Spermiogram

SpermiogramSoučástí vyšetření plodnosti mužů je taky speciální test zvaný spermiogram. Toto vyšetření ukáže, jak je na tom muž s kvalitou, početností spermií, a další jiné parametry a hodnoty. Jde o jedno z nejpřesnějších vyšetření plodnosti a žádný domácí test nemůže nahradit profesionální spermiogram.

U nás se dělá spermiogram ve vícerých městech, například je to Bratislava, Košice, Nitra, Trnava, Prešov nebo taky jiné menší města. Na rozdíl od vyšetření plodnosti u ženy, tento test není nepříjemný a je mnohem jednodušší.

➡️ TIP: pokud hledáte rychlé řešení, doporučuji pilulky na erekci, které u mě osobně účinkují nejlépe: STOPOREX KLASIK, STOPOREX PROLONG

I přes to, že pojem spermiogram je poměrně známý, jen málo mužů ví o tom, o co konkrétně jde a co toto vyšetření zahrnuje. Důvodem je, že zatímco se pár nepokouší neúspěšně zplodit potomka, nikdo se o detaily víc nezajímá.

Kdy je spermiogram nutný a jaké jsou normální hodnoty

Kdy je spermiogram nutný a jaké jsou normální hodnotySpermiogram je název pro specializované vyšetření plodnosti mužů, které dokáže jako jediné spolehlivě odhalit kvalitu spermií muže. Tyto pohlavní buňky jsou pro dostatečnou plodnost nevyhnutné a právě spermiogram umí určit, jestli je problém neplodnosti v nich.

Základem vyšetření je získání vzorky spermií muže, přičemž důležité je zachovat po odběru kvalitu dané vzorky

Následně se vzorek pošle na odborné vyšetření, časový odstup od odběru vzorku nesmí přesáhnout 30 minut

Vyšetření se dělá v speciálním laboratoři a to vyškoleným lékařem nebo laborantem

V případě, že byl vzorek poškozen, případně v rámci kontrolních vyšetření a testů, dělá se opakování spermiogramu a to obvykle jednou až 2 krát po prvním odběru. Vzorek je totiž velice citlivý především na teplotu a to je taky důvod, proč se odebírá obvykle přímo v daném zařízení. Jenom výjimečně se může odebrat doma.

Prodloužení erekce

➡️ Doporučuji Stoporex (moje recenze):
– prodloužení erekce
– prodloužení doby pohlavního styku
– zdravější prostata
– zvýšení libida a chuti na sex

Cena:770 Kč

Co se týče cílů vyšetření spermiogramem, toto jsou nejdůležitější:

zjištění, jestli neplodnost páru spočívá v muži, čili jestli není za neplodností nějaký jiný faktor například u ženy
zjištění, jestli je příčinou neplodnosti nějaký faktor týkající se spermií, například jejich nedostatečná početnost nebo nízká kvalita
v případě potvrzení problému v spermiích, návrh řešení a režimových opatření na zvýšení plodnosti, případně stanovení jiné léčby

VÍC O PLODNOSTI

Téma plodnosti a neplodnosti je poměrně rozsáhlá a nedá se pojmout samozřejmě na tak malém prostoru, jak je tady. To samé se dotýká různých příčin, faktorů a možností na řešení. Proto jsem napsal samostatný článek na téma plodnost a dávám vám ho do pozornosti.

Co zahrnuje vyšetření spermiogramem

Co zahrnuje vyšetření spermiogramemZákladem vyšetření je odběr spermií, před kterým by bylo vhodné držet alespoň 2 denní abstinenci. Pokud se vykonává odběr vzorku doma, do 60 minut je potřeba vzorek odevzdat v laboratoři a po celý čas je potřeba zajistit, aby teplota neklesla pod 20 stupňů Celzia. Ze vzorku se pak zjišťuje několik faktorů a vlastností.

Toto jsou ty nejdůležitější:

Počet spermií

Početnost spermií je prvním kritériem, který se při spermiogramu hodnotí. Pokud je počet v pořádku, nazývá se tento stav normospermie. Pokud je naopak počet snížen, jde o oligozoospermii. Pokud nejsou v ejakulátu na základě vyšetření žádné spermie, jde o stav zvaný azoospermie.

Kvalita a pohyblivost spermií

Druhým hodnoceným kritériem je kvalita a pohyblivost spermií. Snížený počet pohyblivých spermií nebo celková snížená pohyblivost spermií se nazývá asthenozoospermie. Pokud je snížený počet spermií s normálním tvarem, je to theratozoospermie. Pokud jsou spermie v ejakulátu mrtvé, stav se nazývá nekrozoospermie.

Další vlastnosti

Ze vzorku se určují taky některé jiné faktory a vlastnosti. Normální hodnoty například pro pH jsou od 7,2 do 8,4. Kromě pH se posuzuje taky viskozita, shlukování spermií, přítomnost dalších buněk, objem ejakulátu, barva, počet morfologicky normálních spermií a počet progresivně se pohybujících spermií.

Prodloužení erekce

➡️ Doporučuji Stoporex (moje recenze):
– prodloužení erekce
– prodloužení doby pohlavního styku
– zdravější prostata
– zvýšení libida a chuti na sex

Cena:770 Kč

Související vyšetření

Kromě vyšetření spermií se vykonávají taky některá jiná, související vyšetření. Jejich cílem je zjistit přítomnost jiných negativních faktorů ovlivňujících plodnost nebo spíše neplodnost muže. Jedná se o nebolestivé vyšetření a testy, které sice mohou být mužům nepříjemné, ale jsou nutné a pomohou objasnit situaci.

Jde o následující typy testů:

Vyšetření penisu

Nakolik mužský pohlavní úd je nejdůležitějším orgánem ovlivňujícím plodnost, jeho stav a fungování jsou pro plodnost nevyhnutelné. Vyšetřuje se především jeho funkčnost, průchodnost chámovodů a taky samozřejmě schopnost dosáhnout a udržet ztopoření. Bez toho k přirozenému oplodnění dojít nemůže.

Vyšetření ostatních genitálií

Kromě penisu se vyšetřují taky další vnější genitálie, především varlata. Fyziologické onemocnění nebo porucha, například problém s jejich nedostatečným poklesem nebo jiná funkční nebo strukturální porucha, mohou být taky příčinou mužské neplodnosti. Vyšetřuje se taky prostata, především to, jestli není zvětšená.

Ostatní testy

Kromě fyziologických testů se vykonávají jako součást dalších vyšetření taky laboratorní vyšetření krve. Jde o mikrobiologické vyšetření, genetické vyšetření a imunologické vyšetření. Mohou se taky realizovat různé funkční testy spermií, například pokusné promytí spermií nebo test fragmentace DNA.

Nejčastější otázky o spermiogramu

Nejčastější otázky o spermiogramuTéma spermiogramu je pro hodně mužů známá jenom povrchně, a proto je internet opravdu plný různých druhů otázek o tomto vyšetření. Podíval jsem se proto některé diskuse na internetu, abych ty nejčastější otázky shrnul na jednom místě i s mými odpověďmi. Ať se líbí, tady je máte, doufám, že vám mé zkušenosti pomohou:

Jaké jsou normální hodnoty spermiogramu?

Objem ejakulátu musí být alespoň 1,5 ml. Koncentrace spermií by měla být přinejmenším 15 miliónů na ml a minimálně by mělo být pohyblivých 40 % z nich. Počet progresivně se pohybujících spermií by měl být nejméně 32 %, morfologicky normálních spermií minimálně 4 %.

Jak je to se sexuální abstinencí?

Před vyšetřením je nutné dodržovat sexuální abstinenci, obvykle se mluví o 3 až 5 dnech. Pokud je toto období kratší, je kvalita spermiogramu slabá a výsledek nemusí zodpovídat realitě. Stejně však platí, že ani příliš dlouhé období nepomáhá správnému výsledku.

Musí se odběr vykonat jedině u lékaře nebo v specializovaném centru?

Nemusí, ale je to ideální pro objektivní nález. Vzorek spermií je totiž velice náchylný na snížení kvality vlivem času a špatných okolních podmínek. Například v zimě mohou po delší době být spermie mrtvé a neví se objektivně určit, jestli to je vinou skladování.

Proč se musí opakovat vyšetření víckrát?

Je to jednoduše kvůli jistotě, aby se lékař i muž vyhnuli tomu, že náhodně kontaminovaný nebo náhodně špatný vzorek ovlivní stanovení diagnózy. Po prvním odběru se tak vykonávají obvykle ještě další dva, přičemž může dokonce nastat posun k lepšímu nebo horšímu.

Je vyšetření přes spermiogram jediné?

Obvykle ne, nakolik kromě něj lékař automaticky vykonává minimálně ještě posouzení erektilní schopnosti a vyšetření hormonálního profilu. Stejně tak se testuje taky přítomnost sexuálně přenosných onemocnění na základě vzorku spermií.

TEST JE BEZ RUŠIVÝCH VLIVŮ

I přes to, že hodně mužů má strach ze sterilního prostředí při odběru vzorku u lékaře nebo na specializovaném pracovišti, nemusíte se ničeho bát. Samotný test probíhá bez nějakých rušivých elementů a většina mužů ho bez komplikací zvládne taky mimo domu.

Jak zlepšit spermiogram a podpořit plodnost

Jak zlepšit spermiogram a podpořit plodnostMožná se ptáte, jak se dá zlepšit spermiogram, pokud vám vyšly ne příliš pozitivní výsledky. Odpovědí je, že tak snadné to nebude, nakolik jde o dlouhodobou záležitost. Dobrou správou však je, že to jde, důležité je udělat několik opatření týkajících se změn v rámci životosprávy a životního stylu.

Toto jsou ty nejdůležitější, které vám mohou pomoct, a to i dle mé zkušenosti:

základem je vyhýbat se škodlivým vlivům týkajících se plodnosti a potence, například alkoholu, kouření nebo nadměrnému množství kofeinu
negativně ovlivňují potenci a plodnost taky nedostatek oddychu a spánku, stres, přepracovanost a nedostatek pohybu
vyhýbejte se jízdě na kole a nošení těsného prádla, důležitý je dostatečný pohyb, abyste se vyhnuli obezitě a nadváze
kladný vliv na plodnost mají potraviny obsahující aminokyseliny, zdravé omega-3 mastné kyseliny a minerály, například Selen nebo Zinek
určitě doporučuji zařadit do svého jídelníčku ořechy, ryby, oleje, semínka, především dýňová a lněná, ovoce a zeleninu komplexně

Jak fungují tablety na podporu plodnosti a proč je doporučuji

Jak fungují tablety na podporu plodnosti a proč je doporučujiPodpořit plodnost prostřednictvím přirozené cesty s využitím přírody? Na první pohled to možná zní jako příliš ideální stav, ale opravdu to jde. Pochopitelně, nečekejte zázraky na počkání, no dle vlastní zkušenosti vím, že pozitivní vliv tady je.

Mluvím o tabletách s přírodním složením:

V těchto přípravcích jsou obsažené extrakty rostlin a bylin s příznivým účinkem na plodnost a spermatogenezu, které jsou doplněny o potřebné vitamíny a minerály

Co se týče složení, v tabletách jsou především rostliny příznivě ovlivňující plodnost a potenci obecně, například Saw Palmetto nebo Tribulus Terrestris. Často u nich lze najít taky minerál Zinek, který má na mužskou plodnost velice pozitivní účinky. Dívat se je ale potřeba nejen na přítomnost látek, ale taky na kvalitu těchto látek.

Prodloužení erekce

➡️ Doporučuji Stoporex (moje recenze):
– prodloužení erekce
– prodloužení doby pohlavního styku
– zdravější prostata
– zvýšení libida a chuti na sex

Cena:770 Kč

Důvodů, proč jsem si tyto tablety i já sám vybral, je několik:

jsou dostupné bez lékařského předpisu, takže jsem nemusel ztrácet čas s nějakými návštěvami u lékaře a mohl jsem je koupit volně
jsou přírodního charakteru, čili z toho plyne především benefit týkající se minimálního množství nežádoucích účinků
víceré z nich mají širší účinky a působení týkající se nejen plodnosti, ale například i podpory erekce, zvýšení libida a lepší ejakulace

Jako největší výhodu vidím možnost bezproblémového dlouhodobého užívání bez toho, aby se vyskytovaly typické nežádoucí účinky. To je velice vhodné zejména tehdy, pokud chcete tyto přípravky užívat v rámci prevence a dlouhodobě, například 3 měsíce nebo dokonce víc.

DÍVEJTE SE HLAVNĚ NA VLIV NA SPERMIE

Když budete vybírat konkrétní druh nebo značku tablet doporučuji zaměřit se především na účinky týkající se spermatogenezy. Pokud daný přípravek takovými účinky disponuje, může vám pomoct právě na kvalitu nebo pohyblivost spermií a to mnohem víc, než jiné značky.

Tablety, které jsem vyzkoušel a mé zkušenosti s nimi

Tablety, které jsem vyzkoušel a mé zkušenosti s nimiJelikož jsem v minulosti taky já sám měl problémy v této oblasti, mám zkušeností s podpůrnými přípravky a zlepšováním plodnosti doslova na rozdávání. Musím říct, že především v oblasti tablet je situace na trhu taková, že jsou tady i kvalitní značky, ale bohužel, je tady množství takových, které jsou jenom zbytečně prodražené.

Vím, že pro laika je těžké rozeznat rozdíl, ani já sám jsem to v začátcích nevěděl. Pokud byste ale chtěli nějakou mou radu nebo doporučení, velmi rád vám pomůžu. V této tabulce najdete značky tablet, které mně pomohly nejvíc:

ProduktHodnoceníOvěřená koupěRecenze
2. Stoporex Klasik
Přejít do obchoduMoje recenze
2. Stoporex Prolong Přejít do obchoduMoje recenze
3. Stoporex XXL Přejít do obchoduMoje recenze
4. Stoporex Women
Více infoMoje recenze
Děkujeme za hlas

Jeden komentář

  1. Dobrý den, mám otázku, přítel byl na sermiogramu kde se zjistila malá pohyblivost, byly mu předepsaný vitamíny a za 2 měsíce kontrola. Ta dopadla ještě hůř, při kontrolním vyšetření bylo 0 spermií. Je možné že tam nebyla ani jedna spermie z důvodu že se těsně před odebráním vzorku přítel vymočil???

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *