Erektilní dysfunkce již není tabu. Odhalte její příčinu a zvolte správné řešení!

Erektilní dysfunkce již není tabu. Odhalte její příčinu a zvolte správné řešení!Erektilní dysfunkce (dále jen ED) by nemělo být téma, které by se mělo tajit za zavřenými dveřmi ložnice. Jedná se o záležitost, která ovlivňuje miliony mužů po celém světě, a může mít zásadní dopad na kvalitu života a vztahy. Proto je čas přijmout otevřený a podpůrný přístup k diskusi.V tomto článku se vydáme na cestu osvěty a porozumění, abychom odstranili jakékoli stigmata a překážky, které brání otevřenému hovoru o mužském sexuálním zdraví. Budeme zkoumat příčiny, léčbu a možnosti prevence ED, abychom zajistili, že každý muž, který se setká s touto výzvou, bude mít přístup k informacím, podpoře a správné péči, která mu pomůže znovu se cítit sebejistě o vlastní sexualitě.

Občasné selhání ještě neznamená erektilní dysfunkci

Na úvod je třeba si ujasnit, co vlastně tento pojem znamená. ED, často označovaná jako impotence, je stav, při kterém muž není schopen dosáhnout nebo udržet dostatečně pevnou erekci pro uspokojivý sexuální styk. Tato porucha může mít různé úrovně závažnosti, od dočasného problému až po chronickou a trvalou dysfunkci. Je proto nesmírně důležité rozlišovat mezi občasnými potížemi s erekcí, které se sem tam vyskytnou snad u každého muže, a skutečnou ED. Ta se projevuje opakovaně a má negativní dopady na kvalitu života muže i jeho partnera. Ačkoliv by se tedy mohlo na první pohled zdát, že se jedná o čistě fyziologický problém, může mít také významné psychologické a emocionální důsledky pro jedince a jejich vztahy.

➡️ TIP: pokud hledáte rychlé řešení, doporučuji pilulky na erekci, které u mě osobně účinkují nejlépe: STOPOREX KLASIK, STOPOREX PROLONG,

ED trpí oficiálně zhruba 5 % mužů. Neoficiálně však mnohem více

Erektilní dysfunkcí v pravém slova smyslu trpí oficiálně zhruba 5 % mužů. Tento údaj se může lišit v závislosti na způsobu sběru dat, metodologii studie a kritériích pro diagnózu ED. Je důležité si uvědomit, že mnoho mužů s ED se nikdy neporadí s lékařem nebo neuvede své potíže do zdravotní dokumentace, což může vést k podhodnocení skutečného výskytu této poruchy. Zajímavé je, že občasné poruchy erekce trápí okolo 52 % mužů ve věku 40 až 70 let, přičemž se s věkem zvyšuje riziko výskytu tohoto problému. Ne každý však o této choulostivé záležitosti otevřeně hovoří, takže lze předpokládat, že skutečná čísla jsou ve skutečnosti daleko vyšší.

Opakování je matka moudrosti

Mužský reprodukční systém je složitý systém orgánů a struktur, které spolupracují na produkci a transportu spermií a umožňují sexuální funkci. Základními orgány tohoto systému jsou varlata, která produkují spermie a hormony, a penis, který slouží jako orgán pro ejakulaci spermií a močení. Kromě toho zahrnuje reprodukční systém také epididymis, který slouží k dozrávání a skladování spermií, a močovou trubici, propojující penis s močovým měchýřem a sloužící k vylučování moči a spermatu.

Erektilního procesu je závislý na stimulaci

Erekce, klíčový aspekt mužské sexuální funkce, je závislá na správném fungování krevního oběhu v penisu. Během sexuální stimulace dochází k uvolnění neurotransmiterů, které způsobují relaxaci svalů v cévách penisu a zvýšení průtoku krve do kavernózních tělísek. Tato kavernózní tělíska se naplní krví, čímž dochází k zvětšení a ztvrdnutí penisu = erekce. Samotný mechanismus erekce začíná sexuální stimulací, buď psychickou nebo fyzickou. Po dosažení orgasmu nebo ukončení sexuální stimulace se krevní oběh v penisu snižuje a erekce postupně ustupuje.

Prodloužení erekce

➡️ Doporučuji Stoporex (moje recenze):
– zlepšení erekce
– prodloužení doby pohlavního styku
– zdravější prostata
– zvýšení libida a chuti na sex

Cena:690 Kč

Příznaky erektilní dysfunkce

Jak jsme si řekli na začátku, Erektilní dysfunkce se projevuje jako opakující se neschopnost dosáhnout nebo udržet dostatečně pevnou erekci pro uspokojivý sexuální styk. Přinášíme vám ty nejčastější typické příznaky:

  • Obtíže s dosažením erekce – muži mohou mít potíže s dosažením erekce, i když jsou sexuálně stimulováni,
  • Nedostatečná tvrdost erekce – muž sice erekce dosáhne, ale jeho penis není dostatečně tvrdý, takže může omezovat jeho schopnost provádět uspokojivý pohlavní styk,
  • Ztráta erekce během pohlavního styku – na sex může dojít, nicméně kdykoliv v jeho průběhu může muž erekci ztratit,
  • Snížené libido – někteří muži mohou zažívat také sníženou sexuální touhu nebo zájem o sexuální aktivitu, což může být důsledkem emočních a psychologických faktorů spojených s jejich poruchou.

Příčiny ED a možnosti jejich řešení

Ze všeho nejdůležitější je uvědomit si, co ED způsobuje. Správná diagnostika je v podstatě samotným krokem k úspěchu. Díky ní se totiž lépe najde vhodné řešení problému.

Nemoci, zranění

Podle studie zveřejněné v lékařském časopise International Journal of Impotence Research jsou nemoci a zdravotní stav celkově hlavním faktorem pro vznik ED. Až 80 % případů je spjatých s nemocemi jako je diabetes mellitus (cukrovka), hypertenze (vysoký krevní tlak), ateroskleróza (kornatění tepen) a spousta dalších. Také poruchy nervového systému, jako je například roztroušená skleróza, Parkinsonova choroba nebo poranění míchy, mohou narušit nervové signály mezi mozkem a penisem a vést tak k ED.

Řešení: Z výše uvedeného vyplývá, že péče o celkové zdraví, včetně správné diagnostiky těchto onemocnění, správné kompenzace apod. může hrát klíčovou roli při prevenci a léčbě ED.

Užívání některých léků

Vedlejší účinky některých léků mohou přispět k rozvoji ED. Jedná se především o antidepresiva, léky proti bolesti, hormonální léčiva apod. Tyto medikamenty ovlivňují ED přímo. Vedlejší účinky některých dalších léků na zcela jiný zdravotní problém mohou způsobovat únavu, změny nálad nebo také snižovat sexuální libido, což ED ovlivňuje nepřímo. Je důležité si uvědomit, že každý jedinec může reagovat na léky odlišně a že ne všichni lidé, kteří užívají tyto léky, budou mít problémy s erekcí.

Řešení: Pokud máte obavy ohledně vaší sexuální funkce a užíváte léky, o kterých si myslíte, že mohou ED způsobovat, je důležité se poradit s lékařem, který vám může poskytnout vhodné doporučení a případně změnit léčbu. Sami od sebe žádné léky nikdy nevysazujte!

Hormonální nerovnováha

Testosteron je klíčovým mužským hormonem, který hraje důležitou roli v regulaci sexuální touhy, tvorbě erekce a udržení sexuálního zájmu. Nedostatek testosteronu, známý jako hypogonadismus, může vést k narušení sexuální funkce, včetně problémů s erekcí. Vedle testosteronu mohou i jiné hormonální změny, jako je zvýšená hladina estrogenu nebo snížená hladina hormonů štítné žlázy, ovlivnit sexuální funkci a přispět k ED.

Řešení: po zvážení individuálních potřeb jednotlivce je na lékaři, aby doporučil jedno z hlavních možností léčby. Ta zahrnují předepsání vhodných medikamentů, injekční terapii přímo do penisu, doporučení vakuové pumpy pro utvoření a udržení erekce nebo zvážení chirurgického zákroku, při kterém se muži vloží do penisu implantát umožňující dosažení a udržení erekce. Je nutné si uvědomit, že poslední zmíněný boj je jen krajním řešením.

Problémy v pánevní oblasti

Některé chirurgické procedury v pánevní oblasti, jako je operace prostaty, chirurgický zákrok na močovém měchýři nebo chirurgická léčba rakoviny, mohou způsobit poškození nervů nebo cév spojených s erekcí. To může vést k narušení normálního toku krve do penisu nebo ovlivnit nervovou signalizaci nutnou pro dosažení erekce. Také fyzické zranění v pánevní oblasti, jako jsou úrazy nebo nehody mohou poškodit nervy, cévy nebo tkáně v penisu a okolních oblastech. Tyto poškození mohou mít negativní vliv na průtok krve do penisu nebo na nervovou signalizaci nezbytnou pro dosažení a udržení erekce.

Řešení: je třeba si uvědomit, že čas je v tomto případě nejdůležitější. Tělo ho totiž potřebuje k patřičné regeneraci. Snažte se proto nespěchat a obrňte se patřičnou trpělivostí. Pokud byste měli pocit, že toho děláte málo, můžete do svého života zařadit tzv. Kegelovy cviky. Ty nejen že pomáhají zlepšovat erekci, ale také napomáhají muži s močením. Stačí jen zatnout sval, kterým zastavujete močení, na cca 5 sekund 10 – 20 krát po sobě dvakrát třikrát denně. A co je nejlepší? Toto cvičení můžete praktikovat naprosto kdekoliv. Klidně i během čtení tohoto článku! Berte však na vědomí, že některé vážnější problémy vyžadují psychoterapii nebo rehabilitaci a proto je třeba kontaktovat nejdříve praktického lékaře.

Konzumace alkoholu

Věděli jste, že až 70 % alkoholiků je ohroženo vznikem ED? Přitom se Češi řadí mezi národy s nejvyšší konzumací alkoholu v Evropě. Zatímco výjimečná sklenička na kuráž před pohlavním stykem se může zdát jako nápad díky následnému uvolnění, pravidelná konzumace alkoholu v nadměrném množství otupuje smysly, znesnadňuje sex. A dokonce může snižovat také intenzitu orgasmu.

Řešení: Před požitím každé sklenky alkoholu se zamyslete nad tím, jestli vám skutečně bude stát (za to).

Drogy, nelegální látky

To, že drogy mají negativní vliv na zdraví člověka, je léty nepopiratelný fakt. Málokdo si ale uvědomuje, že mají vážné dopady i na sexuální zdraví. Spousta drog jako jsou např. amfetaminy, metamfetamin, kokain a další zužují cévy, snižují tak průtok krve do penisu, což vede právě k problémům s erekcí. Opiáty, marihuana nebo halucinogeny mohou z dlouhodobého hlediska způsobovat snížené libido. Zapomenout bychom neměli ani na anabolické steroidy, které mohou vést k hormonální nerovnováze. Také obyčejné kouření tabáku je spojeno se zúžením cév a snížením průtoku krve, což může negativně ovlivnit krevní oběh do penisu. O důvod více, proč ihned skoncovat s tímto zlozvykem!

Řešení: v tomto případě je řešení naprosto jednoduché – všechny zmíněné látky ze svého života okamžitě odstranit. Vůbec nejlepší bude, když je do něj ani nikdy nepustíte. V případě rozvinuté závislosti doporučujeme kontaktovat praktického lékaře nebo terapeuta. Dále existují různé telefonické linky a online platformy, které poskytují anonymní podporu a poradenství pro lidi s drogovou závislostí.

Prodloužení erekce

➡️ Doporučuji Stoporex (moje recenze):
– zlepšení erekce
– prodloužení doby pohlavního styku
– zdravější prostata
– zvýšení libida a chuti na sex

Cena:690 Kč

Nadváha a obezita

Je hezké, že v dnešní době, kdy se body positivity stala nedílnou součástí našich životů nemusí nikdo za svoji postavu stydět. Bohužel nadváha a obezita může negativně ovlivňovat sexuální život. Může totiž způsobovat vyšší krevní tlak, poruchy spánku nebo vést k jiným přidruženým nemocem. Ne vždy také vyšší váha přidá člověku na sebevědomí, což se může projevit následnou nechutí k pohlavnímu styku.

Řešení: opět se jedná o zdánlivě jednoduché řešení. To může zahrnovat změny životního stylu, jako je zdravá strava, pravidelná fyzická aktivita a hubnutí. Je také důležité hledat podporu od lékaře nebo výživového specialistu, aby se identifikovaly konkrétní strategie a cíle pro řešení nadváhy a obezity.

Stres, deprese, úzkosti

Dnešní hektická doba rozvoji stresu nahrává více, než kdykoliv předtím. Může pocházet prakticky odkudkoliv – z práce, životních změn, finanční situace, partnerského života a mnoha dalších. Někdy může být strach ze selhání v posteli právě oním spouštěčem stresu. A kvůli němu vám to pak skutečně nepůjde. V tom případě se dostanete do začarovaného kruhu, odkud není na první pohled úniku. Během stresové situace se uvolňuje kortizol (známý též jako stresový hormon), který se podílí na snížení hladiny testosteronu a rozvoji ED. Alarmující je, že více než 10 % všech případů ED je zapříčiněno právě stresem či jinými psychickými obtížemi.

Řešení: Pokud si myslíte, že je situace dočasná a nepříliš vážná, vyzkoušejte praktiky na zmírnění stresu na vlastní pěst. Skvěle fungují meditační, dechová nebo relaxační cvičení nebo naopak fyzická aktivita. Při dlouhotrvajících nebo vážných problémech však doporučujeme urychleně vyhledat terapeutickou pomoc.

Pokročilý věk

Průzkumy ukazují, že první příznaky ED se mohou objevit u mužů již ve věku kolem 40 let. Podle studií a statistik se odhaduje, že asi 40 % mužů ve věku 40 let má určitou míru ED. S postupem času se pak riziko ED zvyšuje. Až 70 % u mužů ve věku 70 let a starších trpí ED. Je důležité si však uvědomit, že ED není nevyhnutelným důsledkem stárnutí a může být ovlivněn mnoha faktory, včetně životního stylu, celkového zdravotního stavu a lékařských problémů.

Řešení: zdálo by se, že proti věku není léku. V tomto případě to však není pravda. Na trhu je spousta druhů léků pro boj s ED, které vám může váš praktický lékař doporučit nebo předepsat. Vy sami můžete jít štěstí naproti tím, že přestanete s kouřením, pitím alkoholu a naopak si budete snažit udržovat aktivní sexuální život.

Spánková apnoe

Spánková apnoe je stav, při kterém se během spánku opakovaně přerušuje dýchání. Zatímco během obstrukční spánková apnoe (OSA) se uvolní měkké tkáně v zadní části krku a jazyka, což blokuje horní dýchací cesty a způsobuje přerušení dýchání, u centrální spánkové apnoe (CSA) mozek nedokáže správně regulovat dýchání během spánku, což může vést k opakovaným epizodám zastavení dýchání nebo snížení dýchání během spánku. Jak ale kvalita spánku souvisí s rozvojem ED? Během spánkové apnoe dochází k snížení kyslíku a hladiny testosteronu v těle a naopak ke zvýšení krevního tlaku. A pokud jste dávali během čtení článku pozor, jedná se o příčiny rozvoje ED.

Řešení: Při podezření na spánkovou apnoe je nezbytné vyhledat spánkovou laboratoř, která provede studii – tzv. polysomnografii. Během ní jsou monitorovány různé fyziologické parametry jako je srdeční nebo mozková frekvence, četnost a kvalita dýchání apod. Poté lékaři navrhnou možnosti řešení od jednoduché úpravy životního stylu (např. zlepšení spánkové hygieny) přes doporučení orálního aparátu až po komplexní chirurgické úpravy u závažnějších případů.

Diagnostika krok za krokem

1. Kontaktujte vašeho praktického lékaře

Lékař se nejprve seznámí s vaší zdravotní historií a provede podrobný rozhovor o vašich sexuálních problémech, životním stylu, léčebné historii a dalších relevantních faktorech.

2. Fyzické vyšetření

Lékař provede sérii fyzických vyšetření včetně vyšetření penisu v klidu i při erekci (vyvolané podáním vasoaktivní látky). Nedílnou součástí diagnostiky erektilní dysfunkce je ultrazvukové vyšetření a měření cévních průtoků. Jde o bezbolestné a neinvazivní vyšetření.

3. Laboratorní vyšetření

V některých případech může být doporučeno provedení laboratorních testů, jako jsou krevní testy pro kontrolu hladiny cukru v krvi, hladiny testosteronu a lipidového profilu.

4. Psychologické hodnocení

Pro některé jedince může být doporučeno psychologické hodnocení, zejména pokud jsou podezření na psychologické příčiny ED, jako je úzkost nebo depresivní porucha.

Prodloužení erekce

➡️ Doporučuji Stoporex (moje recenze):
– zlepšení erekce
– prodloužení doby pohlavního styku
– zdravější prostata
– zvýšení libida a chuti na sex

Cena:690 Kč

5. Speciální vyšetření

Další vyšetření se doporučují jen v krajních případech. Jedná se např. o invazivní test se používá k vizualizaci cév penisu pomocí rentgenových paprsků. Kontrastní látka se injikuje do cév penisu, což umožňuje lékařům sledovat průtok krve a identifikovat případné anatomické nebo funkční abnormality. Další speciální testy mohou být zaměřeny na vyhodnocení funkce nervů spojených s erekcí. To může zahrnovat elektrické testy nebo vyšetření reflexů pro posouzení nervového zásobení penisu. Nebojte se, většinou k tomuto bodu ani nedojde.

6. Návrhy řešení

Po výsledcích vám lékař stanoví diagnózu a možnosti léčby. V některých případech vás může poslat na další specializované pracoviště.

Rada na závěr: vsaďte na doplňky stravy

Stoporex Klasik je doplněk stravy s aktivními látkami přírodního charakteru, který se používá nejen pro dosažení okamžitého efektu, ale především se osvědčil právě z dlouhodobého užívání. Ať už vás ED trápí či nikoliv, se Stoporex Klasik se bude(te) cítit lépe. A znáte to – kdo je připraven, není překvapen.

Ještě před pár desítkami let byla erektilní dysfunkce (ED) vnímána jako tabuizované téma, o kterém se nerado mluvilo. Ale dnes stojíme na prahu nové éry. Každý muž si zaslouží žít život plný radosti a intimity, a nikdo by neměl být připraven o tuhle základní lidskou zkušenost. Pojďme proto společně rozšířit povědomí, nabídnout podporu a přinést naději do životů všem, kteří se potýkají s ED.

Prodloužení erekce

➡️ Doporučuji Stoporex (moje recenze):
– zlepšení erekce
– prodloužení doby pohlavního styku
– zdravější prostata
– zvýšení libida a chuti na sex

Cena:690 Kč

Použité zdroje

https://www.clinicalkey.com/#!/

https://www.healthline.com/health/erectile-dysfunction/exercises#outlook

https://www.nature.com/articles/3901048

https://fyzioklinika.cz/poradna/clanky-o-zdravi/65-11-nejcastejsich-duvodu-erektilni-dysfunkce

https://www.uroklinikum.cz/andrologie-ve-pro-sexuln-zdrav-mue-9009/erektilni-dysfunkce/

https://www.cus.cz/pro-pacienty/diagnozy/erektilni-dysfunkce/

5/5 - (1 vote)

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *