Zvětšená prostata

Prostata je jedna z těch částí mužské pohlavní soustavy, která se stává čím dál tím víc středobodem pozornosti v posledních letech. Mohou za to především dva faktory: její význam pro sexuální život a problémy, které způsobuje během močení. V následujících řádcích se zaměřím na jeden z nejčastějších z problémů, zvětšení prostaty.

Růst prostaty je přitom u mužů zcela přirozený a to především s přibývajícím věkem. Její abnormální zvětšení se týká téměř poloviny mužů před dovršením věku 50 let, u starších je pak riziko vzniku tohoto problému téměř stoprocentní.

➡️ TIP: pokud hledáte rychlé řešení, doporučuji pilulky na erekci, které u mě osobně účinkují nejlépe: STOPOREX PROSTATE

Zvětšená prostata je problém, který se projeví především během močení, no má souvislost tak s věkem, jak i s hormonální rovnováhou. Vzhledem k tomu, že ovlivňuje i sexualitu, spermatogenezu a potenci, je řešeni problému s ní rozhodně prioritou.

Kdy je prostata zvětšená a jaké jsou toho příznaky

Kedy je prostata zväčšená a aké sú toho príznakyProstata je v podstatě žláza, která se nachází bezprostředně pod močovým měchýřem a u zdravého dospělého muže je o velikosti například ořechu. Říká se jí taky předstojná žláza a v případě, že se zvětší, může dosáhnout dokonce až rozměr tenisového míčku.

Prostata produkuje mléčnou tekutinu, která tvoří ejakulát

Během života muže nastává její zvětšování, které však v případě abnormální hypertrofie způsobuje problémy s močením i potencí

Méně nebezpečné je nezhoubné zvětšení prostaty, horší je to již při rakovině

Právě o nezhoubném zvětšení prostaty budu mluvit, přičemž odborně se tomuto problému říká benigní hyperplazie prostaty. Během zvětšování prostaty dochází k tlaku na močovou trubici, kterou se odvádí moč z těla ven, přičemž pokud se poruše nevěnuje dostatečná pozornost, může nastat i naprosté zablokování močové trubice.

Přírodní péče o prostatu

➡️ Doporučuji STOPOREX PROSTATE
– normalizování funkce prostaty
– optimální fungování močové soustavy
– komplex přírodních látek
– normální reprodukční schopnost

Cena: ✅ 619 Kč

 

Zvětšení prostaty probíhá postupně:

ze začátku je prostata zvětšená jen mírně, co se projevuje častějším nutkáním na močení; paradoxně, mnoho mužů si tento projev vůbec nevšimne
pokud již nastává viditelnější hypertrofie, dostaví se problémy se začátkem močení, protože muž musí víc tlačit, aby překonal zúžení močové trubice
pokud je problém ignorován, pak dojde taky k pocitům bolesti a pálení, mnohokrát nastávají různé infekce a v nejhorším může nastat zpětné vtékání moči do ledvin

Kromě problémů s močením ovlivňuje prostata taky potenci. Prvním vlivem je problém s ejakulací, následkem čeho může dojít k omezení ejakulátu nebo k ovlivnění jeho kvality. Druhým vlivem je případná bolestivost během pohlavního styku, především během orgasmu.

Se zvětšením prostaty se spojují následující symptomy:

problém se začátkem močení, především delší trvání a nutnost většího tlaku
kapání moči po skončení močení
častější nutkání vymočit se, především během noci
slabší proud během močení, který může být střídavě silnější
pocit neúplného vymočení se
pocity pálení, řezání a bolesti nespíš jen při močení, později taky během ejakulace

PROBLÉMY S EREKCÍ

Ačkoli se mnoho mužů domnívá, že zvětšení prostaty ovlivňuje i vznik erekce, případně způsobuje problémy s dosažením erekce, není tomu tak. Prostata s případnou neschopností dosáhnout erekci vůbec nesouvisí.

Příčiny zvětšení prostaty

Príčiny zväčšenia prostaty

Zvětšování prostaty je během života muže přirozený proces, nakolik to probíhá v podstatě již od narození až po smrt. Problémem je ale abnormální zvětšení prostaty, které se sebou přináší víceré zdravotní komplikace. Za takovým zvětšením může být hned několik faktorů.

Zde jsou ty nejdůležitější z nich:

Vyšší věk: Ano, postupné zvětšování je přirozené s vyšším věkem, ale právě stárnutí je jedním z nejčastějších faktorů, které může ovlivnit i příliš rychlé zvětšení prostaty. Muži ve vyšším věku by si proto měli dávat víc pozor například na životosprávu, která může ovlivnit vznik některých souvisejících problémů, které nastartují zvětšení prostaty.

Alkohol: Nadměrná konzumace alkoholických nápojů je nejen nezdravá pro náš organismus, ale ovlivňuje i erekci, jak již zajisté víte. Příliš hodně alkoholu však podněcuje i zvětšování prostaty a ne nadarmo lékaři starším mužům doporučují se alkoholu raději zcela vyhýbat. To se ale týká i mladších ročníků!

Kofein: Kofein je látka, která se nejvíc nachází v kávě a energetických nápojích. Má sice stimulační a povzbuzující účinky na organismus a především na schopnost soustředění, no zároveň může způsobit i stimulaci zvětšování prostaty. Nadměrný příjem kofeinu je rozhodně rizikovým faktorem.

Kořeněná jídla: Pálivost sice podporuje erekci, ale současně je i jedním z možných faktorů pro některé zdravotní problémy. Ať už jde o různé vředová onemocnění, ale například i o abnormální růst prostaty. Z tohoto pohledu je proto určitě problémem nadměrné kořenění jídel a v případě starších mužů obecně koření jako také.

Hormonální změny: Stejně jak ženy mají svou menopauzu, tak i muži mají svůj přechod, kterému se říká andropauza. Pro období přechodu jsou u nich charakteristické hormonální změny a právě ty mohou podnítit růst prostaty. Samozřejmě, i jiné příčiny způsobující kolísání hormonální hladiny mohou nakonec vést k růstu prostaty.

Nadměrný růst buněk: Za růstem prostaty může být i nadměrný růst buněk z různých patologických důvodů. Mohou za tím být změny přímo v prostatě, které způsobí urychlení růstu, který by byl za přirozených okolností mnohem pomalejší.

Diagnostika zvětšené prostaty

Diagnostika zväčšenej prostaty

Jestli má muž zvětšenou prostatu a jak, to se nedá na 100 % určit jen obyčejným sledováním symptomů. Ano, ty mohou něco napovídat, no současně nejsou tak zřetelné, aby bylo možné s jistotou tvrdit, že například za problémy s močením nebo bolestivostí je právě prostata. Navíc, je potřebné určit i důvod zvětšení prostaty.

Doporučuji proto navštívit pro přesnou diagnostiku lékaře, který vykoná tyto vyšetření:

anamnéza, díky které lékař rozhovorem s mužem zjistí, které konkrétní symptomy jsou přítomny, jaká je jejich intenzita a kdy se objevují
palpační vyšetření, které slouží na fyziologické prozkoumání stavu prostaty
zobrazovací vyšetření, při kterém lze přesně určit velikost a taky typ zvětšení předstojné žlázy
hormonální rozbor, pomocí kterého se potvrdí nebo vyloučí hormonální faktor

Všechny výše zmíněné vyšetření ale mají jen úvodní charakter. Při zvětšení prostaty je tudíž nutné zjistit i to, zda se jedná o zvětšení vlivem rakovinového bujnění, nebo ne. Za tímto účelem se vykonává test na specifický prostatický antigen PSA.

PREVENCE

U mužů nad 40 let se doporučuje absolvovat preventivní vyšetření pravidelně, alespoň jednou za 2 roky. Toto vyšetření spočívá v teste pohmatem, kdy lékař přes anální otvor zjistí, jestli je prostata zvětšená abnormálně, nebo je v pořádku.

Jak vyřešit zvětšení prostaty

Ako na vyriešenie zväčšenej prostaty

Způsob léčby závisí od vyvolávající příčiny a od stupně zvětšení předstojné žlázy. Klasická operace, která byla běžná v minulosti, již pomalu ustupuje do ústraní, nakolik se mnohem víc využívá medikamentózní léčba a režimová opatření.

Toto jsou možnosti, které máte:

  Močení na dvakrát

Pokud není zvětšení prostaty příliš aktívní, může pomoct i močení na dvakrát. Jak to probíhá? Snadno, vymočte se, kolik potřebujete na poprvé a chvíli počkejte. O pár minut se vymočte podruhé, čímž „oklamete“ zvětšenou prostatu. Pozor ale, nejde o řešení samotného zvětšení prostaty, pouze o opatření, jak předejít některým jejím příznakům, například bolestem nebo pocitu neúplného vymočení.

Omezení některých léků

Některé druhy léků na předpis mohou způsobit ztížení močení a to nejen u mužů se zvětšenou prostatou, ale i u těch zcela zdravých. Jde například o volně prodejné antihistaminika, nosní spreje, léky proti alergiím a některé dekonsgetiva. Pokud se dá, vyměňte je jiný druh, který nemá takové vedlejší účinky.

Omezení kofeinu, alkoholu a koření

Jak jsem již zmínil výše, vícero látek obsažených v alkoholických nápojích může být rizikovým faktorem pro rychlejší zvětšování prostaty. Nakolik to platí i pro kofein a taky pro koření, je vhodné v rámci režimových opatření vyhýbat se těmto potravinám nebo nápojům a snížit jejich konzumaci na naprosté minimum.

Léky na předpis

Čím dál tím víc případů s prostatou se řeší medikamentózně a to na základě vyšetření a lékařského posouzení stavu. Tento způsob léčby je sice označován jak konzervativní, ale osobně si myslím, že je zároveň i nejlepší. Jediným problémem léků je, že jde spíše o symptomatickou léčbu, čili po přerušení jejich užívání se neduhy vrátí.

Chirurgické odstranění prostaty

V případě nejtěžších stavů, a když je prostata zvětšená tak, že může dojít k ohrožení zdraví pacienta, volí se chirurgické řešení. To spočívá v odstranění prostaty, po novém již laparoskopickou metodou, která je méně invazívní. Odborně se zákrok nazývá transuretrální resekce a používá se při pokročilé hyperplazii prostaty.

Volně dostupné tablety

Jako doplňkové řešení na podporu zlepšení stavu prostaty a zmírnění případných negativních následků se mohou využívat i různé volně dostupné tablety. Ty se dokonce používají i při preventivních opatřeních a celkově při podpoře zdravého fungování jak prostaty, tak i celé močové soustavy.

Přírodní péče o prostatu

➡️ Doporučuji STOPOREX PROSTATE
– normalizování funkce prostaty
– optimální fungování močové soustavy
– komplex přírodních látek
– normální reprodukční schopnost

Cena: ✅ 619 Kč

 

Časté otázky o zvětšení prostaty

Časté otázky o zväčšení prostatyJelikož zvětšení prostaty je záležitostí poměrně často rozebíranou i na internetových fórech a diskuzích, rozhodl jsem se pro kompletní pokrytí tématu zjistit, co se nejvíc muži ohledně prostaty ptají. Tady jsou nejčastější otázky o zvětšení prostaty a možnostech řešení tohoto stavu společně s mými odpověďmi:

Vyskytuje se zvětšená prostata jen u starších mužů?

Určitě ne, i když je vyšší věk rozhodně jedním z faktorů, který výskyt zvětšení prostaty jistě ovlivňuje. I v mladém věku ale není problém potkat muže, který již trpí zvětšenou prostatou, především pokud je za tím problém hormonálního typu.

Jsou příznaky projevem začátku onemocnění nebo již jeho pokročilého stádia?

Jak které, no pravdou je, že ty příznaky, které muž již více zaregistruje, se objevují spíš v pokročilejším stádiu zvětšení prostaty. Pokud však například již máte problémy s častým močením, může jet ještě jenom o projev začínajícího zvětšení, takže doporučuji zajít za lékařem.

Lze předcházet zvětšení prostaty?

Zcela zabránit zvětšení prostaty lze jen hodně těžko, no správnou životosprávou a především vhodnými výživovými doplňky ve vyšším věku lze snížit riziko vzniku problémů ve větším měřidle. Pokud se dá, užívejte doplňky na zdraví prostaty.

Jsou léky nejlepší forma léčby?

Určitě jsou nejpohodlnější, no mají jednu nevýhodu: jde o symptomatickou léčbu. To znamená, že prostata se vlivem léků radikálně nezmenší, může však dojít k zlepšení zdravotního stavu. Jedinou možností při nejtěžších stavech nadále zůstává odstranění prostaty chirurgickým zákrokem, v takových případech tudíž pouze léky nepomohou.

Slyšel jsem taky o alternatívní léčbě. Co na ní říkají odborníci?

Asi nikoho nepřekvapí, když řeknu, že alternatívní léčba není mezi lékaři uznávaná. Možná vás zklamu, když dodám, že ani já si o ní nemyslím, že by dokázala pomoct při nejtěžších stavech. Jako podpůrnou léčbu nebo jak prevenci ale určitě uznávám přírodní přípravky, které příznivě ovlivňují močovou soustavu, prostatu i pohlavní soustavu.

Ako na vyriešenie zväčšenej prostaty

Jak fungují tablety na prostatu a proč je doporučuji

Ako fungujú tabletky na prostatu a prečo ich odporúčam

Co se týče tablet na podporu prostaty, je nutno rozlišovat dva druhy tabletek. Prvním druhem jsou tablety přímo určeny pro podporu zdraví prostaty, druhým jsou tablety primárně řešící problém s erekcí nebo ejakulací, které ale podporují lepší fungování prostaty.

V obou případech jde o tablety s přírodním složením:

Mezi nejčastější složky, které lze v tabletách na podporu prostaty najít, jsou rostliny Saw Palmetto, Pygeum Africanum a Urtica dioica

Samotné tablety nejsou ani v jediném případě určeny na léčbu zvětšené prostaty, nakolik nemají tu funkci a schopnost, aby zvětšenou prostatu mohly vrátit do původního stavu. Při začínajícím problému, případně jak prevence nebo podpora jiné léčby, však mohou na předstojní žlázu působit pozitivně.

Přírodní péče o prostatu

➡️ Doporučuji STOPOREX PROSTATE
– normalizování funkce prostaty
– optimální fungování močové soustavy
– komplex přírodních látek
– normální reprodukční schopnost

Cena: ✅ 619 Kč

 

Jisté účinky na zdraví muže však tabletky mají a jde především o následující oblasti:

přispívají k normální funkci prostaty, především ovlivňují její pravidelnou činnost a dobrý stav
pomáhají potenci, nakolik obsahují i látky podporující jednak spermatogenezu a jednak i látky zintenzivňující samotný orgasmus u muže
udržují močový systém v dobré kondici a přispívají tak k zdravé funkčnosti nejen močových cest, ale i močového měchýře

Výhodou výše zmíněných tablet je, že jsou registrovány jak výživové doplňky a proto jsou bez lékařského předpisu. Zároveň musí splňovat kvalitativní normy a jejich složení podléhá certifikaci ze strany úřadu. Jelikož neobsahují žádné umělé účinné látky, nehrozí při jejich užívání ani negativní vedlejší účinky.

Užívání i dávkování by se mělo řídit těmito pravidly:

užívání je nejlepší společně s jídlem nebo před jídlem
třeba dodržovat maximální dávkování a tabletky nezapíjet alkoholem
nejlepší je dlouhodobé užívání, nakolik takovým způsobem se může zvýšit hladina důležitých látek v těle, které se nacházejí právě v zmíněných tabletách

JEN OVĚŘENÉ ZNAČKY

Vzhledem k tomu, že na našem trhu se nachází čím dál tím víc neznámých značek různých výživových doplňků, rozhodně doporučuji orientovat se podle referencí a taky podle jména. Ověřené značky, které doporučuji níže i já, jsou nejlepší zárukou účinků.

Tablety, které jsem vyzkoušel a mé zkušenosti s nimi

Tabletky, ktoré som vyskúšal a moje skúsenosti s nimi

U mě problémy s prostatou nedosáhli ještě takovýchrozměrů, abych musel vyhledat lékařskou pomoc, nebo podstoupit chirurgický zákrok. Vděčím za to i pravidelnému užívání tabletek určených na prevenci a podporu zdravého fungování prostaty. Po dlouhém testování jsem dokonce našel i značky, které mají viditelné účinky.

Abych usnadnil situaci i vám, přináším přehled těch přípravků, s kterými mám nejlepší zkušenosti a s kterými jsem byl nejvíc spokojen. Ke každé značce připájím vlastní hodnocení a taky odkaz na detailní recenzi:

Přírodní péče o prostatu

➡️ Doporučuji STOPOREX PROSTATE
– normalizování funkce prostaty
– optimální fungování močové soustavy
– komplex přírodních látek
– normální reprodukční schopnost

Cena: ✅ 619 Kč

4.8/5 - (12 votes)

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *