Cesmína paraguayská – Yerba Maté

Cesmína paraguayská - Yerba Maté: účinky, pěstování a zkušenostiNejspíš vám název této rostliny nepřijde příliš povědomý, tak to zkusím jinak: Yerba Maté. Toto pojmenování je pro laiky mnohem známější a to především proto, že shodně se volá taky nápoj, který snad již většina z vás alespoň jednou ochutnala. Na tuto rostlinu pocházející z jižní Ameriky jsem si tedy posvítil o něco víc.

Víte, co jsem zjistil? Cesmína paraguajská je skvělé afrodiziakum, které má navíc příznivé účinky na mentální zdraví, zvýšení mentální energie a zároveň na pokojnější spánek. Že jde o navzájem nesouvisející věci? Vůbec ne.

➡️ TIP: pokud hledáte rychlé řešení, doporučuji pilulky na erekci, které u mě osobně účinkují nejlépe: STOPOREX KLASIK, STOPOREX PROLONG

Cesmína obsahuje například velmi podobné stimulanty, jako káva nebo čaj, no nápoj pozitivně obecně ovlivňuje mentální a fyziologický stav. A, jak jsem již dříve naznačil, je to velmi zajímavé afrodiziakum na zvýšení chuti na sex.

Cesmína paraguajská: popis, využití, původ a výskyt, kde roste

Cesmína paraguajská: popis, využití, původ a výskyt, kde rosteYerba Maté je rostlina vyskytující se přirozeně především v jižní Americe, konkrétně nejvíc v Brazílii, Paraguayi a Argentině. Rostlina může dorost až do výšky několika metrů, přičemž jihoamerické indiánské kmeny považovaly rostlinu za posvátnou a věřily v její magickou sílu. Listy kvůli tomu žvýkaly nebo si z nich udělaly nápoj.

Cesmína paraguajská je rostlina s bílými květy a plody podobnými brusinkám

Listy jsou oválné, přičemž na čaj jsou ideální mladé listy, ale na účely tradičního lidového léčitelství se sbírají všechny listy obecně

Rostlina kvete od října do prosince a plody má od března do června

Yerba Maté má po zpracování například do podoby nápoje charakteristickou aroma a typickou chuť, přičemž obsahuje kofein s rovnoměrně působícími účinky během delší doby. Zároveň jde o velmi zajímavý životabudič a afrodiziakum posilňující nejen sexuální energii, ale také vitalitu celého organizmu.

Prodloužení erekce

➡️ Doporučuji Stoporex (moje recenze):
– zlepšení erekce
– prodloužení doby pohlavního styku
– zdravější prostata
– zvýšení libida a chuti na sex

Cena:690 Kč

Vliv rostliny na lidské tělo je hodně rozmanitý:

díky tomu, že obsah kofeinu v rostlině je větší než v kávě, využívají se výtěžky z ní především pro zahnání únavy a pro zvýšení koncentrace
stejně tak rostlina upravuje trávení a to s ohledem na chuť do jídla, a taky s ohledem na zlepšení peristaltiky střev
rostlina působí pozitivně na krevní tlak a obecně na kardiovaskulární soustavu, nakolik zlepšuje stav především periferních cév

Yerba Maté jako čaj je známý po celém světě, nejen v jižní Americe. Rostlina se dokonce doporučuje i jako doplněk při odtučňovacích kúrách, nakolik zahání hlad a zároveň posilňuje trávení. Mě zaujala především jako součást přípravků na zlepšení libida a potence, přestože dlouhodobé užívání rostliny se nedoporučuje s ohledem na možné vedlejší účinky.

ZAJÍMAVÉ A UŽITEČNÉ INFORMACE

Pokud byste se chtěli dozvědět něco navíc o Yerba Maté, například taky to, jak se připravuje nápoj z rostliny a na co všechno pomáhá, dávám vám do pozornosti tento článek na Wikipedii. Dozvíte se z něj hodně informací, které budou zajímavé i užitečné současně.

Látky a složení Yerba Maté

Látky a složení Yerba MatéV Cesmíně paraguajské se nachází poměrně velké množství různých druhů látek prospěšných pro lidský organizmus. Jsou tady vitamíny, antioxidanty, minerály, kofein a jiné stimulační látky, které pomáhají zvýšit vitalitu těla a duše. Patrně právě proto má rostlina tak široké použití a je velmi oblíbená.

Toto jsou nejdůležitější látky, které v ní najdete:

Stimulační látky: Za své stimulační účinky vděčí Cesmína především obsahu tří významných stimulantů: kofeinu, teobrominu a teofylinu. Díky tomu je rostlina využívaná na zahnání únavy a zmírnění psychického vyčerpání, no zároveň díky tímto látkám dochází taky k stimulaci kardiovaskulárního systému. Výhodou je, že koncentrace látek jsou také, že nedochází k vedlejším účinkům

Flavonoidy: Flavonoidy obsažené v Yerba Maté jsou velmi efektivní antioxidanty, které chrání naše buňky v těle před negativními účinky volných radikálů. Stejně tak pozitivně ovlivňují žíly a cévy. Díky tomu, že v rostlině jsou přítomné také vitamíny B a C, dochází společně s flavonoidy taky k antibakteriálnímu a proti virusovému působení.

Kyseliny a aminokyseliny: Z kyselin obsahuje Cesmína především kyselinu chlorogenovou a kyselinu pantotenovou. První pomáhá na spalování kalorii, druhá je důležitou částí metabolizmu. Co se týče aminokyselin, těch se nachází v rostlině až 20 a jejich nejdůležitější úlohou v našem organizmu je, že jsou základním stavebním kamenem svalstva a důležitou složkou při tvorbě energie.

Vitamíny a minerály: Co se týče vitamínů a minerálů, jejich důležitost pro správné fungování zdravého organizmu snad nemusím zdůrazňovat. V Cesmíně najdete vitamíny A, B1, B2 a známy vitamín C podporující imunitu. Z minerálních látek jsou v rostlině obsažené mangan, magnézium, vápník, železo, draslík, sodík, fosfor a další minerály.

Další látky: Cesmína paraguajská obsahuje taky cholin, inositol, třísloviny, živice, aromatické látky, vanilín, saponiny, alkaloidy a velké množství polyfenolů. Ty mají u lidí zajímavý účinek a to ten, že pomáhají potlačit některé příznaky a projevy alergií, ale například i snižovat riziko cukrovky a vysokého krevního tlaku.

Cesmína paraguajská a její účinky

Cesmína paraguajská a její účinkyVýše uvedené složení a účinné látky obsažené v rostlině se významnou mírou podepisují na tom, že Yerba Maté má poměrně široké pozitivní působení a účinky na lidský organizmus. Mě sice primárně zajímá potence a vliv na sexuální život, ale rozhodl jsem se zmínit také jiné důležité účinky, které rostlina má.

Takže, tady jsou ty nejvýznamnější:

Zvýšení chuti na sex

Již staré indiánské kmeny využívaly Yerba Maté jako nápoj podporující chuť na sex. Jde o velmi účinné přírodní afrodiziakum, přestože samozřejmě, existují jiné rostliny a byliny, které jsou ještě efektivnější. Při Yerba Maté je však výhodou to, že působí obecně jako životabudič a tak máte více energie nejen v sexuálním životě, ale obecně.

Prodloužení erekce

➡️ Doporučuji Stoporex (moje recenze):
– zlepšení erekce
– prodloužení doby pohlavního styku
– zdravější prostata
– zvýšení libida a chuti na sex

Cena:690 Kč

Podpora duševního zdraví

Díky tomu, že Cesmína paraguajská obsahuje víceré stimulanty, podporuje také snížení únavy, zmírňuje psychické vyčerpání a obecně pomáhá k zlepšení nálady a duševního stavu. Zároveň uklidňuje nervový systém, zlepšuje paměť, zrychluje myšlení a pomáhá při stresu a nadměrné psychické zátěži.

Pomoc při detoxikaci a odtučňování

Pokud máte problém s nadváhou, je Cesmína vynikajícím prostředkem pro podporu odbourání nadbytečného tuku. Stejně tak upravuje hladinu cukru v krvi a hladinu cholesterolu v krvi. Rostlina se využívá taky při detoxikačních kúrách a podporuje „ztrátu“ nadbytečných kilogramů.

Podpora imunitního a kardiovaskulárního systému

Tím, že Cesmína obsahuje kombinaci vícerých vitamínů a flavonoidů, má současně podpůrnou funkci pro lepší fungování imunitního systému. Stejně tak podporuje lepší zdraví kardiovaskulární soustavy, lepší prokrvení cév a jejich lepší stav. To je velmi důležité například u mužů pro jejich lepší erekci, co zvyšuje potenci.

Zlepšení vylučování

Yerba Maté díky svému složení pomáhá stimulovat trávení a odvádět přebytečné tekutiny z organizmu. Výtěžky z rostliny například pomáhají při zácpě a při zlepšení peristaltiky střev, zároveň upravují chuť do jídla a trávení samotné. Rostlina taky zlepšuje vyplavování škodlivin z těla.

Další pozitivní účinky

Yerba Maté má ještě jiné pozitivní účinky, které bych rád zmínil. Jde například o zmírnění některých příznaků alergických reakcí, zlepšení spánku, zpomalování stárnutí nebo odstraňování fyzické a duševní únavy.

Vedlejší a negativní účinky

Vedlejší a negativní účinkyNežádoucí účinky nejsou příliš mnohokrát spojeny s užíváním Yerba Maté, navzdory tomu se mohou některé začáteční a přechodné reakce vyskytnout. Může jít o běžné zažívací problémy, výjimečně se objeví problém s nepravidelným tepem srdce. Užívání Cesmíny však není vůbec rizikové, pokud budete dodržovat dávkování.

Některé situace však navzdory tomu mohou individuálně nastat:

v extrémních případech, které naštěstí nejsou časté, se může dostavit podrážděnost nebo nervozita, co je způsobené některými látkami obsaženými v rostlině
při současném požívaní Cesmíny například s alkoholem nebo cigaretami se může dostavit nevolnost, při kombinaci s kofeinem přehnaná nervozita a nepokoj
při užívání sedativ či léků na předpis doporučuji poradit se o možnosti užívání Yerba Maté raději s lékařem

DLOUHODOBÉ UŽÍVÁNÍ S RIZIKEM

Pozor je potřeba si dávat především na dlouhodobější užívání rostliny. Ukazuje se, alespoň tedy já jsem se to dočetl, že dlouhodobé užívání může způsobit některé z výše zmíněných vedlejších účinků či dokonce vyšší riziko rakoviny hrtanu nebo močového měchýře.

Pěstování doma

Cesmína paraguayská - Yerba Maté: Pěstování domaPokud se rozhodnete pro pěstování Cesmíny paraguajské doma, musíte se připravit na to, že to nebude tak zcela snadná úloha. Jak jste se v úvodu dočetli, původní místa výskytu jsou na rozdíl od naší polohy o něco jižněji položené, a proto například nehrozí, abyste rostlinu pěstovali venku.

Pokud se do pěstování pustíte, dodržujte tyto pravidla:

základem je správná teplota okolí, která by měla být od 15 do nejvíc 25 stupňů Celsia, ideálně ne více a ani méně
rostlina vyžaduje propustnou půdu víc písčitého charakteru
doba klíčení trvá od 2 do 6 měsíců a během toho je nezbytné udržovat dostatečnou vlhkost
ideální je dostatek slunečného světla, příliš hodně stínu bude rostlině při růstu vadit
pozor si dejte na zdejší parazity, především roztoče, mušky a mšice

Čaj, studený nápoj a tablety

Cesmína paraguayská - Yerba Maté: Čaj, studený nápoj a tabletyCesmínu paraguajskou můžete užívat ve dvou formách: buď půjde o tekutou formu, nebo o tablety, jejichž součástí bude extrakt z této rostliny. U tekuté formy jde nejčastěji o čaj nebo studený nápoj, přičemž já dávám přednost tabletám, především těm, které jsou speciálně určeny na podporu erekce.

Přejděme teď k jednotlivým formám o něco detailněji:

Tradiční čaje

Čaj je nejstarší forma užívání různých bylin a rostlin a to samé platí i v případě Yerba Maté. Tradiční čaj se připravuje v nádobě vyrobené pouze na tenhle účel, ale v zásadě se dá připravit v čemkoliv. Buď si koupíte hotovou směs, nebo si můžete čaj udělat doma, kde jde 10 gramů rostliny na půl litru vody. Teplota vody nesmí přesáhnout 80 stupňů a louhování by mělo být nejvíc 10 minut.

Studené nápoje

Alternativa k čaji jsou studené nápoje, nazývané někdy také studené čaje, čili „ice tea“. V takovém případě si můžete udělat nápoj opět z 10 gramů rostliny, který se však zalije ledovou (ne studenou, ale ledovou) vodou a celé se to nechá odstát 20 minut. Na závěr se nápoj scedí a můžete k němu na dochucení přidat citrón. Druhou možností je již koupit si hotový nápoj nebo sušený výtěžek a připravit si Yerba Maté doma.

Tablety

Pokud mluvíme o tabletách, mám na mysli ani ne tak jednosložkové výživové doplňky s obsahem či extraktem Cesmíny, ale tablety určeny na erekci nebo libido, kde je tato rostlina součástí jejich bohatšího složení. U tablet vidím dvě velké pozitiva a to snadné dávkování a lepší účinnost, nakolik v přípravku bývá obsažený veškerý komplex látek speciálně určených na podporu potence.

Prodloužení erekce

➡️ Doporučuji Stoporex (moje recenze):
– zlepšení erekce
– prodloužení doby pohlavního styku
– zdravější prostata
– zvýšení libida a chuti na sex

Cena:690 Kč

Užívání a dávkování Cesmíny paraguajské

Cesmína paraguayská - Yerba Maté: Užívání a dávkování Cesmíny paraguajskéPokud se rozhodnete pro nákup nějakého z produktů obsahujících Yerba Maté, určitě dodržujte dávkování doporučené výrobcem. Do pozornosti především dávám fakt, abyste nepřekračovali maximální denní dávku. Doporučuji taky užívat Cesmínu raději po jídle, v opačném případě může snížit chuť do jídla.

Při užívání a dávkování přípravků vyrobených doma se držte těchto zásad:

pokud budete dělat doma vlastní čaj, nepřekračujte dávkování víc než 4 gramů rostliny na jednu šálku, přičemž denně vypijte maximálně 2 takové šálky
při přípravě nápoje složeného z alkoholu byste neměli použít víc než 2 či 3 ml tekutého extraktu Yerba Maté a maximálně užijte takový nápoj dvakrát za den
pokud budete připravovat studený nápoj, nechte nápoj po smíchání sypané rostliny se studenou vodou stát alespoň 1 hodinu a ideálně na slunci

Jak fungují tablety s obsahem Yerba Maté a proč je doporučuji

Jak fungují tablety s obsahem Yerba Maté a proč je doporučujiCesmínu paraguajskou nenajdete v každé tabletce určené na erekci, větší šanci budete mít, pokud budete hledat samostatné výživové doplňky pouze s obsahem této rostliny. Dle mě je ale lepší cestou koupě komplexních přípravků podporujících speciálně potenci, erekci či libido.

Proč? Z velmi prostého důvodu:

V komplexních tabletách výrobce kombinuje speciální extrakty a výtěžky těch rostlin, které jsou určeny právě na podporu potence a to nejefektivnější formou

K těmto tabletám je pak možné jako doplněk užívat například doma připravené čaje nebo studené nápoje právě z Yerba Maté. Na rozdíl od užívání samostatné rostliny se navíc dlouhodobé užívání tablet speciálně určených na podporu erekce nespojuje s výskytem žádných negativních či nežádoucích účinků.

Prodloužení erekce

➡️ Doporučuji Stoporex (moje recenze):
– zlepšení erekce
– prodloužení doby pohlavního styku
– zdravější prostata
– zvýšení libida a chuti na sex

Cena:690 Kč

Pokud byste rovno nesáhli po tabletách s obsahem Cesmíny paraguajské, nemusí to nutně znamenat problém. Jde totiž o podobné přípravky, které mají společné tyto tři výhody:

dostupnost tabletek a přípravků na podporu libida či potence není vázaná na žádný lékařský předpis nebo recept
složení těchto produktů je 100 % přírodní, co znamená, že jsou tady obsažené pouze látky pocházející z rostlin, které jsou pro lidské tělo přirozené
s výše zmíněným přírodním složením souvisí také minimum vedlejších účinků a to tak při krátkodobém, jako i při dlouhodobém užívání

Ne všechny tablety jsou samozřejmě stejně kvalitní nebo účinkují u každého muže na 100 %. Je to způsobené taky tím, že v nich nejsou uměle vyráběné účinné látky, které jsou součástí léků na předpis. Já osobně však přírodní tablety na potenci považuji za nejvíc přirozený způsob řešení běžných sexuálních problémů.

AJ EREKCE, AJ LIBIDO

Abych nezapomněl, jedna z podstatných výhod tablet s komplexním složením vícerých rostlin a účinných látek je to, že jejich účinek je mnohem širší. Zatímco samotná Cesmína je například spíše afrodiziakum, přidání jiných složek do přípravku podpoří i erekci, nejen libido.

Tablety, které jsem vyzkoušel a mé zkušenosti s nimi

Cesmína paraguayská - Yerba Maté: Tablety, které jsem vyzkoušel a mé zkušenosti s nimiJelikož se Yerba Maté nenachází ve všech tabletách určených na podporu potence nebo libida, neznamená to, že byste měli ostatní značky zavrhnout. Právě naopak, i jiné rostliny s podobnými účinky a vlastnostmi mohou být prospěšné pro zlepšení vašeho sexuálního života a především chuti na sex.

Pravdou však je, že ne všechny přípravky fungují stejně a některé jsou lepší, jiné zas o něco slabší. Na základě mých dlouholetých zkušeností jsem se tedy rozhodl poradit vám a připojuji přehled těch tabletek, které u mě účinkovaly nejlépe:

ProduktHodnoceníOvěřená koupěRecenze
2. Stoporex Klasik
Přejít do obchoduMoje recenze
2. Stoporex Prolong Přejít do obchoduMoje recenze
3. Stoporex XXL Přejít do obchoduMoje recenze
4. Stoporex Women
Více infoMoje recenze
4.5/5 - (15 votes)

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *