Genitální bradavice

Nakažlivé sexuálně přenosné onemocnění, které se projevuje se vyskytuje v okolí vnějších genitálií a análního otvoru, to jsou genitální bradavice. Někdy se jim říká také kondylomata, což je odvozeno z latinského názvu condyloma acuminata. Jde o nezhoubné a infekční tkáňové výrůstky, které se objevují u mužů iu žen v mladším věku.

Právě časté střídání partnerů, což je pro nejvíce rizikovou skupinu do 25 let typické, je jedním z nejvýznamnějších rizikových faktorů získání této infekce. Za genitálními bradavicemi je HPV papillomavirus a konkrétní typy označené 6 a 11.

➡️ TIP: pokud hledáte rychlé řešení, doporučuji pilulky na erekci, které u mě osobně účinkují nejlépe: STOPOREX KLASIK, STOPOREX PROLONG, PROERECTA

Nakolik je toto onemocnění opravdu dost rozšířené a zároveň o něm panují různé mýty, rozhodl jsem se o tom napsat komplexní článek. Podíváme se v něm nejen na to, jak genitální bradavice vypadají a jaké jsou jejich projevy, ale i na to, jak se jich zbavit.

Co jsou genitální bradavice

Genitální bradavice je název velmi rozšířeného virového pohlavně přenosného onemocnění, současně však i pojmenování pro typický symptom doprovázející tuto infekci. Nejčastěji tato infekce postihuje mladé muže a mladé ženy ve věku od 17 do 24 let.

Genitální bradavice je infekce způsobení HPV virem, což je lidský papillomavirus
Tento virus se dostává do organismu, kde čeká na vhodné podmínky, například oslabení imunity a následně se projeví výskytem bradavic v okolí genitálií
Nakazit se můžete pohlavním stykem a to vaginálním, orálním i análním sexem

Lidský papillomavirus HPV má několik typů, přičemž ten, který způsobuje genitální bradavice, má vysokou infekčnost. Nejčastěji se partneři nakazí mezi sebou pohlavním kontaktem. Zpravidla platí, že jakmile se již nakazíte, budete mít virus v organismu nastálo. Vyléčením genitálních bradavic se jen potlačí jeho vnější projev.

Prodloužení erekce

➡️ Doporučuji Stoporex (moje recenze):
– zlepšení erekce
– prodloužení doby pohlavního styku
– zdravější prostata
– zvýšení libida a chuti na sex

Cena:690 Kč

Mechanismus vzniku infekce a způsobu fungování viru v těle je následující:

na úvod přichází k nakažení se virem přímým sexuálním stykem s již nakaženým hostitelem, virus se dostává do těla a proniká do buněk
v případě vytvoření vhodných podmínek, například oslabení organismu stresem, vnějšími podmínkami nebo oslabením imunity, dochází ke vzniku bradavic
bradavice jsou zpočátku menší a více zploštělé, vyskytují se v menším počtu a v okruhu zevního genitálu, později se však začnou více rozmnožovat
jelikož virus má vysokou intenzitu vlastní replikace, v případě neléčení dochází k zmnožení bradavic a k jejich průniku částečně i do nitra pohlavní soustavy

Pokud nebudete bradavice léčit, nebo se spolehnete jen na domácí léčbu a nějaké neověřené babské recepty, velmi pravděpodobně se vyskytnou komplikace. HPV virus genitálních bradavic totiž může vážně narušit zdravý stav pohlavní soustavy.

Inkubační doba

Při tomto onemocnění je jeho nevýhodou dlouhá inkubační doba, navíc i s velkou variabilitou. Nejčastěji se doba od infikovaných se po první projevy pohybuje v rozmezí od 1 do 8 měsíců, průměrně je to kolem 3 měsíců. Pokud se však bradavice vyskytnou na horší viditelném místě, nemusíte si je všimnout i déle.

Genitální bradavice a jejich příznaky a projevy

Typickým projevem tohoto infekčního onemocnění je právě výskyt genitálních bradavic. Mohou být různé velikosti, od velmi malých útvarů sotva viditelných pouhým okem, až po větší skvrny tělové barvy. Tvarově může jít o ploché i vystouplé útvary. Většinou je tvar bradavic závislý na tom, v jaké fázi růstu jsou a kde se nacházejí.

Jak genitální bradavice vypadají? Nejčastěji takto:

na úvod jde o menší bílé či zarudlé pupínky, které se postupně zvětšují a začínají připomínat květák
postupně se povrch bradavice vyhladí, praskne a začne mokvat, vzniknout mohou i větší shluky bradavic a výjimečně pronikají i do hloubky
bradavice jsou nebolestivé, ale mohou svědit a při pohlavním styku i krvácet

U žen je lze nalézt na malých a velkých pyscích a v jejich okolí, vzácněji ve vagíně nebo na děložním čípku. U mužů se zas nacházejí na žaludu, v ústí močové trubice, na předkožce a v oblasti varlat. Někdy mohou být i v blízkosti análního otvoru.

Příčiny, rizikové faktory a přenos genitálních bradavic

Za výskytem genitálních bradavic třeba hledat infikování organismu již zmíněným virem HPV. Ne všechny typy viru se ale projevují bradavicemi, takže se jedná jen o specifické druhy. Přenos je nejčastěji pohlavním stykem.

Zde je detailněji popsán původce i rizikové faktory přenosu:

Virová infekce HPV: Pokud se u vás objeví genitální bradavice, může za to lidský papillomavirus označován jako HPV, konkrétně typ HPV-LR, kam patří viry s označením 6 a 11. Virus je vysoce nakažlivý, způsobuje výskyt bradavičnatých útvarů v okolí genitálií nebo análního otvoru, výjimečně i ve vagíně či děložního čípku. Není však zhoubný.

Přenos pohlavním stykem: Nejvíce rizikovým faktorem pro infikovanými virem je nechráněný pohlavní styk a to ať už orální, vaginální nebo anální. Ne vždy pomůže použití kondomu, takže ačkoliv bezpečný sex je lepší volbou než styk zcela bez ochrany, největší jistotu máte tehdy, pokud budete mít jen jednoho stálého partnera.

Přenos z matky na novorozence: nepohlavního cestou se mohou genitální bradavice přenést i z matky na dítě při porodu. Během porodu totiž může dojít k poškození bradavic v okolí genitálu a k jejich krvácivosti, což vede až k 90% riziku přenosu viru HPV na novorozence. Ojediněle může nastat i přenos během kojení.

Další rizikové faktory: Mezi další rizikové faktory na propuknutí infekce genitálních bradavic patří kontakt pomocí kontaminovaných předmětů, které přišly do styku se spermatem nebo poševním sekretem. Může se tak stát i dotykem rukou. Také oslabená imunita nebo nějaká stresová situace mohou způsobit začátek spící infekce.

Prodloužení erekce

➡️ Doporučuji Stoporex (moje recenze):
– zlepšení erekce
– prodloužení doby pohlavního styku
– zdravější prostata
– zvýšení libida a chuti na sex

Cena:690 Kč

Průběh, fáze a vývojová stadia genitálních bradavic

Vznik infekce genitálních bradavic má svou posloupnost a průběh. Ten se skládá z několika fází, přičemž první projevy se mohou objevit někdy i 8 měsíců od proniknutí viru do organismu. Při neléčení může nastat rozšíření infekce do okolních tkání.

Průběh infekce i s doprovodnými jevy má obvykle tyto fáze:

První stadium: První fáze je charakteristická proniknutím infekce do organismu. To se děje nejčastěji kontaktem s tekutinami souvisejícími s pohlavní soustavou, čili s ejakulátem nebo poševním sekretem. Může jít však io přímý kontakt s mokvajícími nebo krvácejícími bradavicemi, případně s kontaminovanými předměty nebo částmi těla.

Druhé stádium: Během druhé fáze dochází k projevení se infekce a to vznikem menších genitálních bradavic. Nejčastěji se vyskytují v okolí vnějších genitálií, případně v okolí análního otvoru. Zpočátku jsou jen menší, buď bělavé nebo mírně zarudlé. V tomto stádiu je jejich léčba možná ještě bez zdlouhavých komplikací nebo rizik.

Třetí stádium: Pokud však nepřijde k léčbě, následuje zvětšení jejich bradavic do větších a vypuklejších útvarů. Může dojít i k jejich prasknutí, následnému mokvání, při větším podráždění i ke krvácení, což má za následek další rozšíření infekce. Vznikají větší mokvající oblasti s intenzivním svěděním, což způsobí ještě více podráždění pokožky.

Čtvrté stadium: V posledním stádiu dochází k průniku bradavic i do hlubších oblastí tkání. U mužů může přejít k průniku do močové trubice, což ztíží močení. U žen prochází infekce typicky z zevního genitálu dovnitř vagíny, někdy může napadnout i děložní čípek. Anální bradavice zas mohou proniknout do nitra rektálního otvoru.

Diagnostika genitálních bradavic

Genitální bradavice se dají poměrně jednoduše a rychle identifikovat na základě pohledu lékaře, čili na základě fyziologického vyšetření. Komplexní diagnostika ale zahrnuje i některé další testy, zejména z důvodu lepšího určení místa infekce a zjištění rozšíření viru do dalších tkání, což se týká zejména žen.

Proto probíhá vyšetření ve více formách:

anamnéza – podobně jako v případě jiných pohlavně přenosných nemocí, i zde lékař nejdříve zjišťuje přítomnost rizikových faktorů pro přenos či získání infekce
fyziologické vyšetření – součástí úvodního vyšetření je i fyziologické vyšetření pohledem s cílem určit přítomnost genitálních bradavic
výtěry – součástí diagnostiky je i odebrání výtěrů či stěrů z postižených oblastí, u žen nejčastěji z děložního čípku a u mužů z ústí močové trubice
HPV DNA test – k určení konkrétního typu HPV viru se využívá DNA test, který zjišťuje možné riziko přechodu viru do zhoubného stádia právě z odebraných vzorků

Při fyziologickém vyšetření může lékař na lepší viditelnost bradavic použít roztok kyseliny octové. Součástí vyšetření je odlišit běžné genitální bradavice od těch typů, které mohou mít zhoubný charakter. Za tímto účelem je nezbytné i laboratorní vyšetření.

DODATEČNÉ VYŠETŘENÍ PRO ŽENY

U žen se provádí diagnostika o něco důkladněji, protože hrozí, že při určitém typu HPV viru může přijít ke karcinomu dělohy, konkrétně ke vzniku rakoviny děložního čípku. Za tímto účelem se provádí právě zmíněný HPV DNA test, na který se používají odebrány vzorky přímo z děložního čípku.

Řešení a léčba genitálních bradavic

Genitální bradavice nejsou zhoubné, takže nejlepším a nejefektivnějším způsobem jejich léčby je jejich jednorázové odstranění. Alternativou je pak dlouhodobější léčba pomocí různých druhů přípravků s vnější aplikací lokálně přímo na postižené místo.

Jak léčit genitální bradavice? Existuje několik způsobů a forem:

Lokální přípravky

Pokud se chcete vyhnout přímému odstranění bradavic, k dispozici jsou různé formy vnějších přípravků založených na různých účinných látkách. Mezi nejvíce využívané formy patří krémy, gely a oleje, které se aplikují lokálně na postižené místo. Taková léčba však buď přímo působí na viry v daném místě nebo destruuje tkáň bradavic.

Prodloužení erekce

➡️ Doporučuji Stoporex (moje recenze):
– zlepšení erekce
– prodloužení doby pohlavního styku
– zdravější prostata
– zvýšení libida a chuti na sex

Cena:690 Kč

Odstranění pomocí tekutého dusíku

Velmi účinnou metodou využívanou k odstranění stávajících bradavic je kryoterapie. Ta využívá zmrazení tekutým dusíkem, což v průběhu pár dní způsobí odpadnutí bradavice. Léčba má úspěšnost skoro 80%, je vhodná i pro těhotné ženy, avšak má nevýhodu v tom, že bradavice se mohou vrátit v průběhu pár měsíců opět na totéž místo.

Chirurgické odstranění a další metody

U větších bradavic se využívá přímo chirurgická excize, čili vyříznutí bradavic z kůže. Stále populárnější, ale zároveň i finančně nákladnější volbou, je odstranění pomocí laserové ablace. Společně s odstraněním Elektrokautery jde o nejnovější možnosti, které se provádějí při lokálním umrtvení. Jiné metody se u nás aktuálně nevyužívají.

Časté otázky o genitálních bradavic

Genitální bradavice jsou poměrně častým sexuálně přenosným infekčním onemocněním, čemuž odpovídá i zájem veřejnosti o toto téma. Stačí se podívat na internetové fóra a diskuse a hned zjistíte, že muži i ženy mají mnoho dotazů. Zde jsou ty, které se opakují nejvíce:

Existuje nějaká domácí léčba na genitální bradavice a na jejich odstranění?

Koupit se dají různé volně přípravky, například krém bez receptu a podobně. V zásadě však platí, že bez lékařského vyšetření a doporučení se nesnažte léčit sami. Žádná alternativní léčba nebo babské recepty typu ocet nestojí za riziko komplikací a zhoršení stavu.

Jsou genitální bradavice v těhotenství nebezpečné?

Ano, a to tak pro matku, tak pro plod. Jednak existuje velká pravděpodobnost, že během porodu budou bradavice krvácet a přijde k infikací plodu, zároveň mohou bradavice způsobit i problémy v okolí pochvy. Třeba proto zvážit jejich odstranění.

Mohou se nakazit i starší děti a pokud ano, jakým způsobem?

Ano, kromě již zmíněného přenosu na novorozence během porodu se mohou nakazit děti i v pozdější době. Od infikovaného rodiče je možný přenos při kojení, koupání a přebalování. Velmi ojediněle, ale teoreticky možně, může být přenos i přes prádlo nebo ručník.

Prodloužení erekce

➡️ Doporučuji Stoporex (moje recenze):
– zlepšení erekce
– prodloužení doby pohlavního styku
– zdravější prostata
– zvýšení libida a chuti na sex

Cena:690 Kč

Mohou genitální bradavice způsobit až neplodnost?

Nakolik za genitálními bradavicemi je HPV virus typu 6 nebo 11, tento typ viru se nedostává do dělohy a maximálně se může vyskytnout ojediněle na krčku. Přímé ohrožení plodnosti u žen tedy nehrozí, stejně tak ani u mužů.

Existuje nějaké očkování na genitální bradavice?

Ano, existuje dobrovolné očkování proti HPV viru, který je původcem výskytu genitálních bradavic. Dostupné jsou vakcíny proti více konkrétním typům viru, i proti vysokopřenosným i proti nízkopřenosným formám, stejně tak pro ženy i pro muže.

Jak fungují léky na genitální bradavice

Pokud jde o léčiva, vzhledem k charakteru onemocnění se využívají přípravky s vnější aplikací. Existují sice i volně dostupné krémy či gely, ale bez doporučení lékaře je nepoužívejte. Vzhledem k vysoké infekčnost i komplikace musí léky indikovat pouze lékař.

Opravdu účinné přípravky jsou vždy jen na předpis:

Nejvíce se používají krémy, gely a oleje, které si třeba aplikovat doma několikrát za týden a to přímo na postižená místa, doba užívání závisí na účinných látek

Mezi často využívané patří například krém Imiquimod vyvolávající lokální imunitní odpověď nebo olej z katechinů, který má přírodní původ, ale léčba musí být dlouhodobá. Velmi populární jsou gely a krémy typu Condylox, který se používá v cyklech is pauzou několika dní a aplikuje se na postižená místa bez smývání.

Léčba i pro sexuálních partnerů

V případě, že se u vás potvrdily genitální bradavice, vyšetření musí být všichni předešlí sexuální partneři, kteří by z hlediska inkubační doby mohli být infikováni. Po pozitivním nálezu musí také absolvovat léčbu a po ní kontrolní vyšetření.

Prevence genitálních bradavic

Nejlepší prevencí vůči genitálním bradavicím je maximální opatrnost při výběru sexuálního partnera. Je to možná klišé, ale pokud si budete jako partneři věrní, nemusíte se obávat, že se nakazíte. Zároveň však platí, že pokud máte nový vztah, nový partner může přinést virus v spící formě a tak vás nakazit.

Zde jsou preventivní opatření, která jsou vůči infekci nejúčinnější:

sexuální styk – použití bariérové ​​antikoncepce, čili mužského nebo ženského kondomu, snižuje riziko přenosu, ale pozor, tato ochrana není na 100%
střídání partnerů – vzhledem k rozšířenost onemocnění i bez viditelných příznaků je rizikem časté střídání partnerů, toho je třeba se vyvarovat
očkování – na rozdíl od mnoha jiných pohlavně přenosných očkování existuje vůči viru HPV vakcína, takže doporučuji to určitě využít
posílení imunity – velmi důležitou součástí prevence je všeobecné posílení imunity, v této oblasti můžete již aplikovat i domácí recepty na její zlepšení

Všechny uvedené preventivní opatření vám sice mohou snížit riziko nakažení se, ale ani tak nemáte 100% jistotu. V případě, že se u vás objeví jakýkoli příznak, případně se tak stane u vašeho sexuálního partnera, neváhejte čím dříve navštívit lékaře kvůli vyšetření.

Prodloužení erekce

➡️ Doporučuji Stoporex (moje recenze):
– zlepšení erekce
– prodloužení doby pohlavního styku
– zdravější prostata
– zvýšení libida a chuti na sex

Cena:690 Kč

4/5 - (1 vote)

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *