Kandidóza

KandidózaKandidóza neboli kvasinková infekce, je velmi častým onemocněním, které má mimořádně nepříjemné projevy týkající se pohlavní soustavy a sexuálního života. U žen je nejčastější formou vaginální kandidóza v pochvě, ale vyskytovat se může i u mužů na penisu a obecně v ústech, hrdle, na jazyku nebo na bradavce. Závisí od místa vstupu infekce.

Tuto infekční chorobu způsobují kvasinky, nejčastěji typ Candida albicans, přičemž příčinou vzniku může být i oslabená imunita v důsledku jiných pohlavně přenosných nemocí, například AIDS. Nejčastějším způsobem přenosu je ale pohlavní cesta.

➡️ TIP: pokud hledáte rychlé řešení, doporučuji pilulky na erekci, které u mě osobně účinkují nejlépe: STOPOREX KLASIK, STOPOREX PROLONG, STOPOREX WOMEN

Statistiky ukazují, že nejvíce postihuje kandidóza ženy, údajně 75% žen alespoň jednou za život překoná vaginální formu onemocnění. Vzhledem k tomu, že výskyt nemoci je takto častý, rozhodl jsem se jí věnovat komplexně a shrnout všechny důležité informace.

Co je kandidóza

Kandidóza vzniká přemnožením kvasinek, přičemž postihuje sliznice, kůži i několik vnitřní orgány. Samotný parazit může v organismu nacházet dlouhodobě a infekce propukne v případě určitých podmínek týkajících se nejčastěji oslabení imunity.

kondomyDiskrétně a rychle

➡️ Doporučuji Kondomshop.cz
– diskrétní doručení
– výhodné balení a slevy
– všechny druhy na jednom místě
– bohatý výběr
– kvalitní značky

Kandidóza je infekční onemocnění zapříčiněné přemnožením kvasinky Candida albicans
Podle formy jsou projevy kandidózy různé, u žen se projevuje zarudnutím pochvy a tvarohovým výtokem z ní, u mužů červenými skvrnami s bílým povlakem na penisu
Pokud jde o přenos mezi partnery, nejčastější je cesta pohlavního styku

Kvasinky Candida albicans se mohou ze ženy přenést na muže i naopak a to přímým a nechráněným sexuálním stykem. Do pohlavní soustavy se ale mohou dostat i přechodem z trávicího traktu přes konečník, což je také velmi častá cesta u ženy. Pokud se onemocnění neléčí, může se infekce rozšířit klidně i do jiných částí těla, například do úst.

Mechanismu vzniku a šíření kvasinkové infekce bývá většinou takovýto:

jde-li o kandidózu postihující pohlavní soustavu, ta se dostane do vnitřní sliznice genitálií buď pohlavním stykem od partnera nebo z trávicího traktu
parazit může v tkáních a na jejich povrchu prožívat nepozorovaně do momentu oslabení imunity nebo narušení rovnováhy, což spustí infekci a zánět
nejdříve se infekce vyskytuje pouze v pochvě nebo v penisu, později přejde do močové soustavy a odtud se může roznést krví do celého těla
v případě neléčení může kvasinková infekce přetavit i do jiných druhů zánětů, postihnout může plíce, játra, slezinu, srdce a mozek, vzniknout mohou i abscesy

Vzhledem k velmi vysokou infekčnost a problém s opravdu účinným zamezením přenosu infekce je velmi důležité preventivně podporovat imunitu a v případě vzniku onemocnění působit na kandidózu komplexně. To zahrnuje potlačit množení kvasinek i související záněty.

Inkubační doba

Vzhledem k tomu, že parazit může přebývat v organismu i velmi dlouhou dobu a to aniž by došlo k propuknutí onemocnění, není možné v případě kandidózy mluvit o nějaké přesné inkubační době. V zásadě však platí, že pokud nastanou příznivé podmínky, například změnou imunity, pH, vlhkosti či přidružením další infekce, onemocnění propukne i do 24 hodin.

Kandidóza a její příznaky a projevy

Pokud se jedná o vaginální kandidózu v pochvě nebo u mužů v penisu, nejčastějším příznakem je přítomnost svědění, pálení a zarudnutí daného místa. U mužů dochází k výskytu červených skvrn s bílým povlakem na penisu, u žen zas k zapálení pochvy což se projeví její zarudnutím a hlavně poševním výtokem. Vyskytují se i bolesti během sexu.

Další příznaky závisí na místa vzniku infekce:

pokud přijde k postižení močového ústrojí, vzniká zánět močových cest projevující se i pálením, svěděním a bolestí během močení
ústní kandidóza se projeví bílým povlakem sliznic v ústní dutině a suchem v ústech
při kandidózy na kůži dochází ke svědění a olupování kůže, kandidóza v trávicím systému se projeví průjmem, svěděním konečníku a poruchami trávení

Pokud dojde k chronické formě onemocnění, což nastává při dlouhodobě oslabené imunitě, dochází v rámci projevů ke vzniku celkového zánětu a k více příznakům zmíněným výše. U každého postiženého je intenzita příznaků odlišná.

Příčiny, rizikové faktory a přenos kandidózy

Kandidóza je způsobena přemnožením kvasinek a zároveň vytvořením vhodných podmínek pro vypuknutí infekce. Nejpravděpodobnější cestou, jak se mohou partneři nakazit, je cesta pohlavního styku. Důležité jsou ale i jiné rizikové faktory.

Toto jsou nejdůležitější příčiny a faktory přenosu:

Kvasinková infekce Candida albicans: Nejčastějším spouštěčem onemocnění bývá kvasinka Candida albicans. Ta způsobuje ústně, genitální a urologické infekce, u lidí s dlouhodobě sníženou imunitou může v extrémním případě způsobit rozvrat organismu. Kvasinka se v těle může nacházet dlouhodobě a infekci způsobí pouze v případě příznivých podmínek.

Přenos pohlavním stykem: Přenos kvasinkové infekce od muže k ženě nebo od ženy k muži je nejčastěji ve formě pohlavního styku. Rizikovým faktorem je tedy nechráněný pohlavní styk. Nemusí přitom nutně jít jen o styk s náhodným partnerem nebo důsledek častého střídání partnerů, může jít i o stálého partnera.

Přenos z trávicího traktu: Pokud jde o infekci pohlavních orgánů, čili vaginální kandidózu nebo kandidózu postihující penis, v tomto případě může dojít ke vzniku infekce i přenosem kvasinek z trávicího traktu. V něm se totiž kvasinky běžně vyskytují, ale nemusí zde způsobit infekci. Tento způsob přenosu je častější u žen kvůli blízkosti k pochvě.

kondomyDiskrétně a rychle

➡️ Doporučuji Kondomshop.cz
– diskrétní doručení
– výhodné balení a slevy
– všechny druhy na jednom místě
– bohatý výběr
– kvalitní značky

Další rizikové faktory: Mezi další rizikové faktory, které mohou způsobit propuknutí infekce, patří snížení počtu bílých krvinek, přidružení nějaké bakteriální infekce, dermatitida, psoriáza, nadměrné pocení nebo vlhkost z častého mytí, nadměrné užívání antibiotik a imunologických léků a výraznější změna pH.

Průběh, fáze a vývojová stadia kandidózy

Pokud jde o vývoj infekce kandidózy, i v tomto případě probíhá onemocnění postupně. Specifikem nemoci je, že propuknout může prakticky kdykoliv, dlouhé období je totiž v latentní formě. Kromě této formy mají všechny stádia nějaké projevy.

Zde je nejběžnější průběh onemocnění podle jednotlivých fází:

První stadium: V tomto stádiu nedochází k projevení se infekce, protože kvasinky jsou přítomny v organismu, ale aktuálně nemají vhodné podmínky k vyvolání onemocnění. Nacházet se mohou ve střevním traktu nebo na povrchu jiných typů sliznic, ale až do momentu oslabení imunitního systému či jiné větší změny, nepřichází k problémům.

Druhé stádium: Na základě rizikových faktorů či jiných změn, které zapříčiní vhodné podmínky pro rozvoj infekce, přichází k projevení prvních příznaků. Ty závisí od místa infekce, nejčastěji jde buď o oblast genitálií a močového ústrojí, alternativně o ústní dutinu. Na těchto místech vzniknou první projevy.

Třetí stádium: V případě pokračování infekce se dostávají kvasinky přes krevní oběh i do dalších částí těla. Zpravidla napadnou jednak kůži, což se projeví svědivou dermatitidou, ale mohou se dostat i do mnoha vnitřních orgánů. V této fázi však zůstávají zpravidla zatím jen na povrchu a ve sliznicích ústní dutiny, močových cest či trávicího traktu.

Čtvrté stadium: Poslední stádium je charakteristické vznikem buď roztroušené nebo systémové kandidózy. Při roztroušené formě přijde k vzniku infekčních ložisek i v plicích, játrech, slezině, ledvinách, očích či vzácně i v srdci a mozku. Toto stádium je ale opravdu velmi vzácné, obvykle infekce až takto nepostoupí.

Diagnostika kandidózy

Příznaky a symptomy typické pro kandidózu nejsou jednoznačným projevem tohoto onemocnění, takže na potvrzení přítomnosti kvasinkové infekce je nutné i laboratorní a mikroskopické vyšetření. Využívá se přitom krev, vzorky kůže, stěry z ústní dutiny, pochvy či penisu a vyšetření sekretů, konkrétně nejčastěji moči nebo stolice.

Stanovení diagnózy spočívá ve více postupech:

anamnéza – základem pro získání podezření je v tomto případě anamnéza a fyziologické vyšetření, kdy se zjišťují příznaky a to, kde infekce probíhá
gynekologické vyšetření – při podezření na vaginální kandidózu se pomocí tampónu udělá výtěr vaginálního sekretu a sleduje se jeho barva a konzistence
přímé testy – účelem testů je potvrzení přítomnosti kvasinek a to buď mikroskopické analýzy konkrétního stěru nebo kultivačním testem
nepřímá diagnostika – v tomto případě se zkoumá přítomnost látek působících proti kvasinkám, avšak tato diagnostika nemusí být vždy 100% a je jen doplňková

Nejčastěji se pro stanovení diagnózy využívá kombinace mikroskopického vyšetření z odebraného vzorku a následně její kultivace. Ze stěru se dají v laboratorních podmínkách vypěstovat bakterie, což slouží také k určení citlivosti na antimykotika během léčby.

DALŠÍ SPECIFICKÉ VYŠETŘENÍ A TESTY

V souvislosti s kandidózou mohou použít podle potřeby i další specifické diagnostické testy. Mezi nejnovější formy přímé diagnostiky patří testování přítomnosti kvasinkové DNA, přičemž tato metoda je citlivější, než běžná kultivace. U dětí zas třeba udělat i testy na vyloučení sexuálního zneužívání, s tím totiž kandidóza může mít souvislost.

Řešení a léčba kandidózy

Léčba kvasinkové infekce musí kvůli složitosti jejího vzniku a mechanismu probíhat nikoliv izolovaně, ale komplexně. Kromě přímého působení na kvasinky pomocí perorálních nebo vnějších medikamentózní prostředků je důležité působit celkově na organismus.

Nejlepší je proto kombinovat více forem terapie:

Farmakologická léčba

Nejčastějším způsobem kandidózy je farmakologická léčba buď jednorázovou nebo dlouhodobější formou. Využívají se při ní perorálně tabletky se systémovým účinkem na celý organismus, případně může jít o přípravky určené k zevní aplikaci. Nejčastěji používané jsou spreje, čípky, krémy a roztoky s lokálním antimykotickým účinkem.

kondomyDiskrétně a rychle

➡️ Doporučuji Kondomshop.cz
– diskrétní doručení
– výhodné balení a slevy
– všechny druhy na jednom místě
– bohatý výběr
– kvalitní značky

Domácí léčba a domácí recepty

Jako podpora vedle farmakologické léčbě indikované od lékaře je možná i domácí léčba. Mezi doporučené domácí recepty patří užívání mladého zeleného ječmene a chlorelly. Připravit si také můžete čaj lapacho a skořicový čaj, pomáhá i rozumné užívání skořice. Mezi ověřené domácí recepty patří i domácí šťáva z aloe vera.

Režimová opatření

Součástí režimových opatření během infekce by měla být i vhodná strava, probiotika a úprava životosprávy s životním stylem. Je třeba se soustředit na čerstvé ovoce a zeleninu, avšak vybírat si třeba méně sladká jídla. Vyhýbat se třeba nadměrně soleným jídlům, konzervám a uzeninám. Důležitá je i sexuální abstinence.

Časté otázky o kandidózy

Vzhledem k vysoké procento výskytu kvasinkových infekcí, internetové diskuse i fóra jsou plné různých dotazů. Ať už jde o otázky obecné nebo konkrétně se týkající nějaké situace, téma přitahuje pozornost. Proto nyní odpovím na ty nejčastější dotazy:

Jakým typem sexuálního kontaktu se onemocnění kandidóza přenáší?

Přenos z muže na ženu ale naopak je možné prakticky každým způsobem přímého a nechráněného sexuálního styku. Jde tedy tak o klasický vaginální styk, jakož i o anální styk nebo i o orální sex. Kvasinky se totiž nacházejí ve všech těchto sliznicích.

Existuje nějaká potravinová dieta v souvislosti s kandidózou?

Ano, přičemž její základním principem by mělo být vyloučení jednoduchých cukrů ze stravy. Mezi nevhodné potraviny patří i bílé pečivo nebo kvasnice, které mohou podpořit vznik prostředí vhodného pro rozvinutí infekce. Omezit třeba i čaj, kávu a alkohol.

Co dělat, když se kandidóza opakovaně vrací navzdory přeléčení?

V případě, že se vyloučila možnost opakované infekce ze strany partnera, může být kvasinková infekce projevem jiných chorob v organismu, na první pohled i zjevně nesouvisejících. Dobrým příkladem jsou cukrovka či nádorová onemocnění.

Existuje nějaká vakcína nebo jiná forma imunizace?

Bohužel, očkování, které by bylo momentálně masově dostupné a účinné, k dispozici nejsou. Některé vakcíny s obsahem oslabených kmenů kvasinek sice byly testovány, ale zůstalo to jen při testech. Ani překonáním infekce nevzniká imunita do budoucnosti.

Může kandidóza způsobit i neplodnost?

Ne, ani při pokračující či opakované infekci se není třeba obávat, že by mohlo dojít k takovému narušení pohlavních orgánů, aby se narušila plodnost u muže či u ženy. Ani při vážnějších infekcích se netřeba obávat dělohu, vaječníky nebo varlata.

Jak fungují léky na kandidózu

Nejčastěji se jako léčivá kandidózy využívají buď tablety s perorálním užitím, nebo o farmakologické prostředky určené k zevní aplikaci, zpravidla antimykotické čípky nebo krémy. Konkrétní formu jakož i délku léčby vždy určuje lékař podle typu infekce.

Zde jsou nejvíce využívány léčiva a jejich typy:

Z medikamentů systémového typu se užívá nejvíce flukonazol ve formě peroálnych kapslí, v případě lokálních antimykotik se používá nystatin, natamycin a amfotericin B

Lokální formy se aplikují na místo postižení. V případě žen jde nejčastěji o čípky nebo speciální vaginální tablety, u mužů převažují krémy s aplikací na genitálie, případně roztoky nebo spreje. Zatímco systémové přípravky se mohou užít také v jednorázové dávce, v případě vnějších preparátů je běžné vícenásobné použití i několik dní.

LÉČIT SE MUSÍ AJ PARTNER

Mnoho opakovaných infekcí vzniká v důsledku opětovného nakažení se pohlavním kontaktem s partnerem. Proto platí, že léky, ale celkově i ostatní formy terapie, musí užívat a absolvovat i partner pacienta. Součástí terapie je i sexuální abstinence.

Prevence kandidózy

Jelikož kandidóza patří mezi onemocnění, která mohou mít velmi nepříjemné projevy, prvořadým zájmem je prevence. Preventivní opatření jsou na rozdíl od jiných onemocnění postihujících pohlavní systém mírně odlišné, což je způsobeno charakterem infekce, čili možností její vypuknutí v libovolném čase v důsledku dlouhodobé přítomnosti kvasinek.

Prevence proto zahrnuje více úrovní:

sexuální styk – pokud máte podezření, že váš sexuální partner má kandidózu, třeba se vyvarovat pohlavního styku, při nových partnerech použijte bariérovou antikoncepci
posílení imunity – jelikož kandidóza vzniká i na podkladě oslabené imunity, velmi důležitou součástí je její posílení a to včetně lokální imunity genitálií
zdravá hygiena – důležitou součástí prevence je udržování maximální hygieny v intimních oblastech, netřeba to však přehánět, protože i to je rizikový faktor
léková profylaxe – pokud se infekce opakovaně vracejí, jedním ze způsobů prevence je profylaxe léky, konkrétně jde o vnější nebo vnitřní antimykotika

Vzhledem k tomu, že ani vyléčení infekce neznamená jistotu, že se infekce opakovaně po jistém čase nevrátí, výše zmíněné preventivní opatření musí být dlouhodobého charakteru. Zejména pokud jde o imunitu a správnou hygieny, to musí být celoroční záležitost.

Prodloužení erekce

➡️ Doporučuji Stoporex (moje recenze):
– zlepšení erekce
– prodloužení doby pohlavního styku
– zdravější prostata
– zvýšení libida a chuti na sex

Cena:690 Kč

4/5 - (1 vote)

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *