Srdečník obecný – Leonurus Cardiac

Srdečník obecný - Leonurus cardiac: použití, účinky, čaj a tinkturaJak říká již samotný název, Srdečník obecný je rostlina s příznivými účinky na srdce a kardiovaskulární systém. Má však svůj význam například taky při problémech týkajících se mužů a žen, například pomáhá na prostatu a podporuje správnou činnost dělohy. Má partnerka užívala taky přípravky na zvětšení prsou.

Rostlina již odjakživa patřila mezi stálice v rámci lidového léčitelství a to především ve své domovině, čili v Rusku. Zajímavé je, že například v starověku poznali rostlinu Římané i Řekové a považovali ji za rostlinu dlouhověkosti.

➡️ TIP: pokud hledáte rychlé řešení, doporučuji pilulky na erekci, které u mě osobně účinkují nejlépe: STOPOREX KLASIK, STOPOREX PROLONG, STOPOREX WOMEN

Já osobně jsem se začal zajímat o Srdečník obecný především v souvislosti s jeho vlivem na mužskou aj ženskou pohlavní soustavu. Jde však o přírodní prostředek s mnohem širším vlivem a právě tím je bylina nejvíc zajímavá.

Srdečník obecný: popis, využití, původ a výskyt, kde roste

Srdečník obecný: popis, využití, původ a výskyt, kde rostePůvodním místem výskytu Srdečníku je Asie, konkrétně Sibiř. Později se rostlina postupně rozšířila taky do Evropy a Severní Ameriky, kde se taky zdomácnila. Ojediněle se vyskytuje v Skandinávii a pěstovat se dá i u nás, přičemž se může pěstovat jako léčivá a medonosná rostlina. Důležitý je dostatek slunka, vlahy a humusu.

Rostlina může být až 1,5 metru vysoká, přičemž jde o vytrvalou bylinu s bohatě větveným stonkem s červenofialovým nádechem

Listy jsou zelené s typickým zoubkovým okrajem, květy mají fialovou až růžovou barvu

Srdečník obecný kvete od června do srpna a sbírá se nať a listy

Z hlediska využití má Srdečník obecný poměrně bohatou historii a možnosti. V místě svého původního výskytu, čili na Sibiři, se využívala vnitřně i navenek a byla používána především obecně jako uklidňující prostředek. U nás se může vyskytovat při cestách, plotech nebo na opuštěných místech, hodně lidí se domnívá, že je to buřina.

Pilulky na sexuální zdraví ženy

➡️ Doporučuji Stoporex Women (moje recenze):
– Sexuální zdraví pro ženy
– Zlepšení hormonální rovnováhy
– Optimální hladina estrogenu v těle
– Zvýšení libida a chuti na sex

Cena:619 Kč

Co se týče účinků v lidovém léčitelství, nejdůležitější jsou tyto:

jak již říká název, Srdečník obecný má velmi pozitivní význam pro srdce, především na stimulaci a harmonizaci srdeční činnosti
působí uklidňujícím způsobem taky na nervový systém, především na ústřední nervovou soustavu, pomáhá například při nespavosti, neklidu a podrážděnosti
rostlina má pozitivní účinky také na ženy a to především kvůli působení na hormonální soustavu, a pomáhá tak při menstruaci, porodu a klimaktériu

Samotné květy obsahují hodně nektaru, a proto jsou vyhledávány i včelami. Zajímavostí je, že zatímco se využívá převážně nať a listy, v tradiční čínské medicíně se v minulosti věděly zužitkovat například i semínka. Dnes se účinky rostliny dostávají opět do popředí a to především ve formě výživových doplňků.

ZAJÍMAVÉ A UŽITEČNÉ INFORMACE

V případě, že byste se chtěli dozvědět něco víc o historii rostliny, její rozšíření, vzhledu a další informace týkající se například botanické oblasti, doporučuji vám podívat se na článek na Wikipedii. Tam najdete taky informace, pro které nebyl prostor přímo tady.

Látky a složení rostliny Srdečník obecný

Látky a složení rostliny Srdečník obecnýBylina obsahuje vícero kategorií a druhů podpůrných a pozitivních účinných látek. V Srdečníku lze najít například glykozidy, hořčiny, třísloviny, alkaloidy, flavonoidy, silice či různé druhy organických kyselin. Vícero látek působí přímo na kardiovaskulární systém a zabezpečuje nejviditelnější účinky rostliny právě v této oblasti.

Tady jsou nejdůležitější složky látek:

Iridoidy: Do této skupiny látek patří například leonurin, co je alkaloid, který patří mezi aktivní přírodní látky přítomné taky v jiných rostlinách. Tyto látky mají významný podíl na účincích rostliny právě na srdce, cévy a jejich správné fungování.

Flavonoidy: Další skupinou látek obsažených v Srdečníku jsou flavonoidy. Ty mají antioxidační působení a stejně tak mají příznivý vliv na cévy, především na jejich správné fungování a roztažnost. Regenerují cévy a taky je zpevňují a posilňují.

Glykozidy: Srdečník obecný obsahuje taky víceré glykozidy, co je skupina látek příznivě působící na snížení krevního tlaku. Tyto organické sloučeniny se využívají při nedostatečné činnosti srdce, ale mají například i diuretické vlastnosti.

Třísloviny: Tato skupina látek se typicky nachází ve víně, no je obsažená také v Srdečníku. Třísloviny mají především protizánětlivé činky, pomáhají na detoxikaci, využívají se proti hemoroidům, snižují krevní tlak a zvyšují imunitu těla.

Ostatní látky: V rostlině se kromě zmíněných látek nacházejí taky alkaloidy, hořčiny, organické kyseliny, éterické oleje, živice a jiné látky prospěšné například pro srdce. Složení účinných látek je poměrně bohaté a to se odráží na účincích rostliny.

Srdečník obecný a jeho účinky

Srdečník obecný a jeho účinkySrdečník patří mezi rostliny s vlivem hned na vícero oblastí a systémů v organizmu. Velice důležitý je například vliv na srdeční činnost, ale taky na nervový systém. U žen jsou zas významné účinky především v oblasti hormonální soustavy, rostlina pomáhá při problémech s menstruací a klimaktériem.

Tady jsou nejdůležitější a nejzajímavější účinky:

Vliv na srdce a kardiovaskulární systém

Asi nejdůležitějším účinkem, který plyne již ze samotného názvu byliny, je vliv na srdce a cévy. Rostlina pomáhá upravit srdeční činnost, působí jako kardiosedativum, může pomoct snížit krevní tlak. Přispívá taky ke zmírnění nadměrného bušení srdce a na příliš vysoký tep. Má upokojující účinek na srdeční svalstvo.

Vliv na nervový systém

Uklidňující účinky má rostlina taky na nervovou soustavu. Používá se jako podpora na různé nervové nemoci, při zvýšené nervové dráždivosti a na uklidnění centrální nervové soustavy. Pokud potřebujete zmírnit symptomy napětí, úzkosti a stresu, je čaj nebo odvar ze Srdečníku ideálním prostředkem.

Podpora prostaty, močení a potence

Mezi specifické účinky u mužů, které rostlina má, patří podpora správní činnosti prostaty. K tomu je potřeba přičíst močopudný účinek, co pomáhá udržet zdravé fungování močových cest a jejich pravidelné pročisťování. Zachytil jsem taky informace o tom, že se rostlina používá při léčbě neplodnosti u mužů, ale nic víc o tom nevím.

Specifické účinky na ženské problémy

Srdečník obecný se využívá taky na řešení ženských problémů. Rostlina podporuje přirozené zvětšení prsou pomocí vlivu na hormonální systém. Pomáhá taky upravit činnost dělohy, je účinná při nepravidelné a bolestivé menstruaci a taky při předmenstruačních potížích.

 💞 💓 Přírodní tablety na zvětšení poprsí 💞 💓

➡️ Doporučuji Breastextra+:
– obsahuje Angeliku Čínskou
– zvětšení prsou
– zpevnění poprsí
– zlepšení stavu pokožky poprsí
– snížení menstruačních bolestí

Cena: ✅ 390 Kč

Podpora při těhotenství a porodu

Ženy mohou využít vliv rostliny nejen během menstruace, ale taky v období gravidity. V posledních týdnech těhotenství má rostlina harmonizující účinek na kontrakce dělohy, pomáhá taky díky svým uklidňujícím účinkům ulehčit porodné bolesti. Podporuje srdce matky během porodu a po něm.

Další účinky

Kromě zmíněných vlivů má Srdečník obecný pozitivní vliv například na nespavost, podrážděnost, používá se při hyperfunkci štítné žlázy, pomáhá při potížích způsobených zadržováním vody a obecně pomáhá na zvýšení vitality.

Vedlejší a negativní účinky

Srdečník obecný: Vedlejší a negativní účinkyCo se týče vedlejších a nežádoucích účinků, Srdečník lékařský je z tohoto pohledu náročnější bylina. Víceré jeho vlivy mohou totiž kolidovat s některými stavy nebo onemocněními, je nezbytné si proto dávat zvýšený pozor. Vyskytnout se může například alergická reakce, no jsou i vážnější situace.

Dávejte si proto pozor především na následující kontraindikace a případy:

u osob zvlášť přecitlivěných na rostlinné látky může dojít k prudší alergické reakci
ženy by si měly dávat pozor ze začátku gravidity, kdy je nevyhnutelné užívání přípravků s obsahem rostliny konzultovat s lékařem
přestože Srdečník lékařský pomáhá na menstruaci, při obzvlášť silném průběhu by se neměl užívat
vzhledem k tomu, že rostlina může způsobit ředění krve, neměla by se používat s léky, které brání srážlivosti krve nebo u lidí s poruchami srážlivosti
pokud máte příliš pomalý tep nebo příliš nízký krevní tlak, měli byste si dávat zvýšený pozor, nakolik rostlina působí na oba tyto faktory tlumivě

POZOR NA VYŠŠÍ DÁVKY

Pokud se chcete vyhnout například alergickým reakcím nebo nevolnosti a trávicím problémům, dávejte si pozor na správné dávkování. Rostlina užívána ve vyšších dávkách může mít toxické a škodlivé účinky, obzvlášť opatrné musí být ženy během těhotenství.

Pěstování doma

Srdečník obecný: Pěstování domaV případě, že byste chtěli pěstovat Srdečník obecný doma, je to možné i v našem geografickém pásmu. Rostlině se daří v nížinách a v podhorských oblastech do nadmořské výšky 500 m.n.m., dokonce ho najdete i ve volné přírodě, kde je považován za buřinu navzdory svým účinkům.

Pokud ho chcete pěstovat doma, toto jsou ideální podmínky:

půda na pěstování by měla být lehčí a měla by obsahovat víc humusu, čili být více humózní
rostlina potřebuje dostatek slunečného světla, pěstujte ji proto na sluneční straně
semena sejte nejdříve do pařeniště, až druhý rok volně
rozestup mezi semeny by měl být alespoň 60 centimetrů v jednom směru a alespoň 50 cm v kolmém směru
ideální je vysévat rostlinu na jaře, například v dubnu, tak bude mít Srdečník dostatek tepla, vláhy i slunečného světla

Čaj, tinktura, nať i tablety

Srdečník obecný: Čaj, tinktura, nať i tabletySrdečník lékařský mohou užívat ženy i muži, obě pohlaví z této rostliny mohou vytěžit ve vhodné formě jeho příznivé účinky. Já jsem sice poznal rostlinu právě prostřednictvím mé partnerky, která užívala tablety určeny pro ženy, ale bylina se dá koupit taky ve formě sušené natě nebo tinktur s extraktem obsahujícím bylinu.

Použití Srdečníku může být v těchto formách:

Čaj a odvar

Asi nejvíc tradiční a nejvíc přirozenou formou využívání léčivých a příznivých účinků bylin je čaj nebo odvar. Zatímco čaj si můžete koupit v hotové formě, odvar si musíte připravit doma. Obvykle stačí 1 čajová lžička na 2 až 5 dcl vody, luhování by mělo trvat zhruba 15 minut a pak již můžete čaj pít.

Nať

V případě, že byste si chtěli připravit zápar nebo čaj v domácím prostředí, můžete si koupit sušenou nať. Nejčastěji je v balení od 30 do 40 gramů a vystačí tedy na poměrně velké množství dávek. Při výběru konkrétního přípravku si ale dávejte pozor na jeho kvalitu, dejte přednost lepšímu složení před nižší cenou.

Tinktura

Neméně zajímavou formou využití rostliny je lihová tinktura, která se používá především jako prostředek na zlepšení fungování kardiovaskulárního systému. Tinkturu si můžete připravit doma z natě a to zalitím a vyluhováním s lihem, případně koupit hotový produkt ve formě výživového doplňku s objemem většinou 50 ml.

Tablety

Poslední formou jsou tablety, čili výživové doplňky. Jde o hotové produkty, kde si pouze vyberete mezi přípravkem s obecnými účinky nebo tabletami určenými na konkrétní problém. Srdečník může být jedinou a dominantní složkou, například u tabletek na cévy a srdce, ale taky jednou z vícerých účinných látek, například u tabletek pro ženy.

Pilulky na sexuální zdraví ženy

➡️ Doporučuji Stoporex Women (moje recenze):
– Sexuální zdraví pro ženy
– Zlepšení hormonální rovnováhy
– Optimální hladina estrogenu v těle
– Zvýšení libida a chuti na sex

Cena:619 Kč

Užívání a dávkování Srdečníku obecného

Užívání a dávkování Srdečníku obecnéhoCo se týče užívání a dávkování, nejdůležitější je dávat pozor na výskyt nežádoucích účinků a pokud se objeví, užívání přerušte a pokračujte až po konzultaci s lékařem. Dbejte taky na kontraindikace, především na stavy související se srážlivostí krve a taky u žen na vážnější problémy hormonálního typu.

Co se týče konkrétního dávkování, toto jsou běžně doporučené množství:

pokud jde o tinkturu, nejčastěji se užívá dva až třikrát za den, dávkování je od 15 do 30 kapek a užití je možné samostatně nebo ve formě zředění s jiným nápojem
u čajů je užívání Srdečníku velmi podobné jako v případě jiných bylin, užívají se jedna až dvě šálky denně
co se týče přípravy domácích odvarů a čajů, tady nepoužívejte více než 1 čajovou lžičku a takový odvar nebo čaj pijte nejvíc dvakrát za den
pokud se rozhodnete pro užívání ve formě tabletových výživových doplňků, řiďte se instrukcemi uvedenými přímo na obalu
při dávkování si musí dávat největší pozor těhotné ženy, kde může nadměrná dávka způsobit toxické a nežádoucí účinky, užívání je potřeba konzultovat raději s lékařem

Jak fungují tablety s obsahem Srdečníku obecného a proč je doporučuji

Jak fungují tablety s obsahem Srdečníku obecného a proč je doporučujiSrdečník obecný je sice ne tak úplně známou bylinou, ale čím dál tím víc se dostává do složení jednotlivých přípravků. Nejčastěji jde buď o jednosložkové výživové doplňky na posilnění cév a srdce, případně o speciální tablety a přípravky určeny svými účinky pro ženy. Právě s druhým případem má velké zkušenosti má partnerka.

Co se týče fungování takových tablet, princip je prostý:

Prostřednictvím dlouhodobějšího užívání se zvyšuje v těle obsah látek, které obsahuje Srdečník obecný a zvyšováním obsahu těchto látek dochází k působení na orgány

V rámci tablet určených pro ženy na podporu prsou nebo na podporu při menstruaci a klimaktériu bývá rostlina pouze jednou z vícerých složek. Důvodem je, že při kombinaci vícerých účinných látek dochází k synergii účinků a působení je tak mnohem komplexnější a jde více do hloubky.

Pilulky na sexuální zdraví ženy

➡️ Doporučuji Stoporex Women (moje recenze):
– Sexuální zdraví pro ženy
– Zlepšení hormonální rovnováhy
– Optimální hladina estrogenu v těle
– Zvýšení libida a chuti na sex

Cena:619 Kč

Druhou možnosti jsou tablety, které obsahují pouze extrakt z rostliny a ty mají spíše obecnější účinky. Pro ženy jsou ale určitě lepší právě specializovány přípravky:

ty jsou založeny na přirozeném působení rostlinných a bylinných extraktů, přičemž se není nutno obávat o vedlejší účinky
dostupnost je velice vysoká, nakolik tyto tablety koupíte bez receptu a můžete si je objednat dokonce i přes internet
velkou výhodou je minimum kontraindikací a interakcí, takže tablety tohoto typu může užívat opravdu téměř každá žena

Pozitivem je rovněž to, že přestože tablety jsou specializovány právě na zvětšení a zpevnění prsou, mají vliv taky na jiné oblasti. Díky obsahu fytoestrogenu pomáhají například i na zlepšení a normalizaci hormonální hladiny a stejně tak podporují pevnost a pružnost pokožky prsů, co taky ovlivňuje jeho vizuální stránku.

MINIMÁLNÍ NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY

Velkou výhodou komplexních tablet určených pro ženy je vyvážení složení tak, aby bylo možné užívání bez jakýchkoliv problémů. Výsledkem je, že přestože samotný Srdečník obecný může mít vícero vedlejších účinků, tyto tablety nemusí mít téměř žádné.

Tablety, které jsem vyzkoušel a mé zkušenosti s nimi

Srdečník obecný: Tablety, které jsem vyzkoušel a mé zkušenosti s nimiJá osobně jsem samozřejmě tablety pro ženy nezkoušel, ale má partnerka potvrzuje jejich účinnost. Pochopitelně, ne každý jeden přípravek je stejně účinný a na trhu lze najít i takové značky, které se příliš viditelně neprojeví. Dívejte se proto především na zkušenosti jiných žen z praxe.

Pozitivem však zůstává, že poměr ceny a výsledků je pořád na velice dobré úrovni. Pokud se k tomu přičte volná dostupnost a širší spektrum účinků, určitě stojí za to takové přípravky zkusit. Tady jsou ty, které se mé partnerce osvědčily nejvíc:

Pilulky na sexuální zdraví ženy

➡️ Doporučuji Stoporex Women (moje recenze):
– Sexuální zdraví pro ženy
– Zlepšení hormonální rovnováhy
– Optimální hladina estrogenu v těle
– Zvýšení libida a chuti na sex

Cena:619 Kč

 

4.9/5 - (7 votes)

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *