Testosteron: hormon mužské síly

Testosteron hormon muzske silyTestosteron je nazýván hormonem mužské síly. Spojujeme si jej s muži s osvalenou hrudí a stejně tak s tvrdými bitkaři, co nejdou pro ránu daleko. Hlavně je to ale posvátná esence, která nám mužům umožňuje sexuálně uspokojit ženu třeba pětkrát za noc. To jsou hlavní parametry, které si každý s testosteronem spojí.

Jak vysvětlí náš článek, tak jednoduché to zase není. Za prvé, není to hormon vlastní jen a pouze mužskému pokolení a pak několika výjimkám z ženské populace, jako je tenistka Serena Williamsová. Také není pravda, že testosteron je po všech stránkách přínosný. Jsou mu přisuzovány až nadpřirozené schopnosti: že muži, kteří jsou jím obdařeni, jsou nejen sexuálně plodní, silní a zkrátka po všech stránkách „chlapáčtí“, ale také rozhodní a charakterní. To vše testosteron nezvládne. Naopak je schopen v nadměrné míře působit problémy.

Je ale pravda, že jde o hormon, který hraje klíčovou roli v normálním vývoji muže a který nesmí chybět ve zdravém organismu. Má smysl se s ním důkladně seznámit, proto jsme udělali důslednou rešerši. A přinášíme článek, po jehož přečtení budete o testosteronu vědět (takřka) vše.

Co to vlastně je a kde to vzniká

Chemický vzorec testosteronu se podobá včelímu úlu. Je to už trochu složitější substance než ty, které si pamatujeme ze školních let – H2O, NH4, C6H12O6… Posledně jmenované glukóze je testosteron alespoň složením celkem podobný, rovněž jde o mix atomů kyslíku, uhlíku a vodíku. Ale ty tvoří mnohem více sofistikovanou strukturu. Sumární vzorec je C19H28O2, systematický pak 17β-hydroxyandrost-4-en-3-on.

➡️ TIP: pokud hledáte rychlé řešení, doporučuji pilulky na erekci, které u mě osobně účinkují nejlépe: STOPOREX KLASIK, STOPOREX PROLONG, PROERECTA

Testosteron je steroidiní hormon řazený do skupiny androgenů. Produkují ho takzvané Leydigovy buňky, které se nachází ve varlatech. To platí pro mužské tělo, ale zde můžeme uvést první překvapivý fakt – i ženské tělo si umí testosteron vytvořit. Tento hormon umí vyprodukovat také kožní a tukové buňky, vaječníky a nadledviny.

Zůstaňme ale ještě u mužů. Pro ně je testosteron důležitý z toho důvodu, že ovlivňuje tvorbu mužských pohlavních buněk, tedy spermií. Jeho vliv je patrný v pubertě, kdy nastávajícím mužům rostou varlata a penis, začíná se vrásnět šourek a po těle roste ochlupení.

Prodloužení erekce

➡️ Doporučuji Stoporex (moje recenze):
– zlepšení erekce
– prodloužení doby pohlavního styku
– zdravější prostata
– zvýšení libida a chuti na sex

Cena:690 Kč

Testosteron je vázán na albumin nebo na SHBG. Albumin je bílkovina a testosteron s ní spojený je biologicky aktivní a dostupný pro tkáně, zatímco glykoprotein SHBG je transportní médium. Protože má SHBG vysokou vazebnou afinitu, testosteron v ní svázaný je biologicky neaktivní a pro tělo nevyužitelný.

Hormon existuje také ve volné podobě (2-3 % celkového množství). Volný testosteron je nejkvalitnějším druhem testosteronu, je to biologicky aktivní forma, kterou jiné orgány mohou využít.

Jak ho objevili

Že za mužskou sílu může jakási podivná substance, to bylo vědcům známé už dávno. Ale jak ji objevit? V 19. století se o to pokusilo mnoho lidí, ale bez úspěchu. Jako první se zaskvěl profesor Fred Koch z Chicaga, který měl po ruce skvělý materiál – čerstvé býčí žlázy. Jeho laboratoř ze 20 kilogramů materiálu „vymáčkla“ 20 miligramů extraktu. Když tento podali vykastrovaným samcům zvířat, ti se začali chovat nápadně mužněji.

Po tomto objevu zbystřely farmaceutické společnosti, jež by rády takovou látku vyráběly uměle. Rok 1939 byl pro svět smutný, ale pro dvojici objevitelů Butenandt a Růžička byl šťastný – dostali Nobelovu cenu za práce o polyetylénech a vyšších terpenech. Šlo o německo-švýcarskou dvojici, ale podle jména Růžička každý čtenář bezpečně pozná český původ… Leopold Stephen Růžička se narodil ve Vukovaru českým rodičům.

Růžička a jeho spoupracovník Adolf Friedrich Johann Butenandt se věnovali především pohlavním hormonům. Učinili první syntézu mužských pohlavních hormonů, tedy nejen testosteronu, ale také androsteronu.

Protože se ukázalo, že testosteron má vliv i na zisk svalové hmoty, okamžitě se o hormon začal zajímat i sportovní průmysl. Už v roce 1968 na olympijských hrách si testosteron do těla píchala třetina nominovaných sportovců.

Nechybí ani u žen

Zmínili jsme, že testosteron dokáže produkovat ženské tělo. Uvedli jsme také, ve kterých orgánech se tak děje. Míra testosteronu se u každé zástupkyně něžného pohlaví liší. Každý si vzpomene na extrémní příklad atletky Caster Semenyové, u níž platí proslulé nomen omen. Reprezentantka Jihoafrické republiky má podle tvrzení lékařů trojnásobné hodnoty testosteronu v těle, než by bylo normální. Doplňme, že normálně mají ženy sedmkrát nižší hladinu oproti mužům.

Otázka je, do jaké míry to v ní bylo přirozeně a jak se projevilo podávání anabolických steroidů. Trenérem Semenyové se totiž už dávno stal Ekkart Arbeit, proslulý kouč východoněmecké reprezentace. Ten s nebezpečnými látkami nešetřil a ze Semenyové se stala doslova a do písmene mužatka.

U žen má testosteron vliv na růst ochlupení po těle, někdy dokonce na růst vousů. Dalšími příznaky jsou akné, hlubší hlas i zvětšený klitoris.

Stejně jako u mužů hladina testosteronu nabývá nejvyšších hodnot kolem 20. roku života, poté postupně klesá. Testosteron vede i k tomu, že dochází k poruchám menstruačního cyklu. Někdy se menstruace vlivem testosteronu ztratí úplně. Hormon ovlivňuje i chování ženy, která se stává agresivní, panovačná a nadměrně ambiciózní.

Jak testosteron reaguje při randění

Zajímavá je vazba testosteronu na naše navazování vztahů. Kromě toho, že se muži pod vlivem testosteronu tvoří svaly, chce bojovat a tvořit kariéru, pochopitelně má zvýšený zájem o ženy. Dospívající chlapec tak zjišťuje, že při setkání s ženou mu dělají dobře dotyky a líbání. Zakouší příjemný pocit, kdy se dostaví erekce. Takové situace pochopitelně vyhledává.

Zajímavé ale je, že to, že potká tu pravou, se kterou chce navázat dlouhodobý vztah, že se zkrátka a dobře zamiluje, to na testosteron nemá žádný vliv. Nově zamilovaný muž má hladinu testosteronu stejnou jako jeho nezadaný kolega. Zato u čerstvě zamilovaných žen nadledviny a vaječníky jedou na tři směny. Testosteron dosahuje extrémně vysoké hladiny a drží se to ještě pár měsíců poté, co potkaly lásku svého života.

Pokud máte novou partnerku a připadá vám po všech stránkách úžasná, jen vás občas zaskočí hrubší hlas nebo sklon k tomu vám udělovat příkazy, pak nevěšte hlavu – může to být důsledek právě testosteronu. Podle italské studie, která na tyto zákonitosti přišla, po roce či po dvou i u nejvíce zamilované ženy hladina testosteronu klesne.

Odvaha i ochota riskovat, zároveň ale i horší paměť a slabá empatie

Nyní je vhodný čas rozebrat, jak testosteron mění naše chování. Hormon má totiž pochopitelně vliv i na vývoj mozku. Pod vlivem testosteronu muž chce bojovat, má vyšší odvahu, dokáže riskovat. Je to tedy perfektní látka, která pomůže nejen válečníkovi, zápasníkovi nebo automobilovému závodníkovi, ale také manažerovi. Poté se nemůžeme divit, že testosteron uměle užívají i některé manažerky, aby v agresivním mužském prostředí „přežily“…

Firmy jsou pro muže tím, co byly před staletími válečná pole či lesy plné zvířat, která lze ulovit. Neurolog John Coates měřil sedmnácti byznysmenům hladinu testosteronu během jednání na londýnské burze. Ve chvíli, kdy uzavřeli velký obchod, hladina testosteronu neuvěřitelně vzrostla. Když se akcie propadaly, hladina hormonu prudce klesla. Když něco, co bylo v těle zastoupené ve velkém množství, se rychle vyplaví, zanechá to také zvláštní efekt – muži působí jako na drogách, jsou ochablí.

Prodloužení erekce

➡️ Doporučuji Stoporex (moje recenze):
– zlepšení erekce
– prodloužení doby pohlavního styku
– zdravější prostata
– zvýšení libida a chuti na sex

Cena:690 Kč

Testosteron ve velké míře ale také má své mouchy. Často se zmiňuje zhoršená schopnost empatie. Dále má negativní vliv na paměť, neschopnost se soustředit a vstřebat informace, dokonce přináší i oslabenou orientaci v prostoru. Dostavují se také poruchy spánku a deprese.

Testosteron vs sexuální aktivita

Zdaleka neplatí to, že muži a ženy s vyšší hladinou testosteronu mají větší potřebu sexu než ostatní. Tak jednoduché to není. Analýzy dokázaly, že muži s nižší hladinou testosteronu mohli mít podobně sexuálně aktivní život jako jejich testosteronem nabušení kolegové. Jen svůj sexuální pud častěji realizovali s jednou partnerkou.

Výzkumy zjistily, že muži s vyšší hladinou testosteronu měli během posledních let více než jednoho sexuálního partnera zároveň. To ženy měly pravděpodobněji sexuální zkušenost s jinou ženou. A také častěji masturbovaly.

Roli tedy hrají společenské důvody. U žen nevěru společnost odsuzuje, a tak ženy jiné partnery zásadně nevyhledávají, ač je k tomu jejich hormonální kondice vybízí. Raději doma masturbují či dokonce vyhledávají sex s jinou ženou, protože i to je mnohdy akceptovatelnější než nevěra. Zato u mužů se promiskuita nebere jako nešvar, spíše naopak. A proto se vydávají na lov a s každou ženou, kterou dostanou do postele, se cítí lépe. Testosteron je uspokojen vlastně dvakrát – jednak díky sexuálnímu styku jako takovému a pak díky pocitu z úspěchu, ze získané kořisti.

Testosteron začíná moderním mužům scházet

V krvi dnešních třicátníků koluje méně testosteronu než jejich otcům a dědům, když byli v jejich věku. To je fakt, na který dnes upozorňuje mnoho vědců. Zvláště je to typické u západních společností, kam můžeme zařadit i Českou republiku. Hormon sice dodává mužům neuvěřitelnou sílu, sám o sobě ale není nezlomitelný. K zabijákům testosteronu patří těžká mastná jídla, ale stejně tak i kalorický deficit. To je varování pro ty z nás, kteří to pod vlivem tlaku společnosti přehání s dietami…

Negativně dále působí spánkový deficit. Podle některých studií zkrácení doby spánku z osmi hodin na méně než pět způsobilo, že dotyčnému prudce klesla hladina testosteronu, a to až o 15 %.

Dalšími faktory, které působí na snížení produkce tohoto hormonu, jsou nízká fyzická aktivita, nadměrné pití alkoholu, kouření či užívání drog a častý stres. Jsou to obvyklí podezřelí, negativní jevy, které přímo či nepřímo souvisí s mnoha civilizačními chorobami či poruchami…

Testosteron z těla člověka ubývá i přirozenou cestou. Už jsme zmínili, že vrcholu dosahujeme ve věku 20 let, poté produkce hormonu postupně klesá. Příroda po muži chce, aby zplodil potomky do 20 let, či nejpozději do třicítky. Současný trend odkládat děti až do čtyřicítky může znamenat, že se už dětí nedočká vůbec, protože mu předtím tělo vypoví službu.

Co dělat, když se nechcete se svým testosteronem rozloučit?

Je-li vám kolem čtyřicítky či více, asi už pociťujete, že (jak zpívá jedna písnička) „nic není jako dřív, nic není jak bejvávalo…“ Břicho roste, nohy po delším výletu více bolí, ideálním programem na večer už není párty, ale šlofík na gauči u televize.

Hladina testosteronu povážlivě klesla. Pokud vás zajímá, jak moc, navštivte vašeho lékaře. Test nabízí každý urolog nebo androlog a po čtyřicítce na to má každý muž nárok dokonce zcela zdarma. Je těžké sebrat odvahu a podstoupit takový test, každý z nás se bojí nepříjemného překvapení v podobě špatného výsledku. Ale opravdu je to dobré řešení.

K tomu, aby se vám vrátila alespoň část někdejší mužné síly, vám mohou dopomoci některé léčebné přípravky.

ProduktHodnoceníOvěřená koupěRecenze
2. Stoporex Klasik
Přejít do obchoduMoje recenze
2. Stoporex Prolong Přejít do obchoduMoje recenze
3. Stoporex XXL Přejít do obchoduMoje recenze
4. Stoporex Women
Více infoMoje recenze
5/5 - (1 vote)

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *