Saw Palmetto – Serenoa repens

Rostlina, o které vám řeknu něco víc v tomto článku, je velmi častou součástí mnohých značek tablet určených na podporu erekce, libida a sexuálního života. Řeč je o palmovité rostlině známé jako Saw Palmetto, Serenoa repens nebo česky Serenoa plazivá. Na rozdíl od mnohých jiných bylin, tato rostlina pochází ze severní Ameriky.

Důvodem, proč ji studuji detailněji, je její velmi silné využití v oblasti produktů a přípravků určených pro lepší fungování pohlavní a vylučovací soustavy u mužů, ale i u žen.

➡️ TIP: pokud hledáte rychlé řešení, doporučuji pilulky na erekci, které u mě osobně účinkují nejlépe: STOPOREX KLASIK, STOPOREX PROLONG

Zajímavostí je, že nejdříve se Saw Palmetto používalo v souvislosti s prostatou a až později se začalo užívat taky na zlepšení sexuálního života. Poslední výzkumy však ukázaly, že pro ženy má rostlina ještě mnohem víc výhod, než pro muže.

Saw Palmetto: popis, využití, původ a výskyt, kde roste

Saw Palmetto: popis, využití, původ a výskyt, kde rosteSerenoa repens je menší palmovitá rostlina, která svým vzrůstem připomíná keř. Její přirozeným původem je oblast Floridy a jihovýchod USA, přičemž roste volně a taky jako okrasní palma. Vyskytuje se na prériích, v pobřežních dunách, ale taky v blízkosti větších lesů. Zajímavé je, že pokrývá až 10 % rozlohy na Floridě.

Saw Palmetto má buď větvený, nebo nevětvený kmen do výšky 1 až 3 metrů

Listy jsou špičaté, široké a vějířovitě uspořádané, přičemž jejich délka může být až do 2 metrů a tvoří charakteristické rysy rostliny

Květy jsou žlutobílé, bobule černo-červené a plody konzumují ptáci i jiná zvěř

V případě Saw Palmetta je zajímavé využití celé rostliny. Celá palma se dá totiž jíst a například vařené plody se používají taky na výrobu nápojů. Nejvíc ceněné jsou ale plody, které se v sušené a drcené formě používají jako afrodiziakum nebo při zvětšené prostatě.

Přírodní péče o prostatu

➡️ Doporučuji STOPOREX PROSTATE
– normalizování funkce prostaty
– optimální fungování močové soustavy
– komplex přírodních látek
– normální reprodukční schopnost

Cena: ✅ 619 Kč

V domorodé lidové medicíně měla rostlina velice různorodé využití:

v tradiční indiánské medicíně se rostlina používala jako běžný léčebný přípravek, například při chřipce, nachlazení nebo při bronchitidě
známá byla taky pro své povzbuzující účinky a to obecně pro celý organizmus a rovněž speciálně pro posilnění chuti na sex
později se začala rostlina využívat především na podporu zdraví prostaty, například při zvětšené prostatě, ale taky při infekcích močového traktu

Zajímavostí je, že účinky Saw Palmetta byly ze začátku velice rozsáhlé, později se však zúžily v podstatě jenom na využití při problémech s prostatou. Až poslední léta ukázaly, že jako afrodiziakum je Saw Palmetto vynikajícím prostředkem a to dokonce nejen pro muže, ale taky pro ženy.

ZAJÍMAVÉ A UŽITEČNÉ INFORMACE

Pokud vás zajímají další informace týkající se této nezvyklé palmovité rostliny, doporučuji tenhle článek na Wikipedii. Dozvíte se něco víc o historii rostliny, jejím rozšíření, ekologických interakcích a významu.

Látky a složení rostliny Serenoa repens

Látky a složení rostliny Serenoa repensJiž od začátku 19. staletí byla tato palmovitá rostlina zkoumána důkladněji vícerými botaniky kvůli zajímavým účinkům u zvířat, které ji konzumovaly. Saw Palmetto obsahuje velice rozmanitou škálu různých látek podporujících víceré systémy a orgány v těle.

Toto jsou nejdůležitější látky nacházející se v rostlině:

Mastné kyseliny: Saw Palmetto obsahuje velké množství volných a esterifikovaných mastných kyselin. Jde například o kyselinu kaprylovou, kyselinu olejovou, kyselinu palmitovou, kyselinu laurovou, kyselinu myristovou či kyselinu stearovou. Tyto kyseliny jsou nevyhnutné pro zdravý růst a vývoj organizmu, ale především pomáhají zlepšit kardiovaskulární soustavu. Taky díky tomu je Saw Palmetto prospěšné pro lepší erekci.

Flavonoidy: Ochrana buněk před oxidačním stresem a teda předčasným stárnutím je u této rostliny možné díky vysokému obsahu specifických látek zvaných flavonoidy. Ačkoli jsou taky v zelenině a ovocných plodech, právě velmi dobrá koncentrace v Saw Palmetto dělá tuto rostlinu tak účinnou v boji před volnými radikály v našem těle. Flavonoidy mají zároveň protizánětlivý a proti virusový účinek, takže zlepšují imunitu v našem těle.

Fytosteroly: Serenoa plazivá obsahuje taky víceré druhy fytosterolů, například beta-sisterol, kampesterol, daucosterol nebo stigmasterol. Jde o nejlepší prostředky na snížení cholesterolu a na zlepšení propustnosti cév, co znova podporuje zlepšení erekce a obecně stav celé cévní soustavy.

Polysacharidy: Složené sacharidy jsou nevyhnutné pro dostatek energie a zároveň jsou důležitou stavebnou součástí buněk v našem těle. V Saw Palmetto lze najít tyto látky jako zdroj posilnění vitality a stejně jako zdroj energie pro všechny náročné procesy v organizmu.

Triglyceridy: Triglyceridy jsou druhy lipidů, konkrétně lipoproteinů, přičemž jsou složené z glycerínu a mastných kyselin. V Saw Palmetto se nacházejí jenom v menším množství, takže neovlivňují negativně například játra nebo kardiovaskulární systém. Pro naše tělo nejsou extra prospěšné ve velkém množství, ale určitá hladina je nevyhnutelná, především jako zásobárna energie v tkáni.

 

Saw Palmetto a jeho účinky

Saw Palmetto a jeho účinkyJak jsem zmínil již dříve, v domorodé medicíně a léčitelství starých indiánských kmenů měla tato palmovitá rostlina docela bohaté využití. Dnes je o něco menší, navzdory tomu dle mě pořád poměrně zajímavé. Dominantní oblastí je pochopitelně zdravá prostata a sexuální život, no tam se účinky Serenoa repens zdaleka nekončí.

Tady jsou ty nejvýznamnější:

Zvýšení libida

Vzhledem k tomu, že Saw Palmetto je jedno z nejlepších přírodních afrodiziak, je zvýšení libida logickým výsledkem jeho užívání. Několik obsahové látky v této rostlině totiž chemicky připomínají mužské hormony a dokonce mají i podobnou návaznost na enzymy. Tím zároveň přichází ke stimulaci hladiny původních hormonů a synergickým efektem je vyšší sexuální energie.

Podpora zdraví prostaty

Druhým nejdůležitějším účinkem je podpora prostaty. U pacientů trpících problémy se zvětšenou prostatou se běžně využívá jako podpůrná terapie množství výživových doplňků nebo tabletek s obsahem Saw Palmetto. Kromě toho pomáhají látky obsažené v rostlině zmírňovat symptomy zánětu prostaty nebo taky jiných typů zánětů močových cest.

Přírodní péče o prostatu

➡️ Doporučuji STOPOREX PROSTATE
– normalizování funkce prostaty
– optimální fungování močové soustavy
– komplex přírodních látek
– normální reprodukční schopnost

Cena: ✅ 619 Kč

Podpora vitality organizmu

Pokud se cítíte zesláblý nebo bez energie, může vám Saw Palmetto pomoct najít ztracenou životní sílu. Stejně v případě, že máte problém s kvalitou pokožky nebo vypadáváním vlasů, dokáže dlouhodobější užívání udělat doslova zázraky. Samozřejmě, jenom v míře přiměřené přírodním přípravkům, avšak, přirozenou cestou.

Zlepšení chuti do jedla

Pokud vás trápí problém s trávením, nebo stav střev, můžete se stejně na Serenoa repens spolehnout. V tomto případě se ukazují jako nejlepší prostředek speciální kapky, které slouží na podporu chuti do jídla a na zlepšení trávení.

Detoxikace

Pokud chcete očistit tělo od vlivu volných radikálů a potřebujete nějakou „detoxikační kúru“, můžete taky v tomto případě sáhnout po přípravcích s výtěžkem či extraktem této palmovité rostliny. Saw Palmetto dokáže detoxikovat tlusté střevo i játra, samozřejmě, taky v tomto případě jenom v rozsahu přírodního prostředku. Je to však velice dobrá prevence vůči budoucím problémům.

Specifické účinky u žen

Saw Palmetto může pomoct v správné koncentraci a při dostatečném užívaní proti nadměrnému růstu ochlupení, pomáhá při menstruačních bolestech, zánětech vejcovodů a u žen taky očisťuje mléčné žlázy.

Vedlejší a negativní účinky

Saw Palmetto:Vedlejší a negativní účinkyAčkoli Saw Palmetto není přímo spojeno se žádnými negativními a nežádoucími účinky, někdy se mohou vyskytnout problémy související s užíváním některých jeho forem. Jde především o problémy trávicího traktu, například mírné bolesti břicha, průjem a zácpu. Jde však dle mě o ojedinělé stavy a reakci jenom v začátcích užívání.

Zároveň však existují tři velmi důležité kontraindikace vylučující Saw Palmetto:

těhotné ženy a kojící ženy by se měly rostlině vyhýbat kvůli možnému vlivu na hormonální hladinu některých důležitých hormonů
pokud trpíte nemocemi žaludku, srdce, jater nebo plic, měli byste se poradit o vhodnosti užívání se svým lékařem
problémem může být taky porucha hormonální rovnováhy a proto bez ohledu na pohlaví byste měli v takovém případě Saw Palmetto raději vyměnit za jinou rostlinu

POZOR PŘI RAKOVINĚ PROSTATY

Jedna velice důležitá věc, která se sice netýká přímo nežádoucích účinků: pokud užíváte extrakt nebo tablety s obsahem Saw Palmetto, může to způsobit problémy při diagnostice rakoviny prostaty. Pokud vás takové vyšetření čeká, obeznamte o užívání přípravku lékaře.

Pěstování doma

Saw Palmetto: Pěstování domaJelikož rostlina se přirozeně vyskytuje v subtropické a tropické oblasti planety, jenom těžce si lze představit, že byste ji dokázali vypěstovat doma na zahradě. I když jsem našel někde informace o tom, že je mrazuvzdorná, já osobně bych to neriskoval a pokud se pro pěstování doma rozhodnete, ať je to v pokoji nebo ve vyhřívaném foliovníku.

Toto jsou podmínky, které si Serenoa vyžaduje pro optimální pěstování:

důležité je slunce, mírný polostín nemusí tolik vadit, ale dostatek světla je základ
ideální půdou je speciální substrát určený pro pěstování palem
hnojit rostlinu můžete, ale ne nově přesazenou a raději méně a častěji
pozor si dejte na příliš suchý vzduch, důležitá je vlhkost
rostlina není příliš odolná vůči roztočům a muškám, takže ji před nimi chraňte
z hlediska údržby, však jde o poměrně bezproblémovou rostlinu, dbejte ale na silné zakořenění a starostlivost především ze začátku růstu

Čaj, tablety, šampón a tinktura

Saw Palmetto: Čaj, tablety, šampón a tinkturaRostlina se u nás dá koupit v různých formách. Sušený extrakt nebo prášek, tekutý extrakt, to všechno můžete využít například na výrobu domácích tinktur, kapek a odvarů. Mně se však zdá mnohem lepší koupit si hotové přípravky, zajímavostí je například sprchový šampón s výtěžky Saw Palmetto.

Tradičnější formy určené pro vnitřní užití však jsou:

Čaje a odvary

Může jít buď o domácí čaj připraven z extraktu Saw Palmetto, případně o hotový čaj z plodů. Čaje nebo odvary, i když si je připravíte doma, však nebývají příliš účinné, a co jsem zjistil, může trvat někdy taky měsíc nebo dva, než se dostaví první viditelné výsledky. Důvodem je, že nejvíc účinné látky rostliny nejsou plně rozpustné ve vodě, takže se neuvolní.

Kapky a tinktury

Pro muže i pro ženy bývají dostupné různé kapky a speciální tinktury. Jejich cena není na první pohled nijako vysoká, musíte však počítat se zodpovídajícími výsledky. Zajímavostí je, že kapky se dají použít nejen u mužů jako afrodiziakum, ale taky u žen a to například při bolestivé menstruaci. Speciální kapky pomáhají rovněž na prostatu.

Tablety

Serenoa repens ve formě gelových kapslí je nejčastější a dle mě taky nejlepší formou využití pozitivních účinků této rostliny. Můžete si zvolit například výživové doplňky s obsahem jenom Saw Palmetta, případně v kombinaci s jinými podobnými rostlinami, například Macou. Já osobně dávám přednost tabletám se širším složením a jasným účinkem zaměřeným právě na sexuální stimulaci, především libida. Velkým plusem navíc je, že tyto tablety mnohokrát podporují zdraví prostaty.

Přírodní péče o prostatu

➡️ Doporučuji STOPOREX PROSTATE
– normalizování funkce prostaty
– optimální fungování močové soustavy
– komplex přírodních látek
– normální reprodukční schopnost

Cena: ✅ 619 Kč

Užívání a dávkování Saw Palmetto

Užívání a dávkování Saw PalmettoTo, kterou z výše uvedených forem přípravku s extrakty nebo obsahem Serenoa repens si vyberete, ovlivňuje taky užívání a dávkování. Pokud si uděláte čaj, více než 1 šálek denně byste neměli vypít, když si čaj kupíte tak max. 3 šálky. Tinktura má maximální dávkování 4 ml denně, pokud budete konzumovat sušené plody, tam je maximum 1 až 2 gramy.

Aby bylo užívání maximálně bezproblémové, držte se taky těchto důležitých principů:

pokud spadáte z nějakého důvodu mezi rizikovou skupinu s možným výskytem nežádoucích účinků, poraďte se předem s lékařem
důležité je sice pravidelné užívání, ale to, jak dlouho budete konkrétní přípravek brát, zvažte taky s ohledem na koncentraci Saw Palmetta v něm
lidi s problémy jater, kardiovaskulárními problémy nebo s hormonálními poruchami by se měli Saw Palmettu raději zcela vyhýbat a najít si nějakou náhradu

Jak fungují tablety s obsahem Saw Palmetto a proč je doporučuji

Jak fungují tablety s obsahem Saw Palmetto a proč je doporučujiSaw Palmetto můžete najít buď jako samostatný výživový doplněk, případně v kombinaci s některými jinými látkami jako přípravek na zlepšení stavu prostaty. Pokud však chcete zlepšit svou potenci, nejlepší volbou jsou tablety určené na zlepšení erekce, libida a plodnosti, které obsahují právě extrakt z této rostliny.

Doporučuji je z jednoho prostého důvodu:

Díky kombinaci vícerých účinných látek a výtěžků různých rostlin je efekt Saw Palmetta na libido a potenci znásoben, takže jde o nejefektivnější využití rostliny

Serenoa plazivá se sice nenachází ve všech značkách, ale jelikož jde o poměrně účinné afrodiziakum, dostává se do složení pořád většího množství přípravků. Velmi důležité však je, aby byla podpořená vhodnou kombinací dalších látek, které umocní její efekt především v oblasti libida a zlepšení potence.

Ačkoli výběr konkrétní značky nechávám samozřejmě na vás, doporučuji sledovat tři důležité faktory, které jsou znamením kvalitního přípravku:

prvním faktorem je certifikace o tom, že daný přípravek splňuje všechny normy a jeho složení bylo potvrzeno taky testy
druhým faktorem je přítomnost ještě alespoň jedné další rostliny ve složení výrobku, která má pozitivní účinky na erekci, libido, potenci nebo spermatogenezu
třetím faktorem kvality jsou nezávislé reference, které hodnotí danou značku tablet s odstupem a poukazují tak na její pozitiva, jako na její slabá místa

Tablety, které jsem zkoušel já, nesplňovaly vždycky všechny tři podmínky, no ty nejlepší již ano. To, že jde o přípravky dostupné bez lékařského předpisu, by vás nemělo vůbec odradit. To, jestli je nebo není něco na lékařský recept, ještě není indikátorem kvality a účinnosti. Věřte mi, mám s tím bohaté zkušenosti.

POZOR NA MNOŽSTVÍ A KONCENTRACI

To, že se Saw Palmetto nachází v nějakém přípravku, ještě automaticky neznamená záruku 100 % účinků u každého muže. Důležité je taky to, v jakém množství se extrakt z rostliny nachází v produktu, stejně jako to, jaké další účinné látky tablety obsahují.

Tablety, které jsem vyzkoušel a mé zkušenosti s nimi

Saw Palmetto: Tablety, které jsem vyzkoušel a mé zkušenosti s nimiSaw Palmetto je základem vícerých tablet určených na podporu erekce a libida. Samozřejmě, nezavrhuji ani ty, které neobsahují extrakt z této rostliny, protože v jejich složení se zas nacházejí jiné důležité látky a extrakty dalších účinných rostlin. Ne všechny účinkují stejně, ale to bychom nemohli ani chtít.

Pokud byste chtěli zkusit ty nejlepší možné přípravky s takovým přírodním složením, připravil jsem pro vás přehled tablet, s kterými jsem byl já sám nejvíc spokojen. Připojuji k nim navíc své zhodnocení a odkazy na recenze. Ať se líbí:

ProduktHodnoceníOvěřená koupěRecenze
2. Stoporex Klasik
Přejít do obchoduMoje recenze
2. Stoporex Prolong Přejít do obchoduMoje recenze
3. Stoporex XXL Přejít do obchoduMoje recenze
4. Stoporex Women
Více infoMoje recenze

 

Děkujeme za hlas

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *