaké speciální léky na PMS a co se dá dělat na zmírnění, pokud máte příliš silný premenstruační syndrom, o tom si povíme v následujících řádcích.

Co je premenstruační syndrom nebo PMS

Premenstruační syndrom je jev, který nastává u žen v období 1 až 2 týdnů před menstruací. Tento syndrom je doprovázen sérií několika negativních projevů, příznaků, takže je chápán u žen velmi negativně.

Definice říká, že premenstruační syndrom je pojem pro opakující se psychické a fyzické obtíže vyskytující se v období před menstruací
Tento syndrom se objevuje v luteální fázi, což je druhá fáze menstruačního cyklu, začíná kolem 14. dne cyklu a končí s nástupem menstruačního krvácení
Obvykle se objevuje kolem 20. roku života a objevuje se až do menopauzy

Přesné příčiny premenstruačního syndromu nejsou jasné, ale obecně se předpokládá, že důležitým faktorem jsou hormonální změny v organismu během menstruačního cyklu. Mezi nejznámější rizikové  faktory patří i nedostatek železa, poruchy srážlivosti krve a některé neléčené psychické onemocnění nebo problémy, například úzkost nebo deprese.

Pilulky na sexuální zdraví ženy

➡️ Doporučuji Stoporex Women (moje recenze):
– Sexuální zdraví pro ženy
– Zlepšení hormonální rovnováhy
– Optimální hladina estrogenu v těle
– Zvýšení libida a chuti na sex

Cena:619 Kč

Příznaky provázející PMS jsou rozděleny do čtyř okruhů:

první okruh zahrnuje příznaky spojené s mentálním zdravím a aktuálním citovým rozpoložením, patří sem úzkost, změny nálad a podrážděnost
druhý okruh příznaků je charakteristický bolestí hlavy, nadměrnými pocity únavy a nekontrolovatelnou chutí na sladké, což příznaky syndromu ještě zhoršuje
třetí okruh sestává z nadýmání, přibírání a zvýšení citlivosti prsů
čtvrtý okruh je charakterizován zmateností a výpadky paměti

Někdy může nastat i období bez příznaků, opakem je zas nejtěžší forma PMS nazývaná premenstruační dysforická porucha. Při této poruše je intenzita příznaků maximální, přičemž se předpokládá, že může souviset i se stresem. Objevují se i některé specifické symptomy jako nekontrolovatelný pláč nebo nekontrolovatelné přibírání.

Toto jsou čísla a informace, které byste o premenstruačním syndromu měli vědět:

obvykle se PMS objevuje kolem 20. roku života a trvání příznaků může být až do menopauzy, ale jsou případy, kdy se objeví až po 30ke
vyskytuje se obvykle u 20 až 50 procent žen, přičemž samotný syndrom může mít až 150 různých příznaků a projevů, většina je však velmi vzácná
v průběhu života se alespoň s jedním příznakem syndromu setká 9 z 10 žen
nejtěžší forma zvaná premenstruační dysforická porucha trápí asi 8% žen

Vliv má i životospráva

Zvláštní vliv na příznaky spojené s premenstruačním cyklem má i životospráva a životní styl. Nedostatek některých látek, například hořčíku, může zhoršit projevy související s bolestí hlavy. Stejně tak alkohol průběh PMS zhoršuje, negativně působí i nadměrné solení, mléčné výrobky či sladkosti. Kouření a obezita jsou také rizikový faktor.

Průběh premenstruačního syndromu

PMS má v zásadě u všech žen přibližně stejný průběh, i když některé dílčí fáze se mohou překrývat či měnit v intenzitě a přítomnosti příznaků. Začátek projevů premenstruačního syndromu se váže obvykle k ovulaci, kdy dochází k největším změnám ve vzájemné rovnováze estrogenu a progesteronu.

Premenstruační syndrom lze pozorovat obvykle v této následnosti:

Začátek ovulace: Začátek prvních projevů premenstruačního syndromu je spojen s obvykle se začátkem ovulace, která nastává kolem 14. dne menstruačního cyklu. Na úvod jsou projevy slabší, například zvýšená podrážděnost nebo menší bolesti, za pár dní se jejich intenzita zvýší.

Střed období: Po úvodní fázi může přijít buď k větší intenzitě a přidružení se dalších příznaků, případně naopak k utišení jednotlivých negativních projevů a k jejich vracení se těsně před začátkem menstruačního krvácení. U těžších formách však většinou ústup příznaků nenásleduje.

Těsně před menstruací nebo první den menstruace: V tomto posledním období dochází k postupnému slábnutí negativních projevů a v den začátku krvácení k jejich úplnému ústupu spojeného s úlevou. Někdy však zmizí příznaky až v druhý den krvácení.

Příznaky, problémy a poruchy spojené s premenstruačním syndromem

Jak jsem řekl již na úvod, PMS je jev, který je souborem několika fyziologických i psychologických změn, projevů i poruch. Mnohé z nich se překrývají s příznaky souvisejícími s těhotenstvím, jiné jsou velmi specifické. Polovinu žen příznaky neovlivňují, mnohým však komplikují i ​​běžné fungování.

Zde jsou příznaky, které jsou pro premenstruační syndrom charakteristické:

Výkyvy nálady: Charakteristickým příznakem týkajícím se žen s premenstruačním syndromem je nestabilita nálady. Nejčastěji se navenek projevuje vztek, kterou může střídat strach nebo napětí. Častou bývá i podrážděnost, náhlý a nekontrolovaný pláč a v případě těžší formy mohou nastávat pravidelné konflikty s okolím zasahující do běžného života.

Problémy s mentálním zdravím: těžší kategorií příznaků z psychologického hlediska jsou problémy týkající se již přímo mentálního zdraví. Nejde tedy o nějaké jednorázové výkyvy, ale o dlouhodobější jevy. Do této skupiny patří deprese, dlouhodobý smutek, výpadky paměti a celková zmatenost. Vyskytnout se může i nižší schopnost soustředění.

Pilulky na sexuální zdraví ženy

➡️ Doporučuji Stoporex Women (moje recenze):
– Sexuální zdraví pro ženy
– Zlepšení hormonální rovnováhy
– Optimální hladina estrogenu v těle
– Zvýšení libida a chuti na sex

Cena:619 Kč

Problémy s aktivitou: Premenstruační syndrom bývá u žen velmi často spojen s nižší aktivitou a s tím spojenými projevy. Jde nejčastěji o snížení tělesné i psychické vitality, pocity vyčerpání a únavy a přidružit se může i celková slabost. V nejhorším případě přichází i k nespavosti, která tyto symptomy únavy a pasivity ještě zesílí.

Bolesti: bolesti různého druhu doprovázejí premenstruační syndrom také poměrně často. Začíná to vše nejčastěji bolestmi hlavy, pak se přidá zvýšená citlivost a napětí v prsou, později i jejich pobolívání. Objevit se mohou i bolesti a křeče v podbřišku, bolesti kloubů a kotníků, ty mohou i otéct, což se však stává jen výjimečně.

Problémy s trávením: K bolestem v podbřišku se mohou přidat i jiné zažívací problémy, například nadýmání a v extrémním případě i průjem. Co bývá poměrně častým příznakem, to jsou různé extrémní chutě na jídlo, například na sladké. Pokud to žena neovládne a tento příznak se cyklicky opakuje každý měsíc, důsledkem je i přibírání a nadváha.

Projevy v sexuální oblasti: V souvislosti s premenstruačním syndromem se velmi často mluví také o méně známém problému a to jsou problémy v sexuální oblasti. Některé ženy mohou trpět změnami sexuální touhy, čili libida. U jedné skupiny může přijít ke ztrátě zájmu o sexuální kontakt, zatímco naopak v druhé skupině žen se libido prudce zvýší.

Další příznaky a problémy: Mezi další projevy a symptomy PMS patří například projevy na kůži, typicky jde o akné, otoky prstů, svědění pokožky, nechutenství k jídlu bez ohledu na jeho druh nebo mohou zintenzivnit alergie, jejichž projevy již byly v pozadí. Nejčastěji jde o projevy přímo či nepřímo související i s hormonální nerovnováhou.

ODLIŠNÁ PŘÍTOMNOST PŘÍZNAKŮ

Mnoho žen trpí jen určitým omezeným okruhem příznaků, například poruchami nálady, únavou a pocity napětí. Jiné ženy mohou pociťovat mnohem více různých projevů, ale s menší intenzitou. Rovnoměrné to nemusí být ani během života, může se to časem měnit.

Léčba premenstruačního syndromu a podpora během něho

Vzhledem k tomu, že se stále nepodařilo stanovit jednu základní příčinu vyvolávající premenstruační symptom, je i jeho řešení spíše kombinací více režimových opatření spolu se symptomatickou léčbou zaměřenou na utišení některých projevů.

Kromě farmakologické léčby zaměřené na podávání některých syntetických léků nebo léků na tišení bolesti třeba pamatovat i na přirozené formy řešení PMS

Cílem řešení PMS je zejména potlačení negativních symptomů a možné preventivní působení vůči jejich dalšímu výskytu v budoucnosti. Nejčastěji se za úspěch považuje zmírnění těch nejhorších možných příznaků, ale já bych dával do popředí i nutnost nastolit hormonální rovnováhu a podpořit hladinu některých důležitých stopových prvků.

Zde jsou možnosti řešení premenstruačního syndromu včetně symptomatické léčby:

na potlačení bolesti se využívají volně prodejné léky bez předpisu, v případě depresivních stavů antidepresiva a anxiolytika
velmi často se předepisuje i hormonální antikoncepce, která ale není univerzální, tou je pouze hormonální léčba doplněna o diuretika a antiflogistika
omezit třeba i kouření, příjem alkoholu, příjem kofeinu a snížit třeba i solené jídla, přičemž dbát třeba na pestrou stravu
doporučuje se zvýšit příjem minerálů a vitamínů, zejména Železa nebo hořčíku, jsou obsaženy i v zelenině
důležitá je i fyzická aktivita, ale spíše cílená, některým ženám mohou pomoci cviky na posílení pánevního dna
ačkoli pojem přírodní léčba není moc vědecký, je výstižný a proto doporučuji zaměřit se i na některé rostliny ovlivňující hormonální rovnováhu a to přes čaje
druhou možností jsou tabletky obsahem kombinujícím tyto rostliny spolu s vitamíny či minerály, jejichž cílem je podpora hormonální aktivity u žen a zároveň zlepšení samotného menstruačního cyklu

Pilulky na sexuální zdraví ženy

➡️ Doporučuji Stoporex Women (moje recenze):
– Sexuální zdraví pro ženy
– Zlepšení hormonální rovnováhy
– Optimální hladina estrogenu v těle
– Zvýšení libida a chuti na sex

Cena:619 Kč

Nejčastější otázky o PMS

Pojďme se nyní podívat na některé aspekty a faktory, které jsme zatím příliš nerozebírali. Jelikož chci, aby můj článek byl co nejvíce komplexní, podíval jsem si nejedno internetové fórum nebo diskusi s cílem zjistit, co všechno ženy ohledně témata premenstruačního syndromu ještě zajímá. Zde jsou nejčastější otázky i s mými odpověďmi:

Jak rozeznat, zda jde o premenstruační syndrom nebo těhotenství?

Příznaky těhotenství a premenstruačního syndromu se mohou v jistých situacích překrývat, ale zároveň platí, že je možné tyto dva stavy rozeznat. PMS se obvykle neobjevuje z ničeho nic, projevy se opakují alespoň dva menstruační cykly. Těhotenství je zas typické zejména nevolností. V každém případě, na určení těhotenství je nejlepší těhotenský test.

Co zahrnuje diagnostika premenstruačního syndromu?

Pro potvrzení nebo vyvrácení PMS neexistuje žádné speciální vyšetření nebo testy, postupuje se pouze na základě souboru několika diagnostických postupů. Základem je anamnéza ke zjištění konkrétních příznaků, která je následně doplněna o krevní testy, gynekologické testy, endokrinní testy a psychiatrické vyšetření.

Může se vyskytovat premenstruační syndrom i během menopauzy?

Podle všech dostupných informací, které jsem o PMS zjistil, je trvání po menopauze nepravděpodobné, i když několik jejích příznaků se může ojediněle ještě objevit. Po klimakteriu však dochází ke změnám v menstruačním cyklu a k vymizení menstruace jako takové, takže premenstruační syndrom se již technicky jako celek objevit nemůže.

Jak je to s výskytem syndromu po těhotenství?

Po porodu se může premenstruační syndrom s obnovením menstruačního a ovulačního cyklu znovu vrátit, ale je to velmi individuální. Těhotenství a porod jsou totiž i z hlediska hormonální rovnováhy velmi vážným zásahem do organismu a právě takový zásah může způsobit ústup PMS, ale například i jeho zesílení.

Může PMS samovolně zmizet?

Je to možné, případně je možné, že nastane postupné oslabení intenzity jednotlivých příznaků premenstruačního syndromu. Ústup syndromu nebo jeho nejhorších příznaků může přijít s přibývajícím věkem, po prvním těhotenství, po hormonální léčbě nebo po dlouhodobějším užívání hormonální antikoncepce.

Jak fungují pilulky na podporu hormonální rovnováhy a proč jejich doporučuji

Přestože na premenstruační syndrom není oficiálně dosud žádný jeden 100% účinný lék, hormonální rovnováha je nezbytným předpokladem správného fungování menstruačního cyklu. Na její podporu je možné zkusit několik opatření, například i tabletky.

Pilulky na sexuální zdraví ženy

➡️ Doporučuji Stoporex Women (moje recenze):
– Sexuální zdraví pro ženy
– Zlepšení hormonální rovnováhy
– Optimální hladina estrogenu v těle
– Zvýšení libida a chuti na sex

Cena:619 Kč

Jde o výživové doplňky s čistě přirozeným a přírodním složením:

Základem přípravků jsou rostlinné extrakty obsahující fytoestrogeny, které jsou doplněny kombinací minerálů, vitamínů a kyselin podporujících hormonální hladinu

Tyto pilulky jsou založeny na rostlinách jako například Maca, Vitex Jehněčí, Wild Yam nebo Pískavice řecké seno, které mají pozitivní vliv na hladinu estrogenů. Rostliny totiž obsahují tzv. fytoestrogeny, což jsou rostlinné látky účinkem podobné lidským estrogenům. Díky jejich užívání tak stoupá jejich hormonální hladina, což zlepšuje průběh menstruačního cyklu.

Ženy samotné tyto přípravky užívají ale i kvůli dalším důvodem:

tabletky se dají koupit bez předpisu, takže nemusíte navštívit lékaře a absolvovat nějaké vyšetření, můžete si je objednat i z internetové lékárně a to volně
díky přirozenému složení je působení na hormonální hladinu přirozené, nejedná se tedy o žádné umělé dodávání hormonů do těla
s přirozeným složením souvisí i bezproblémové užívání z hlediska vedlejších účinků, ty téměř vůbec nejsou viditelné

Velkou výhodou je možnost dlouhodobého užívání tablet, několik žen je bere několik měsíců či i několik let, tehdy s menšími přestávkami. Je však při výběru značky dívat primárně na kvalitní složení a účinky v praxi a neorientují se jen podle ceny.

ŠIRŠÍ ÚČINKY AJ v běžném životě

Látky obsažené v tabletách mají vliv nejen na samotný průběh menstruačního cyklu nebo menstruaci, ale také na některé aspekty běžného života. Nejčastěji přichází ke zlepšení stavu kostí, chrupavek a zubů, pozitivní je i vliv na kůži a vlasy. Tabletky také mohou podporovat imunitu, vitalitu a snižovat mentální vyčerpání.

Tabletky, které vyzkoušela moje partnerka a její zkušenosti s nimi

Přípravků na podporu hormonální hladiny a hormonální rovnováhy je několik, na našem trhu jde zejména o volně dostupné výživové doplňky ve formě tablet k perorálnímu užívání. Při tak velkém výběru se pochopitelně může stát, že ne všechny pilulky jsou stejně kvalitní, byť na první pohled může být jejich složení dost podobné.

Jak tedy rozeznat jednotlivé značky a podle čeho si vybrat? při marně se třeba dívat na zkušenosti žen a jejich hodnocení, reference a komentáře. Něco podobného zveřejnila i moje partnerka, která několik značek zkusila a otestovala. Ať se líbí, zde je jejich porovnání:

ProduktHodnoceníOvěřená koupěRecenze
1. Stoporex Women
Více infomoje recenze
2. Feminus pro ženy
Více infomoje recenze
5/5 - (1 vote)

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *