Testosteron

TestosteronHormon, který dělá muže mužem, i tak se říká mužskému pohlavnímu hormonu testosteron. Zajímavostí je, že se vyskytuje i u žen, ale jeho hodnoty jsou jenom minimální. Zdaleka nemá takový vliv jak je tomu u mužů, kde zodpovídá hlavně za primární a sekundární pohlavní znaky.

Velice důležitá je funkce tohoto hormonu také ve vztahu k libidu a sexuálnímu apetitu. Pokud totiž budete mít testosteronu málo, automaticky budete mít i nízkou chuť na sex, která může vyústit dokonce do plné ztráty zájmu o pohlavní život.

➡️ TIP: pokud hledáte rychlé řešení, doporučuji pilulky na erekci, které u mě osobně účinkují nejlépe: STOPOREX KLASIK, STOPOREX PROLONG

Zatímco alkohol testosteron zabíjí, některé doplňky, potraviny a režimová opatření ho zas zvyšují. O tom, proč je testosteron důležitý, jestli existují nějaké doplňky nebo testosteronové tablety a jak zvýšit testosteron, to všechno si řekneme právě teď.

Co je testosteron a jaký má význam

Co je testosteron a jaký má významTestosteron je nejdůležitější mužský hormon, který vzniká ve varlatech a to činností speciálních Leydigových buněk. Má vliv na tělesnou stavbu a vzhled mužů, řídí taky pohlavní aktivitu a je tedy důležitý i pro sexuální život.

Testosteron je nejdůležitější zástupce androgenů a jde o steroidní hormon

Je odvozen od progesteronu, který vzniká postupnými úpravami uhlíkové kostry cholesterolu, hlavně dehydrogenací a izomerií

Většinou se tvoří se ve varlatech, jedna třetina jeho produkce pochází z nadledvin, kde se tvoří tzv. dehydroepiandrosteron

Produkci a vylučování testosteronu řídí speciální hormon adenohypofýzy, tzv. luteinizační hormon. Krátce před pubertou se produkce testosteronu zvýší a způsobí rychlý růst pohlavních orgánů. Později však naopak dochází k jeho poklesu a to obvykle mezi 30. a 40. rokem života

Prodloužení erekce

➡️ Doporučuji Stoporex (moje recenze):
– zlepšení erekce
– prodloužení doby pohlavního styku
– zdravější prostata
– zvýšení libida a chuti na sex

Cena:690 Kč

Zdravá hladina testosteronu u mužů je ale důležitá kvůli vícerým skutečnostem:

v období růstu zodpovídá za vývoj primárních a sekundárních pohlavních znaků, čili proporce těla, svalstvo, zarůstání, ochlupení, mutace a podobně
u mužů ovlivňuje i dravost a celkově energii, co se projeví v typických rysech, jako jsou soutěživost, bojovnost a pocit energie
důležitý je taky pro pozdější sexuální život, hlavně ovlivňuje libido, čili sexuální apetit, co je chuť na sex a celková fyzická žádostivost

Právě to poslední je nejdůležitější z mého pohledu, čili z pohledu potence. U mužů, kteří v ranním věku absolvovali nějakou operaci spojenou s omezením nebo zastavením produkce testosteronu, má absence zdravé hladiny tohoto hormonu v těle velice negativní následky na kvalitu jejich sexuálního života.

V rámci něj je totiž testosteron důležitý v těchto oblastech:

pomáhá k zdravému sexuálnímu apetitu u mužů, čili k vyvíjení sexuální odezvy na podněty a ke zdravé míře sexuální aktivity směrem k opačnému pohlaví
jeho dostatek se projeví a odrazí taky na erekci, hlavně na kvalitě a rychlosti její nástupu, ale i dostatečně dlouhém udržení během sexuálního styku
ovlivňuje taky pravidelnost plodnost, nakolik dostatek testosteronu u mužů stimuluje spermatogenezu a ovlivňuje činnost prostaty

VYŠŠÍ VĚK JAKO HLAVNI PROBLÉM

Nejčastěji mají muži problém s testosteronem ve středním a starším věku. V praxi to znamená, že obvykle po 40. roku života už začíná testosteron viditelně klesat, co se projeví nejen na pohlavní pasivitě, a taky na vnějším vzhledu a taky celkové vitalitě.

Nedostatek testosteronu a příznaky či poruchy s tím spojeny

Nedostatek testosteronu a příznaky či poruchy s tím spojenyProjevuje se nějakým viditelným způsobem nízká hladina testosteronu v těle? Ano a to vícerými příznaky v případě vážného nedostatku a také poruchami a onemocněními. Hodně z nich přitom může začínat na první pohled zcela nevinně, no později přerostou do vážných problémů.

Tady jsou nejčastější příznaky a problémy spojené s nedostatkem testosteronu:

Nízký sexuální apetit: První a nejvíc viditelnou oblastí z mého pohledu je při nedostatku testosteronu viditelně nižší libido. To se v praxi protaví do nízkého sexuálního apetitu, čili viditelně nižší chuti na sex. Muži, kteří mají nedostatek testosteronu, jsou sexuálně zdrženlivější.

Problémy s erekcí: Druhým problémem, který se zpočátku jeví jako příznak, no může přerůst až do seriózní poruchy, je problém se ztopořením. Nízká hladina testosteronu totiž působí nejen na chuť na sex, ale taky na samotný sexuální výkon. Erekce přichází pomaleji, její nástup je bez energie a ztopoření je mdlé.

Problémy s mentální odolností: Dostatek testosteronu dělá muže mentálně odolnějším na vnější i vniterné podněty. Je citově a mentálně stabilnější, nepodléhá častým změnám nálad. Pokud je však testosteronu v těle nedostatek, projeví se to právě nižší mentální odolností.

Pocity únavy a vyčerpání: Kromě psychických problémů a příznaků se mohou vyskytnout i ty fyzické. Testosteron totiž dává mužům dostatek síly, kondice a energie, takže jeho nedostatek se projeví právě v této oblasti. Nízká hladina hormonu způsobí rychlejší vyčerpání a únavu již po menší fyzické námaze.

Vyšší pravděpodobnost některých nemocí: Kromě na první pohled jemnějších problémů jsou s nedostatkem testosteronu spojeny i větší, například muži s nízkou hladinou tohoto hormonu mají častěji problémy kardiovaskulárního charakteru. Problém může být s kosterní soustavou a oslabením pevnosti kostí.

Poruchy pohlavních znaků: Závažným důsledkem nedostatečné hladiny testosteronu jsou absence druhotných pohlavních znaků, například ochlupení, mužské kostry nebo svalstva. Tady už jde o seriózní medicínsky problém, který patří do rukou lékaře a kde je nezbytné volit speciální substituční hormonální léčbu. Někdy však ani to nemusí pomoct.

Zvýšení testosteronu

Zvýšení testosteronuNízká hladina testosteronu může tedy připravit pořádně problémy a právě proto by se měli muži zaměřit na její normalizaci. Za tímto účelem existují víceré prostředky, ať již jde o některé změny a režimová opatření, případně externí způsoby, jak podpořit přirozenou tvorbu hormonu v těle.

Toto jsou nejčastější a nejlepší způsoby, jak zvýšit testosteron:

Potraviny, strava a nápoje

To, jak se stravujete a co pijete, ovlivňuje hormon testosteron a jeho hladinu v těle docela výrazně. Zinek a Hořčík například úspěšně stimulují nejen testosteron, ale i libido a plodnost celkově. Důležitý je rovněž dostatečný přísun Selenu a vitamínů, hlavně vitamínu D, C, B6 a H, ale také sacharidů a zdravých tuků.

Do jídelníčku byste proto měli zařadit vejce, brokolici, avokádo, hovězí maso, česnek, špenát, mandle, para ořechy a olivový či kokosový olej. Vyhýbat se ale potřebujete alkoholu, lněným semínkům, nezdravým tzv. trans-tukům, polynenasyceným mastným kyselinám, sójovým produktem. Omezit je potřeba i přísun kofeinu.

Cvičení a pohyb

Velice dobrým způsobem, jak stimulovat uvolňování testosteronu, je co nejvíc pohybu a cvičení. Důležité však je i to, o jaký pohyb jde. Silový, čili posilovací trénink, pomáhá pozitivně na vyplavování testosteronu a to hlavně v případě krátcetrvajícího a vysokointenzívního tréningu.

Doporučuje se proto cvičit do 45 minut a tak, abyste jeli „na doraz“. Naopak, při tréninku s nižší intenzitou a delším trváním platí, že hladina testosteronu naopak spíše klesá. Ideální jsou proto sprinty nebo kruhový trénink, méně ideální je běh či dlouhodobá jízda na kole v pomalém tempu. To mimochodem neprospívá ani varlatům a spermatogeneze.

Regenerace a spánek

Možná to bude znít neuvěřitelně, ale nejen pohyb a cvičení, ale i dostatek spánku a regenerace jsou důležité pro správnou hladinu testosteronu v těle. Víceré výzkumy totiž ukazují, že například spánek méně než 5 hodin denně během jednoho týdne snižuje hladinu testosteronu až o 15 %.

Důležité je mít dostatek regenerace a oddychu taky během dne. Je potřeba se proto vyhýbat nadměrnému zatěžování organismu a nemluvím jenom o fyzickém, ale taky o psychickém přetížení. Méně stresu a více času stráveného odpočinkem pomáhá normalizovat testosteron v každém věku.

Další režimové změny a opatření

Neméně zajímavými prostředky na zvýšení testosteronu jsou i další režimová opatření. Doporučuje se například otužování a to prostřednictvím studené vody během sprchování. Nakolik je testosteron produkován ve varlatech, jejich ochlazení může zlepšit jejich stav a jeho produkci.

Naopak, je potřeba se vyhýbat vystavování varlat nadměrnému teplu, hlavně nošením těsného spodního prádla nebo nadměrnému používání vyhřívání sedaček v autu. Zajímavostí je, že stimulaci produkce tohoto hormonu umí nastartovat i přerušované hladovění, například 16 hodin bez jídla. Je však sporné, nakolik je to zdravé.

Volně dostupné přípravky

Mezi přirozenou formu podpory hladiny testosteronu patří i volně dostupné přípravky. Nebojte se, nemluvím o žádných syntetických látkách, které by byly spojeny s různými nežádoucími účinky a měly by na vaše tělo nežádoucí vliv. Nemám na mysli ani žádné anabolika využívány tzv. testosteronovými kulturisty.

Mám na mysli výživové doplňky ve formě tablet, které mohou obsahovat například čistě výtěžek jedné rostliny s jasným cílem na posilnění testosteronu, případně mají komplexnější složení. U jednosložkových tablet se jedná nejčastěji o čistý Tribulus Terrestris, při vícesložkových o tablety na celkovou podporu potence a libida.

Prodloužení erekce

➡️ Doporučuji Stoporex (moje recenze):
– zlepšení erekce
– prodloužení doby pohlavního styku
– zdravější prostata
– zvýšení libida a chuti na sex

Cena:690 Kč

Odborná léčba

V případě, že je problém s nízkou hormonální hladinou vážný, musí nastoupit silnější prostředky. Jde hlavně o speciální léky na předpis, případně injekční hormonální léčba podávaná intravenózně. Jde o suplementaci nedostatečného testosteronu, přičemž cílem je hlavně opětovné nastartování tvorby vlastního testosteronu.

Tuto léčbu podstupují obvykle muži ve věku nad 40 let a to pouze v případech, kdy přijde k úplnému poklesu tohoto hormonu v těle. Druhým případem jsou testosteronové injekce podávané již v mladším věku v případě, pokud například nepřichází nárůst během puberty, případně pokud nastal problém se samotnou tvorbou hormonu ve varlatech.

NEZAČÍNEJTE PŘÍLIŠ BRZY

Velký pozor byste si měli dát, abyste s nějakým příliš intenzivním a cíleným posilňováním testosteronu nezačali příliš brzy. Ano, víceré způsoby zvýšení testosteronu zmiňované výše se týkají i mladších mužů do 30 let, ale některé jsou kontraproduktivní. Jde hlavně o užívání některých podpůrných prostředků na zvýšení testosteronu.

Nejčastější otázky o testosteronu

Nejčastější otázky o testosteronuV souvislosti s hormonem testosteron, jeho působení, nedostatkem a problémy, které se s nedostatkem spojují, se vícero mužů ptá různé otázky praktického typu. Když jsem si jenom tak zběžně prošel některé diskuse a internetová fóra, zjistil jsem, že mužů zajímá nejvíc praxe. Rozhodl jsem se proto na ty nejčastější otázky teď odpovědět:

Může nedostatek testosteronu způsobit erektilní disfunkci?

Přímý souvis mezi nedostatkem testosteronu a plnou erektilní dysfunkcí není, takže ne. Hladina testosteronu je ale pro kvalitní erekci opravdu důležitá a v zásadě platí, že čím méně tohoto hormonu máte, tím dřív budete mít problémy se ztopořením a jeho tvrdostí.

Může mít muž problém zplodit potomka, pokud nemá dost testosteronu?

Může, ale vzhledem k tomu, že testosteron ovlivňuje i spermiogenezi, může mít větší problémy. Nejčastěji se to projevuje u mužů ve věku nad 40 let, kde již plodnost klesá, i když to není samozřejmě automatické. Vliv je však podobný jako v případě erekce.

Mohu si zvyšovat testosteron i v mladším věku?

Ano, ale velice opatrně, například úpravou jídelníčku či některými změnami v životosprávě a životním stylu. Určitě nedoporučuji užívat nějaké přípravky intenzivně ovlivňující jeho hladinu u mužů do 30 let, hrozí ovlivnění přirozené tvorby tohoto hormonu v těle.

Jaké jsou ideální hodnoty testosteronu?

Aktuálně platí hranice, že zdravá hodnota testosteronu je v rozmezí 300 až 1070 ng/dL, ale nejedná se o hodnotu, která by byla od počátku neměnná. Například před 100 lety byl tento interval dvojnásobný a není vyloučené, že se to v budoucnosti ještě upraví.

Mám špatnou životosprávu a i přesto mám testosteronu dostatek. Jak to?

Může jít o výjimku, ale ta je jenom dočasná. Dříve či později dojde k úbytku testosteronu, a pokud jste žili v rozporu s tím, co pomáhá udržovat jeho správnou a zdravou hladinu, bude to pro vás ještě těžší. Určitě je potřeba co nejdřív změnit svůj životní styl, projeví se to v budoucnosti.

Jak fungují tablety na testosteron a proč je doporučuji

Jak fungují tablety na testosteron a proč je doporučujiPod pojmem tablety na testosteron myslím v tomto případě spíše tablety na libido, tedy konkrétně na jeho podporu a správné fungování. Jelikož právě na sexuální apetit má testosteron největší vliv, právě oblast libida si vyžaduje aj největší pozornost.

Tablety jsou založeny na přirozeném působení:

Účinné látky, které tyto tablety obsahují, jsou rostlinného charakteru, přičemž jsou doplněny o různé minerály, vitamíny a aminokyseliny, které pomáhají taky na libido

Co se týče účinných látek rostlinného charakteru, za tímto pojmem se skrývají extrakty a výtěžky bylin působících na testosteron nebo libido v těle. Dobrým příkladem takových typických rostlin jsou například Maca, Saw Palmetto, Ženšen či Muira Puama. Pokud k tomu přičteme některé aminokyseliny, složení je opravdu velmi přirozené.

Prodloužení erekce

➡️ Doporučuji Stoporex (moje recenze):
– zlepšení erekce
– prodloužení doby pohlavního styku
– zdravější prostata
– zvýšení libida a chuti na sex

Cena:690 Kč

Samotné tablety přitom mají i další výhody, nejen složení:

díky tomu, že v nich nenajdete žádné syntetické látky, dají se koupit bez lékařského vyšetření a nepotřebujete mít na ne ani žádný předpis
přirozené složení se odráží i v dlouhodobém užívaní, které je bez jakýchkoliv typických nežádoucích nebo vedlejších účinků
účinnost tablet je zároveň širší, nakolik díky pestré paletě látek pomáhají obvykle nejen na libido, ale i na erekci a potenci obecně

Právě širší účinky jsou to, co se mi na tabletách líbí. Nejen, že pomohou prostřednictvím přírodní podpory normalizovat testosteron a tedy působí pozitivně i na libido, ale pomáhají aj na lepší a kvalitnější erekci při různých méně závažných poruchách.

POZOR NA ANABOLIKA A NEOVĚŘENÉ STIMULANTY

To, před čím chci určitě varovat, jsou čistě testosteronové tablety, které jsou určené pro kulturisty a sportovce. Přes různé inzeráty se také nabízejí neověřené a neznámé stimulanty testosteronu. Výsledek však téměř nikdy není takový, jako tvrdí samotný produkt.

Tablety, které jsem vyzkoušel a mé zkušenosti s nimi

Tablety, které jsem vyzkoušel a mé zkušenosti s nimiVzhledem k tomu, že mám s přípravky podpůrného charakteru pro oblast sexuálního života bohaté zkušenosti, rád bych se s vámi podělil o mé vlastní hodnocení. Vyzkoušel jsem poměrně velké množství značek a některé byly kvalitnější, jiné méně. Dívat se jenom na nízkou cenu či deklarované účinky se vždy neoplatí.

Základem je, aby přípravek, který kupujete, měl co nejlepší hodnocení od co největšího počtu mužů. Pokud chcete poradit, v následující tabulce uvádím značky tablet, které jsou určeny na podporu testosteronu a libida, které se mně osvědčily nejvíc:

ProduktHodnoceníOvěřená koupěRecenze
2. Stoporex Klasik
Přejít do obchoduMoje recenze
2. Stoporex Prolong Přejít do obchoduMoje recenze
3. Stoporex XXL Přejít do obchoduMoje recenze
4. Stoporex Women
Více infoMoje recenze
3.9/5 - (24 votes)

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *