Estrogen

estrogen

Mezi typické hormony vyskytující se zejména v ženském těle patří estrogen. Tento hormon je důležitý pro správný průběh menstruace, ale i pro plodnost a početí. U ženy se jeho tvorba začíná prakticky se začátkem puberty a účinky hormonu jsou patrné i navenek, zejména při rozšiřování boků a při růstu poprsí.

Existují přitom několik typy hormonů zařazeny mezi estrogeny a jejich nedostatek nebo naopak nadbytek v těle může způsobit i vážné komplikace. Základem je proto udržovat hormonální rovnováhu a to co nejvíce přirozenými formami.

➡️ TIP: pokud hledáte rychlé řešení, doporučuji pilulky na erekci, které u mě osobně účinkují nejlépe: STOPOREX KLASIK, STOPOREX PROLONG, STOPOREX WOMEN

Estrogen není jediný důležitý hormon v ženském těle. Estrogen a progesteron spolu souvisí, ale druhý jmenovaný je důležitější zejména pro období porodu. V tomto článku se ale primárně zaměřím na estrogen a jeho význam z hlediska plodnosti a potence.

Co je estrogen a jaký má význam

Jak jsem již řekl, estrogeny patří mezi typické ženské hormony. V menší míře se mohou vyskytovat i u mužů, u žen vznikají tyto hormony ve vaječnících, žlutém tělísku a v placentě. V menším měřítku je produkují i ​​játra, nadledvinky a prsy.

Tři hlavní druhy estrogenů jsou Estradiol, Estriol a Estron, které se syntetizují z androgenů a to vlivem činnosti specifických enzymů

Každý z těchto hormonů má specifickou funkci a účinky v ženském těle

Během života i v rámci různých období cyklu se jejich hladina v těle neustále mění, u dospívajících dívek převažuje například Estradiol, po menopauze zas Estron

Estrogen je tedy mimořádně důležitým hormonem pro sexuální zdraví ženy, ale nejen pro něj. Správná hladina a správná funkčnost ovlivňují i ​​pohybový aparát, metabolismus, kardiovaskulární systém, stav dělohy a v neposlední řadě i libido, čili sexuální apetit. Tato oblast spolu s plodností je z mého pohledu nejdůležitější.

Pilulky na sexuální zdraví ženy

➡️ Doporučuji Stoporex Women (moje recenze):
– Sexuální zdraví pro ženy
– Zlepšení hormonální rovnováhy
– Optimální hladina estrogenu v těle
– Zvýšení libida a chuti na sex

Cena:619 Kč

Zde jsou nejvýznamnější účinky jednotlivých estrogenů:

Estradiol má vliv na růst reprodukčních orgánů, během menstruace pomáhá dozrávání vajíčka a ovulace, během těhotenství reguluje cévy v děloze

Estriol je důležitý především během těhotenství pro zdravý vývoj plodu, přičemž se vytváří v placentě a jeho hladina během těhotenství narůstá

Estron je ze všech druhů estrogenů nejslabším hormonem a je produkován primárně v nadledvinách, přičemž je důležitý zejména v období po menopauze

Estrogeny patří oficiálně mezi steroidy, jejichž název je odvozen z tzv. estrálního cyklu, ve kterém hrají poměrně důležitou roli. Hormony pronikají buněčnou membránou a vážou se na speciální receptory uvnitř buněk. Pokud byste se chtěli dozvědět o estrogenů něco více z biologického hlediska, dobrým zdrojem je Wikipedia, stačí si tam najít článek.

V případě, že je funkce nebo hladina estrogenu v těle nízká, objevují se tyto symptomy:

problémy s pozdním nástupem menstruace nebo zpožděním pohlavního vývoje
u žen do 40 let se objevují návaly horka, noční pocení a časná menopauza
problémy jsou i v sexuální oblasti, zejména s nízkým libidem a bolestmi při sexu
časté jsou změny nálady, deprese, podrážděnost, nespavost nebo bolesti hlavy
častěji jsou také různé infekce související s močovým měchýřem

AJ hormonální antikoncepce

Zajímavostí je, že estrogeny jsou díky svým účinkům součástí i několika farmaceutických přípravků. Typicky jde zejména o dvě kategorie a to buď antikoncepční hormonální pilulky nebo o léky pro ženy po menopauze.

Nedostatek estrogenu, nadbytek estrogenu a příznaky či poruchy s tím spojené

Aby mohlo tělo fungovat správně, musí být hladina estrogenu jakož i všech souvisejících hormonů v rovnováze. Svůj podíl na tom mají zejména životospráva a životní styl, ale jsou zde i jiné faktory, které hladinu estrogenu ovlivňují. Přes veškerou snahu se ale mohou vyskytnout situace, že ho bude v těle nedostatek nebo nadbytek.

Toto jsou nejčastější příznaky a problémy související s nadbytkem estrogenu:

Problémy související s prsy: Vzhledem k tomu, že estrogen velmi vážně ovlivňuje například poprsí a jeho růst, příliš vysoká hladina hormonu se projeví právě v této oblasti. Nejčastěji se vyskytují bolesti v prsou, případně může vzniknout otok.

Trávicí a metabolické problémy: Nadváha a obezita úzce souvisí se situaci, že se v těle nachází příliš mnoho estrogenu. Nahromadění tukových zásob může přitom dojít nejen u žen, ale dokonce i u mužů, kteří mají tohoto hormonu v těle příliš mnoho.

Problémy s končetinami nebo vlasy: Nadbytek estrogenu ovlivňuje negativně na prokrvení končetin, což se projevuje pocitem studených nohou a studených rukou. Kromě toho může nastat vypadávání vlasů, případně pokud ne vypadávání, tak jejich zvýšená lámavost.

Mentální problémy: Správná hladina hormonů u žen ovlivňuje i jejich náladu a mentální stav. Pokud je v těle příliš mnoho estrogenu, může se to projevit příliš častou změnou nálad a to z jednoho extrému do druhého. Mysl je příliš rozbouřená a nedokáže se soustředit.

Menstruační problémy: Estrogen ovlivňuje nejen poprsí, ale i celý hormonální systém a to s sebou přináší také vliv na ženský cyklus. Výsledkem příliš velké koncentrace hormonu v těle mohou být více bolestivá a zejména více krvácivá menstruace.

Pokud je ho v těle naopak nedostatek, což je častější situace, vyskytují se případy:

Problematická menstruace: Nejčastěji se začne nedostatek estrogenu projevovat problémům s menstruací. Ta se může zpožďovat, může být nepravidelná, extrémním případem je úplné vynechání menstruace. Vyskytovat se mohou i bolesti.

Problémy v sexuální oblasti: Hormony působí na libido nejen u žen, ale i u mužů. Nedostatek estrogenu nebo jeho nesprávná funkce v organismu vyústí do sníženého sexuálního apetitu, v tom nejhorším případě i ke snížené sekreci pochvy.

Snížená plodnost: V souvislosti se sexuální oblastí třeba zmínit i plodnost, čili v případě žen šanci na otěhotnění. Tato šance klesá právě s klesající hladinou estrogenu a také proto vyšetření neplodnosti zahrnuje měření jejich koncentrace.

Nedostatek energie a vitality: Pokud má žena nedostatek estrogenů, projeví se to poklesem její výkonnosti. To se týká fyzické únavy a pocitu slabosti, ale například i problémy s mentální vitalitou. Nejčastěji jsou bolesti hlavy, závratě a problémy s koncentrací.

Problémy a symptomy spojené s kůží a vlasy: Podobně jako při přebytku, i při nedostatku estrogenu mohou nastat problémy s kvalitou a zdravím pokožky. Kůže může být dehydrovaná a s akné, vyskytnout se může také vypadávání nebo řídnutí vlasů.

Zvýšení estrogenu

Jak vidno, nízká hladina estrogenu je opravdu seriózním problémem. Do této situace se mohou dostat přitom nejen ženy ve vyšším věku, ale i ty mladší. Problémy přitom mohou být opravdu dalekosáhlé, přičemž mám především na mysli problém s otěhotněním a problém v sexuální oblasti, čili s nízkým libidem.

Existuje několik možností, jak zvýšit estrogen v těle:

Estrogen ve stravě a v potravinách

První a pro organismus nejpřirozenější cestou je zvýšení estrogenu přes potraviny. Estrogenní účinky mají několik jídla a není třeba jen známá sója, která má dokonce silnější efekt na estrogeny. Určitě však i tak doporučuji zařadit do jídelníčku sójové mléko, jogurt, tofu nebo sojové boby.

Dalšími zajímavými zdroje estrogenů patří semínka, konkrétně sezamová a lněná semena. Stejně tak jde o ořechy, například pistácie, arašídy nebo vlašské ořechy. Ze luštěnin mají estrogeny bílá a černá fazole, z ovoce broskve, jahody, meruňky a švestky. Dobrým zdrojem je i česnek, ten navíc pomáhá na imunitu.

Přírodní estrogen

Kromě potravin nám nadělila estrogen i příroda a to zejména ve formě rostlin a bylin. Ty jsou dobrým zdrojem fytoestrogenů, což jsou rostlinné estrogeny s účinky velmi podobnými těm lidským. Takové estrogeny obsahuje několik rostlin, například Hloh, Jetel, Jmelí, Šalvěj, Dobromysl, Angelika lékařská a podobně.

Z těchto bylin a rostlin si můžete připravit například odvar, čaj, tinktura nebo nálev do koupele. Čaj lze připravit například ze šalvěje, odvar z kombinace hlohu, jmelí, šalvěje, dobromysli a jetele. Koupit si můžete i hotové čaje, případně hotové tinktury.

Estrogen v tabletách

Pohodlnější, jednodušší a hlavně efektivnější cestou, jak využít sílu přírody, jsou i výživové doplňky ve formě tablet s perorálním užíváním. Takovým stylem si víte koupit například tabletky s obsahem přírodního estrogenu určené speciálně pro mladé ženy, které mohou obsahovat i specifické isoflavony či vitamín C.

Druhou možností jsou tablety určeny například pro ženy, které potřebují doplnit estrogeny v čase menopauzy. I v tomto případě platí, že složení účinných látek je čistě přírodní a v přípravcích lze nalézt tak extrakty zajímavých rostlin, jakož i různé minerály či vitamíny. Bohaté složení s sebou přináší samozřejmě i široké a pestré účinky.

Pilulky na sexuální zdraví ženy

➡️ Doporučuji Stoporex Women (moje recenze):
– Sexuální zdraví pro ženy
– Zlepšení hormonální rovnováhy
– Optimální hladina estrogenu v těle
– Zvýšení libida a chuti na sex

Cena:619 Kč

Estrogenní krémy

Estrogenový krém je možností, jak využít sílu přírodních estrogenů ve vnější formě. Tyto krémy mají přitom řadu účinků, mohou například pomáhat na čištění intimních partií, zvlhčovat je a zvyšovat kvalitu a zejména zdravý stav poševní sliznice. Aplikují se totiž obvykle přímo na genitálie.

Někdy nemusí jít přitom jen o klasické krémy, může jít i o estrogenní gely nebo jemně rozpustné čípky, které jsou již speciálně určeny proti vaginální suchosti. Je však třeba říci, že tento typ přípravků působí již opravdu specificky a lokálně, lepší možností jsou proto právě výše zmíněné tablety, kde je i výhodnější cena.

Hormonální jóga

Poslední zajímavou možností, jak zvýšit estrogen v těle, je hormonální jóga. Jde v podstatě o jógu, která je ale obohacena o některé nové metody a technicky, přičemž cílem je reaktivace tvorby estrogenu v těle pomocí specifických cviků. Hormonální jóga vychází z kombinace tradiční jógy a tzv. Kundalini jógy.

Abyste však dosáhli výsledky, musí se jednat o dlouhodobé a pravidelné praktikování tohoto cvičení. Cvičit byste měli pod dohledem zkušeného lektora, abyste prováděli jednotlivé cviky správně. Hormonální jóga by měla mít také pozitivní vliv na zdraví, vitalitu, svaly, kosti a nervový systém.

ZKOMBINUJTE VÍCE MOŽNOSTÍ

Mé partnerce se osvědčila kombinace více postupů současně, zejména kombinace úpravy stravování společně s užíváním speciálních přípravků určených pro podporu estrogenu v těle. Vyzkoušela také různé druhy bylin a to zejména ve formě čajů.

 

Nejčastější otázky o estrogenu

Téma estrogenů a jejich účinků či významu v lidském těle je velmi zajímavá, ale jak jsem zjistil, mnoho žen se v problematice ne vždy zcela správně orientuje. Abych to napravil, rozhodl jsem se prohlédnout si na internetových fórech a v diskusích otázky, které se v tomto tématu nejvíce opakují. Zde jsou a připojuji k nim i moje odpovědi:

Souvisí nedostatek estrogenu s libidem?

Ano a to mimořádně výrazně, podobně jako u mužů souvisí nedostatek testosteronu s libidem. Pokud má žena nízkou hladinu estrogenů v těle, projevuje se to zejména na nechutenství k sexu, nízkém sexuálním apetitu a ve vážných případech i v nedostatečné vlhkosti pochvy.

Jaké jsou hlavní funkce estrogenu u mužů a u žen?

V případě žen jsou důležité estrogeny zejména během dospívání a v období reprodukce. Pomáhají totiž vývoji sekundárních pohlavních znaků, například poprsí, důležité jsou i pro vývoj dělohy a stav plodnosti. U mužů ovlivňují například spermie a libido.

Které onemocnění nejčastěji snižují hladinu estrogenu u žen?

Na hormonální hladinu ovlivňují zejména vážnější onemocnění imunitního systému, například autoimunitní choroby, případně poruchy štítné žlázy, která je za tvorbu hormonů odpovědná. Stejně tak rakovina a její následná léčba ovlivňují hladinu estrogenu v těle.

Jaké by měly být optimální hodnoty estrogenů?

Hladiny jednotlivých druhů estrogenů během život kolísají. Nejčastěji se sleduje hodnota estradiolu, což je hlavní estrogeny hormon a steroid. Během menopauzy by měla být hladina od 40 pmol / l, ve folikulární fázi od 110 pmol / l a v ovulačním vrcholu až od 480 pmol / l.

Opravdu mohou přírodní výživové doplňky pomoci s nedostatkem estrogenu?

Odpovědět jednoznačně ano pochopitelně nemohu, protože závisí na příčině nedostatku estrogenu a stejně tak i na aktuální hladině. Při vážných problémech je nutná substituční léčba, ale v případě běžných situací mohou takové přípravky ženě pomoci také.

Jak fungují pilulky na podporu estrogenu a proč jejich doporučuji

V případě, že byste chtěli podpořit svou hladinu estrogenů co možná nejvíce přirozeným a zároveň efektivním způsobem, měli byste vyzkoušet tabletky. Na trhu je několik druhů těchto přípravků pro ženy, zejména pro konkrétní situace typu menopauza a podobně.

Tyto pilulky mají přírodní složení:

Ve složení jsou extrakty různých druhů rostlin doplněné o aminokyseliny, minerály, vitamíny, mastné kyseliny, alkaloidy a jiné látky, které působí na hormonální hladinu

Tyto přípravky mohou pomáhat například na negativní projevy menstruace, ale například i na lepší zvládnutí menopauzy. Existují také tablety s obecným účinkem na estrogeny a hormonální hladinu, které mohou užívat prakticky všechny ženy. V jejich složení jsou také známé rostliny jako Maca, Benedikt lékařský, Srdečník obyčejný nebo Angelika čínská.

Pilulky na sexuální zdraví ženy

➡️ Doporučuji Stoporex Women (moje recenze):
– Sexuální zdraví pro ženy
– Zlepšení hormonální rovnováhy
– Optimální hladina estrogenu v těle
– Zvýšení libida a chuti na sex

Cena:619 Kč

Přípravky mají kromě složení další zajímavá plusy:

tabletky si můžete koupit bez jakýchkoliv problémů, jsou volně dostupné, nemusíte mít žádný recept nebo předpis
užívání je možné dlouhodobě a bez výskytu nežádoucích či vedlejších efektů, právě díky přírodnímu složení a absenci syntetických látek
velkým plusem je možnost koupě přes internet, ať už od spolehlivých eshopů nebo dokonce i přímo od výrobce, pokud má u nás oficiální eshop na svém webu

Pochopitelně širší účinnost je díky širokému složení samozřejmostí a také velké plus. Pokud potřebujete normalizovat hladinu estrogenu a zároveň například i podpořit libido, není to žádný problém, tyto pilulky mají oba účinky najednou.

KOUPIT LEN OVĚŘENÉ ZNAČKY

Produktů, které slibují zázračné účinky a deklarují všechny výhody zmíněné výše, je na našem trhu poměrně hodně. Doporučuji zaměřit se pouze na známější a ověřené značky, které mají dostatek pozitivních referencí od uživatelů.

Tabletky, které jsem vyzkoušel a moje zkušenosti s nimi

Já osobně jsem pochopitelně pilulky na podporu hladiny estrogenu a speciálně určené pro ženy neužíval, ale moje partnerka má s více značkami bohaté zkušenosti. Zde platí, že nejvíce viditelné účinky jsou při dlouhodobém užívání, ale závisí samozřejmě i na kvalitě přípravku, zejména na koncentraci látek.

Netřeba dívat ale jen na to, co deklaruje výrobce, ne všechny účinky jsou u každého přípravku stejně intenzivně. Doporučuji dívat na zkušenosti a hodnocení z praxe. Chcete-li poradit, toto jsou tabletky, které si moje partnerka chválí nejvíce:

Pilulky na sexuální zdraví ženy

➡️ Doporučuji Stoporex Women (moje recenze):
– Sexuální zdraví pro ženy
– Zlepšení hormonální rovnováhy
– Optimální hladina estrogenu v těle
– Zvýšení libida a chuti na sex

Cena:619 Kč

 

4.8/5 - (18 votes)

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *