Escapelle: antikoncepční pilulka

Escapelle tableta poAntikoncepce je pojem, který řeší v praktickém životě asi každá sexuálně aktivní žena. Kromě hormonální antikoncepce, která je založena na pravidelném užívání, je na trhu k dispozici i zcela odlišný typ a to nouzová postkoitální antikoncepce, lidově také známá jako „tabletka po“. Jde totiž o antikoncepci, která se užívá po pohlavním styku.

Nejznámějším příkladem takové tabletky je Escapelle. Nejedná se však o antikoncepci, kterou byste mohli užívat libovolně a opakovaně. Pilulka má totiž i několik nežádoucí a vedlejší účinky a přestože je dostupná bez předpisu, mělo by být její použití výjimečné.

➡️ TIP: pokud hledáte rychlé řešení, doporučuji pilulky na erekci, které u mě osobně účinkují nejlépe: STOPOREX KLASIK, STOPOREX PROLONG, PROERECTA

Následující recenze si proto klade za cíl představit tabletku komplexně. Podívám se blíže na její účinnost, co dělat, pokud nastane zpoždění menstruace, či s jejím užitím mají nějaký vztah plodné dny a najdeme i odpověď na to, zda se dá koupit ve známé lékárně Dr. Max.

Výrobce a původ

Výrobcem i oficiálním dodavatelem u nás je maďarská farmaceutická společnost Gedeon Richter. Tato společnost je silným a stabilním hráčem na poli farmaceutických, ve svém portfoliu má 200 farmaceutických produktů ve více než 400 lékových formách. Firma pokrývá několik terapeutické oblasti a svou pilulkou Escapelle i tu gynekologickou.

Společnost je v oblasti tablet zařazených do nouzové antikoncepce na prvním místě mezi výrobci a má své zastoupení až v 100 zemích. Zatímco u nás má tato „tabletka po“ označení Escapele, v některých zemích se prodává pod označením Postinor. V obou případech ale platí, že účinná látka je shodná.

Složení a účinné látky

Escapelle patří mezi léky, které jsou sice bez předpisu nebo receptu, ale z hlediska složení se jedná o velmi silný druh přípravku. Pilulka patří totiž mezi hormonální pilulky, čili z pohledu složení má velký vliv na hormonální hladinu a hormonální rovnováhu u ženy. To je také důvod, proč by měla být tabletka užívaná opravdu výjimečně.

Tableta po

➡️ Escapelle:
– 1 tableta po nechráněném pohlavním styku
– lze použít v průběhu 72 hodin (3 dnů)
– zabrání oplodnění už uvolněného vajíčka spermií
– zastaví uvolnění vajíčka z vaječníků

Z pohledu složení obsahuje tabletka jen jednu účinnou látku:

Levonorgestrel: Za tímto názvem se skrývá speciální látka objevena už v roce 1963. Levonorgestrel se používá také v klasické dvousložkové hormonální antikoncepci s estrogenem v perorální formě, využívá se také v tzv. nitroděložních tělíscích, což je zase nitroděložní forma hormonální antikoncepce určené pro ženy.

Levonorgestrel je látka ovlivňující hormonální rovnováhu a také na ovulaci, díky čemuž se vyskytuje tak v antikoncepci používané před pohlavním stykem, tak po něm. Technicky se jedná o hormon progestinu, který má vliv i na vaginální tekutinu. Výsledkem je snížení šance průniku spermií a rizika oplodnění vajíčka.

Pro zajímavost, Levonorgestrel se používá v kombinaci s estrogenem i při léčbě některých potíží během menopauzy. Vzhledem k tomu, že tato látka má hormonální účinky, byla i předmětem zkoumání s perspektivou účinků u mužů. V kombinaci s androgeny testosteron a dihydrotestosteron se o levonorgestrelu uvažuje při antikoncepci pro muže.

Pomocné látky: Podobně jako jiné léky, i v případě Escapelle je pro lepší vstřebatelnost a užívání pilulky důležité složení i přídavných a pomocných látek. V této tabletce se nacházejí také bramborový škrob, kukuřičný škrob, koloidní oxid křemičitý bezvodý, magnesium, mastek a monohydrát laktózy.

Pokud jde o celkové složení, v této tabulce najdete všechny látky obsažené v Escapelle včetně množství účinné látky:

Jde o hormonální účinné látky

Vzhledem k tomu, že hlavní účinná látka, čili Levonorgestrel, patří mezi látky ovlivňující hormonální hladinu, třeba užít jakýkoliv lék obsahující tuto látku opravdu jen výjimečně. Při častém užívání hrozí trvalé ohrožení zdravé hormonální rovnováhy u ženy.

Dávkování a užívání

Jak již říká samotná charakteristika tabletky Escapelle, jedná se o nouzovou antikoncepční pilulku. Její použití je, na rozdíl od klasické hormonální antikoncepce, ne před pohlavním stykem, ale po něm. Neznamená to však, že tato tabletka může zastavit vývoj již oplodněného a uhnízdění vajíčka v děloze.

 

1 dávka = 1 tabletka.

V balení se nachází přesně jedna tabletka, která se užívá v celosti, stačí ji spolknout a zapít dostatečným množstvím vody
Pokud jste vraceli během 3 hodin od užití tablety, musíte užít další dávku

Samotná tabletka je kulatého tvaru o průměru asi 8 mm, přičemž je dostatečně tenká, aby bylo možné její bezproblémové polknutí. Tabletku nekousejte ani žádným způsobem nenarušujte její vnější obal, spolkněte ji v celosti.

Tabletku třeba užít nejpozději do 72 hodin po nechráněném pohlavním styku nebo po selhání antikoncepce. Tabletka Escapelle nemůže zabránit těhotenství na 100%, její úspěšnost je tím vyšší, čím dříve po pohlavním styku ji užijete. Pilulka také neúčinkuje po jejím požití, čili ji nemůžete využít jako klasickou hormonální antikoncepci před pohlavním stykem.

Účinky

Primárním účinkem Escapelle je zabránění nežádoucímu a nechtěnému otěhotnění. Aby tabletka dosáhla tento účinek, působí zejména dvěma způsoby mechanismu, které se od sebe mírně odlišují. Výsledkem však je, že i po nechráněném pohlavním styku, kdy došlo k výstřiku semene do vagíny, je možné zabránit otěhotnění.

Pokud jde o zmíněné dva způsoby mechanismu, zde jsou:

Zastavení uvolnění vajíčka

Aby mohlo dojít k oplodnění vajíčka, musí v první řadě nastat jeho uvolnění z vaječníků přes vejcovody. To nastává procesem ovulace, který je řízen hormony. Pokud nedojde k ovulaci, vajíčko se z vaječníků do vejcovodů neuvolní a spermie tedy nemají možnost ho oplodnit. Tímto způsobem funguje i klasická hormonální antikoncepce.

Tableta po

➡️ Escapelle:
– 1 tableta po nechráněném pohlavním styku
– lze použít v průběhu 72 hodin (3 dnů)
– zabrání oplodnění už uvolněného vajíčka spermií
– zastaví uvolnění vajíčka z vaječníků

Na podobném principu pracuje i Escapelle. Účinná látka Levonorgestrel má vliv na to, že zabrání nebo zpozdí uvolnění vajíčka z vaječníku ovlivňování proces ovulace. To znamená, že pokud se i spermie ocitne ve vejcovodech, nenajde tu vajíčko, které by mohla oplodnit. Úspěšnost tohoto účinku závisí ale také na době požití tabletky od pohlavního styku.

Zabránění oplodnění vajíčka

Druhým mechanismem je, že pokud už i přišlo k uvolnění vajíčka, Levonorgestrel má účinek i na snížení schopnosti spermie oplodnit toto vajíčko. K tomuto efektu dochází na základě toho, že samotná látka Levonorgestrel má vliv na vaginální tekutinu. Nakolik je látka z kategorie hormonů progestinu, může fungovat i uvnitř vagíny.

Vlivem tohoto účinku se stane vaginální tekutina silnější a hustší, což sníží riziko, že přes ni spermie přijde až k uvolněnému vajíčku a oplodní ho. Tento efekt je však závislý i od některých jiných parametrů, nejčastěji se uvádí vyšší hmotnost ženy. Z biologického hlediska způsobuje látka zhuštění hlenu děložního hrdla.

Pilulka NEMÁ potratové EFEKTY

Pro úplné ujasnění účinku chci dodat, že Escapelle neúčinkuje na již oplodněné vajíčko, čili nemá potratový efekt. Nezabraňuje usazení vajíčka v děloze a ani nepřeruší jeho vývoj, čili nepoškodí již zahájeno těhotenství. Nedochází ani k vyloučení plodu z dělohy.

Nežádoucí účinky

Jak jsem naznačil již dříve, vzhledem ke svému složení má Escapelle i několik nežádoucích účinků. Je tomu tak u jiných léků z kategorie hormonálních léčiv nebo antikoncepčních „tablet po“. Mezi velmi časté patří pocit na zvracení, nepravidelné krvácení do nejbližší menstruace, bolesti ve spodní části břicha, únava a bolesti hlavy.

Mezi časté patří nevolnost, odlišnost krvácení, citlivost prsů, průjem a závratě. Z velmi vzácných vedlejších účinků třeba počítat se svěděním, vyrážkou, kopřivkou, otoky obličeje, bolestí v oblasti pánve, bolestivou menstruací a bolestmi břicha.

V případě, že u vás nastane zpoždění menstruace více než 5 dní, může to být příznak, že tabletka už nezabrala a nastalo těhotenství. Pokud dojde k velmi silným bolestem břicha, může se jednat io projev mimoděložního těhotenství. Pokud se u vás objeví jakékoliv takové příznaky a účinky, měli byste neprodleně vyhledat gynekologa.

MOŽNÉ KONTRAINDIKACE

Pozor je třeba dát i na kontraindikace, čili překážky k užití Escapelle. Sem patří například onemocnění tenkého střeva, vážné problémy s játry, překonané zánětlivé onemocnění vejcovodů a jiné stavy či onemocnění. Přečtěte si příbalový leták, kde se dozvíte více.

Balení a cena

U nás je k dispozici pouze jeden typ balení a to Escapelle obsahující jednu tabletky. Ta obsahuje 1500 mg účinné látky Levonorgestrel. Tabletka je bílá, plochá, kulatého tvaru a zabalená v blistru, vnější obal tvoří krabička. Pilulka je volně dostupná a volně prodejná, čili bez předpisu nebo receptu.

V balení se nachází jen jedna tabletka z důvodu, že opakované podávání během jednoho menstruačního cyklu vážně naruší jeho průběh. Pokud jde o ceny, tak běžně stojí tabletka okolo 23 až 25 €, v závislosti na tom, v jaké lékárně ji koupíte. Escapelle lze koupí tak v kamenné lékárně, tak v té internetové.

Kde koupit

Nakolik při Escapelle je důležité užití tabletky co nejdříve od nechráněného pohlavního styku, nejpozději do 72 hodin, důležitá je okamžitá dostupnost. Podle zkušeností mnoha žen a to včetně mé partnerky, ne v každé lékárně je okamžitě k dispozici na skladě. Jak se k ní co nejdříve dostat?

Ideální řešení podle mě nabízí možnost rezervace přes internet a osobního vyzvednutí. Takovou volbu nabízí známá síť lékárně Dr. Max, kde je možné přes její internetový eshop www.drmax.cz provést rezervaci Escapelle, vybrat si lékárna ze široké sítě ve vašem městě a po potvrzení objednávky si jít tabletku osobně vyzvednout.

Neříkám samozřejmě, že pokud máte nějakou kamennou lékárna rovnou při vašem bydlišti, neměli byste jít osobně zjistit, zda se tam Escapelle nenachází. V případě online rezervace ale půjdete vždy na jistotu. Síť lékáren Dr. Max je navíc podle mě dostatečně široká, abyste našli lékárna doslova „na každém rohu“.

Neriskujte ANI MINUTU

Pro dosažení maximální možné úspěšnosti, čili až 95%, je třeba užití tabletky do 24 hodin od nechráněného pohlavního styku nebo od selhání antikoncepce. Nečekejte proto ani den navíc, čím dříve si tabletku zakoupíte a užijete, tím lépe pro vás.

Online objednávka, doprava a doručení

Pokud jste se rozhodli pro objednávku a rezervaci online, rád bych vám alespoň ve zkratce představil způsob a možnosti, které máte. Následující postup a informace o objednání se vztahují k již zmíněné lékárně Dr. Max.

  • Úvodem vložte jedno balení tabletky do košíku
  • Při volbě dopravy zvolte osobní odběr
  • Následně si vyberte lékárnu ve vašem městě a zaškrtněte platbu předem
  • Zadejte své údaje, proveďte platbu a počkejte na informace o dostupnosti

Při osobním odběru je nutná platba předem, protože pokud nebude tabletka aktuálně dostupná na dané kamenné provozu, bude tam zaslána okamžitě a to z centrálního skladu. Proto je nutné uhradit ji předem, ideálně použitím platební karty online.

Jako alternativu nabízí Dr. Max možnost platbou přes TatraPay, sporopay, VÚB e platby, Viamo nebo přes program Benefit Plus. Já osobně doporučuji ale využít právě platbu kartou, je to bezproblémové, bezpečné a okamžité. Pokud však nastane jakýkoliv problém s časem doručení, čili zpoždění, neváhejte a jděte Escapelle zakoupit osobně.

Nejčastější otázky

Escapelle je na našem trhu poměrně známá tabletka, ale vzhledem k mechanismu jejího účinku se ženy stále ve zvýšené míře zajímají o její účinnost, použití v praxi a některé další vlastnosti. Prošel jsem proto hned několik internetových fór a diskusí s cílem nalézt nejčastěji dotazy a nyní na ně zodpovím:

Pro koho je tato“ tabletka po „určena?

Využití Escapelle je doporučeno v případech, že selhala standardní bariérová antikoncepce, případně došlo k selhání přerušovaného pohlavního styku, žena zapomněla užít hormonální antikoncepci, vůbec se nepoužila žádná antikoncepce nebo pokud došlo ke snížení účinnosti hormonální antikoncepce vlivem jiných faktorů, nejčastěji vlivem jiných léků.

  Jaká je úspěšnost tabletky Escapelle a jak závisí od času?

V zásadě platí, že čím dříve tabletku užijete, tím vyšší je účinnost. Nejvyšší, až 95% pravděpodobnost zabránění těhotenství, se udává při užití do 24 hodin od pohlavního styku. O něco menší, 85% účinnost, je při užití od 25 do 48 hodin od pohlavního styku. Při užití od 49 do 72 hodin je účinnost nejnižší, jen 58%, avšak stále je nadpoloviční.

Jak často lze Escapelle užívat?

Výrobce doporučuje, aby se tabletka Escapelle nepoužívala pravidelně, nejde totiž o náhradu běžné hormonální antikoncepce. Užití více než jednou za jeden menstruační cyklus může mít vliv na samotný cyklus a jeho průběh. Opakované užívání může narušit menstruaci a ta je důležitá jako nejspolehlivější indikátor těhotenství.

Tableta po

➡️ Escapelle:
– 1 tableta po nechráněném pohlavním styku
– lze použít v průběhu 72 hodin (3 dnů)
– zabrání oplodnění už uvolněného vajíčka spermií
– zastaví uvolnění vajíčka z vaječníků

Jak zjistím, že mi Escapelle zaúčinkovala a nedošlo k těhotenství?

Právě díky menstruaci, která by měla přijít v očekávaném čase a v očekávané intenzitě. Pokud se menstruace opozdí o více než 5 dní, může jít u o projev toho, že Escapelle nebyla účinná. Totéž platí i v případě, pokud se vyskytnou nadměrné bolesti břicha, které mohou být příznakem mimoděložního těhotenství.

Co dělat, když mám po užití tabletky nějaké problémy?

Výskyt některých vedlejších a nežádoucích účinků po užití Escapelle je bohužel nutné vzít jako fakt. Bolesti hlavy nebo nutkání na zvracení by však měly být jen krátkodobé. Pokud však některé negativní projevy přetrvávají, případně se objeví problémy s krvácením z pochvy, doporučuji navštívit lékaře.

Zkušenosti

Na internetových fórech a v různých diskusích lze nalézt zkušenosti žen s užitím Escapelle ale také s jinými podobnými značkami. Zajímavé je, že mnoho zkušeností sdílejí i muži, kteří jdou mnohdy tuto tabletku koupit svým partnerkám. V zásadě platí, že účinnost v praxi je shodná s tím, co deklaruje výrobce.

Zkušenosti ukazují, že Escapelle je populární zejména u mladších žen, které měly nechráněný styk nebo se obávají prasknutí kondomu. Mnoho případů však podle mě bylo zbytečných a ženy tuto tabletku užívají z mého osobního pohledu někdy až nadměrně často.

Na druhou stranu, potvrzuje se, že čím později se tabletka užije, tím menší je její účinnost. Výrobce sám deklaruje, že ani po okamžitém užití není úspěšnost 100%, takže může dojít k otěhotnění. Na internetu jsem našel i zkušenosti žen, které takovou „pilulku po“ užili a přesto otěhotněly, nespoléhejte proto na Escapelle jako na jistotu.

NEUŽÍVEJTE NIKDY DVĚ TABLETKY

Některé ženy na internetu se v rámci zkušeností vyjádřili i v tom smyslu, že „tabletky po“ užili i v dvojnásobné dávce. Pokud nedošlo ke zvracení do tří hodin od jejího požití jde již o předávkování a to je nebezpečné. Doporučuji poradit se vždy s lékařem.

Vlastní zkušenost

Moje partnerka užila tuto tabletku zatím jen jednou, několik jejích známých s ní však má opakované zkušenosti. Úspěšnost u nich byla zatím sice vždy 100%, ale to i kvůli tomu, že užití tabletky nastalo vždy do pár hodin od pohlavního styku. Jak však vidíte na jiných zkušenostech, ani to nemusí být garancí úspěchu.

Pokud jde o dostupnost, zde je zkušenost pozitivní, partnerka využila formu osobního koupě a naštěstí našla Escapelle hned v první lékárně. Dá se předpokládat, že dostupnost tabletky je vysoká vzhledem k tomu, že ji ženy opravdu velmi často používají.

Z hlediska vedlejších účinků nebo nějakých problémů jsou zkušenosti různé. Partnerka měla chvilku problémy s bolestí hlavy a celkovou slabostí či nevolností, po pár hodinách to ale přešlo. Jiné ženy neměly téměř žádné problémy, kromě zvýšené nervozity, což je zcela pochopitelné.

Výsledek vlastního testování

Na základě užití Escapelle mou partnerkou mohu potvrdit, že užívání pilulky a účinky deklarované výrobcem jsou v praxi dosaženo tak, jak jsou popsány. Dostupnost tabletky je také na výborné úrovni, velkým plusem je, že ji lze zakoupit volně bez nutnosti indikace od gynekologa.

Escapelle je u nás populární a rozšířená, pokud nepočítáme ještě jednu značku, tak prakticky ani nemá konkurenci. Zkušenosti mé partnerky i ostatních žen ukazují, že jak postkoitální antikoncepce má velmi dobrou účinnost, ačkoli ne na 100%. Netřeba si ji proto mýlit s náhradou klasické antikoncepce.

Pokud jde o komplikace užívání a nežádoucí či vedlejší účinky, ty jsou u každé ženy individuálně. U někoho mohou být jen velmi málo viditelné, u někoho jiného více. Escapelle má vliv na hormonální hladinu, je to tedy plně pochopitelné.

Tableta po

➡️ Escapelle:
– 1 tableta po nechráněném pohlavním styku
– lze použít v průběhu 72 hodin (3 dnů)
– zabrání oplodnění už uvolněného vajíčka spermií
– zastaví uvolnění vajíčka z vaječníků

Zhodnocení

Závěrečné zhodnocení tabletky Escapelle je tedy rozhodně pozitivní. Svým způsobem jde opravdu o unikátní řešení prevence nechtěného těhotenství, zejména pokud jiné metody selžou. Tabletky mají takové účinky, jako deklaruje výrobce, užívání je poměrně jednoduché a totéž platí i o dostupnosti.

Zároveň však netřeba zapomenout říci, že díky obsahu účinné látky Levonorgestrel má Escapelle i výrazný vliv na hormonální rovnováhu u ženy a její menstruační cyklus. To s sebou přináší i několik nežádoucí a vedlejší efekty.

Tabletky Escapelle je však jistě možné doporučit a to zejména proto, že:

jsou jedny z mála svého druhu, čili na postkoitální antikoncepci
jsou dlouhodobě odzkoušeny v praxi a na trhu více let
jsou dostupné volně, nemusíte předtím navštívit lékaře
jsou ve formě perorální tablet, čili jednoduché na užívání

Upozorňuji však, že Escapelle není žádná potratová tabletka, nemůže tedy ukončit již zahájená těhotenství. To je také důvod, proč ji třeba užít nejpozději do 72 hodin, zcela ideálně do 24 hodin. Tabletky mohou užít pouze ženy nad 16 let, pokud je žena mladší, musí navštívit gynekologa, aby se k tabletce mohla dostat.

Na závěr bych chtěl ještě jednou zdůraznit co největší osobní odpovědnost při jakémkoliv pohlavním styku. Přestože Escapelle má vysokou pravděpodobnost úspěchu, dodržujte zásady bezpečného sexu, čili používejte bariérovou nebo hormonální antikoncepci.

UPOZORNĚNÍ NA ZÁVĚR

Escapelle je volně prodejný lék s obsahem účinné látky Levonorgestrel, který patří mezi hormonální léky a je určen pro ženy jako postkoitální antikoncepce. Dodržujte během užívání doporučené dávkování a terapeutický režim. Před užíváním si přečtěte příbalový leták, pokud vám něco nebude jasné, informujte se u lékárníka nebo lékaře. Neužívejte po uplynutí doby použitelnosti a nepoužitý lék vraťte do lékárny.

Tableta po

➡️ Escapelle:
– 1 tableta po nechráněném pohlavním styku
– lze použít v průběhu 72 hodin (3 dnů)
– zabrání oplodnění už uvolněného vajíčka spermií
– zastaví uvolnění vajíčka z vaječníků

4.5/5 - (2 votes)

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *