Progesteron

ProgesteronHormon mateřství, i tak se nazývá progesteron pro svůj dominantní vliv právě v této oblasti ženského životního cyklu. Tento steroidní hormon potřebuje žena tak pro plodnost, jakož i pro přípravu a udržení zdravého průběhu těhotenství. Samotný hormon však ovlivňuje jen na ni, ne na vývoj plodu.

Z hlediska toho, co mě zajímá nejvíce, čili sexuální oblast, má progesteron pouze doplňkové funkce. Spolu s estrogenem ovlivňuje sice sexuální libido u žen, ale jen v menším měřítku a v tomto ohledu tak zůstává dominantním právě estrogen.

➡️ TIP: pokud hledáte rychlé řešení, doporučuji pilulky na erekci, které u mě osobně účinkují nejlépe: STOPOREX KLASIK, STOPOREX PROLONG, STOPOREX WOMEN

Samotný hormon je však důležitý pro celkové fungování reprodukčního systému a pro udržování jeho zdravého stavu a plné funkčnosti. Rozhodl jsem se proto o něm napsat něco víc a zaměřit se na jeho význam z tohoto hlediska.

Co je progesteron a jaký má význam

Hormon progesteron řídí pohlavní aktivitu ženy a je mimořádně důležitý i v těhotenství. Patří mezi steroidní ženské hormony zvané progestiny, přičemž během života produkce hormonu střídavě stoupá a klesá. Nejnižší hodnoty jsou v období klimakteria.

Progesteron je hormon patřící do skupiny gestagenů, který je tvořen u žen ve žlutém tělísku a v období těhotenství jeho tvorbu převezme placenta
Jde o typický ženský hormon, který se může nacházet v menším množství i u mužů
Někdy se hormon nazývá také hormonem mateřství, jelikož jeho funkcí je příprava organismu na mateřství a také podpora rozvoje mléčné žlázy pro období kojení

Pilulky na sexuální zdraví ženy

➡️ Doporučuji Stoporex Women (moje recenze):
– Sexuální zdraví pro ženy
– Zlepšení hormonální rovnováhy
– Optimální hladina estrogenu v těle
– Zvýšení libida a chuti na sex

Cena:619 Kč

Smysl progesteronu u žen spočívá zejména v udržování ženského reprodukčního zdraví a v dostatečné funkčnosti některých specifických funkcí. V těle se začne vylučovat ihned po první ovulaci a ovlivňuje následně celý menstruační cyklus. Zajímavé je, že i v rámci menstruačního cyklu se mění míra jeho hladiny.

Takový je postup tvorby a uvolňování progesteronu v těle:

na začátku druhé polovině menstruačního cyklu začíná tvorba hormonu ve žlutém tělísku vaječníků a postupné zvyšování jeho hladiny
následkem zvýšené tvorby v období po ovulaci dochází i ke změnám děložní sliznice, konkrétně se díky progesteronu podporuje růst sliznice
pokud přijde k oplodnění, nastává přerušení menstruačního cyklu a tvorbu progesteronu přebírá placenta, v opačném případě tvorba hormonu ustane a přijde k menstruaci

Přestože je hladina progesteronu v první polovině menstruačního cyklu nízká, v druhé polovině hraje tento hormon mimořádnou úlohu. Progesteron však není pochopitelně jediným důležitým hormonem, ačkoli má velký vliv na menstruační hodiny i nitroděložní vývoj. Jeho působení se však omezuje jen na tělo matky, ne přímo na plod.

Co se týče toho, jaké má hormon progesteron účinky, zde jsou ty nejdůležitější:

hormon navozuje sekreční fázi menstruačního cyklu
podporuje také růst a zdravý stav stěn dělohy po ovulaci
v případě úspěšného oplodnění vajíčka a otěhotnění zastavuje menstruační cyklus
je zodpovědný za vývoj mléčné žlázy
zvyšuje množství hlenu v děložním hrdle a tak spoluvytváří ochrannou zátku
tlumí předčasné kontrakce dělohy
pomáhá částečně i na rozvoj poprsí, spolu s estrogenem i na jeho zvětšení

Progesteron V TĚHOTENSTVÍ

Nakolik je progesteron nejdůležitější právě v těhotenství, může lékař předepsat jeho dodatečné užívání v tomto období. Užívání přitom vůbec nemusí být poslední, pouze pokud se objeví nějaké problémy, ale také v rámci preventivního působení na stěnu dělohy.

Nedostatek progesteronu a příznaky či poruchy s tím spojené

Pokud je progesteronu nedostatek, případně je jeho funkce narušena, ovlivňuje to celý hormonální systém. Výsledkem jsou pak určité poruchy, problémy nebo symptomy, které s jeho nedostatkem nebo absencí působení v těle souvisí. Jediným obdobím, kdy je jeho nízká hladina přirozená, je přitom až období po klimakteriu.

Pilulky na sexuální zdraví ženy

➡️ Doporučuji Stoporex Women (moje recenze):
– Sexuální zdraví pro ženy
– Zlepšení hormonální rovnováhy
– Optimální hladina estrogenu v těle
– Zvýšení libida a chuti na sex

Cena:619 Kč

V opačném případě nastávají následující problémy spojené s jeho nedostatkem:

Absence ovulace a problém s plodností: Správná hladina progesteronu ovlivňuje u žen možnost otěhotnění a celý proces ovulace. Pokud je hormonu v těle nedostatek, případně nastává problém s jeho správným cyklem zvyšování a snižování hladiny, může nastat absence ovulace, případně se snižuje riziko úspěšného otěhotnění.

Absence menstruace a jiné problémy s ní spojené: Podobně jako při ovulaci, i v souvislosti s menstruací mohou nastat při nedostatečné tvorbě progesteronu problémy s jejím vymizením nebo problém s jejím pravidelností. Vyskytovat se může i nepřirozené krvácení a negativní se ovlivňují menstruační hodiny.

Problémy během těhotenství: Nedostatečná hladina progesteronu v těle během těhotenství může vést k vážným komplikacím. Nastává oslabení stěny dělohy a tím pádem se zvyšuje i riziko potratu kvůli této příčině, důležitější však je, že může nastat problém s ochranným hlenem v pochvě a vyskytnout se mohou i předčasné kontrakce.

Problémy s poprsím: Progesteron je zodpovědný zejména na správný vývin mléčné žlázy, což ovlivňuje později i její funkčnost a možnost kojit dítě po porodu. Kromě toho přispívá k celkovému rozvoji poprsí. Pokud je v těle hormonu málo, není tento rozvoj dostatečný a to se na poprsí projeví zejména nedostatečnou velikostí.

Problémy se sexuálním životem: Poslední oblastí, kde se může nedostatečná hladina nebo porucha funkčnosti progesteronu projevit, je kvalita sexuálního života. Zde sice platí, že estrogen je například pro ženské libido nejdůležitější, ale progesteron také ovlivňuje míru sexuálního apetitu. Platí to zejména v období během ovulace a těsně po ní.

Zvýšení progesteronu

Pokud hledáte způsoby, jak zvýšit progesteron v organismu, existuje na to několik způsobů. Nejvíce přirozeným řešením je postupné zvýšení pomocí potravin nebo rostlin, ale zde je třeba říci, že jde o běh na dlouhou trať. V případě akutnějších situací, například v rámci asistované reprodukce, se proto využívá spíše odborná hormonální léčba.

Zde jsou možnosti, jak zvýšit hladinu progesteronu:

Progesteron v potravinách

Na podporu hormonální hladiny jsou vhodné různé druhy potravin. Pokud hledáte ty, které jsou nejvíce prospěšné pro ženy, doporučuji dívat se po jídlech obsahujících rostlinné alternativy k estrogenu a progesteronu. Do této skupiny patří například sója a produkty z ní, více ženám se osvědčila zejména fermentovaná sója.

Dobrým zdrojem fytohormonů jsou i kravské mléko nebo hovězí maso. Do jídelníčku byste měli také zařadit semínka, například lněné nebo sezamová, případně ořechy, nejlépe arašídy, vlašské ořechy a pistácie. Určitě to však nepřehánějte pouze s jedním druhem stravy, jídelníček by měl být bohatý iz pohledu pestrosti různých potravin.

Přírodní progesteron – rostliny a byliny

Velmi dobrým zdrojem progesteronu jsou i některé rostliny nebo byliny, zejména ty, které jsou využívány v tradiční a přírodní medicíně. Dobrým příkladem je například Wild Yam, který je zdrojem tak fytoestrogenů, tak fytoprogesterónov. Jde o rostlinné hormony s funkcí velmi podobnou těm lidským.

Kromě toho jsou důležité i byliny, které stimulují nejen progesteron, ale také estrogen, který účinky progesteronu doplňuje. V tomto ohledu se osvědčily například Angelika čínská, Šalvěj, Pupalka, Třezalka nebo Benedikt lékařský. Tyto pilulky obsahují velké množství rostlinných látek potřebných pro stimulaci hormonální hladiny u žen.

Výživové doplňky – tablety

Právě na rostlinných a bylinných zdrojích progesteronu jsou založeny i několik výživové doplňky ve formě tablet či gelových kapslí. Tyto přípravky jsou určeny pro perorální užití a to zejména dlouhodobého charakteru, protože působení látek musí trvat déle. Nejedná se tedy o žádný kouzelný proutek se zázraky na počkání, ale spíše o dlouhodobou záležitost.

Velkou výhodou těchto tablet je, že obsahují extrakty a výtažky rostlin, které pomáhají na hormonální soustavu celkově a obsahují nejen progesteron, ale například i estrogen. Samozřejmě nejde o lidské hormony, ale o jejich fyto alternativy. Složení je navíc ještě komplexnější, protože jsou zde i různé mastné kyseliny, aminokyseliny, vitamíny či minerály.

Progesteronový krém nebo gel

Pokud je třeba podpořit více hladinu progesteronu přímo v blízkosti pohlavní soustavy, namísto formy s celkovým působením se využívají přípravky, které mají spíše lokální vliv. U nás se nejčastěji používají progesteron krémy nebo gely, jejichž cílem není působení ani tak na systematickou hladinu progesteronu, jako spíše na dělohu.

Nejčastěji se tyto gely a krémy využívají například v rámci podpory asistované reprodukce, přičemž mohou obsahovat koncentraci 4 až 8% progesteronu. Jiným typem jsou zas krémy využívány v menopauze, po chirurgickém odstranění vaječníků, při nedostatečné funkci žlutého tělíska nebo při výskytu anovulačních cyklů.

Vaginální vložky a čípky

Další vnější formou jsou vaginální vložky. Ty se mohou používat například v těhotenství v situaci, pokud chce žena snížit riziko potratu v důsledku nedostatečné hladiny progesteronu. Vložky se používají zejména na posílení stěn dělohy, pomáhají tedy na snížení rizika potratu právě z důvodu jejich oslabení.

Druhou možností jsou speciální vaginální čípky. Jde v podstatě o vaginální tobolky určené pro venkovní použití, které se zavedou do vagíny a látky v nich obsažené se postupně vstřebávají do okolního prostředí. Jedná se spíše o doplňkovou terapii ženských problémů spojených s nedostatek progesteronu.

Hormonální terapie – léky a injekce

V případě opravdu vážného nedostatku progesteronu, zejména souvisejícího s poruchou jeho sekrece či funkčními poruchami, které brání dosažení optimální hormonální hladiny, musí přijít na řadu odborná lékařská léčba. Ta sestává zejména v substituci progesteronu pomocí externích zdrojů mimo těla.

Hormonální terapie může mít buď formu hormonálních injekcí nebo formu léků na předpis s perorálním užitím. Léky se nejčastěji využívají při poruchách ovulace, při bolestivé menstruaci nebo problémech s menstruačním cyklem, při krvácení z důvodu nádoru a při léčbě menopauzy v souvislosti s léčbou estrogeny.

Nevyhýbejte se vyšetření

V případě, že pociťujete podle symptomů viditelný nedostatek progesteronu, určitě se nevyhýbejte odbornému vyšetření a stanovení přesné hladiny tohoto hormonu v těle. Jsou totiž situace, kdy vám může pomoci jen hormonální terapie a žádné jiné běžné opatření.

Nejčastější otázky o progesteronu

Co se týče tématu progesteronu, v souvislosti s tímto hormonem se ženy zajímají zejména o jeho hladinu, konkrétní dopad a problémy, které mohou nastat při jeho nedostatku v organismu. Prošel jsem několik internetové fóra a diskuse, abych našel co nejvíce otázek týkajících se této oblasti. Zde uvádím ty, které se opakovaly a připojuji k nim i moje odpovědi:

Jaké jsou ideální hodnoty pro progesteron v těle?

Během života, ale například i v rámci menstruačního cyklu, se hladina progesteronu mění. Během těhotenství, zvláště v posledních týdnech, jsou hodnoty nejvyšší, až do 22 900 ng / dl. Naopak, ve folikulární fáze během menstruačního cyklu je hladina jen do 70 ng / dl.

Proč a kdy se zkoumá hladina progesteronu v těle?

Vzhledem k tomu, že progesteron je nejvýznamnějším ženským pohlavním hormonem zejména pro těhotenství, zkoumá se jeho hladina právě v rámci diagnostiky plodnosti a neplodnosti. Kromě toho slouží ke zjištění předčasné puberty nebo k potvrzení přítomnosti ovulace.

Pilulky na sexuální zdraví ženy

➡️ Doporučuji Stoporex Women (moje recenze):
– Sexuální zdraví pro ženy
– Zlepšení hormonální rovnováhy
– Optimální hladina estrogenu v těle
– Zvýšení libida a chuti na sex

Cena:619 Kč

Ovlivňuje progesteron u žen sexuální apetit?

V určitém smyslu ano, ale ne až tak, jako například estrogen nebo v případě mužů testosteron. Progesteron však ovlivňuje ovulační cyklus a ukazuje se, že u žen je sexuální apetit nejvyšší právě v době maximální plodnosti, čili asi dva týdny před menstruací.

Tvoří se progesteron jen u žen, nebo jej lze nalézt i u mužů?

Přestože progesteron je podobně jako estrogen typicky ženským hormonům, v jisté hladině se nachází také v mužském těle. Tam je tvořen ve varlatech a má také svůj smysl pro sexuální funkce. Pokud je to ale příliš mnoho, způsobuje problémy, například i na pokožce.

Má progesteron vliv i na poprsí?

V jistém smyslu ano a také v tomto případě platí, že se jeho funkce a funkce estrogenu vzájemně doplňují. Zatímco estrogen působí na rozšíření tkáně v prsou, progesteron zajišťuje formování a fungování mléčných žláz. Svou roli tedy má, ale ne dominantní.

Jak fungují pilulky na podporu hormonální hladiny a proč jejich doporučuji

Nejen progesteron, ale také estrogen a některé jiné hormony jsou důležité pro dosažení zdravé hormonální hladiny v těle žen. Za účelem podpory tohoto cíle se dají užívat i volně dostupné tabletky založené na extraktech rostlin a doplněné o další účinné přírodní látky.

Tyto přípravky fungují na následujícím principu:

Složení tablet tvoří látky rostlinného charakteru spolu s doplňkovými složkami, přičemž cílem je dlouhodobé působení a přirozená stimulace hormonální hladiny

Právě koncentrované přírodní složky jsou velmi důležité pro působení přípravků a jejich účinky. Řada těchto tablet je určených pro ženy v období klimakteria nebo po něm, ale najdou se i značky, které mají obecné účinky na hormonální hladinu. Ty obsahují například extrakty rostlin jako Maca, Wild Yam, Ženšen nebo Angelika lékařská.

Tabletky mají zároveň tyto vlastnosti:

můžete si je koupit volně, nepotřebujete žádný předpis či recept, nemusíte ani absolvovat žádné lékařské vyšetření
díky přírodnímu složení bez obsahu syntetických látek se nemusíte obávat o vážnější vedlejší nebo negativní účinky
působení na hormonální hladinu je v případě těchto přípravků přirozené, což se odráží i v míře účinků

Asi největší výhodou přípravků je jejich širší působení. To samozřejmě neplatí v případě každé značky, třeba proto dívat zejména po těch kvalitnějších, které deklarují více účinků. Nezapomeňte na jejich pravidelné užívání, to je základem toho, aby přišli výsledky.

CENA BY NEMĚLA ROZHODOVAT

Při výběru konkrétní značky byste se neměli řídit jen podle ceny, ale primárně podle kvality a šířky složení. Určitě upřednostněte přípravky s bohatším obsahem účinných látek a zejména ty, které mají i v praxi dobré recenze a hodnocení od žen.

Tabletky, které jsem vyzkoušel a moje zkušenosti s nimi

S tabletkami pro ženy já sám samozřejmě zkušenost nemám, ale moje partnerka vyzkoušela poměrně velké množství značek. Na základě dlouhodobého a pravidelného testování a užívání dospěla k názoru, že optimální je zaměřit se na značky s co nejkvalitnějším složením, protože ty pomáhají v praxi nejvíce.

Současná situace na trhu je však pro laika asi dost nepřehledná, protože různých tablet a přípravků je u nás jako máku. Pokud byste chtěli v této oblasti poradit, rozhodl jsem se zveřejnit tabulku s těmi značkami, které u mé partnerky zabrali nejlepší:

ProduktHodnoceníOvěřená koupěRecenze
1. Stoporex Women
Více infomoje recenze
2. Feminus pro ženy
Více infomoje recenze
Děkujeme za hlas

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *