Vyšetření prostaty

vyšetření prostaty

Vyšetření prostaty nepatří mezi muži sice mezi to nejoblíbenější, ale je z pohledu zdraví pohlavní soustavy a kvality sexuálního života velmi důležité. V minulosti byl jediný možný postup vyšetření pohmatem a následně ultrazvukem či některými více invazivními metodami, ale dnes je k dispozici už i domácí test na prostatu.

Prostata je přitom důležitá nejen z hlediska reprodukčního systému a plodnosti, ovlivňuje kvůli své blízkosti i močovou soustavu. Nejčastější problémy, čili zánět nebo zvětšení prostaty, se tedy projeví i příznaky souvisejícími s močením.

➡️ TIP: pokud hledáte rychlé řešení, doporučuji pilulky na erekci, které u mě osobně účinkují nejlépe: STOPOREX PROSTATE

Vyšetření a testy prostaty jsou zaměřeny především na včasné odhalení zvětšení neboli hyperplazie prostaty. Může jít o nezhoubné ale i o zhoubné zvětšení a výskyt nádorů. Sekundární mohou signály z vyšetření poukázat i na zánět prostaty.

Kdy je vyšetření prostaty potřeba a jaký je jeho průběh

U mužů do věku 50 let je sice výskyt problémů s prostatou nižší, ale pokud se objeví nějaké příznaky signalizující zvětšení, nastal nejvyšší čas na vyšetření. Jde například o problémy s močením, bolesti při močení a podobně.

Vyšetření prostaty je v první řadě zaměřeny na zjištění možného zvětšení prostaty, sekundární se pak testuje příčina zvětšení a přítomnost rizikových faktorů

Zvětšení prostaty s sebou přináší problémy nejen s močením, ale také s plodností, protože prostatický sekret je obsažen v semenu a ovlivňuje pohyblivost spermií

V minulosti bylo možné vyšetření prostaty jen u lékaře, nyní existují i ​​domácí testy

Proč je vyšetření prostaty tak důležité? Zejména kvůli tomu, že včasná diagnostika a odhalení začínajícího zvětšení předstojné žlázy znamenají zvýšení úspěšnosti léčby zánětu, nezhoubného zvětšení nebo rakoviny prostaty. Přestože je vyšetření méně příjemné, není bolestivé a obavy z něj opravdu nejsou na místě.

Přírodní péče o prostatu

➡️ Doporučuji STOPOREX PROSTATE
– normalizování funkce prostaty
– optimální fungování močové soustavy
– komplex přírodních látek
– normální reprodukční schopnost

Cena: ✅ 619 Kč

Jak probíhá vyšetření prostaty? Zde je obvyklý postup:

na základě podezření zjištěného anamnézou provede lékař palpační rektální vyšetření, kterým nahmatá případné zvětšení prostaty
kromě něj se pro potvrzení nebo vyvrácení podezření vykonávají i krevní testy na přítomnost prostatického specifického antigenu PSA
v případě pozitivního výsledku následují zobrazovací a více invazivní testy, například vyšetření prostaty ultrazvukem, biopsií a podobně

NEPODCEŇUJTE PREVENTIVNÍ VYŠETŘENÍ

Ať už domácí test nebo vyšetření u lékaře by měli alespoň jednou za rok provést muži v nejrizikovější skupině, čili ve věku nad 50 let. Právě u těchto mužů je výskyt problémů s prostatou, zejména zhoubné či nezhoubné zvětšení, největší.

Domácí test prostaty – návod

Ještě před pár lety byly domácí testy na prostatu jen fikcí a zbožným přáním, dnes jsou realitou. Díky jednoduchému a rychlému použití je možné z jedné kapky krve získat alespoň orientačně představu o tom, zda můžete mít problém se zvětšením prostaty. Test je založen na zjištění přítomnosti specifického prostatického antigenu PSA přímo v krvi.

Domácí test na prostatu funguje na jednoduchém principu:

po důkladné dezinfekci a namasírovaní přiložte na bříško ukazováčku speciální lancetu obsahující hrot jehly, která stlačením pronikne do prstu a hned se zasune zpět
následně se na prstu objeví kapka krve, jejíž vzorek odeberete do pipety díky vzlínavosti, odebrána krev musí dosáhnout vyznačenou čárku
vzorek umístěte do testovacího okénka na kazetě přiložené k testu, přidejte speciální pufr a pak už jen počkejte na výsledek

Největší výhodou je, že tento domácí test je samodiagnostický, takže nepotřebujete asistenci druhého člověka. Výsledek se dozvíte po uplynutí 10 minut, nečekejte ale zbytečně dlouho, po 15 minutách již výsledky nerelevantní.

Související lékařské vyšetření prostaty

Ačkoliv domácí test na prostatu je pohodlný, jednoduchý na použití a má poměrně spolehlivý výsledek, sám o sobě nemůže na 100% potvrdit problémy s prostatou. Pokud je však pozitivní, je to indikátor nutnosti návštěvy lékaře a absolvování dalších odborných vyšetření a testů, které mohou ukázat i příčinu zvětšení či zánětu prostaty.

Zde jsou ty, které se nejčastěji využívají:

Palpační rektální vyšetření pohmatem

Prvním a nejběžnějším vyšetřením prostaty u lékaře je prohmatání prostaty přes rektální otvor. Z tohoto vyšetření mají muži největší strach, ale zcela neodůvodněně, většina z nich nebude ani vědět, že nějaké vyšetření proběhlo. Úkolem lékaře je zkusit fyzicky nahmatat jasné zvětšení prostaty přes zakončení tlustého střeva.

Krevní testy PSA

Druhým vyšetřením jsou laboratorní krevní testy. Jejich cílem je zjištění hladiny již zmíněného specifického prostatického antigenu PSA, jehož zvýšený hladina může indikovat problémy s prostatou. V každém věku jsou limity ještě zdravé hladiny odlišné, tento test se tak dělá na míru a hodnoty se musí posuzovat s ohledem na věk.

Zkouška průtoku moči

Metodou, která se dnes již používá o něco méně než v minulosti, je zkouška průtoku moči. Cílem vyšetření je zjistit rychlost průtoku moči a to pomocí močení do speciálního přístroje. Na základě této rychlosti je možné stanovit podezření na nějakou překážku v močových cestách, což může znamenat například zvětšení prostaty.

Vyšetření prostaty ultrazvukem a RTG

Na potvrzení nebo vyvrácení výsledků předešlých vyšetření se dělají zobrazovací vyšetření oblasti prostaty. Jejich cílem je pomocí Transrektální ultrazvuku nebo RTG zjistit stav prostaty a míru případného zvětšení. RTG se provádí s použitím kontrastní látky, ultrazvuk zas s použitím speciální rektální sondy.

Cytoskopia

Poměrně invazivním typem vyšetření je cytoskopia, jejímž cílem je vizuálně prohlížení vnitřku močové soustavy. Lékař během tohoto vyšetření zavede speciální přístroj zvaný cytoskop přes ústí močové trubici do močového měchýře, přičemž přístroj je ve formě tenké trubice s čočkami a mikroskopem. Úkolem vyšetření je zjistit stav vnitřku prostaty.

Biopsie

Posledním vyšetřením, které zmíním, je biopsie. Jejím cílem je nejen prohlídka, ale také odebrání části tkáně nebo látek z prostaty, které jsou podrobeny laboratornímu zkoumání. Vyšetření se provádí buď přes konečník nebo přes místo mezi šourkem a konečníkem. Toto vyšetření je nejvíce rizikové, ale zkušený lékař ho umí zvládnout bez problémů.

Nejčastější otázky o vyšetření prostaty

Tak, jak jsem zmínil i na úvod, vyšetření prostaty nepatří u mužů mezi oblíbené testy. Odpovídá tomu i zájem a otázky týkající se tohoto tématu, které jsem našel na internetových fórech a v diskusích. Pro úplnost tohoto tématu jsem se rozhodl ty nejčastěji zveřejnit a odpovídat na ně zde:

Mohou vyšetření absolvovat i muži do 50 let?

Ano, samozřejmě, u mužů nad 40 let to určitě osobně doporučuji, i když u nich není riziko tak vysoké, jako u mužů po 50ke. Nakolik prevence je důležitá a včasné odhalení opravdu účinné zvyšuje úspěšnost léčby, mělo by být takové vyšetření samozřejmostí.

Je biopsie jako součást vyšetření 100% spolehlivá a bezpečná?

Ze všech vyšetření je biopsie těm, které vzbuzují největší pozornost. Z hlediska bezpečnosti je bezproblémová, přestože po něm mohou nastat u někoho menší komplikace. Z hlediska spolehlivosti ale není 100%, ale i proto se kromě ní dělají další testy.

Pro koho je určen domácí test prostaty?

Primárně je tento test určen mužům ve věku od 50 do 75 let, kteří pociťují symptomy spojené se zvětšením prostaty nebo chtějí preventivně vědět o svém stavu. U mužů nad 75 let mohou být hodnoty PSA zvýšené i přirozeně, takže test není výpovědní.

Kdy je nejlepší domácí test udělat a jaká je jeho spolehlivost?

Přestože testování domácím testem prostaty lze provést během dne, nejvěrohodněji výsledky jsou dosaženy hned ráno, kdy je hodnota antigenu PSA nejvíce výpovědní. Co se týče spolehlivosti výsledku, většina testů udává hodnotu 88%.

Jsou nějaké překážky, kdy není možné testování PSA provést?

Ano, ačkoli jich není mnoho. Kromě horní věkové hranice zmiňované výše byste se neměli testovat po intenzivnější fyzické zátěži a v případě, že aktuální trpíte zánětem či infekcí. Tyto faktory mohou mít vliv na hodnoty albuminu v moči.

ODBORNÉ OTÁZKY LEN NA LÉKAŘE

Zachytil jsem kromě praktických otázek týkajících se vyšetření nebo testu prostaty na internetových fórech i několik odborných záležitostí. Na ty si netroufám odpovědět a týkají se zejména konkrétních onemocnění prostaty. Tyto otázky pokládejte jen lékaři.

Jak zlepšit a podpořit zdraví prostaty

Zdravý stav prostaty je velmi důležitý pro kvalitní sexuální život, plodnost a také pro bezchybné fungování močového systému. Říkám to na základě vlastních zkušeností, měl jsem totiž s prostatou hodně problémů. Abych se jim do budoucna vyhnul, začal jsem využívat některé preventivní opatření.

Přírodní péče o prostatu

➡️ Doporučuji STOPOREX PROSTATE
– normalizování funkce prostaty
– optimální fungování močové soustavy
– komplex přírodních látek
– normální reprodukční schopnost

Cena: ✅ 619 Kč

Tyto se mi osvědčily nejvíce:

doporučuji konzumovat více ořechů, zeleniny, ovoce a ryb, do pozornosti dávám hlavně rajčata, para ořechy a lososa
vyhýbat se třeba naopak mastným jídlům, tučnému masu a mléčným výrobkům
pijte více vody a méně alkoholu, kávy a příliš silného čaje
snažte se močit pravidelně a zbytečně močení neodkládejte
omezit třeba léky ztěžující močení, například antihistaminika a léky na alergie
osobně jsem velmi spokojen i s různými bylinkami a rostlinami, ať už ve formě odvarů, případně v pohodlnější formě tablet jako výživových doplňků

Jak fungují testy na prostatu a který doporučuji

Domácí test na vyšetření prostaty je výborná věc a jeho použití je jednoduché, rychlé a pohodlné. Test sice nemůže plně nahradit odborné vyšetření u lékaře, ale může alespoň orientačně potvrdit či vyvrátit podezření na zvětšení prostaty.

Princip jeho fungování je jednoduchý:

Cílem testu je z jedné kapky krve zjistit prostřednictvím chemické reakce přítomnost prostatického specifického antigenu PSA, čímž se potvrdí zvětšení prostaty

Test funguje tedy velmi podobně jako některé testy na pohlavní choroby, nemusíte se obávat vůbec o to, že by byl příliš komplikovaný na použití v domácích podmínkách. Úkolem testu je ale jen potvrdit nebo vyvrátit přítomnost látky poukazující na nějaký problém s prostatou, příčinu a přesný typ problému stanovit neví.

Má však řadu podstatných a důležitých výhod:

test si můžete koupit volně v lékárně a to dokonce i přes internet, nepotřebujete mít na to žádné doporučení od lékaře a nemusíte absolvovat žádnou prohlídku
cena testu je nízká, obvykle koupíte nejlevnější testy již do 300 Kč, záleží zejména na tom, v jaké lékárně nakupujete
použití testu je jednoduché a zvládnou ho lidé i bez jakýchkoli speciálních pomůcek, vše najdete obvykle přímo v balení daného testu

Jedno balení testu lze použít na jedno otestování, domácí test na prostatu je jednorázový. Při výběru doporučuji určitě velmi dobře zvážit, kde si test koupíte, dejte přednost ověřeným lékárnám, které mají test k dispozici skladem, abyste ho měli doma co nejrychleji.

POZOR NA KONTRAINDIKACE

Doporučuji si ke každému testu prostudovat i příbalový leták, který obsahuje nejen kompletní návod k použití testu na prostatu, ale také informace o tom, kdy není možné test provést a jaké jsou kontraindikace pro jeho použití.

Testy, které jsem vyzkoušel a moje zkušenosti s nimi

Na trhu nabízejí lékárny několik druhů a značek domácích PSA testů prostaty. Všechny pracují na stejném principu zjišťování přítomnosti specifického antigenu, ale nejsou úplně stejné. Odlišují se cenou, někdy i jednoduchostí použití. Všechny ale splňují standard a jsou vhodné pro testování.

Pokud nevíte, který si vybrat, můžete dát na zkušenosti ostatních mužů a jejich reference. Je to mnohem lepší, než se orientovat jen podle ceny nebo tvrzení výrobce na obalu. Svou zkušenost jsem se rozhodl zveřejnit i já, možná se jí inspirujete:

Přírodní péče o prostatu

➡️ Doporučuji STOPOREX PROSTATE
– normalizování funkce prostaty
– optimální fungování močové soustavy
– komplex přírodních látek
– normální reprodukční schopnost

Cena: ✅ 619 Kč

4.9/5 - (9 votes)

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *