Šalvěj lékařská – Salvia officinalis

Šalvěj lékařská - Salvia officinalis: účinky (i nežádoucí) a použitíŠalvěj lékařská určitě není pro nikoho z vás neznámá rostlina. Její použití je velmi široké, ať již se jedná o složku v kosmetických přípravcích, nebo o různé recepty v kuchyně, kde se používá pro své aromatické účinky a na dochucení masa. Možná se teď ptáte, proč ji zmiňuje v souvislosti s potencí či sexuálním životem.

Možná jste to někteří nevěděli, ale Šalvěj je součástí některých značek tablet pro muže určených na podporu erekce a lepší potence. Ano, jde sice o bylinu využívanou především v lidovém léčitelství, ale její účinky jsou opravdu velice rozmanité.

➡️ TIP: pokud hledáte rychlé řešení, doporučuji pilulky na erekci, které u mě osobně účinkují nejlépe: STOPOREX KLASIK, STOPOREX PROLONG

Narazil jsem na ni opravdu náhodou, když jsem zkoumal složení jednoho z přípravků na erekci, tabletek Elixirman. Zaujala mě, a když jsem se jí začal věnovat detailněji, zjistil jsem, že jde o velmi prospěšnou rostlinu.

Šalvěj lékařská: popis, využití, původ a výskyt, kde roste

Šalvěj lékařská: popis, využití, původ a výskyt, kde rosteVědecký název Šalvěj je Salvia officinalis a jde o tzv. polokeř využíván jak v medicíně, tak i v kuchyni. Rostlina je známá již stovky let a pochází z jižní oblasti Evropy, takže je zvyklá na slunečné louky či pastviny. U nás se však dá pěstovat taky, především se využívá jako okrasní a praktická rostlina v zahradách.

Šalvěj lékařská dorůstá do výšky nejvíc 75 cm a jde o víceroční stálezelený keř

Listy jsou zelené, zřetelně žilnaté a jejich sběr na léčivé účinky se realizuje především v období před kvetením, převážně v květnu a červnu

Zajímavé jsou květy fialové barvy, které se používají na šalvějový ocet

Rostlina se využívá nejen jako léčivá bylina, ale taky jako koření. Použít se dá vnitřně, ale i navenek, například na nadměrné pocení. Z hlediska plodnosti a potence je důležité, že Šalvěj lékařská obsahuje fytoestrogeny, které působí v lidském těle jako náhrada hormonů a jsou pozitivní jak pro ženy, taky tak pro muže.

Prodloužení erekce

➡️ Doporučuji Stoporex (moje recenze):
– zlepšení erekce
– prodloužení doby pohlavního styku
– zdravější prostata
– zvýšení libida a chuti na sex

Cena:690 Kč

Použití Šalvěje je velice široké:

vzhledem na své antibakteriální a protizánětlivé účinky se využívá při vnitřních a vnějších zánětech a poraněních
jako koření se přidává v menším množství do mastných jídel a do masa, například diviny, vepřového masa, pečeného masa nebo husího masa
Šalvěj má pozitivní účinky taky na trávení, nervovou soustavu, krevní oběh a zajímavé je, že může ženám pomoct při nepravidelné menstruaci

Jak vidíte, tato rostlina rozhodně stojí za pozornost. Bylina je známá dlouhé století, přičemž její listy mají typicky silnou aroma. Důležité však je, že pro získání její léčivých účinků je nezbytné přesně dodržovat dávkování. Pokud byste produkty z ní užívaly v nadměrném množství, mohla by naopak Šalvěj působit toxicky.

ZAJÍMAVÉ A UŽITEČNÉ INFORMACE

Pokud byste chtěli zjistit více informací o tom, jak Šalvěj lékařská vypadá, jak se pěstuje, jaké má účinky na organizmus, případně se podívat na nějaké recepty, doporučuji vám článek, který nabízí Wikipedie.

Látky a složení rostliny Salvia officinalis

Látky a složení rostliny Salvia officinalisŠalvěj je velmi ceněnou rostlinou v lidovém léčitelství, tradiční medicíně a v oblasti účinků na sexuální život především díky svému složení. Najdete tady fytoestrogeny, vitamíny A, B, C, E a K, betakarotén, lutein, minerály a taky jiné důležité látky a složky pro zdravý vývoj organizmu.

Tady je přehled některých důležitých složek:

Fytoestrogeny: Fytoestrogeny jsou látky, které v lidském těle působí hodně podobně, jako lidské hormony. Říká se jim někdy i přírodní nebo rostlinné hormony, přičemž právě díky nim má Šalvěj účinky také v oblasti reprodukční soustavy a pohlavního zdraví. Pomáhají na lepší plodnost, potenci a ženám při nadměrné tvorbě mateřského mléka a při komplikacích s menstruací.

Flavonoidy: Důležitou součástí Šalvěje jsou flavonoidy, látky zodpovědné za protizánětlivý účinek a zlepšení fungování imunitního systému. Stejně tak mají tyto látky antioxidační účinek, brzdí degenerativní poškozování buněk a obnovuj jejich přirozený stav. Díky tomu chrání buňky před poškozením a zpomalují předčasné stárnutí.

Saponiny: Šalvěj obsahuje taky saponiny, látky typické pro stálezelené rostliny. Tyto látky působí taky antibakteriálně a imunomodulačně, zároveň pomáhají k ochraně před viry a mají fungicidní účinky. Velice důležité jsou pro snížení hladiny cholesterolu a tedy i pro zlepšení krevního oběhu v cévní soustavě.

Vitamíny a minerály: Šalvěj je poměrně bohatá na různé druhy a typy vitamínů, minerálů a stopových prvků. Najdete tady například vitamíny A, B1, B2, B3, B6, C, E nebo vitamín K. Z minerálů jsou tady například draslík, vápník, měď, železo, betakarotén, hořčík, mangan, zinek, selen, lutein nebo kyselina listová.

Další látky: Rostlina obsahuje aj některé další látky, například bílkoviny, sacharidy, vlákninu, lipidy, antioxidant lutein, silice nebo třísloviny. Především lutein je důležitý a to například pro náš zrak a ochranu zrakových buněk před oxidačním stresem.

Šalvěj a její účinky

Šalvěj a její účinkyŠalvěj lékařská se využívá ve vícerých oblastech. Vděčí za to svému složení, které ji předurčuje především na posilnění potence, imunity, krevního oběhu a nervové soustavy. Zajímavostí je její využití v kuchyni ve formě koření a na dochucení potravin, ale tomu se teď věnovat nebudu:

Toto jsou nejvíc využívány účinky rostliny:

Zvýšení potence

Díky fytoestrogenům a podpoře lepšího prokrvení pohlavní soustavy je podstatným účinkem Šalvěje podpora potence obecně. To platí jak pro muže, tak i pro ženy. Šalvěj působí taky na hormonální hladinu, dodává tělu energii a vitalitu a zlepšuje obecně sexuální energii a chuť na sex.

Prodloužení erekce

➡️ Doporučuji Stoporex (moje recenze):
– zlepšení erekce
– prodloužení doby pohlavního styku
– zdravější prostata
– zvýšení libida a chuti na sex

Cena:690 Kč

Ženské problémy

U žen pomáhá Šalvěj například při močových zánětech nebo gynekologických problémech, například na nepravidelný menstruační cyklus nebo při zmírnění problémů souvisejících s přechodem. Jde samozřejmě pouze o podpůrný účinek k hlavní odborné léčbě, netřeba si Šalvěj mýlit s nějakým „univerzálním lékem“.

Podpora krevního oběhu a nervové soustavy

Pokud máte problémy s pamětí, koncentrací, duševním vyčerpáním nebo stresem, díky vícerým látkám obsaženým v rostlině dochází k podpoře nervové soustavy a k lepšímu zvládání psychického tlaku. Stejně tak se zlepšuje krevní oběh a stav cév, co má příznivý vliv na lepší prokrvení pohlavního systému a orgánů.

Protizánětlivé a antibakteriální působení

Díky tomu, že rostlina obsahuje víceré saponiny a flavonoidy, má výrazné protizánětlivé účinky. Za tímto účelem se používá například na záněty v ústní dutině, nebo na vnější poranění či popáleniny. Účinky se projevují i v zlepšení stavu imunitního systému.

Nadměrné pocení

Pokud vás trápí nadměrné pocení, ať již v období dospívání, u žen v období přechodu, nebo obecně u každého, kdo má problémy s pocením v důsledku hormonálních problémů, pro toho může mít Šalvěj podpůrné účinky a zmírnit tyto symptomy.

Další účinky

Šalvěj lékařská se využívá taky při angíně, horečce, při problémech se svěděním pokožky nebo vypadáváním vlasů, při trávicích problémech, například při nadýmání, průjmu a bolestech žaludku, ale taky při problémech s močovými cestami a oslabením obranyschopnosti těla. Stejně tak se používá při štípnutí hmyzem jako součást vnějšího obkladu.

Vedlejší a negativní účinky

Šalvěj lékařská - Salvia officinalis: Vedlejší a negativní účinkyCo se týče nežádoucích účinků, při Šalvěji je velmi důležité vědět, že správné dávkování je alfa a omega pozitivních účinků. Pokud to totiž přeženete, může být výsledek negativní. Stejně tak by se na pozoru měly mít těhotné nebo kojící ženy, které by se měly Šalvěji lékařské v tomto období vyhýbat.

Pokud se chcete vyhnout nežádoucím účinkům, dodržujte především tyto zásady:

jak jsem již zmínil, u těhotných a kojících žen se Šalvěj nedoporučuje, nakolik zastavuje tvorbu mléka
nikdy nepřekračujte maximální denní dávku a v případě, že se u vás objeví nějaké nečekané nežádoucí účinky, zastavte užívání přípravku a poraďte se s lékařem
v případě Šalvějového čaje platí doporučení pro dávkování dvojnásobně, nakolik jeho nadměrné užívání může vyvolat například trávící problémy

NE S ALKOHOLEM

Musím vás upozornit ještě na jeden důležitý případ a to kombinování užívání přípravků či produktů s obsahem Šalvěje společně s alkoholem. V takovém případě vám nebude rostlina nápomocná, ale její užívání může mít naopak negativní a nežádoucí účinky.

Pěstování doma

Šalvěj lékařská - Salvia officinalis: Pěstování domaChtěli byste si pěstovat Šalvěj doma? V takovém případě mám pro vás dobrou správu: dá se to. Pěstování je možné v zahradě, a taky doma v květináči. Ze šalvěje se sbírají především listy, případně nať. V obou případech se doporučuje zpracování sušením, přičemž takto si můžete připravit doma koření a základ pro odvary a čaje.

Pokud chcete Šalvěj pěstovat doma, dodržujte tyto zásady:

základem je dostatečná teplota, rostlinu je potřebné chránit před mrazem, takže venku se doporučuje na zimu ji chránit například skleníkem či fóliovníkem
půda musí být lehká a bohatá na živiny, především na dusík a vápník
ideální je šalvěj pěstovat z odřezků rostlin, které můžete zasadit klidně i na konci zimy
důležitá je správná kombinace slunka a stínu, nesmí se jednat ani o jeden extrém
na úvod je důležité zalévání, hnojení by mělo být pouze organickým hnojivem
Šalvěj je nutno chránit taky před škůdci, především před mšicemi a roztoči

Čaj, tablety, tinktura, koření i obklad

Šalvěj lékařská - Salvia officinalis: Čaj, tablety, tinktura, koření i obkladŠalvěj lékařská je z hlediska možností a forem využití typickou léčivou rostlinou. Proč? Protože se může používat na vnější obklady, a taky ve formě produktů určených na vnitřní použití. Kuchyňskému použití se nebudu příliš věnovat, nakonec, již na úvod jsem zmínil, že se Šalvěj využívá především jako koření k masu.

Toto jsou ty nejdůležitější formy využití, které rostlina má:

Čaje, odvary, zápar, kloktadlo

Koupit si můžete sušenou rostlinu nebo již hotový extrakt ve formě sáčkového čaje. Z usušených listů nebo natě můžete připravit také odvar, při kterém zalijete jednu čajovou lžičku směsi horkou vodou a necháte louhovat. Takový odvar se pak pije dvakrát denně. Čaj můžete použít rovněž jako kloktadlo nebo jak zápar.

Kapky a tinktury

Druhou možností jsou různé kapky nebo tinktury. Buď je koupíte ve formě již hotového výživového doplňku, nebo si je připravíte doma. Z 50 gramů čerstvé nebo sušené rostliny máte po zalití například vodkou nebo jiným podobným destilátem do 14 dnů tinkturu na vnitřní užití, například při zánětových onemocněních.

Vnější použití

Pokud byste potřebovali například obklad na vnější poranění, můžete si ho snadno připravit z 3 čajových lžiček Šalvěje, které smícháte se čtvrt litrem vroucí vody. Tuto směs necháte vyluhovat, přelijete do jiné nádoby a můžete používat na namáčení obkladů.

Tablety

Poslední formou, kterou zmíním, jsou gelové kapsle, čili tablety. Šalvěj se dá koupit buď jako součást výživových doplňků s obecně prospěšnými léčivými účinky, nebo si koupíte speciální tablety určeny na podporu potence, které extrakt či výtěžek z této rostliny obsahují. Já se pochopitelně přikláním ke druhé možnosti.

Prodloužení erekce

➡️ Doporučuji Stoporex (moje recenze):
– zlepšení erekce
– prodloužení doby pohlavního styku
– zdravější prostata
– zvýšení libida a chuti na sex

Cena:690 Kč

Užívání a dávkování Šalvěje lékařské

Užívání a dávkování Šalvěje lékařskéHned na úvod jsem zmínil, že Šalvěj má velice široké využití a bohaté pozitivní účinky. Zároveň ale musím ještě jednou připomenout i to, že aby byly tyto účinky skutečně prospěšné, je potřebné nastavit užívání a dávkování přesně, nakolik při nadměrném přijetí Šalvěje může dojít spíše k opačnému efektu.

Řiďte se tedy následujícími pravidly:

u čajů dodržujte dávkování od výrobce, pokud si uděláte čaj doma, tak si nedejte více než 2 šálky denně, já osobně jsem dokonce užíval pouze 1 šálek za den
to samé platí i pro doma dělaný odvar, tam bych dokonce raději užíval pouze maximálně 1 hrneček za den
při použití obkladů dávejte pozor, aby louhování samotné Šalvěje netrvalo příliš dlouho, maximálně 15 minut

Jak fungují tablety s obsahem Šalvěje a proč je doporučuji

Jak fungují tablety s obsahem Šalvěje a proč je doporučujiŠalvěj lékařská patří mezi ty rostliny, jejichž primárním účinkem není pouze zlepšení potence a zdraví pohlavní soustavy. I z toho důvodu se nenachází v každém přípravku určeném na podporu potence a erekce, ale pouze v některých. Všechny tyto produkty však mají společný základ a podobné účinky.

Princip jejich fungování je založen na jejich složení:

Kombinace výtěžků a extraktů rostlin a různých látek je v případě těchto tablet taková, aby byl jejich vliv na libido a prokrvení pohlavní soustavy maximální

Velmi podstatné je však vybírat si tablety nejen dle složení napsaného na obalu, ale taky dle účinnosti. V tomto vám mohou pomoct recenze od uživatelů, které reálně zhodnotí účinnost daných značek. Podobné recenze jsem napsal i já a to na ty značky, které jsem sám vyzkoušel.

Prodloužení erekce

➡️ Doporučuji Stoporex (moje recenze):
– zlepšení erekce
– prodloužení doby pohlavního styku
– zdravější prostata
– zvýšení libida a chuti na sex

Cena:690 Kč

Tablety jsou samozřejmě pouze jedna z forem, jak se dá Šalvěj lékařská užívat. Proč si myslím, že je to nejlepší forma, jsem zformuloval do těchto třech výhod:

v případě tablet jde o výživové doplňky schválené Úřadem veřejného zdravotnictví, takže je ověřen jejich původ a taky složení
užívání a dávkování je u tabletek velmi jednoduché a navíc přesné, takže se stačí řídit pouze instrukcemi výrobce
díky kombinaci vícerých látek a výtěžků v jednom přípravku je efekt na potenci, erekci, libido či dokonce i plodnost mnohem lepší a viditelnější

Velkým benefitem je taky to, že při těchto tabletách se nemusíte až tak trápit s vedlejšími účinky. Vyskytují se opravdu ojediněle a nejde o nic vážného. Navíc, koupit si je můžete bez lékařského receptu. To samozřejmě neznamená, že by byly méně účinné než ty, které jsou na recept. Já sám s nimi mám opravdu poměrně bohaté pozitivní zkušenosti.

NENÍ ZNAČKA JAKO ZNAČKA

Abych však tablety jako takové nepřechválil, musím dodat jednu důležitou poznámku: ne všechny mají stejnou účinnost. Vzhledem k tomu, že jde o přírodní přípravky, mohou být účinky rozdílné. Na zorientování se v široké nabídce mohou posloužit taky mé recenze.

Tablety, které jsem vyzkoušel a mé zkušenosti s nimi

Tablety, které jsem vyzkoušel a mé zkušenosti s nimiVzhledem k tomu, že já sám mám poměrně bohaté zkušenosti s tabletami na podporu potence a erekce u mužů, rozhodl jsem se doporučit vám ty, s kterými mám zkušenosti. Co se týče přípravků určených pro ženy, tam já sám zkušenosti nemám, ale i tady doporučuji se řídit nezávislými referencemi.

V následující tabulce tak uvádím tablety založeny na přírodní bázi, které obsahují Šalvěj, ale taky jiné rostliny z kategorie přírodních afrodiziak nebo přírodních prostředků na zlepšení potence. Připojuji také vlastní hodnocení:

ProduktHodnoceníOvěřená koupěRecenze
2. Stoporex Klasik
Přejít do obchoduMoje recenze
2. Stoporex Prolong Přejít do obchoduMoje recenze
3. Stoporex XXL Přejít do obchoduMoje recenze
4. Stoporex Women
Více infoMoje recenze
4.7/5 - (13 votes)

Jeden komentář

  1. Dobrý den,
    chtěl bych se zeptat na jednu intimní věc. Včera jsme užil odvar z šalvěje přeslenité a stalo se mi, že jsme měl nepřetržitou erekci až do dnešního rána. Zážitek to byl poněkud nepříjemný a bolestivý. Musel jsme celou situaci vyřešit studeným zábalem penisu. Nevím jestli to je věc normální nebo jsem nějak divný.
    Hezký den přeji Josef K.

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *