Wild Yam – Smldinec chlupatý

Wild Yam: zkušenosti, účinky, dávkování, cena a kde koupitLéčivá rostlina a taky surovina, která údajně pomohla zahnat hlad tisícovce vojáků v horách, to je Smldinec chlupatý nebo Wild Yam. Tato rostlina pocházející ze Střední a Jižní Ameriky je čím dál tím častější součástí různých přírodních přípravků určených na řešení mužských a ženských problémů.

Obecná diskuse na internetu a víceré recenze ukazují, že Wild Yam se těší čím dál tím větší popularitě taky u nás. Prodej různých produktů s jeho obsahem roste, především co se týče sušených extraktů a výživových doplňků ve formě tablet.

➡️ TIP: pokud hledáte rychlé řešení, doporučuji pilulky na erekci, které u mě osobně účinkují nejlépe: STOPOREX KLASIK, STOPOREX PROLONG,

Z rostliny se využívá její kořen, který se zpracovává buď do syrového produktu, nebo jako finální přípravek. U žen pomáhá především na problémy související s menstruací a menopauzou, obecně má však mnohem širší účinky.

Wild Yam: popis, využití, původ a výskyt, kde roste

Wild Yam: popis, využití, původ a výskyt, kde rosteSmldinec chlupatý roste nejčastěji ve Střední a Jižní Americe, vyskytuje se taky v Asii. V dávných dobách ji Aztékové a Mayové poznali jako léčivou rostlinu a to především pro ženy, kde působila na problémy, které byly spojeny s hormonálním systémem. Dle mnohých pramenů je zemí původu Ekvádor, dnes se však rostlina pěstuje na vícerých místech planety.

Wild Yam je zelená rostlina patřící do čeledě vícerých podobných druhů označovaných jako Smldince

Rostlina má typické zelené listy srdcovitého tvaru a roste především v tropickém pásmu

Wild Yam je známý již od 18. století jako rostlina s vlivem na menstruaci a porod

Smldinec chlupatý se v minulosti používal především na utišení bolesti, dnes jsou jeho účinky známější více a proto je využitelný o hodně víc. Zajímavé je, že se čím dál tím víc používá i v kuchyni jako součást jídel, no to je nevyhnutné tepelně upravit, nakolik se v rostlině nachází toxická látka Dioskorin.

 Wild Yam Star 60 kapslí

➡️ Odporúčam
– zlepšenie priebehu menopauzy a menštruácie
– podpora spevnenia poprsia
– vplyv na pohlavný a vylučovací systém
– vplyv na imunitu a vitalitu
– protizápalové účinky a pôsobenie proti bolesti

Cena:780 Kč

Co se týče využití, v tradiční lidové medicíně jsou nejznámější tyto vlivy:

u žen i u mužů rostlina ovlivňuje hormonální hladinu, co sebou přináší specifické účinky například na libido či pohlavní soustavu
rostlina má díky vícerým látkám taky spasmolytické účinky, čili pomáhá na vícero druhů svalových křečí a akutní kolice
pomáhá taky na zlepšení fungování jater a stejně tak má vliv a účinky na hladinu cholesterolu v krvi a na krevní tlak

Wild Yam je obecně známý jako životabudič a zlepšuje pocitu vitality a energie v organizmu. Právě proto se využívá v přípravcích pro muže určených na zlepšení potence a libida, a u žen na zlepšení negativních příznaků spojených s menstruací a klimaktériem. Tyto vlivy má rostlina především díky fytoestrogenům.

ZAJÍMAVÉ A UŽITEČNÉ INFORMACE

Chtěli byste vědět o rostlině a o její přímých příbuzných něco víc? Vzhledem k tomu, že úlohou tohoto článku není představit Wild Yam z botanického hlediska, dávám do pozornosti externí zdroj, Wikipedii, kde se dozvíte něco víc.

Látky a složení rostliny Smldinec chlupatý

Látky a složení rostliny Smldinec chlupatýCo se týče látek obsažených ve Wild Yamu, složení je poměrně pestré. Najdete tady fytoestrogeny s účinky podobnými ženským estrogenům, saponiny s protizánětlivým působením a taky aminokyseliny podporující lepší krevní oběh. Díky tomu, že rostlina obsahuje poměrně pestrou paletu těchto látek, má taky širší pole účinků.

Co se týče obsahu, tady jsou nejdůležitější skupiny látek:

Fytoestrogeny: Wild Yam obsahuje fytoestrogeny, co jsou rostlinné estrogeny s účinky hodně podobnými lidským estrogenům. Díky nim může rostlina pomáhat při různých problémech žen spojených s hormonálním systémem, ale účinkují taky na muže.

DHEA: Za touto zkratkou se skrývá dehydroepiandrosteron, co je látka považována za otce všech hormonů. Tělo si z něj dokáže totiž vyrobit hormon a díky tomu, že ho obsahuje i Wild Yam, má rostlina pozitivní účinky proti stárnutí a na zvýšení odolnosti organizmu.

Steroidní saponiny: Tato skupina látek je známá především pro své protizánětlivé účinky, co se hodí při revmatu a zánětlivých onemocněních trávícího systému. Pomáhají taky při zánětech močového systému. Wild Yam obsahuje ze saponinů především Dioscin a Diosgenin.

Fytosteroly: Rostlinné steroly se nacházejí nejen ve Wild Yamu, ale obsahuje ho také ovoce a zelenina. Jde o látky snižující hladinu cholesterolu v krvi a to především prostřednictvím zabránění jeho vstřebání z potravy do těla. Wild Yam obsahuje především beta-sisterol.

Aminokyseliny: Aminokyseliny mají velký smysl především pro lepší prokrvení cév a zlepšení krevního oběhu. Wild Yam obsahuje například Tyrozin, Arginin, Glutamin a Leucin, přičemž první jmenovaný se využívá v přípravcích pro ženy a druhý spíše pro muže.

Další látky: Další látky, které se nacházejí v rostlině, jsou například alkaloid Dioskorin, taniny, třísloviny či muciny. Kromě toho je rostlina bohatá na minerály, především vápník, chróm, měď a železo, nachází se tady i vitamín C.

Wild Yam a jeho účinky

Wild Yam a jeho účinkyJak jsem již zmínil v úvodu, nejvíc se využívá rostlina na ženské problémy spojeny s hormonální soustavou. To však zdaleka nejsou jediné účinky, které Wild Yam má. Ovlivňuje například taky močovou soustavu, krevní oběh a dokonce má vliv na akné a nervovou soustavu.

Tady jsou všechny nejdůležitější oblasti, kde má rostlina pozitivní účinky:

Zlepšení průběhu menopauzy a menstruace

Jedním z nejdůležitějších účinků je působení na hormonální hladinu, co přináší v případě žen vliv na menstruaci a klimaktérium. Wild Yam pomáhá na zmírnění negativních příznaků menopauzy, ale taky na zmírnění křečí, které souvisí s menstruací. Podporuje správnou funkci děložních svalů.

Prodloužení erekce

➡️ Doporučuji Stoporex (moje recenze):
– zlepšení erekce
– prodloužení doby pohlavního styku
– zdravější prostata
– zvýšení libida a chuti na sex

Cena:690 Kč

Podpora zpevnění prsou

Druhou typickou ženskou oblastí, kde se Wild Yam využívá čím dál tím víc, je zvětšení a zpevnění prsou. Rostlina totiž obsahuje fytoestrogeny, které mohou stimulovat dělení buněk prsní žlázy, výsledkem čeho je zpevnění prsou a zvětšení jejich objemu.

Vliv na pohlavní a vylučovací systém

Díky hormonálnímu působení má Wild Yam účinky také na pohlavní systém, především na zvýšení libida a sexuálního apetitu. Pomáhá taky na zánětlivé onemocnění spojeny s močovým systémem, na bolesti s tím souvisíce a taky na zlepšení činnosti ledvin. Na močové cesty má obecně uklidňující účinek.

Vliv na imunitu a vitalitu

Smldinec chlupatý je známý v tradiční medicíně jako přípravek na zlepšení obranyschopnosti a imunity, zvyšuje například aktivitu bílých krvinek. Kromě toho působí na zvýšení pocitu energie, zlepšení prokrvení těla a na nervový systém, především proti chronické únavě.

Protizánětlivé účinky a působení proti bolesti

Díky obsahu saponinů má Wild Yam účinky taky proti razným druhům zánětů. Nejčastěji jde o záněty spojeny s pohybovou soustavou, například revmatoidní artritida, ale může jít taky o zánět spojený s trávicím systémem. Rostlina byla taky používána na celkové tlumení bolesti.

Další účinky

Wild Yam se používá například na zlepšení stavu pokožky, na podporu nárůstu svalstva, u diabetiků na optimalizaci hladiny glukózy v krvi a má vliv taky na pokles cholesterolu. Posilňuje fungování plic, používá se na utišení kašle. Rostlina má taky pozitivní účinky na slezinu a trávení, například i na žaludeční nevolnosti.

Vedlejší a negativní účinky

Wild Yam - Smldinec chlupatý: Vedlejší a negativní účinkyVícero rostlin může mít kromě žádoucích účinků i ty nežádoucí. Objektivně však musím říct, že výskyt vedlejších účinků je v mnohých případech spojen s nerespektováním správného dávkování nebo nerespektováním kontraindikací. Stejně tak se může objevit alergická reakce, to však není vina rostliny jako takové.

Co se týče Smldince, dávejte si pozor na tyto situace:

užívání větších dávek rostliny může vést k reakcím typickým pro předávkování, především k podráždění žaludku a trávicím těžkostem
někteří lidi mohou mít při dlouhodobém užívání problém s nevolností
rostlina není v žádné formě vhodná pro děti, těhotné ženy a pro kojící ženy
v případě, že máte vážnější problémy s hormonální hladinou, měli byste se o užívání rostliny Wild Yam poradit s lékařem

POZOR NA DIOSKORIN

Rostlina obsahuje látku zvanou Dioskorin, která může být ve větším množství toxická. Této látky se lze zbavit tepelnou úpravou nebo jiným zpracováním, takže nejbezpečnější formou pro rizikové skupiny je užívání Wild Yamu ve formě hotových tablet.

Pěstování doma

Wild Yam - Smldinec chlupatý: Pěstování domaCo se týče pěstování Smldince u nás, naše podnebí není zcela ideální pro tuto rostlinu, nakolik si vyžaduje mnohem teplejší podmínky. Na druhou stranu, za jistých okolností to možné je, především tehdy, pokud budete chtít rostlinu pěstovat ve skleníku. Tady ji můžete vytvořit správnou teplotu a dostatek vlahy.

Při pěstování se řiďte těmito zásady:

teplota okolí by měla být co nejvíc stabilní, ideálně mírně nad 20 stupňů Celzia
půda musí mít dostatek živin a je proto vhodné, aby byla hnojena; pozor si ale dejte na kvalitu hnojiva, nejlepší je kravské nebo hnojivo ze stáje
semínka zasaďte alespoň metr od sebe, Wild Yam musí mít dostatek prostoru
dostatek vláhy je důležitý, ale polévejte rostlinu pouze vlažnou vodou a v momentu, když začne její stonek na podzim vadnout, zálivku na čas přerušte
kořen je potřeba po dopěstování skladovat v tmavé a vlhké místnosti

Čaj, krém, tablety i sušený kořen

Wild Yam - Smldinec chlupatý: Čaj, tablety, tinktura, koření i obkladRostlinu lze využívat v různých formách. Koupit se dá jako sušený extrakt, nejedna lékárna může mít Wild Yam v nabídce jako čaj obsahující kombinaci s jinými bylinami. Zkušenosti ukazují, že nejpohodlnější jsou tablety obsahující výtěžek z rostliny, jejich cena však může být poněkud vyšší oproti syrové formě.

Tady je přehled nejčastějších forem rostliny pro její používání:

Čaj, tinktura a tekutý extrakt

Pro ty, kteří by chtěli užívat Wild Yam ve formě čaje, existují dvě možnosti. První je koupit si podrcený kořen rostliny, který se nechá luhovat a připraví se z něj čaj v domácích podmínkách. Druhou možností je koupit si hotový produkt, tady však může být rostlina v kombinaci s jinou. Alternativou jsou tinktury nebo tekuté studené extrakty.

Prášek obsahující kořen

Mnohem oblíbenější formou je prášek s obsahem alespoň extraktu Wild Yam. Takový prášek se dá užívat samostatně, nejlépe dvakrát za den. Prášek se může nasypat pod jazyk, nechat chvíli působit společně s teplou vodou a pak spolknout. Druhou možností je ho ve vodě smíchat a vypít najednou.

Tablety

Z hlediska dávkování je nejjednodušší a nejpohodlnější možností tabletová nebo kapslová forma. Existuje velký výběr různých druhů jednosložkových a vícesložkových přípravků, které obsahují Wild Yam a to s mnohými účinky. Některé mají za úlohu pomoct se zvětšením prsou či s libidem, jiné nabízejí obecně prospěšné účinky.

 Wild Yam Star 60 kapslí

➡️ Odporúčam
– zlepšenie priebehu menopauzy a menštruácie
– podpora spevnenia poprsia
– vplyv na pohlavný a vylučovací systém
– vplyv na imunitu a vitalitu
– protizápalové účinky a pôsobenie proti bolesti

Cena:780 Kč

Krém

Wild Yam se dá využít nejen na vnitřní použití, ale taky na to vnější. Ideální formou na takové používání je krém, který obvykle obsahuje taky jiné přírodní a rostlinné složky. Krémy s obsahem této rostliny se využívají nejčastěji na hydrataci pleti a na vyrovnávání nerovnováhy v ní. Krém je potřeba užívat pravidelně a dlouhodobě.

Užívání a dávkování Wild Yamu

Užívání a dávkování Wild YamuUžívání rostliny Wild Yam není v zásadě problematické a lze ji užívat i dlouhodobě. Důležité je samozřejmě dodržovat maximální denní dávku a to platí především v případě výživových doplňků ve formě tablet. Překročení dávkování totiž může vést k nežádoucím účinkům, především podráždění trávicího traktu.

Co se týče konkrétního dávkování, dodržujte tyto zásady:

v případě, že budete používat krém, dodržujte doporučení výrobce a v případě výskytu přecitlivěné reakce na pokožce, přerušte používání
tinktura se obvykle podává tři krát za den po 2 až 3 ml v závislosti od koncentrace
pokud budete užívat tekutý extrakt, neužívejte více než 40 kapek za den
v případě práškového extraktu je denním maximem 500 mg prášku
v případě čaje se obvykle denně užívají dva šálky, jeden ráno a jeden večer; pokud si připravíte čaj ze sušeného kořene, do jednoho hrnečku nedávejte více než 2 čajové lžičky
pokud jde o tablety, určitě dodržujte doporučení od výrobce, zpravidla se užívají 1 až 2 kapsle denně, ideálně společně s jídlem, při výživových doplňcích se specifickým účinkem může být dávkování ještě vyšší

Jak fungují tablety s obsahem Wild Yamu a proč je doporučuji

Jak fungují tablety s obsahem Wild Yamu a proč je doporučujiWild Yam se používá nejčastěji ve dvou druzích tablet. Prvním typem jsou tablety určeny pro muže na podporu erekce a potence, druhým typem zas tablety pro ženy ať již podporující zvětšení a zpevnění prsou nebo s obecným účinkem. V obou případech se v přípravcích využívá kořen ve formě extraktu.

Tablety fungují na následovném principu:

Přípravky obsahují kombinaci rostlinných a bylinných složek, které jsou doplněny o minerály, vitamíny a jiné podpůrné látky, které zesilní nebo doplní účinky bylin

Vzhledem na účinky rostliny především na hormonální soustavu, pohlavní soustavu a vylučování, využívá se především v přípravcích s účinky v těchto oblastech. V tabletách představuje extrakt z Wild Yamu vždy jednu z těch nejdůležitějších účinných látek a nachází se tady obvykle ve vyšší koncentraci.

Prodloužení erekce

➡️ Doporučuji Stoporex (moje recenze):
– zlepšení erekce
– prodloužení doby pohlavního styku
– zdravější prostata
– zvýšení libida a chuti na sex

Cena:690 Kč

Co se týče účinků, především pro ženy je výběr mnohem širší, přičemž má partnerka má s bylinou zkušenosti především prostřednictvím tablet na zvětšení prsou. Ty mají následující výhody:

kromě zvětšení a zpevnění prsou ovlivňují například i normalizaci hormonální rovnováhy a mohou tak pomoct například při problémové menstruaci
jsou dostupné bez předpisu a to díky tomu, že jejich složení je přírodní a obsahující pouze rostlinné a bylinné složky
z toho samého důvodu je lze užívat dlouhodoběji bez výskytu nežádoucích účinků, nakolik látky obsažené v přípravku působí v organizmu přirozeně

Co se týče využití pro muže, v tomto případě je Wild Yam jednou z vícerých účinných látek a v tabletách plní funkci především působení na libido a sexuální apetit. Taky v tomto případě platí uvedeny výhody, čili dostupnost bez receptu, širší účinky přípravku a možnost dlouhodobého a pravidelného užívání bez vedlejších vlivů.

DÍVEJTE SE TAKY NA CELKOVÉ SLOŽENÍ

Tablety, které jsem zmiňoval, obsahují mnohem víc účinných látek a to z několika bylin. Důležité je proto dívat se taky na celkové složení a zároveň sledovat koncentraci jednotlivých látek. Kvalitní složení zabezpečí kvalitní účinky a tedy i nejlepší poměr ceny a výsledku.

Tablety, které jsem vyzkoušel a mé zkušenosti s nimi

Wild Yam - Smldinec chlupatý: Tablety, které jsem vyzkoušel a mé zkušenosti s nimiJá osobně mám zkušenosti s tabletami na erekci, kde byl přítomen extrakt z Japonského yamu, no i další jiné složky. Má partnerka zas užívala delší dobu tablety určeny na zlepšení, zpevnění a zvětšení prsou. Zkušenosti tedy máme na rozdávání a v tomto ohledu musím připomenout, abyste se nedívali primárně pouze na cenu.

Na trhu jsou totiž víceré značky, které se snaží upoutat právě lákavou cenou, no jejich účinnost v praxi je slabá. Lepší je orientovat se dle referencí a hodnocení z praxe, nejen dle slibů na obalu. Tady jsou značky, které mají dlouhodobě nejlepší účinky:

ProduktHodnoceníOvěřená koupěRecenze
2. Stoporex Klasik
Přejít do obchoduMoje recenze
2. Stoporex Prolong Přejít do obchoduMoje recenze
3. Stoporex XXL Přejít do obchoduMoje recenze
4. Stoporex Women
Více infoMoje recenze

 

4.3/5 - (33 votes)

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *