Prostata a sexualita

Prostata jako žláza, která je součástí pohlavní soustavy, má se sexualitou mnohem významnější spojení, než se možná na první pohled zdá. Ovlivňuje totiž nejen zdraví pohlavního systému, ale má podstatný smysl i pro plodnost a potenci. V konečném důsledku, se dá využít i na sexuální hry, například pokud jde o masáž prostaty ze strany partnerky.

Aby mohla prostata plnit svou funkci, je nezbytné udržovat ji v 100% zdravém stavu. To se dá ovlivnit vícerými metodami a způsoby, ačkoli je pravda, že absolutní jistota úspěchu nemáte nikdy. Důležitým úkolem je proto pravidelná preventivní prohlídka.

➡️ TIP: pokud hledáte rychlé řešení, doporučuji pilulky na erekci, které u mě osobně účinkují nejlépe: STOPOREX PROSTATE

V tomto článku se proto podíváme nejen na to, jak souvisí prostata a sexualita, ale i na to, co všechno se dá udělat pro upevnění tohoto spojení. Představíme si i nejčastější problémy, poruchy a onemocnění prostaty a to, jak je co nejdřív odhalit.

Co je prostata a jak souvisí se sexualitou

Co je prostata a jak souvisí se sexualitouProstata je součást reprodukční soustavy a jde o žláznatý orgán, který je uložen pod močovým měchýřem. Někdy se prostatě říká předstojná žláza a nachází se nad svaly pánvového dna. Na první pohled teda jde o nepatrný orgán.

Prostata je žláza ve velikosti kaštanu, jejíž hlavním úkolem je produkce prostatického sekretu, přičemž tento sekret tvoří zhruba třetinu objemu ejakulátu

Při zdravém stavu má prostata hmotnost jenom něco kolem 20 gramů, no pokud dojde k problémům, nejčastěji ke zvětšení, projeví se to na objemu a i na hmotnosti

Zvětšení nebo zánět prostaty negativně ovlivňují močení a taky ejakulaci

U mužů souvisí prostata především s testosteronem a s věkem. S přibývajícími léty dochází k poklesu hladiny testosteronu a zároveň k jeho přeměně na dihydrogentestosteron, který je významným rizikovým faktorem pro zvětšení prostaty. Takové procesy působí negativně na sexualitu z hlediska libida, potence a stejně tak i z hlediska plodnosti.

Funkce prostaty přitom souvisí nejen se sexualitou:

tou hlavní a nejdůležitější funkcí je tvorba zmíněného prostatického sekretu, který pomáhá spermiím v ejakulátu zlepšit jejich šanci na oplodnění vajíčka
druhou důležitou funkcí je úkol během ejakulace, kdy prostata umí uzavřít semenné kanály a tak nedojde k úniku semena do močového měchýře
z hlediska sexuality je velice důležitou funkcí prostaty jej význam pro sexuální stimulaci, dráždění prostaty se přirovnává ke dráždění bodu G u žen

CVIKY NA POSÍLENÍ PROSTATY

Umístnění prostaty těsně nad svalstvem pánvového dna dává mužům zároveň ideální možnost, jak podpořit její zdraví ve volném čase a zcela přirozeně. Mluvím o speciálních cvicích tzv. Kegelovy cviky, které slouží i jako podpora erekce a ejakulace.

Jaké problémy prostaty souvisí se sexualitou

Jaké problémy prostaty souvisí se sexualitouProstata bývá nejčastěji postižená zánětem nebo zvětšením, někdy mohou nastat oba případy. Jde o problémy a poruchy, které se projevují nejviditelněji problémy s močením, no někdy probíhají i bez příznaků a tehdy jsou ještě nebezpečnější.

Tady jsem shrnul několik informací ke každému problému:

Zánět prostaty: Odborně se tomuto stavu říká prostatitida a jde o zánětlivé onemocnění předstojné žlázy. Zánět může mít vícero forem od subakutní až po chronickou. Nejčastěji jde o infekční zánět prostaty způsoben bakteriální infekcí.

Přírodní péče o prostatu

➡️ Doporučuji STOPOREX PROSTATE
– normalizování funkce prostaty
– optimální fungování močové soustavy
– komplex přírodních látek
– normální reprodukční schopnost

Cena: ✅ 619 Kč

Nejčastěji zánět postihuje muže nad 50 let a projevuje se bolestmi, pálením při močení a horečkou, někdy až do 40 stupňů Celzia. Při chronickém jsou projevy mnohem mírnější. Běžným způsobem léčby jsou antibiotika.

Benigní zvětšení prostaty: Druhým častým problémem, který se vyskytuje u mužů nad 30 let a ve středním věku, je nezhoubné zvětšení prostaty. Ke zvětšení může dojít přirozeně se stoupajícím věkem, ale i v souvislosti s testosteronem.

Obvykle bývá zvětšení postupné a dlouhodobé. Nejčastěji se projeví problémy s močením, například pomalým tokem moči, častějším močením a problémy se začátkem močení. Léčba může být symptomatická, nebo zaměřená na odstranění části prostaty.

Rakovina prostaty: Docela častým a zároveň i nejvážnějším problémem je rakovina prostaty, čili zhoubné zvětšení prostaty. U mužů je tato forma rakoviny dost běžná a problémem je, že ze začátku se nijak neprojevuje.

U méně agresívních forem zůstává nádor jenom v prostatě, u agresivnějších se může rozšířit i do okolité tkáně. Mezi časté symptomy v pokročilém stadiu patří problémy s močením, výskyt krve v ejakulátu a bolest zad a pánve.

Nejčastější otázky o prostatě a sexualitě

Nejčastější otázky o prostatě a sexualitěMuži i ženy se o prostatu z hlediska sexuálního života a sexuality opravdu dost zajímají. Svědčí o tom i mnohé otázky a dotazy na internetu, na dané téma. Nyní se společně podívejme na otázky, které jsou nejčastější:

Jak zjistím, že s mou prostatou není něco v pořádku?

Nejčastěji se to projevuje problémy s močením, někdy i bolestmi v místech na dně pánve. Nakolik zvětšení prostaty se projeví útlakem močového měchýře a močových cest, právě problémy s močením jsou nejtypičtějším symptomem, že se něco děje s prostatou.

Může udělat i sám nějaká vyšetření? Jak často chodit za lékařem?

Ano, muž sám se může pokusit vyšetřit prostatu i sám. Stačí pohmatem zkoumat v oblasti hráze, čili mezi penisem a konečníkem, případné zduření. Lékař dělá toto vyšetření zevnitř přes konečník, muži nad 40. let by k němu měli jít jednou za dva roky.

Jak probíhá diagnostika prostaty do hloubky?

Pokud se palpačním vyšetřením ukáže, že prostata je zvětšená, mohou se udělat další vyšetření. Nejčastěji jde o ultrazvuk, RTG vyšetření, vyšetření proudu moči, punkce nebo cystoskopie. Poslední dvě vyšetření jsou již ale dost invazivní a dělají se jenom nevyhnutně.

Mohou problémy s prostatou způsobit až neplodnost u muže?

Ano, jde především o dlouho neléčené záněty prostaty, které přerostou až do chronické formy. Problémy s plodností taky způsobuje i rakovina prostaty, která může ohrožovat i další části pohlavního systému. I v tomto případě musí jít ale o déle trvající stav.

Může mít prostata souvislost i s erekcí, například impotencí?

Přímá souvislost tam není, ale nepřímo se již vyskytly případy, kdy prostata ovlivnila erekci a způsobila její problémy. Šlo však o vedlejší efekt operace prostaty a byla to spíše shoda okolností, například zásah do prostaty ukázal skryté příčiny impotence.

JSTE V RIZIKOVÉ SKUPINĚ?

Zhoršení stavu a funkce prostaty nastává nejčastěji u mužů ve věku nad 50 let, kteří mají horší životní styl a špatnou životosprávu. Pokud konzumujete hodně masa, kouříte, pijete alkohol nebo hodně kávy, měli byste se mít na pozoru, jste v rizikové skupině.

Jak zlepšit a podpořit stav prostaty

Jak zlepšit a podpořit stav prostatyAby mohla prostata správně ovlivňovat sexualitu a sexuální výkonnost u muže, je nevyhnutné udržovat její fungování v co nejlepším stavu. Mně osobně se osvědčilo snažit se potlačit všechny negativní faktory a ty pozitivní zas podpořit a snažit se jejich vliv zvýšit.

Ať se líbí, toto jsou opatření, které doporučuji já:

samozřejmě musíme omezit činitele, které dráždí prostatu, především kořeněná jídla, alkohol, kouření, sůl a příliš mastná jídla, problémem je i kofein
negativně na prostatu působí i vysoká teplota, vyvarujte se proto nošení těsného spodního prádla, vyhřívání sedaček v autě a jízdě na kole
pohyb je naopak pozitivní, nejlepší je běh nebo chůze, pokud budete běhat, zaměřujte se spíše na sprinty
nezapomínejte na masáž prostaty, může být součástí sexuálních her a předehry, ale stejně tak může jít i o formu domácí preventivní diagnostiky
je obecně známo, že hodně bylin a rostlin napomáhá zdravému fungování prostaty, například Sew Palmetto ze severní Ameriky, můžete si z nich udělat čaj nebo odvar

Jak fungují tablety na podporu prostaty a proč je doporučuji

Jak fungují tablety na podporu prostaty a proč je doporučujiV souvislosti s udržením zdravé prostaty, ale i v případě mírnějších problémů, lze využít taky sílu přírody. Zmíněné bylinky a rostliny již nemusíte využívat jenom ve formě přípravy čajů nebo odvarů, ale existuje i jejich modernější podoba.

Mám na mysli tablety určeny na perorální užívání:

Působení těchto tablet je založeno na rostlinných extraktech a výtěžcích, které jsou doplněny minerály a jiné přírodní látky s působením na činnost prostaty

Z účinných látek vyčnívají nejvíc rostlinné extrakty, kromě již zmiňovaného Saw Palmetta tady jsou běžné taky Maca nebo Srdečník obecný. Z minerálů se v těchto tabletách nejvíc vyskytují Zinek a Selén, které mají velice pozitivní vliv nejen na prostatu, ale i na plodnost. Podporují totiž spermiogenezi.

Přírodní péče o prostatu

➡️ Doporučuji STOPOREX PROSTATE
– normalizování funkce prostaty
– optimální fungování močové soustavy
– komplex přírodních látek
– normální reprodukční schopnost

Cena: ✅ 619 Kč

Pokud jde o popularitu přípravků, ta souvisí i s těmito výhodami:

široké složení z pohledu účinných látek sebou přináší nejen přirozené působení, ale i bohaté účinky, například na plodnost
díky tomu, že v tabletách nenajdete žádné umělé a chemické látky, jejich užívání je bezproblémové a to i z pohledu vedlejších účinků
přípravky umíte koupit bez předpisu nebo vyšetření u lékaře, můžete je najít nejen v lékárně, ale i v eshopech jejich oficiálních výrobců

Připravte se však na to, že tyto tablety jsou určeny na dlouhodobé užívání. Zlepšení prostaty proto očekávejte až za několik týdnů od začátku užívání. Vícero značek se může užívat pravidelně každý den a to především z důvodu preventivního působení.

NEJSOU NA VŠECHNY PORUCHY

Ačkoli tyto tablety se i mně osobně osvědčily a jejich účinek hodnotím pozitivně, neznamená to, že vám pomůžou při každé poruše nebo problému. Na vážné případy zánětu prostaty nebo jejího zvětšení, ať už zhoubného nebo nezhoubného, nejsou určeny.

Tablety, které jsem vyzkoušel a mé zkušenosti s nimi

Tablety, které jsem vyzkoušel a mé zkušenosti s nimiNa rozdíl od většiny mužů, já jsem nikdy prostatu nezanedbával a věděl jsem, jak moc je důležitá pro sexuální život. V minulosti jsem se spoléhal především na čaje na její podporu, no pak jsem změnil postoj a upřednostňuji tablety. V posledních letech je jejich nabídka opravdu bohatá a na trhu jsou desítky značek, mnohé jsem již zkusil.

Bohužel, ne všechny jsou stejně kvalitní a proto se nedívejte jenom na sliby, ale hlavně na účinnost v praxi. Pokud nechcete ztrácet čas s náhodným zkoušením, můžete se inspirovat mými zkušenostmi. Mně se nejvíc osvědčily tyto značky:

ProduktHodnoceníOvěřená koupěRecenze
1. Stoporex Prostate
Do obchoduMoja recenze

5/5 - (1 vote)

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *