Damiána – Turnera diffusa

Damiána - Turnera diffusa: účinky, pěstování a zkušenostiMayské afrodiziakum, přesně tak se říká zajímavé rostlině, o níž budu mluvit na následujících řádcích. Její odborní název je Turnera diffusa, u nás ji ale můžete spíše poznat pod označením Damiána. Rostlina typická pro střední Ameriku je oblíbená především u žen pro její účinky zvýšení chuti na sex.

Samozřejmě, účinky tohoto přírodního afrodiziaka nejsou nutně omezené pouze na ženy, přestože výtěžky a extrakty rostliny se využívají především v přípravcích určených pro něžnější pohlaví. Využívá se však i při problémech s nervovou soustavou a problémech s prostatou.

➡️ TIP: pokud hledáte rychlé řešení, doporučuji pilulky na erekci, které u mě osobně účinkují nejlépe: STOPOREX KLASIK, STOPOREX PROLONG, STOPOREX WOMEN

Zvýšení sexuální potence mně však zajímá v první řadě a taky proto jsem se rozhodl přezkoumat tuto rostlinu a přípravky z ní o něco detailněji. Výsledkem je následující text, kde opíšu Damiánu z pohledu její benefitů pro sexuální život.

Damiána: popis, využití, původ a výskyt, kde roste

Damiána: popis, využití, původ a výskyt, kde rostePod jménem Damiána se skrývá rostlina ve tvaru keře, který má silnou stonku a víceré postranní větve. Domovskou krajinou rostliny je oblast střední Ameriky, konkrétněji slunečné a skalnaté svahy v jižním Texasu, jižní Kalifornii a celé oblasti Mexika. Později se keř rozšířil více do jižní Ameriky a částečně do Afriky.

Damiána má hladká listy, které jsou oválné, do žluté barvy a mají silné aroma

Keř dorůstá do výšky nejvíc 1 až 2 metrů, přičemž nejčastěji roste na suchých, skalnatých a slunečných stranách svahů

Květy jsou žluté a stejně tak produkují vůni, která připomíná aroma sladkého ovoce

Damiána se v minulosti využívala především na přípravu čajů a různých nápojů, které se konzumovaly před plánovaným sexuálním stykem. Na tento účel se používaly především listy, které využívali na zvýšení své sexuální potence původní obyvatelé Mexika a to včetně starých mayských indiánů.

Pilulky na sexuální zdraví ženy

➡️ Doporučuji Stoporex Women (moje recenze):
– Sexuální zdraví pro ženy
– Zlepšení hormonální rovnováhy
– Optimální hladina estrogenu v těle
– Zvýšení libida a chuti na sex

Cena:619 Kč

Rostlina měla a má obecně velmi zajímavé a široké využití:

kromě toho, že zvyšuje chuť na sex, využívá se rostlina jako nervové tonikum zničující depresi
přímo v Mexiku se používá rostlina na gastroenterologické a gastrointestinální poruchy především pro své antibakteriálně účinky
mezi ženami se v minulosti využívala například na vyrovnání a zlepšení pravidelnosti menstruačního cyklu

Bez povšimnutí u mě nezůstaly nejen účinky na sexuální povzbuzení, ale ani účinky týkající se zlepšení duševního stavu. Zajímavostí je, že v dávné minulosti byla Damiána považována za bylinku s magickými účinky a tak se využívala během duchovních obřadů různého charakteru.

ZAJÍMAVÉ A UŽITEČNÉ INFORMACE

Možná jste například nevěděli, že rostlina se využívá jako součást náplní bylinných cigaret. Další zajímavé a užitečné údaje týkající se především popisu Damiány, její výskytu, historie použití a současného využití v praxi se dozvíte například na Wikipedii.

Látky a složení rostliny Turnera diffusa

Látky a složení rostliny Turnera diffusaV současnosti se z rostliny využívají nejvíc listy, které obsahují skutečně širokou směs různých látek. Jsou tady látky podporující dýchací soustavu, vylučovací soustavu, hormonální rovnováhu, ale i éterické oleje a flavonoidy. Směs je natolik pestrá, že Damiána je kombinací některých látek opravdu unikátní.

Toto jsou nejdůležitější látky obsažené v rostlině:

Flavonoidy: Obecně je v Damiane obsažených až 22 flavonoidných látek, které mají protizánětlivý, proti virům a podpůrný účinek na imunitní systém. Kromě toho pomáhají k ochraně buněk před předčasným stárnutím, a tedy mají i antioxidační účinek. V případě užívání se to projevuje především na nervové soustavě a celkovém zlepšení vitality.

Arbutin: Arbutin je látka, která má dezinfekční účinek a to především s ohledem na vylučovací soustavu. Nachází se například v brusinkách nebo Medvědici lékařské, ale právě v Damiáně je její vyšší koncentrace. Pokud tedy trpíte například bakteriálním zánětem močových cest, čaj z Damiány s obsahem této látky je dobrá první přírodní pomoc.

Apigenin: Pod tímto názvem se skrývá rostlinný pigment chránící Damiánu před patogeny. Přestože jde o flavonoid, zmiňuji ho zvlášť, nakolik má speciální anxiolytický účinek. Jde o látku, která pomáhá při úzkosti, stresu a napětí a zlepšuje tedy duševní rovnováhu.

Éterické oleje a silice: Díky tomu, že Damiána obsahuje silice s poměrně velkým počtem éterických olejů, pomáhá tato rostlina a její užívání především na problémy souvisíce se zánětem dýchacích cest a to především horních dýchacích cest. Stejně tak tyto látky pomáhají při trávicích problémech, například při zácpě.

Mastné kyseliny: Mastné kyseliny jsou důležité pro zlepšení stavu kardiovaskulárního systému a ovlivňují správné fungování cév. Zároveň jsou nevyhnutné pro růst a vývoj organizmu, jsou důležitou stavební součástí buněk a velmi dobrým zdrojem energie.

Další látky: V rostlině lze najít i další látky, například damianin, tricosan, acacetin, beta-sitosterol, cineol, beta-karoten, alfa-pinen, beta-pinen, eukalyptol, tymol nebo triterpenoidy.

Damiána a její účinky

Damiána a její účinkySvým velmi zajímavým účinkem, především co se týče sexuální oblasti a duševního zdraví, vděčí rostlina především zmíněnému složení a účinným látkám. Přestože mě přirozeně nejvíc zajímají účinky týkající se potence či libida, Damiána je nabízí v mnohem větší míře a musím říct, že jde o velmi pozitivní benefity pro celkovou vitalitu.

Posuďte nakonec sami:

Zvýšení libida a chuti na sex

Tou nejdůležitější vlastností Damiány je její vliv na libido a sexuální touhu. Tento účinek vyvolává především u žen a to především díky tomu, že stimuluje hladinu hormonu progesteron. Zároveň taky umožňuje vychutnat si u žen lepší sexuální styk v případě, pokud tomu bránili psychogenní důvody. Je potřeba dodat, že na projevení tohoto účinku je nezbytné dlouhodobější užívání Damiány.

Pilulky na sexuální zdraví ženy

➡️ Doporučuji Stoporex Women (moje recenze):
– Sexuální zdraví pro ženy
– Zlepšení hormonální rovnováhy
– Optimální hladina estrogenu v těle
– Zvýšení libida a chuti na sex

Cena:619 Kč

Zlepšení menstruace

Druhý důležitý účinek rostliny se opět týče žen. Právě díky tomu, že Damiána ovlivňuje hladinu progesteronu v těle, pomáhá zlepšit pravidelnost a průběh menstruačního cyklu. Může tak nastat ústup některých negativních průvodních jevů, co určitě potěší všechny ženu, včetně těch, které se již blíží k menopauze.

Neplodnost a prostata

Dobrá správa přichází nejen s ohledem na problémy se sexuálním stykem, ale i s ohledem na problémy s potencí u mužů. Výtěžky Damiány totiž mohou pomáhat při nízké hladině testosteronu a taky při problémech s nedostatečným prokrvením pohlavní soustavy. Může se jako podpůrná terapie používat také při benigním zvětšení prostaty.

Podpora duševního zdraví

Obsahové a účinné látky nacházející se v rostlině pomáhají taky zlepšit duševní vitalitu. Pokud trpíte nadměrnými úzkostmi nebo příliš depresívními stavy, může Damiána navrátit energii. Lidová medicína využívá extrakty a výtěžky z rostliny také při pocitech nepokoje, stresu a k podpoře mentální aktivity a kognitivních funkcí.

Podpora relaxace a spánku

Kromě toho, že vícero látek obsažených v Damiáně pomáhá k lepšímu duševnímu zdraví, obecně přispívají k pokoji a to tak duševnímu, jako fyziologickému, především co se týče svalstva. Damiána se používá rovněž jako svalové tonikum a zajímavostí je, že pomáhá taky zlepšit spánek či dokonce lucidnímu snění.

Další účinky

Zajímavostí je, že rostlina bývá taky součástí čajů určených například na problémy s kašlem nebo trávicími problémy, především při zácpě. Stejně tak se využívá v přípravcích jako součást podpory při Parkinsonové nemoci, bolesti svalů nebo při problémech s vysokou hladinou krevního cukru.

Vedlejší a negativní účinky

Damiána – Turnera diffusa: Vedlejší a negativní účinkyCo se týče negativních a nežádoucích účinků spojených s Damiánou, mám pro vás dobrou správu: až na výjimečné případy se nevyskytují. Samozřejmě, podobně jak u jiných bylinek, taky tady se mohou u lidí nezvyklých na její užívání objevit na začátku například mírné trávící problémy, ale jde pouze o přechodný stav.

Navzdory tomu existují situace, kdy bych se užívání Damiány vyvaroval:

vzhledem k tomu, že ne zcela detailně jsou prozkoumány její vlivy na ženy během těhotenství či kojení, nedoporučuje se užívání produktů z ní těmto ženám
v případě, pokud jste diabetik nebo užíváte antidiabetika, stejně tak se doporučuje vyhýbat Damiáne
pokud máte problém se svalstvem, například pokud užíváte léky na předpis související se svaly, měli byste se poradit s lékařem o užívání přípravků z Damiány

SPRÁVNÉ DÁVKOVÁNÍ JE ZÁKLAD

Bezpečnost užívání rostliny spočívá v dodržování především maximální denní dávky. Určitě znáte známé pravidlo, že taky hodně dobrého škodí a to jisté platí aj při přírodních produktech. Vždy se řiďte doporučeními výrobce a nepřekračujte maximální dávku.

Pěstování doma

Damiána – Turnera diffusa: Pěstování domaPokud byste si chtěli Damiánu vypěstovat doma, nebude to úplně snadné. Přestože dle míst výskytu vypadá být tento keř nenáročný na okolní podmínky, musíme připomenout, že zdejší klima má od té původní opravdu daleko a to především během chladnějších měsíců. Každopádně, možné to je, pouze to vyžaduje více energie a času.

Dle toho, co jsem se dočetl, toto jsou základní podmínky pro domácí pěstování:

pěstování musí probíhat v květináči a ideálně ve vnitřních prostorech, například ve skleníku
teplota okolního prostředí nesmí nikdy klesnout pod 16 stupňů Celzia
nutností je dostatek světla, čili slunka, naopak ve stínu by mohla Damiána uhynout
důležité je pravidelné zalévání, ale s vlhkostí to příliš nepřežeňte
co se týče hnojení, v létě je ideální hnojit každý týden, v zimě stačí jednou za 3 nebo 4 týdny
dostatečnou pozornost věnujte ochraně před zdejšími škůdci

Čaj, rozpustné afrodiziakum i tablety

Damiána – Turnera diffusa: Čaj, rozpustné afrodiziakum i tabletyDamiána je podobně, jako jiné rostliny, dostupná ve vícerých formách. Nejčastěji jde buď o sušené listy, z nichž si můžete doma připravit čaj či odvar, případně o hotové afrodiziakální čaje nebo nápoje. Jelikož velmi populární je taky forma kapslí, k dispozici je Damiána i v tokovém typu.

Toto jsou aktuálně dostupné možnosti, jak Damiánu užívat:

Čaje a odvary

Pokud si koupíte sušené nebo podrcené listy, můžete si doma připravit odvar či čaj. Stačí dát do hrnku jednu nebo dvě čajové lžičky, nechat 10 minut louhovat a nápoj je hotový. Taky si můžete koupit již hotové čaje a to buď jenom z této byliny, případně v kombinaci s jinými zajímavými rostlinami s podobnými účinky.

Rozpustné afrodiziaka

Pro ženy jsou k dispozici navíc speciální přípravky ve formě rozpustného prášku s obsahem Damiány, případně s obsahem jiných účinných látek přírodního charakteru. Takový nápoj lze připravit jednoduchým zalitím prášku ve vlažné vodě a doporučení od výrobců většinou říkají, aby ho žena užila zhruba 30 až 60 minut před sexuálním stykem.

Tablety

Nejsnadnější forma je tabletová podoba ve formě gelových kapslí. Tady máte možnost zvolit si buď jednosložkové výživové doplňky s obsahem Damiány, vícesložkové doplňky s kombinací Damiány a jiných bylin, případně speciální přípravky určené svým složením na komplexní podporu libida a potence. Já osobně se překláním ke třetí možnosti.

Pilulky na sexuální zdraví ženy

➡️ Doporučuji Stoporex Women (moje recenze):
– Sexuální zdraví pro ženy
– Zlepšení hormonální rovnováhy
– Optimální hladina estrogenu v těle
– Zvýšení libida a chuti na sex

Cena:619 Kč

Užívání a dávkování Damiány

Damiána – Turnera diffusa: Užívání a dávkování DamiányAbyste mohli benefity a výhody rostliny využívat, musíte zvolit správnou formu a přizpůsobit se její užívání a dávkování. V případě kupovaných čajů byste neměli překročit dávkování doporučené výrobcem, při domácím čaji by mělo být maximum 1 šálek za den. U kupované sáčkové formy prášku je maximum taky 1 sáček za den.

Zároveň se při dávkování a užívání řiďte těmito pravidly:

ideální je dlouhodobější užívání, protože tak mohou účinné látky obsažené v přípravku proniknout
natrvalo do organizmu a dosáhnout ideální hladinu
pokud budete užívat čaj nebo jiný nápoj před sexuálním stykem, ať to není více než jednu hodinu před samotným aktem
dodržujte doporučení týkající se rizikových skupin, především ohledem diabetiků, těhotných žen a kojících mamiček

Jak fungují tablety s obsahem Damiány a proč je doporučuji

Jak fungují tablety s obsahem Damiány a proč je doporučujiDamiána je typickou součástí především přípravků na zvýšení sexuální touhy u žen. Jde většinou buď o tablety, nebo o rozpustný prášek obsahující kromě jiných rostlin taky výtěžek Damiány. Muži také mohou využívat přednosti podobných přípravků, kde se nacházejí extrakty podobných rostlin a látek.

V obou případech fungují produkty na stejném principu:

Složení jednotlivých přípravků je kombinováno tak, aby účinné látky získané z přírodních afrodiziak stimulovaly prokrvení pohlavní soustavy a rovněž hladinu hormonů

Damiána se vyskytuje nejčastěji v kombinaci s podobnými rostlinami, například s Macou, Ženšenem nebo Kotvičníkem zemním. Důležité je nejen to, aby se výtěžek z rostliny nacházel v kupovaném přípravku, ale taky to, aby se jednalo o kvalitní extrakt s dostatečnou koncentrací.

Pilulky na sexuální zdraví ženy

➡️ Doporučuji Stoporex Women (moje recenze):
– Sexuální zdraví pro ženy
– Zlepšení hormonální rovnováhy
– Optimální hladina estrogenu v těle
– Zvýšení libida a chuti na sex

Cena:619 Kč

Jelikož Damiánu máte možnost koupit si ve výživovém doplňku samostatně nebo jako součást komplexnějšího přípravku, tady jsou pro lepší porovnání pro a proti obou možností:

pokud se rozhodnete pro „čistou“ Damiánu, můžete si vybrat z více forem produktu, například si můžete udělat doma čaj
v případě komplexního produktu máte výhodu, že kombinace vícerých rostlin znásobí účinky a výslední efekt je tak ještě lepší a mnohem viditelnější
velmi důležitou výhodou v prospěch komplexních přípravků je snadné užívání a velmi přesné dávkování

To, jaký typ produktu budete užívat, je samozřejmě na vás. Společnou výhodou je možnost nákupu bez lékařského receptu, nakolik jde o volně dostupné výživové doplňky na povzbuzení sexuálního života. Zároveň platí, že u přírodních produktů je pouze minimální riziko nežádoucích a negativních vlivů, na rozdíl od chemicky vyráběných přípravků.

NEZAPOMEŇTE ANI NA DALŠÍ MOŽNOSTI

Přestože je Damiána či jiné podobné bylinky účinným přírodním afrodiziakem, netřeba se spoléhat pouze na jeden prostředek. Doporučoval bych využít taky jiné možnosti, například jídla s podobnými účinky, případně menší množství vína, které taky dokáže nabudit smysly!

Tablety, které jsem vyzkoušel a mé zkušenosti s nimi

Tablety, které jsem vyzkoušel a mé zkušenosti s nimiJá sám jsem přirozeně nezkoušel produkty určeny pro ženy, ale má partnerka je již zkoušela a byla spokojena. Pro muže však již mohu dát doporučení na základě vlastních zkušeností, jejichž mám opravdu dost, nakolik jsem sám vyzkoušel desítky různých přípravků a tablet na podporu potence či libida.

Výsledek? Asi již tušíte, že ne všechny tablety či produkty mají stejnou účinnost. Bohužel se ale ještě pořád najde hodně takových, jejichž efekt je velmi nedostatečný. Abych vám pomohl zorientovat se, tady je přehled těch tabletek, s kterými jsem byl nejspokojenější:

ProduktHodnoceníOvěřená koupěRecenze
1. Stoporex Women
Více infomoje recenze
2. Feminus pro ženy
Více infomoje recenze
4.5/5 - (22 votes)

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *