Operace prostaty

V rámci léčby prostaty je jednou z posledních možností její operace. Někdy jde pochopitelně o nutnost, nakolik především v případě rakoviny může jít o jediný možný zákrok na přerušení šíření nádoru do jiné tkáně. Zároveň se však s rozvojem alternativních metod stává pořád méně využívanou možností.

Představa, že by měl operaci absolvovat každý muž, který má problém s prostatou, je proto vzdálená realitě. Téměř u poloviny mužů se dokonce nemusí projevit v souvislosti s nějakým problémem žádné vážnější symptomy.

➡️ TIP: pokud hledáte rychlé řešení, doporučuji pilulky na erekci, které u mě osobně účinkují nejlépe: STOPOREX PROSTATE

Dnes je již většina pacientů léčená léky, které se postupem času neustále zdokonalují. Taky při vážnějších formách rakoviny se například upřednostňují neinvazivní zákroky. Zároveň však platí, že operace může být občas nevyhnutelná.

Kdy je operace prostaty nezbytná a jaký má cíl

Kdy je operace prostaty nezbytná a jaký má cílOperace prostaty je závažný úkon, kterého cílem může být úprava fungování prostaty nebo zásah do její struktury nebo celistvosti. Tento zákrok může mít podobu klasické otevřené operace, ale častěji se již využívají i laparoskopické a jiné méně invazivní formy.

Operace prostaty, bez ohledu na typ a způsob vykonání, je poslední možností v případě většiny onemocnění a až tehdy, když selžou jiné způsoby

Některé operace se vykonávají při částečné anestezii, jiné při úplné, dle toho, jak moc invazivní bude samotný zákrok

Jde o klasické operační zákroky, takže je potřeba absolvovat většinou jenom běžné vyšetření

Operace prostaty se vykonává nejčastěji v případě rakovinového nebo nerakovinového zvětšení předstojné žlázy. Po operaci se mohou zhruba do 1 roku vyskytovat související komplikace jako vedlejší nebo nežádoucí efekt, většinou se týkají močení nebo problémů s erekcí. Intenzita závisí od typu a provedení operace.

Přírodní péče o prostatu

➡️ Doporučuji STOPOREX PROSTATE
– normalizování funkce prostaty
– optimální fungování močové soustavy
– komplex přírodních látek
– normální reprodukční schopnost

Cena: ✅ 619 Kč

 

Dle typu operace je cílem:

částečné odstranění tkáně prostaty v případě, pokud se jedná o nezhoubné zvětšení a toto zvětšení způsobuje problémy s močením
úplné odstranění prostaty v důsledku příliš velkého zvětšení při benigním onemocnění nebo v důsledku zamezení metastáz v případě karcinomu
zlepšení symptomů spojených s prostatou, především ulevení močovým cestám prostřednictvím zvětšení jejich šířky a zlepšení močení

VÍCE O PROSTATĚ

Jak jsem zmínil již dřív, problémy s prostatou se neřeší jenom operačně, ale existují taky jiné možnosti, vždy dle příčiny a aktuálního stavu. Pokud byste chtěli vědět víc o tomto tématu, doporučuji vám můj komplexní článek, kde je prostata rozebrána do detailů.

Možnosti a typy operace prostaty

Možnosti a typy operace prostatyPod pojmem operace se nemyslí jenom jeden druh zákroku, ale vícero typů. Nemusí jít přitom jenom o klasickou operaci, taky u nás se již realizují moderní zákroky robotem nebo laserem. Čím dál tím víc se prosazují také typy chirurgických zákroků, které jsou invazivní jenom minimálně a naopak, co nejvíc šetrné k organizmu.

Toto jsou tři nejčastější typy operace prostaty:

Transuretrální prostatektomie – TURP

Při benigním zvětšení prostaty taky v rámci léčby rakoviny se využívá transuretrální prostatektomie. Obvykle se realizuje jenom při částečném umrtvení, přičemž zákrok je málo invazivní, nakolik se vykonává přes močovou trubici. Příprava na operaci je minimální, avšak tento typ zákroku se dá použít pouze v případě prostaty do velikosti 80 ml.

Principem zákroku je, že přes močovou trubici se zavede do prostaty přístroj zvaný resektoskop, přes který se prostata zmenší a močová trubice se rozšíří. To způsobí zlepšení močení a teda taky útlum negativních příznaků spojených s močením. Na 2 až 3 dni se mužovi zavede katétr, pak se vybere a pacient může močit samostatně. Zákrok je většinou bez komplikací.

Transvezikální prostatektomie – TVP

V rámci nezhoubného zvětšení prostaty je jedním z typů operace taky transvezikální prostatektomie. Ta se realizuje při prostatě o velikosti nad 80 ml nebo v případě přítomnosti močových kamenů. Je to otevřená operace prostaty, kdy se postupuje znova jednodušší cestou, čili přes močový měchýř. Právě tudy se prostata vyoperuje.

V rámci předoperačních příprav stačí běžné vyšetření včetně běžného anesteziologického vyšetření. Zhruba do 7 dní má pacient zavedený katétr, ten se pak vybere a z nemocnice do domácí starostlivosti odchází muž již bez něj. Na rozdíl od operace TURP je tento typ zákroku o něco méně šetrný, ale je to pořád lepší, než při radikální prostatektomii.

Radikální prostatektomie – RAPE

Posledním a nejvíc invazivním zákrokem operačního charakteru je radikální prostatektomie. Tento zákrok se využívá nejvíc při rakovině prostaty a uplatňuje se při lokalizovaném nebo mírně pokročilém karcinomu. Principem je, že se odstraní prostata, pouzdro a semenní měchýřky. Na močový měchýř se pak přišije močová trubice.

Po operaci se musí zavést pacientovi dočasný katétr, který se vybere po 14 dnech. Někdy se mohou vyskytnout úniky moči nebo poruchy erekce jako vedlejší účinek. Dle provedení operace poznáme retropubickou, perineální, laparoskopickou a robotickou da Vinci radikální prostatektomii. Čím je provedení operace modernější, tím lepší je rekonvalescence po ní.

Přírodní péče o prostatu

➡️ Doporučuji STOPOREX PROSTATE
– normalizování funkce prostaty
– optimální fungování močové soustavy
– komplex přírodních látek
– normální reprodukční schopnost

Cena: ✅ 619 Kč

 

Nejčastější otázky o operaci prostaty

Nejčastější otázky o operaci prostatyV souvislosti se zmiňovanými terapeutickými postupy, ale také v rámci obecné léčby prostaty, jsem na vícerých internetových fórech a v diskusích zachytil několik otázek. Aby byl můj článek opravdu komplexní, právě teď se na ty nejčastější pokusím odpovídat a to tak, abyste získali v zkratce všechny informace, které potřebujete:

Vyžaduje si každý problém s prostatou operaci?

Určitě ne, ačkoli ne vždy tomu tak bylo. Ještě koncem minulého století bylo operační řešení jediným možným zákrokem, který se vykonával při zhoubném a rovněž při nezhoubném zvětšení prostaty. Dnes se volí ve většině případů medikamentózní léčba.

Dá se operaci prostaty předejít?

Ano, dá se předejít operaci, dnešní medicína dělá všechno pro to, aby tomu tak bylo. Nejčastěji se využívají léky, při zánětech například režimová opatření a podpůrná léčba. Taky karcinom prostaty se dá řešit neinvazivně, především radioterapií a chemoterapií.

Jaké jsou nejčastější komplikace nebo nežádoucí následky po operaci prostaty?

Nejčastěji se vyskytují dva druhy problémů a to impotence a inkontinence. Tyto stavy mohou nastat v případě, že se poruší nervově-cévní svazek, který může mít vliv na problémy s erekcí a únikem moči. Dnes se tomu ale již dá docela účinně předejít.

Jaké výhody má operace prostaty laserem oproti klasické?

Největší výhodou je menší zásah do okolní tkáně a menší riziko vzniku nežádoucích komplikací. Zároveň jsou takové operace šetrné vůči pooperační léčbě, kde se můžete lépe soustředit na zlepšení fungování samotné prostaty a ne na hojení velkých ran.

Jaká by měla být optimální rekonvalescence?

Vždy dle indikace lékaře a dle toho, jaká byla příčina operace. V zásadě ale platí, že byste se měli snažit prostatu co nejméně namáhat a to se týká tak sexuálního života, jak životosprávy. Určitě bude potřebné omezit potraviny a nápoje, které by ji mohly dráždit.

POZOR NA INFORMACE Z INTERNETU

Víceré informace, které byly zveřejněny na internetu, nejsou zcela přesné. Doporučuji proto nespoléhat se jenom na internetové diskuse a fóra, ale jakékoliv otázky odbornějšího charakteru směrovat jedině a pouze na lékaře. Oni vám dají nejvíc fundované odpovědi.

Jak zlepšit a podpořit zdravou prostatu

Jak zlepšit a podpořit zdravou prostatuStav prostaty úzce souvisí s naší životosprávou, životním stylem a obecně taky s přístupem k potenci. Je zřejmé, že některým problémům a onemocněním se někdy nedá předejít ani tou nejlepší prevencí, na druhou stranu, lze takhle snížit vícero rizikových faktorů. Prevence je přece vždy lepší, než léčba.

Toto jsou nejčastější opatření a způsoby, jak to můžete dosáhnout:

omezení namáhaní prostaty přímým fyzickým působením, čím se myslí omezení jízdy na kole nebo nošení příliš těsného spodního prádla
snížení přijmu dráždivých potravní a nápojů, především jde o živočišné tuky, kořeněné jídla, alkohol, kávu a nápoje zvyšující krevní tlak
zlepšení pravidelnosti močení, přičemž základní zásadou by mělo být, že nebudete delší dobu zadržovat moč a vymočíte se pokaždé, když to bude potřebné
důležitý je dostatek vitamínů, minerálů, vlákniny a pravidelný pitný režim, pomoct mohou také bylinky a rostliny, například v čajích nebo výživových doplňcích

Jak fungují tablety na prostatu a proč je doporučuji

Jak fungují tablety na prostatu a proč je doporučujiSoučástí prevence a podpory zdraví prostaty jsou také tablety s přírodním složením. Ty obsahují látky, které speciálně působí na prostatu a pomáhají jí správně fungovat. V účinných látkách nenajdete žádné syntetické nebo chemické látky, co je obrovské plus.

Přípravky fungují na přirozeném principu:

V jejich obsahu jsou extrakty rostlin příznivě působících na prostatu, například Saw Palmetto, které jsou doplněné o minerály či aminokyseliny s podpůrným účinkem

Principem fungování těchto tablet je působení přírodních účinných látek na samotné funkce prostaty a její zdravý stav. Toto působení samozřejmě není ze dne na den a je nezbytná delší přítomnost těchto látek v těle, ale dle mě jde o přirozenější a dlouhodobější způsob podpory.

Přírodní péče o prostatu

➡️ Doporučuji STOPOREX PROSTATE
– normalizování funkce prostaty
– optimální fungování močové soustavy
– komplex přírodních látek
– normální reprodukční schopnost

Cena: ✅ 619 Kč

 

Navíc, tyto tablety mají několik nezanedbatelných výhod:

díky tomu, že v jejich složení není žádné uměle vyráběné léčivo, jsou volně prodejné, a proto nepotřebujete na jejich koupi předpis
z toho samého důvodu nehrozí během jejich užívání žádné typické nežádoucí a vedlejší účinky, jak to je při syntetických lécích
tablety mají velice dobrý poměr ceny a výsledků, alespoň v případě těch lepších značek, které jsem taky já užíval

Pokud jde o nástup účinků, jak jsem zmínil, je důležité dlouhodobější užívání. Většina tablet se užívá pravidelně každý den o dávce 1 tablety a na dosažení optimálního účinku je vhodné užívání zhruba 2 až 3 měsíce. Já jsem dokonce některé značky užíval i déle.

ROZSÁHLEJŠÍ PŮSOBENÍ

Pokud jde o tablety speciálně určené na prostatu, ty mají častokrát rozsáhlejší účinky, například podporují sexuální apetit nebo plodnost. Hodně značek dokonce pomáhá nejen zdraví prostaty, ale například i fungovaní potence.

Tablety, které jsem vyzkoušel a mé zkušenosti s nimi

Tablety, které vyzkoušela má partnerka a její zkušenosti s nimiNa našem trhu je velké množství různých přípravků, takže může být pro laika pochopitelně těžké se zorientovat a zjistit, které tablety účinkují lépe a které jsou méně účinné. Bohužel, většina lidí volí dle ceny nebo dle slibovaných účinků na obalu, takže se pak netřeba divit účinkům v praxi.

Pokud byste chtěli zúročit mé dlouhodobé zkušenosti a poradit ohledem výběru, určitě bych na vašem místě vybíral především dle hodnocení a zkušeností jiných mužů. Já osobně mám nejlepší a dlouhodobé zkušenosti především s těmito značkami:

Přírodní péče o prostatu

➡️ Doporučuji STOPOREX PROSTATE
– normalizování funkce prostaty
– optimální fungování močové soustavy
– komplex přírodních látek
– normální reprodukční schopnost

Cena: ✅ 619 Kč

 

Děkujeme za hlas

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *