Prolaktin

Prolaktin

Nejdůležitější hormon pro těhotenství, tak se zvykne někdy označovat hormon prolaktin, ve zkratce i PRL. Hormon je produkován žlázou zvanou hypofýza, přičemž v menším měřítku se může tvořit i v děloze, prsní tkáni, tukové tkáni a v případě mužů i v prostatě. Jedná se však svými účinky o typický ženský hormon.

Během těhotenství je důležitý pro tvorbu mateřského mléka, mimo toto období ovlivňuje některé metabolické procesy a u žen i menstruaci a ovulaci. Mimo těhotenství je produkce hormonu omezována, pokud nenastane nějaká patologická příčina.

➡️ TIP: pokud hledáte rychlé řešení, doporučuji pilulky na erekci, které u mě osobně účinkují nejlépe: STOPOREX KLASIK, STOPOREX PROLONG, PROERECTA

Na hladinu hormonu však ovlivňují i ​​mnohé jiné faktory, například je možné jeho zvýšenou hladinu regulovat a normalizovat i prostřednictvím přírodních prostředků. V určitých případech, zejména při poruchách hypofýzy, je ale třeba lékařské řešení.

Co je prolaktin a jaký má význam

Hormon prolaktin pochází ze specifické oblasti adenohypofýzy zvané Pars distálně, konkrétně jde o přední lalok hypofýzy. Hormon je produkován luteotropnými buňkami nazývanými i mammotropné buňky, podle kterých se nazývá i luteomammotropný hormon.

Prolaktin je produkován v hypofýze v pravidelných 2 až 3 hodinových intervalech, přičemž během dne se ho ale produkuje odlišné množství

Fylogeneticky se jedná o jeden z nejstarších hormonů obratlovců vůbec

Samotná sekrece prolaktinu je nejvyšší během spánku a je regulována dopaminem, přičemž platí, že čím více dopaminu v těle je, tím více tlumí produkci prolaktinu

Absolutně nejzásadnějším účinkem prolaktinu v ženském organismu je vliv na laktaci, jak již název hormonu napovídá. Stimuluje totiž množení buněk prsní žlázy a po porodu spouští laktaci, čili tvorbu mléka. Stimulem pro tvorbu samotného hormonu v těle ženy po porodu je počáteční dráždění prsních bradavek během prvního kojení.

A jaké jsou další významné účinky prolaktinu v těle? Zejména tyto:

ovlivňuje mateřské chování ženy po porodu, pomáhá k vytvoření vztahu mezi matkou a dítětem, stejně tak ovlivňuje ovulaci a také menstruaci po porodu
ovlivňuje metabolismus vápníku a glukózy v těle, má také vliv na lipolýzu, čili na štěpení tuků a pomáhá na tvorbu hormonů ve vaječnících
u žen a také u mužů ovlivňuje hladina prolaktinu celkové reprodukční zdraví, míru sexuálního uspokojení a také kvalitu sexuálního života

Během dne se hladiny hormonu liší, nejvyšší jsou během spánku a krátce po probuzení. Nízké hladiny se není třeba příliš obávat, problémem však může být nadbytek prolaktinu v těle. Pokud nastává u žen mimo období těhotenství nebo mimo období kojení, kdy je přirozený, může být za ním vážný problém, kterým je třeba zabývat.

Feminus: Recenze na přírodní pilulky pro ženy na menopauzu, libido a vitalitu➡️ Pilulky na sexuální zdraví ženy

Doporučuji Feminus (moje recenze):
zvyšuje energii a libido
optimální hladina estrogenu v těle
sexuální zdraví
přírodní složení

Hyperprolaktinémie, tedy zvýšená hladina hormonu, má nejčastější příčiny:

těhotenství a kojení, což ale samo o sobě nezpůsobuje ještě žádné problémy
nadměrné množství stresu nebo nedostatek spánku
příliš vysoká teplota organismu, například přehřátí v důsledku externího tepla
nesprávná redukční dieta
některé druhy léků
problémy se správnou funkcí štítné žlázy nebo nádor týkající se hypofýzy
některá onemocnění jater nebo ledvin

ZVÝŠENÁ NORMA U MUŽE

Problémy a zvýšení prolaktinu může nastat pochopitelně nejen u ženy, ale také u muže. Pokud je u muže hladina nad 15 mg / ml, může přijít k problémům s erekcí nebo ke ztrátě ochlupení na tváři. U mužů v tomto případě spolu souvisí i prolaktin a přibývání na váze.

Nadbytek a zvýšený prolaktin u žen a příznaky či poruchy s tím spojené

Nakolik nedostatek prolaktinu bývá velmi vzácný, budeme se nyní zabývat právě stavem hyperprolaktinémie, čili nadbytku tohoto hormonu v těle. Zvýšená hladina hormonu se zvykne projevovat s problémy týkajícími se zejména reprodukční soustavy.

Zde jsou symptomy a problémy, které jsou s nadbytkem prolaktinu nejčastěji spojené:

  Poruchy menstruačního cyklu: Nakolik samotný hormon reguluje menstruační cyklus, jeho hladina úzce souvisí s pravidelností menstruace. Příliš vysoká koncentrace prolaktinu v organismu může mít za následek nepravidelnost menstruace nebo její úplné vymizení. Objevit se mohou i symptomy typické pro tzv. předmenstruační syndrom.

  Snížená plodnost: V souvislosti s poruchami menstruace třeba hovořit také o snížení plodnosti. Nepřichází totiž k dostatečné stimulaci vaječníků, prolaktin brzdí dozrávání vajíček a jejich uvolňování. Může také dojít k celkovému zastavení procesu ovulace. Nadbytek prolaktinu se může vyskytovat také v souběhu se syndromem polycistických vaječníků.

  Problémy s prsy: další kategorií typických projevů spojených s nadbytkem prolaktinu je bolestivost prsů a jejich zvýšená citlivost. Objevit se také může sekrece mléka mimo období kojení, protože hormon ovlivňuje i v této oblasti. Produkce mléka se může dokonce objevit i u žen, které nikdy nerodily nebo nebyly těhotné.

  Problémy v sexuální oblasti: Pokud je prolaktinu v organismu příliš mnoho, má negativní vliv na prožívání sexuálního styku. To s sebou přináší nedostatečné uspokojení, ale například i příliš nízký sexuální apetit do budoucnosti. Může také nastat snížená sekrece pochvy, což způsobí problémy s kvalitou pohlavního styku na straně ženy.

  Narušená psychika a problémy se spánkem: Zvýšená hodnota prolaktinu může způsobovat vlivem snížení dopaminu i poruchy spánku. Příliš nízká hladina dopaminu ovlivňuje i psychické a mentální zdraví, zejména na nestabilitu a velké emocionální výkyvy. To se projeví v extrémních případech i na kognitivních funkcích.

  Přibývání a obezita: Jedním z častých problémů souvisejících s nadbytkem tohoto hormonu je přibírání hmotnosti. V tomto případě však nejde ale o příznak, spíše o následek. Příliš rychlé nabrání hmotnosti je důsledkem výskytu tzv. prolaktinomů, což jsou malé nádorky v mozku a jejich jediným typickým syndromem je právě nadváha.

Snížení prolaktinu

Jelikož příliš vysoká hladina tohoto hormonu v těle ženy je opravdu problém, je třeba se v případě výskytu výše uvedených příznaků či problémů zaměřit na snížení hodnot prolaktinu. Za tímto účelem můžete zkusit několik cest a možností, přičemž jejich výběr závisí zejména na tom, jak vysoká je intenzita a závažnost problémů.

Zde jsou nejvíce využívány způsoby, jak snížit prolaktin:

  Potraviny, vitamíny a minerály

Potraviny konzumujeme každý den a proto asi nejpřirozenější a nejjednodušší cestou snížení hladiny prolaktinu je změna jídelníčku. Zde je třeba se zaměřit na látky spadající mezi inhibitory prolaktinu, čili ty, které působí proti jeho tvorbě a zároveň i proti jeho účinkům, které mají negativní dopad na organismus.

Do jídelníčku se doporučují zařadit potraviny bohaté například na vitamin B6, vitamin E nebo minerál Zinek. Vhodné jsou ovoce, zelenina, celozrnné obiloviny, luštěniny, oříšky, semena, rybí maso a kuřecí maso. Při kuřecím si ale třeba dát pozor, aby šlo o bio kvalitu, jinak může být efekt na hladinu prolaktinu opačný.

Feminus: Recenze na přírodní pilulky pro ženy na menopauzu, libido a vitalitu➡️ Pilulky na sexuální zdraví ženy

Doporučuji Feminus (moje recenze):
zvyšuje energii a libido
optimální hladina estrogenu v těle
sexuální zdraví
přírodní složení

  Byliny a rostliny

Velmi podobně jako potraviny a v nich obsažené minerály či vitamíny fungují i ​​několik rostliny. Zajímavostí je, že jde obvykle o rostliny, které jsou považovány za přírodní afrodisiaka nebo stimulanty a vyžívají se již ve velkém počtu v různých přípravcích určených na podporu sexuálního zdraví mužů i žen.

Jde například o Ženšen, Řeřichu peruánskou, Gingko biloba, Dong Quai, Šalvěj nebo dokonce i o úplně obyčejnou nať z petržele. Tyto rostliny můžete využívat ve formě například čajů a odvarů, při ženšenu a řeřichy doporučuji i speciální prášky obsahující extrakty z částí rostlin, které mají nejsilnější zastoupení přirozených inhibitorů prolaktinu.

  Volně dostupné tabletky

Právě účinky rostlin a bylin zmíněných výše využívají výrobci výživových doplňků ve formě volně dostupných tablet. Ty totiž obsahují extrakty a výtažky z kořenů, listů či jiných částí zmíněných rostlin, případně mohou být doplněny o některé podpůrné látky, například i vitamíny nebo minerály.

Výhodou těchto látek je zejména to, že s sebou přinášejí přirozené působení a jen minimum vedlejších účinků. Zároveň jsou jednoduché na dávkování a užívání je možné i dlouhodobě. Mnoho z nich má navíc podpůrné účinky například na libido či vitalitu, což znamená, že působí na organismus celkově a mohou zlepšit i kvalitu sexuálního života.

  Specifické techniky

Kromě výše zmíněných možností, na které ještě nepotřebujete žádnou lékařskou indikaci, se dají využít i některé specifické techniky spadající mezi symptomatické způsoby řešení. Mluvím například o speciálních masážích určených na podporu plodnosti, například o akupresuře pod odborným vedením.

Další možností jsou dýchací cvičení určené na zlepšení prokrvení pohlavní soustavy, zejména dělohy a vejcovodů. Tato cvičení mohou ženám pomoci i při menstruaci a problémech s ní. Také se využívají různé cvičení z jógy nebo techniky určené k lepší zvládnutí stresu.

  Léky

Pokud se jedná o vážnější příčinu, která se vyžaduje lékařskou indikaci, nejčastěji jsou první volbou medikamentózně přípravky, čili léky na předpis. Pokud jde o stav zvýšení prolaktinu vlivem nádoru hypofýzy, předepisují se léky z kategorie dopaminergních agonistů. Tyto léky dokáží snížit hladinu hormonu v krvi bez ohledu na příčinu.

Alternativou jsou léky přímo působící na snižování sekrece prolaktinu, které se však používají pouze při léčbě nezhoubných nádorů týkajících se hypofýzy. V každém případě, tento způsob léčby zvolí vždy endokrinolog nebo jiný specialista i podle toho, jak vysoká je hladina hormonu a jaké příznaky či poruchy s tím spojené se již u ženy objevili.

  Operační a další odborné lékařské zákroky

Pokud selže farmakologická terapie, je možné přistoupit k odbornější lékařským zákrokům. V případě, že je za problémy s hypofýzou nějaký nezhoubný nádor, nejlepším řešením je ho odstranit chirurgickým zákrokem. Nejčastěji se operuje s minimálním invazivním zákrokem, obvykle přes nosné průchody.

Pokud je nádor komplikovanější nebo je zhoubný, využívá se ozařování Leksellovým gama nožem nebo jiný způsob radioterapie, například fokální radiační terapie. Využívá se i kombinovaná léčba, která spočívá v působení radioterapie s chemoterapií.

CO NEJVÍCE PŘIROZENÉ ŘEŠENÍ

Pokud chcete dosáhnout snížení prolaktinu a nepotřebujete okamžitou lékařskou léčbu, doporučuji kombinaci co nejvíce přirozených možností. Nejlepší je změnit jídelníček, zkusit i přírodní prostředky a vyzkoušet například dýchací cvičení či masáže.

Nejčastější otázky o prolaktinu

V souvislosti s prolaktinem jsem našel na internetových fórech a v různých diskusích poměrně dost otázek a podnětů. Několik se týkaly praktického života, některé byly zas naopak spíše odbornějšího typu. Rozhodl jsem se na ty nejčastější otázky odpovědět na jednom místě, ať se líbí, tady jsou:

Jaké jsou zvýšené a normální hodnoty prolaktinu u žen a u mužů?

Hladina prolaktinu se sice během dne mění, ale i tak existují hodnoty, které udávají jeho zvýšenou koncentraci. Za zvýšenou hodnotu u žen se považuje množství více než 500 až 800 tisíc UI na litr krve, u mužů 200 až 500 tisíc UI. Norma je tedy pod těmito limity.

Opravdu může prolaktin tak velmi ovlivnit plodnost?

Ano, ale neplatí to hned o první a mírné zvýšení hormonu v těle. Plodnost souvisí zejména s menstruačním cyklem, takže snížení plodnosti jde ruku v ruce s jeho nepravidelností či nepřítomností. Kromě toho ovlivňuje hormon i libido, čili snižuje sexuální apetit.

V čem spočívá diagnostika hyperprolaktinémie?

Základem diagnostiky je anamnéza, tedy zjišťování souvisejících problémů a symptomů. Pak následují krevní testy, krev se musí odebrat ráno testy se i vícenásobně opakují. Pokud je podezření na výskyt nádoru, využívá se i magnetická rezonance.

Mohou mít léky nebo odborná lékařská léčba i vedlejší účinky?

Ano, ale to platí při léčbě jakékoli nemoci. Nejhorší jsou radioterapie a chemoterapie týkající se nádorů hypofýzy, ale i běžné léky mají nežádoucí účinky. Jde zejména o nevolnost, bolest hlavy a únavu. Určitě to ale není důvod neužívat je, pokud je potřebujete.

Jak fungují volně dostupné přípravky s rostlinným složením?

U přípravků, které obsahují rostlinné účinné látky, spočívá působení zejména ve vlivu na jednotlivé symptomy. To znamená, že takové přípravky působí proti negativním příznakům a problémům. Kromě toho patří mezi přírodní inhibitory prolaktinu.

Jak fungují pilulky na podporu snížení prolaktinu a proč jejich doporučuji

Mezi významné inhibitorů prolaktinu, čili prostředků k potlačení jeho stimulace a vlivu, patří i několik druhů bylin. Právě tohoto efektu využívají výrobci některých druhů volně dostupných výživových doplňků ve formě tablet.

Feminus: Recenze na přírodní pilulky pro ženy na menopauzu, libido a vitalitu➡️ Pilulky na sexuální zdraví ženy

Doporučuji Feminus (moje recenze):
zvyšuje energii a libido
optimální hladina estrogenu v těle
sexuální zdraví
přírodní složení

Princip fungování těchto přípravků je jednoduchý:

Tabletky jsou rostlinného charakteru a jejich nejdůležitější účinnou látkou je rostlinný extrakt, který se na základě dlouhodobého užívání dostane do organismu a tam působí

Velkou výhodou je, že v tabletách nenajdete žádné syntetické látky, právě naopak. Zakládají si na působení čistě na základě výtažků nebo extraktů z rostlin, které patří mezi inhibitory prolaktinu. Nejvíce využívané rostliny jsou Maca, Gingko biloba a Ženšen, které já osobně znám i z přípravků určených pro muže, zejména na podporu libida.

Tabletky s obsahem těchto rostlin mají i další benefity:

přípravky jsou volně dostupné, čili je možné je získat bez předpisu, bez receptu nebo bez předchozího lékařského vyšetření
díky přírodnímu složení je působení maximálně přirozené a naopak riziko vedlejších účinků minimálně
oproti jiným formám využívání rostlin a bylin jsou tabletky odzkoušeny, testovány a schváleny pro prodej, takže i bezpečné

V případě, že si zvolíte cestu snížení hladiny prolaktinu právě pomocí těchto přípravků, je třeba počítat s tím, že působení musí být dlouhodobé. Obvykle jde o užívání tablet i po dobu 3 či 6 měsíců, ale výsledky jsou pak i opravdu viditelné.

KVALITNÍ A ČISTÉ SLOŽENÍ

Pokud budete vybírat tabletky, jejichž cílem by mělo být působení proti zvýšené hladině prolaktinu, soustřeďte se zejména na kvalitní složení. Doporučuji přípravky obsahující co nejvíce koncentrované extrakty z rostlin Maca, Gingko Biloba a Ženšen.

Tabletky, které jsem vyzkoušel a moje zkušenosti s nimi

Osobně jsem užíval zejména přípravky obsahující extrakty z rostlin Maca, Gingko biloba a Ženšen a u mě měly tyto tabletky pozitivní vliv. Vliv související s prolaktinem u žen však posoudit osobně nevím, ale moje partnerka má v této oblasti jisté zkušenosti. Často totiž takové tabletky užívala.

V zásadě se dá říci, že i v oblasti těchto přípravků platí, že na trhu jsou účinné i méně účinné produkty založené na rostlinných látkách. Mezi ty nejlepší patří zejména známější značky. Zde jsou ty, které mají nejlepší ceny:

ProduktHodnoceníOvěřená koupěRecenze
1. Stoporex Women
Více infomoje recenze
2. Feminus pro ženy
Více infomoje recenze

4.8/5 - (22 votes)

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *