Ženšen – Panax Ginseng

Ženšen - Panax Ginseng: účinky, cena a pěstováníŽenšen, Všehoj asijský, Panax Ginseng. Toto všechno jsou názvy rostliny, která patří bezpochyby mezi nejvíc známé léčivé byliny na světě. Rostlina je známá především svým kořenem, přičemž nejznámější odrody jsou Ženšen korejský, Ženšen čínský a Ženšen pravý. Ve východní tradiční medicíně je rostlina známá již několik staletí.

Ženšen se považuje za univerzální podpůrný prostředek pro duševní a fyzické zdraví a především pro vitalitu. Zároveň je však součástí vícerých značek podpůrných tablet určených na zlepšení erekce, potence a plodnosti.

➡️ TIP: pokud hledáte rychlé řešení, doporučuji pilulky na erekci, které u mě osobně účinkují nejlépe: STOPOREX KLASIK, STOPOREX PROLONG

To je právě ten důvod, proč jsem se rozhodl podívat se na Ženšen víc. Rostlina sice není považována za nějaké známé přírodní afrodiziakum, ale ve skutečnosti jsou jeho účinky na z pohlavní život mimořádně pozitivní.

Ženšen: popis, využití, původ a výskyt, kde roste

Ženšen: popis, využití, původ a výskyt, kde rostePanax Ginseng, jak se Ženšen nejčastěji odborně nazývá, je rostlina typická zelenými většími listy a zelenobílými květy. Nejčastěji roste v lesích, izolovaně, například i v horských oblastech jihovýchodní Asie. Typický výskyt je na severovýchodu Číny, ve východním Rusku a vyskytuje se i v horách Severní Koreji.

Ženšen je vytrvalá bylina dorůstající až do výšky 60 cm, přičemž nadzemní část rostliny každoročně odumírá

Nejdůležitější je ale podzemní část, kterou tvoří mohutná kořenová hlava nepravidelného tvaru s 1 až 2 rozvětvenými kořeny mrkvovitého tvaru

Listy jsou dlouhé, na vrcholu je okolík skládající se z 50 květů, plodem jsou červené peckovice

Výzkum samotné rostliny se začal již v polovině 19. století, přičemž se zkoumali různé druhy této rostliny. Nejlepší vlastnosti mají Ženšen pravý, Ženšen čínský a Ženšen korejský, ale existují také Ženšen pětilistý, Ženšen sibiřský, Ženšen indický nebo zákonem chráněný Ženšen americký. Ten si tedy pouze tak lehce nekoupíte.

Prodloužení erekce

➡️ Doporučuji Stoporex (moje recenze):
– zlepšení erekce
– prodloužení doby pohlavního styku
– zdravější prostata
– zvýšení libida a chuti na sex

Cena:690 Kč

Rostlina má přitom velmi široké využití v tradiční medicíně:

působí stimulačně na centrální nervový systém, díky čemu zlepšuje například pozornost, koncentraci a obecně duševní výkonnost
zlepšuje funkčnost pohlavní soustavy a vzhledem na to, že jde o velmi kvalitní přírodní afrodiziakum, pomáhá při zlepšení potence a plodnosti u mužů
podporuje kardiovaskulární systém, lepší trávení a zpomaluje stárnutí

Navzdory tomu, že v Asii je Ženšen známý již hodně dlouho, u nás nebyl příliš rozšířený. Možná i proto trvalo déle, než se u nás začal užívat víc, nakolik mnoho lidí ho tady historicky neznalo. Myslím si však, že vzhledem na více než 5000 let používání v tradiční čínské medicíně, je tato bylina již dostatečně ověřená z pohledu účinků.

ZAJÍMAVÉ A UŽITEČNÉ INFORMACE

Pokud se chcete dozvědět něco víc o stavbě rostliny, možnostech jejího využití, ale například i o rozšíření a použití, doporučuji článek na Wikipedii na téma Všehoj asijský. Myslím, že získáte opravdu dostatek užitečných údajů.

Látky a složení rostliny Ženšen

Látky a složení rostliny ŽenšenPanax Ginseng obsahuje velké množství různorodých prospěšných látek. Ve složení lze najít aminokyseliny, polysacharidy, vitamíny nebo silice, no nejvíc ceněné jsou látky zvané ginsenosidy. Nejčastěji se využívá jeho kořen, ale do popředí se dostávají pomalu taky listy.

Toto jsou ty nejvýznamnější látky, které Ženšen obsahuje:

Antioxidanty: Začnu antioxidanty, co jsou látky zodpovědné za ochranu organizmu před příliš rychlým stárnutím. Jejich úlohou je eliminovat volné radikály, které buňkám způsobují oxidační stres a tím urychlují jejich stárnutí. Mezi nejlepší antioxidanty, které Ženšen obsahuje, patří maltol.

Polysacharidy: Podpora energie, vitality a životodárné síly Ženšenu pochází ze složených sacharidů. Jde však nejen o stavební a zásobní látky, ale například i o důležitou součást podpory imunitního systému. Dobrým příkladem je například ginsan, který podporuje správné fungování imunity a obranyschopnosti těla přes stimulaci buněk imunitního systému.

Kyseliny: Ženšen je bohatý na různé druhy mastných kyselin, které jsou pro naše tělo nevyhnutné na správné fungování téměř všech procesů od metabolizmu až po nervový systém. Nacházejí se tady i kyselina vanilová a kyselina salicylová, které patří mezi důležité látky příznivě ovlivňující stav buněk.

Saponiny: Saponiny patří mezi látky významně působící na zdraví močové a pohlavní soustavy. Stejně tak mohou mít některé druhy saponinů velice pozitivní protizánětlivý účinek, co předurčují Ženšen na problémy se záněty v těle. Právě zmíněné ginsenosidy patří mezi významné saponiny, které ale najdete jedině v Ženšenu pravém.

Ostatní: Kořen a taky listy Ženšenu obsahují taky vitamíny, silice, aminokyseliny, kyselé peptidy, glykopeptidy, gintonin, uhľohydráty, glukózu, fruktózu, tiamin, celulózu, riboflavin a další prospěšné látky. Přestože bylina není svým složením typická rostlina spadající do kategorie přírodních afrodiziak, vícero látek podporuje zdravší pohlavní život a to je to nejdůležitější.

Ženšen a jeho účinky

Ženšen a jeho účinkyNázev, který se pro Ženšen taky používá, je Všehoj asijský. Zmiňuji ho při účincích právě z důvodu, že nic lepšího mě pro stručné popsání pozitivních efektů nenapadlo. Ženšen se dá nejlépe charakterizovat jako životabudič a v tomto ohledu funguje nejen na běžnou životní energii, ale taky na sexuální.

Toto jsou nejdůležitější účinky, které má:

Zlepšení prokrvení pohlavní soustavy

Ženšen podporuje normalizaci krevního tlaku a zároveň pomáhá lepšímu prokrvení periferních cév. To všechno je důležité taky pro prokrvení pohlavní soustavy, u mužů především pro lepší prokrvení penisu. Díky tomu dochází k lepší erekci, jejímu delšímu trvání a ke kvalitnějšímu prokrvení pohlavního údu.

Zvýšení libida

Druhým velice důležitým účinkem pro potenci a plodnost je stimulace hormonů, co u mužů vede především ke zvýšení libida. To ovlivňuje přímo chuť na sex, takže Ženšen se zařazuje tímto svým účinkem mezi přírodní afrodiziaka. Netvrdím, že neexistuje nějaká lepší bylina nebo rostlina podporující libido ještě víc, ale já osobně jsem byl s účinky mimořádně spokojen.

Prodloužení erekce

➡️ Doporučuji Stoporex (moje recenze):
– prodloužení erekce
– prodloužení doby pohlavního styku
– zdravější prostata
– zvýšení libida a chuti na sex

Cena:770 Kč

Podpora duševního zdraví a vitality

Zlepšení stavu nervové soustavy, ustup únavy, zlepšení paměti a schopnosti se soustředit, to všechno pomáhá podpoře duševního zdraví a stejně tak celkové vitalitě. Účinky proti únavě jsou dokonce i klinicky potvrzené, a pokud trpíte dlouhodobou únavou nebo vyčerpáním, ženšen vás nastartuje. Stejně tak má Ženšen pozitivní účinky při Alzheimerové nemoci.

Zlepšení imunitního systému

Pokud chcete zlepšit svou imunitu, je na to Ženšen mimořádně vhodným prostředkem. Víceré látky, například panaxozidy, pomáhají proti zánětům, obecně má Ženšen antibakteriální účinky a zlepšuje například hojení ran.

Podpora trávení a jater

Pokud máte problém s peristaltikou střev a trávením, může vám Ženšen pomoct nastartovat plynulé změny a zlepšení. To samé platí při problémech metabolizmu obecně a taky u lidí s problémy jater.

Další účinky

Nesmím samozřejmě zapomenout na antioxidační efekt, čili zpomalení stárnutí. Ženšen zvyšuje nejen duševní vitalitu, ale taky fyzickou výkonnost a vytrvalost, takže je oblíbený u sportovců. Stejně tak pomáhá snížit například tuky nebo cukry v krvi.

Vedlejší a negativní účinky

Ženšen - Panax Ginseng: Vedlejší a negativní účinkyCo se týče výskytu nežádoucích účinků, je to velice individuální. Správné užívání v racionálních dávkách by nemělo zdravým lidem způsobit problém, ale existují určité výjimky. Ty spočívají v situacích, kdy se Ženšen užívá najednou s některými léky nebo v kombinaci s některými látkami.

Vedlejší účinky se mohou vyskytnout v těchto situacích:

kombinace s jídlem nebo nápoji obsahujícími kofein, například kávou, čajem nebo potraviny s obsahem guarany může způsobit problém s krevním tlakem a srdcem
kombinace Ženšenu s léky na neurologické nemoci nebo s léky na srdce nebo srážlivost krve byste měli určitě konzultovat s lékařem
ojediněle se mohou vyskytnout trávící problémy, bolesti hlavy nebo poruchy spánku, někdy jde pouze o začínající a jenom krátkodobé průvodní jevy

NE PRO TĚHOTNÉ A KOJÍCÍ ŽENY

Ženšen není vhodný na užívání pro budoucí mamičky nebo mamičky, které ještě kojí. Mohou za to koncentrace některých látek, které příliš stimulují kardiovaskulární a nervový systém.

Pěstování doma

Ženšen - Panax Ginseng: Pěstování domaPokud byste chtěli pěstovat rostlinu doma, asi vás moc nepotěším, nakolik je to problémové. I dle původního výskytu jste si zřejmě domysleli, že podmínky pro ideální růst Ženšenu jsou odlišné od těch našich, no ne nedosažitelné. Pěstování musí proto probíhat uvnitř, nebo ve skleníku.

Řiďte se těmito pravidly:

základem je dostatek slunečního záření během celého období, ne však přímé slunce
vyberte si kvalitní semena, doporučuji semena Ženšenu pravého, přičemž před výsevem je potřebné tyto semena stratifikovat
půdní vlhkost musí být kolem 10 %, pH půdy od 5,5 do 6,5
na semena je dobré použít fungicid, nakolik na začátku růstu je bylina háklivá na houbové nemoci
ideální teplota je od 21 do 25 stupňů Celzia
pokud budete rostlinu hnojit, použijte čistě organické hnojiva

Tablety, čaj, tinktura, sirup a káva

Ženšen - Panax Ginseng: Tablety, čaj, tinktura, sirup a kávaPanax Ginseng lze užívat v různých formách. Nejvíc se využívají čaje a tablety, u kterých je dávkování a užívání velice snadné. Různé odvary či tinktury si můžete připravit taky doma z podrcených částí kořene, no dle mě je to příliš náročné na čas a energii. Samozřejmě, kvalitní syrová rostlina něco stojí, takže to jde taky do peněz.

Toto jsou nejčastější formy, jak můžete Ženšen užívat:

Čaje a odvary

V lékárnách a na internetu můžete koupit hotové čaje obsahující výtěžky a extrakty Ženšenu, případně v kombinaci s dalšími látkami. Doma si můžete z podrceného kořene zalitím a luhováním horkou vodou připravit čaj nebo odvar. Takový nápoj podporuje především vitalitu a má povzbuzující účinky.

Kapky, sirupy a tinktury

Různé sirupy a kapky se taky dají koupit jako hotový produkt, přičemž jde nejčastěji o přípravky na bázi výživových doplňků s výtěžky kořene. Pokud si chcete udělat doma tinkturu, můžete to zkusit například s vodkou, přičemž smícháte sušený Ženšenový prášek s 1 decilitrem čisté vodky a po 14 dnech máte tinkturu ideální na povzbuzení těla i ducha.

Káva

Pokud chcete začínat ráno osvěžením, zkusit můžete taky kávu. Různé nápoje více či méně podobné kávě se dají koupit jako hotové produkty, které obsahují nejen Ženšen, ale například taky třtinový cukr a smetanu. Získáte tak kompletní kombinaci na ráno, ale pozor: slovo káva je tady použité pouze pro ilustraci, nakolik příliš hodně kofeinu takový nápoj neobsahuje. Panax Ginseng ho ale nahradí v plné míře.

Tablety

Gelové tablety jako výživový doplněk jsou pro mě z pohledu užívání a dávkování nejlepší možnost. Tady máte na výběr buď samostatné přípravky obsahující především standardizovaný výtěžek Ženšenu, nebo si můžete vybrat tablety speciálně podporující erekci a potenci. Ne všechny, ale hodně kvalitních a známých značek, má ve svém složení taky Ženšen a jeho přítomnost je pro její účinky klíčová.

Prodloužení erekce

➡️ Doporučuji Stoporex (moje recenze):
– zlepšení erekce
– prodloužení doby pohlavního styku
– zdravější prostata
– zvýšení libida a chuti na sex

Cena:690 Kč

Užívání a dávkování Ženšenu

Užívání a dávkování ŽenšenuVíce než u jiných rostlin a bylin příznivě ovlivňujících erekci a potenci je Ženšen potřebné užívat a dávkovat s mírou, nakolik jeho nadměrné užívání může způsobit některé již zmíněné vedlejší účinky. Určitě proto dodržujte maximální denní dávku a případné kontraindikace uvedeny na obalu od výrobce konkrétního přípravku.

Takto by mělo fungovat dávkování v případě většiny produktů:

pokud jde o čaj, který jste kupili, tady se doporučuje maximálně 2 až 3 šálky za den
pokud si čaj nebo odvar připravíte doma, více než jeden šálek denně určitě neužívejte
v případě kávy platí to samé, případně se řiďte dávkováním od výrobce
domácí tinkturu užívejte maximálně jednou za den a to nejvíc 20 kapek
co se týče tablet, pokud obsahují jenom Ženšen, maximem jsou obvykle 2 tablety, v případě akutních problémů s vitalitou a imunitou krátkodobě lze užít 3 za den
pokud se rozhodnete pro tablety zaměřeny na potenci, libido a erekci, dodržujte to, co je napsané na obalu

Jak fungují tablety s obsahem Ženšenu a proč je doporučuji

Jak fungují tablety s obsahem Ženšenu a proč je doporučujiPřestože určitě nezatracuji žádné jiné formy užívání Ženšenu, pokud hledáte něco, co vám pomůže především na zlepšení vaší potence a erekce, musím dát do popředí tablety s účinkem právě na sexuální stimulaci. Nemohu proto odporučit tablety čistě s výtěžkem Ženšenu, ale musím se zaměřit na komplexnější složení.

Princip fungování takových tablet je prostý:

Díky vhodně namixovanému složení podporují tyto přípravky lepší prokrvení během erekce, zvyšují libido přes stimulaci testosteronu a podporují rovněž spermatogenezu

Panax Ginseng hraje ve složení vícerých přípravků klíčovou roly. Není přítomen samozřejmě v každé značky tablet, ale tam, kde se nachází, se projevují jeho pozitivní účinky právě na potenci, plodnost a libido. Právě kombinace vícerých vlivů je dle mě největším benefitem.

Prodloužení erekce

➡️ Doporučuji Stoporex (moje recenze):
– prodloužení erekce
– prodloužení doby pohlavního styku
– zdravější prostata
– zvýšení libida a chuti na sex

Cena:770 Kč

Přestože se dají koupit doplňky taky pouze s výtěžkem Ženšenu, já upřednostňuji komplexní tablety. Proč?

složení tablet je přizpůsobeno tomu, aby přípravek dosáhl maximální efektivitu při posilnění libida a potence
Ženšen sám o sobě může mužům s problémy v sexuální oblasti pomoct, ale to byste ho museli konzumovat v příliš velkých množstvích, aby byl výsledek takový, jako u komplexních přípravků
některé značky se více zaměřují na nějaký sexuální problém, takže si můžete vybrat

Podobně jak u výživových doplňků, které jsou založeny pouze na bázi Ženšenu, i tyto přípravky jsou dostupné bez zbytečné administrativy. Koupit je můžete bez lékařského předpisu, takže návštěva lékaře ani žádné vyšetření nejsou potřebné. Výhodou taky je, že nabídka je poměrně široká a každá značka tablet pomáhá v některé specifické oblasti sexuálního života.

CENA VS. KVALITA

Vzhledem k tomu, že tablety určeny na podporu potence nepatří do kategorie levných výživových doplňků, má hodně lidí tendenci hledat pouze ty nejlevnější značky. Pokud si koupíte levné tablety bez účinku, půjde v podstatě o nejdražší možnost a vyhozené peníze.

Tablety, které jsem vyzkoušel a mé zkušenosti s nimi

Ženšen - Panax Ginseng: Tablety, které jsem vyzkoušel a mé zkušenosti s nimiZa poslední roky jsem vyzkoušel opravdu hodně značek tablet, jejichž účinkem by měla být podpora potence jako takové. Ne všechny fungují samozřejmě stejně, no ty nejlepší vám dokáží pomoct i díky tomu, že obsahují Ženšen. Nezatracuji samozřejmě ani ty, které tuto bylinu neobsahují.

Abych vám ulehčil výběr a neskromně i doporučil ty, které by mohli dle mě nejvíc pomoct, připravil jsem následující tabulku nejúspěšnějších produktů na trhu z této oblasti. Ať se líbí, připojuji k nim taky vlastní zhodnocení:

ProduktHodnoceníOvěřená koupěRecenze
2. Stoporex Klasik
Přejít do obchoduMoje recenze
2. Stoporex Prolong Přejít do obchoduMoje recenze
3. Stoporex XXL Přejít do obchoduMoje recenze
4. Stoporex Women
Více infoMoje recenze
4.4/5 - (12 votes)

Jeden komentář

  1. Hezky den. Jmenuji se Dasa Semankova . Beru již nekolik let antydepresiva a stratilajsem chut na sex. Muzete mi poradit , doporucit , ktery pripravek Zensen bych mohla uzivat a koupit si jej u Vas anebo v Lekarne. Dekuji za odpoved.

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *