Kapavka

KapavkaJedno z nejznámějších pohlavně přenosných nemocí na světě je kapavka, odborně i gonorrhoea. Nemoc je bakteriálního charakteru a postihuje mladší muže a ženy ve věku do 25 let. Mezi typické příznaky patří výskyt hnisavého zánětu sliznic pohlavních orgánů, ale také například i v ústech a v hrdle. U muže se projevuje zejména na penisu.

Hnisavý charakter dělá z kapavky nepříjemnou nemoc a to nejen u mužů, ale i u žen, kde také přichází k postižení pochvy. Přenos nemoci je možný pouze pohlavním stykem a během porodu z matky na dítě, tedy ne jiným běžným kontaktem, například slinami.

➡️ TIP: pokud hledáte rychlé řešení, doporučuji pilulky na erekci, které u mě osobně účinkují nejlépe: STOPOREX KLASIK, STOPOREX PROLONG, PROERECTA

Nakolik choroba se vyskytuje zejména u mladší populace, která hledá informace na internetu, rozhodl jsem se věnovat kapavce tento článek. Podívám se v něm také na některé nebezpečné mýty typu domácí léčba, ale i na odborné informace typu inkubační doba.

Co je kapavka

Co znamená kapavka? Tato pohlavní choroba je pojmenována po hnisající výtoku z penisu u mužů a z pochvy u žen. Jde o jedno ze čtyř nejčastějších pohlavně přenosných nemocí na celém světě. V poslední době má choroba stoupající charakter i u nás.

Kapavka je infekční onemocnění zapříčiněné bakterií Neisseria gonorrhoeae
Jde o nemoc projevující se typicky hnisavým výtokem z pohlavního a vylučovacího ústrojí, později postihuje i hrdlo, ústa a také konečník
Nejčastěji se nakazíte orálním, vaginálním a análním stykem

Onemocnění se primárně přenáší nechráněným sexuálním stykem. Jiný typ přenosu, například dotykem, je vzácný. Vyskytnout se ale může přenos onemocnění z matky na novorozence a to během porodu. S kapavkou se pojí i riziko nákazy virem HIV, takže u lidí s tímto onemocněním se provádí preventivně i test na AIDS.

kondomyDiskrétně a rychle

➡️ Doporučuji Kondomshop.cz
– diskrétní doručení
– výhodné balení a slevy
– všechny druhy na jednom místě
– bohatý výběr
– kvalitní značky

Mechanismus přenosu a rozvinutí kapavky je následující:

bakterie kapavky se dostává do těla prostřednictvím pohlavního styku, kdy se přes sliznici v ústech nebo pohlavních orgánech dostane do organismu
prvním infikovaným místem je obvykle epitel močové trubice nebo výstelka hrdla dělohy, přičemž právě v těchto orgánech se vytvoří hnisavý zánět
později se infekce rozšíří dále, hnisavý zánět se z močových a pohlavních orgánů přesune do konečníku a také do hrdla
v případě neléčení kapavky postupuje zápal do dalších orgánů pohlavní soustavy, u žen do vejcovodů a u mužů do varlat, může způsobit až neplodnost

Samotné onemocnění nemá sice příliš dlouhou inkubační dobu, ale jistý čas může probíhat bez viditelných příznaků. Dokonce u žen může být i rovnoběžná forma inkubace, což je ve většině případů. Nejlepší ochranou je tedy fyzická antikoncepce.

Inkubační doba

Pokud jde o období od nakažení se bakterií až po prvotní projevy spojené s hnisajícím zánětem, v tomto případě je inkubační doba různá u žen a u mužů. U mužů se v 90% případů objeví první výtok z penisu do 5 dnů, u žen to může být podstatně déle, i 2 týdny. Průměr je 2 až 14 dní.

Kapavka a její příznaky a projevy

Mezi nejznámější symptomy patří hnisající výtok. Ten se nejprve vytvoří na sliznici místa vstupu infekce, což jsou obvykle pohlavní orgány. Výtok je spojený se zánětem, který na daném místě vytvoří právě bakteriální infekce. Podle pohlaví může být nástup příznaků mírně odlišný, i když v zásadě vždy infekce napadne jako první pohlavní orgány.

Pokud jde o příznaky u mužů a příznaky u žen, zde jsou nejčastěji rozdíly:

mezi nejčastější projevy u žen patří hnisavý výtok z pochvy, bolest při pohlavním styku, krvácení mimo menstruace a zánět dělohy či vejcovodů
při postižení hrdla dělohy přijde k jeho zánětu a svědění či výtoku z konečníku
mezi běžné projevy u mužů zase patří hnisavý výtok z močové trubice, pálení a bolest při močení, časté močení a v případě postupu infekce citlivé a bolestivé varlata

Zhruba polovina žen může mít kapavku i bez příznaků a symptomů. Pokud se dostane infekce do oka, projeví se to zánětem spojivek, hnisavým výtokem z oka, bolestí v oku, citlivostí oka a při neléčení zánětu až slepotou.

Příčiny, rizikové faktory a přenos kapavky

Kapavka patří mezi pohlavně přenosné choroby zapříčiněné bakteriální infekcí. Bakterie se do organismu dostává nejčastěji při pohlavním styku, ale není to jediná možná cesta. Kromě toho existují i ​​některé rizikové faktory pro vznik infekce.

Toto jsou příčiny, přenos a faktory spojené s kapavkou:

Bakteriální infekce Neisseria gonorrhoeae: Za kapavkou je bakterie Neisseria gonorrhoeae, nazývaná zkráceně někdy i gonokok. Jde o gramnegativních diplokoků, který byl objeven koncem 19. století. Tato bakterie se ve volné přírodě nevyskytuje a jde o aerobní bakterii citlivou na okolní prostředí. Jediným zdrojem infekce tak může být člověk.

Přenos pohlavním stykem: Jednoznačně nejčastějším způsobem přenosu je pohlavní styk mezi už nakaženým člověkem a zatím nenakaženým partnerem. Kapavka se přenáší všemi druhy pohlavního styku, ať už se jedná o klasický vaginální styk do pochvy, anální sex nebo orální sex. Podle způsobu přenosu se pak na daném místě vyskytne výtok.

kondomyDiskrétně a rychle

➡️ Doporučuji Kondomshop.cz
– diskrétní doručení
– výhodné balení a slevy
– všechny druhy na jednom místě
– bohatý výběr
– kvalitní značky

Přenos dotykem: Velmi vzácným způsobem přenosu infekce je přenos přes kontaminované předměty. Může jít například o vlhké ručníky, spodní prádlo nebo dotykem kontaminovaných prstů přímo na sliznici spojivky. Pokud jde o přímý dotek, tak tímto způsobem se nejčastěji přenese kapavka jedině z matky na dítě během porodu.

Přenos z matky na dítě při porodu: U novorozenců se může vyskytnout kapavka jako následek přenosu během porodu. U nás se však takový přenos prakticky nevyskytuje a to z důvodu, že žena je již během těhotenství testována na přítomnost bakterie gonokoky a v případě pozitivního nálezu jsou novorozencům preventivně podávány kapky do očí.

Průběh, fáze a vývojová stadia kapavky

Kapavka probíhá postupně, přičemž nejdříve se její příznaky projeví v místě vstupu infekce do těla a postupně, při neléčení nebo nesprávné léčbě, postupuje i do dalších orgánů. Podle rozšíření infekce se potom mění i klinický obraz.

Pokud jde o jednotlivé fáze a stádia, ty se mírně liší podle pohlaví:

Průběh kapavky u muže: Úvodem dochází u muže k pocitům pálení v močové trubici. Později se přidruží zánět sliznice vnějšího otvoru močové trubice a reakcí na tento zánět je výtok hnisu z ní. Zpočátku je infekce pouze v přední části močové trubice a je zde výtok ve formě mléčného hlenu, o pár dní se změní na žlutozelený výtok.

Pokud se infekce neléčí, postupuje do zadní části a později do předstojné žlázy, nadvarlat a varlat. Zhruba po třech týdnech přichází k výskytu komplikací ve formě zánětu nadvarlete, zánětu prostaty a zánětu močového měchýře. Pokud se ani v tomto případě kapavka neléčí, přechází do chronické formy.

Průběh kapavky u ženy: U žen může být průběh asymptotický ale i s projevem příznaků. Pokud se objeví nějaké projevy, tak infekce nejdříve napadne většinou jen rodidla, postižení močové trubice bývá vzácněji. Dostaví se hnisavý výtok z děložního čípku, pokud je postižena i močová trubice, jsou zde bolesti a pálení.

Dále postupuje infekce na sliznici dělohy, vejcovodů a vaječníků. Tyto komplikace provázejí i bolesti v břiše a na kříži, někdy i horečka. V případě neléčení ani těchto problémů se i zde kapavka dostává do chronického stadia, kdy může dojít k ústupu příznaků. Nejhorší je, že mnoho žen si myslí, že se vyléčilo.

Prodloužení erekce

➡️ Doporučuji Stoporex (moje recenze):
– zlepšení erekce
– prodloužení doby pohlavního styku
– zdravější prostata
– zvýšení libida a chuti na sex

Cena:690 Kč

Diagnostika kapavky

Základem vyšetření a potvrzení kapavky je kombinace pozorování vnějších projevů a příznaků společně s mikrobiologickými a kultivačními vyšetřeními hnisavého sekretu. Včasná diagnostika znamená téměř vždy bezproblémové vyléčení bez zanechání trvalých následků, kam patří například zúžení močové trubice nebo dokonce neplodnost.

Postup diagnostiky je následující:

anamnéza – základem a první částí diagnostiky je zjištění rizikových faktorů, zjišťuje se přítomnost příznaků a jejich intenzita, dělá se fyziologické vyšetření
výtěry – na základě prvotního podezření se pak dělají výtěry z močové trubice, hrdla, rektálního otvoru či děložního čípku, aby se získala vzorek k testům
sérologický test – součástí diagnostiky jsou i sérologické vyšetření, zjišťuje se přítomnost protilátek a to zejména v případě podezření na chronickou kapavku
 další laboratorní testy – na potvrzení diagnózy mohou být provedeny také testy ELISA, DNA diagnostika PCR, přímá imunofluorescence a zjišťování ligázovej reakce

Součástí diagnostiky a vyšetření je i diferenciální diagnostika. Jejím cílem je rozlišit negonokokových záněty. Zároveň se společně s testy na kapavku obvykle provádějí testy na AIDS, protože infekce kapavkou narušuje sliznici a zvyšuje riziko infekce HIV.

KONTROLNÍ VYŠETŘENÍ

Diagnostika a testy se dělají i po absolvování léčby. Nejčastěji se první vyšetření dělá do 48 hodin od začátku léčby a potom každý týden. Realizují se bakteriologické vyšetření a proces kontroly trvá obvykle 4 měsíce. Pokud se ukáže, že testy jsou negativní, je možné pacienta vyřadit z evidence a léčba je považována za úspěšnou.

Řešení a léčba kapavky

Nakolik je kapavka onemocnění způsobené bakterií, výhodou je, že k léčbě se využívají dostupné antibiotika. Kromě přímé farmakologické formy se v případě potřeby využívá i hospitalizace nebo režimová opatření. Terapii indikuje lékař podle aktuálního stavu.

Jak se léčí kapavka? Zde jsou nejvíce využívány způsoby a metody:

Antibiotika

Základem terapie kapavky jsou antibiotika. Předepisuje se 1 dávka penicilinu, v případě alergie nebo rezistence se využívají novější generace antibiotik. Jde zejména o léky typu cefalosporinů v kombinaci s azitromycinem. Nejčastěji se podávají tyto antibiotika ambulantně. Přeléčit musí také partneři za období posledních 60 dní.

Hospitalizace

V případě postižení více orgánů pohlavní soustavy může na základě indikace od lékaře vzniknout potřeba hospitalizace na infekčním oddělení. Ve většině případů to však nutné není, jde opravdu jen o vážné problémy, u žen například s vaječníky a vejcovody, kdy hrozí neplodnost. Použije se zde i klid na lůžku a podpůrná terapie.

Ambulantní léčba a režimová opatření

V případě, že není nutná hospitalizace, provádí se léčba ambulantní formou. Po podání antibiotik se v ambulanci dělají kontrolní testy, obvykle do 4 měsíců od pokusem. Součástí léčby musí být i režimová opatření, zejména sexuální zdrženlivost, dieta od konzumace alkoholu, intimní hygiena a více odpočinku od námahy.

Časté otázky o kapavce

Kapavka patří mezi velmi rozšířené onemocnění, ačkoli případů zatím není extrémní množství. Toto onemocnění ale poutá pozornost a proto se často přebírá i na internetových fórech a diskusích. Zde jsou nejčastější dotazy a otázky:

Existuje domácí léčba kapavky?

Ne, nic takového jako domácí léčba kapavky neexistuje. V domácích podmínkách bez odborné lékařské indikace použití konkrétních antibiotik nelze úplné a správné přeléčení onemocnění a to tak může postupovat dále. Hrozí tak vážné ohrožení vašeho zdraví.

Pokud nepřijde ke správnému přeléčení onemocnění, jaký je jeho další progres?

Z místa nakažení, čili obvykle od pohlavní soustavy, postupuje bakteriální infekce při nedostatečném přeléčení dále do organismu. Vznikají záněty například prostaty, srdce nebo kloubů. Mezi běžné komplikace patří i zánět svalových šlach a výsev vyrážek.

kondomyDiskrétně a rychle

➡️ Doporučuji Kondomshop.cz
– diskrétní doručení
– výhodné balení a slevy
– všechny druhy na jednom místě
– bohatý výběr
– kvalitní značky

Jaká jsou rizika jsou pro těhotenství v případě, že je u ženy kapavka?

V těhotenství hrozí u žen velké riziko vzniku tzv. mimoděložního těhotenství, kdy vývoj plodu probíhá mimo dělohu. Kromě toho jsou častými problémy i infekce plodové vody, její předčasný odtok a je vyšší riziko předčasného porodu nebo potratu.

Je potřebná při kapavce i hospitalizace a pokud ano, kdy?

Ačkoli léčba může probíhat i ambulantní formou, někdy je nutná hospitalizace. Ta je nejčastěji třeba u žen v případě, pokud se infekce rozšíří na vejcovody nebo vaječníky. Tehdy je hospitalizace nutná i kvůli nutnosti podávání antibiotik přímo do žíly.

Dá se vůči kapavce očkovat? Existuje nějaká imunizace?

Bohužel ne, očkování proti kapavce není možné. Rovněž neplatí, že by po překonání infekce byl člověk do budoucna chráněn vůči opětovnému nakažení se, takže nevzniká ani imunizace v samotném imunitním systému. Nejlepší ochranou je proto prevence.

Jak fungují léky na kapavku

Vzhledem k tomu, že za kapavkou je infekce bakteriálního původu způsobená gonokoky Neisseria gonorrhoeae, léčba je založena na podávání antibiotik. Nejčastěji se léčba řeší ambulantní formou, přičemž forma a typ závisí na testování a zjištění citlivosti bakterie.

Nejčastější způsob léčby je tento:

Lékem první volby jsou cefalosporinová nebo penicilinová antibiotika, léčba je obvykle jednorázová, přičemž v případě rezistence se využívá cefalosporin třetí generace

V případě současné infekce chlamydiemi se předepisuje kombinace antibiotik, například známé doxycyklin nebo azitromycin léčí obě onemocnění. Pokud se testem zjistí rezistence na běžné formy antibiotické léčby, nebo v případě alergické reakce, využívají se fluorochinolony, jednorázově spektinomycin, tetracykliny nebo nejnovější makrolidy.

Neléčíte se jen vy ale i vaše okolí

Jelikož kapavka patří mezi vysoko infekční pohlavní onemocnění, která se s vysokou pravděpodobností přenášejí i na ostatních sexuálních partnerů, přeléčit musí nejen pacient, ale i jeho okolí. Samozřejmě, nejdříve musí každý absolvovat vyšetření.

Prevence kapavky

Nakolik kapavka se přenáší nejčastěji mezi mladými lidmi, nejvíce se při prevenci zdůrazňuje potřebu bezpečného sexu s použitím bariérové ​​antikoncepce. Jelikož inkubační čas je i několik dní či týdnů, při extrémním střídání partnerů není šance, abyste vždy a na 100% rozpoznali infikovaného člověka. Vůči kapavce nelze ani očkovat.

Prevence proto musí zahrnovat následující formy:

prezervativy – vůči syfilisu ještě nikdo nevymyslel lepší prevenci při sexuálním styku, jako je klasický prezervativ pro muže, což je fyzická ochrana před přenosem
střídání partnerů – kromě chráněného sexu doporučuji více dbát na střídmost při nových známostech, udržet si sexuální odstup první dny není na škodu
test v těhotenství – odpovědným přístupem je také absolvování testu na přítomnost bakterie Neisseria gonorrhoeae způsobující kapavku u matky už během těhotenství
oční léky – prevencí u novorozence při podezření na výskyt kapavky u matky během těhotenství je aplikace specifických očních léků ihned po narození

V případě i toho nejmenšího podezření na infikování se kapavkou, doporučuji raději zajít za lékařem kvůli diagnostice. Kapavka je mimořádně nepříjemné a bolestivé onemocnění, které je však možné velmi dobře léčit a to i v případě rezistentních forem.

Pro ženy:

ProduktHodnoceníOvěřená koupěRecenze
1. Stoporex Women
Více infomoje recenze
2. Feminus pro ženy
Více infomoje recenze

Pro muže:

ProduktHodnoceníOvěřená koupěRecenze
2. Stoporex Klasik
Přejít do obchoduMoje recenze
2. Stoporex Prolong Přejít do obchoduMoje recenze
3. Stoporex XXL Přejít do obchoduMoje recenze
4. Stoporex Women
Více infoMoje recenze
5/5 - (1 vote)

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *