Léčba zvětšené prostaty

Zvětšená prostata je typickým mužským problémem 21. staletí. Pokud se jedná o zvětšení následkem karcinomu, je nevyhnutná okamžitá lékařská a odborná léčba. Netřeba však hned dělat paniku, nakolik dle mé vlastní zkušenosti je většinou zvětšení nerakovinové, odborně nazývané benigní hyperplazie prostaty.

Tento problém se přitom zdaleka netýká jenom mužů ve středním a vyšším věku, například nad 50 či 60 let. Prvotní příznaky mohou nastat mnohem dřív, přičemž již při jejich prvotním výskytu se je potřeba co nejdřív zaměřit na účinnou léčbu.

➡️ TIP: pokud hledáte rychlé řešení, doporučuji pilulky na erekci, které u mě osobně účinkují nejlépe: STOPOREX PROSTATE

Základem je pochopitelně brzká diagnostika, která pomůže určit přesnou příčinu a odhalit rozšíření onemocnění na předstojné žláze. Řešení tohoto stavu pak může být kombinací vícerých opatření spojených s užíváním tablet.

Co je a co není zvětšená prostata

Co je a co není zvětšená prostataZvětšená prostata patří mezi drtivou většinu onemocnění spojených s prostatou. Některé statistiky uvádějí, že jde až o 80 % případů problémů s prostatou. Diagnostikovat ale zvětšení předstojné žlázy pouze dle příznaků se nemusí vyplatit.

Zvětšená prostata znamená fyzické zvětšení objemu prostaty

Zvětšení je způsobeno proliferací hladkého svalstva a epitelových buněk v periuretální oblasti, čím nastane akumulace objemu této tkáně v prostatě

Výsledkem je zvětšení prostaty především do oblasti dolních močových cest

Zvětšení prostaty je doprovázeno většinou symptomy spojenými právě s močením, nakolik předstojná žláza začne zasahovat do močových cest. Nejdřív se může objevit pouze častější nutkání na močení, později taky problémy s neúplným vymočením se. Později nastávají bolesti, pocity pálení a urgentní inkontinence.

Přírodní péče o prostatu

➡️ Doporučuji STOPOREX PROSTATE
– normalizování funkce prostaty
– optimální fungování močové soustavy
– komplex přírodních látek
– normální reprodukční schopnost

Cena: ✅ 619 Kč

 

Ačkoli přesná příčina zvětšení není známá, tyto faktory mají na nemoc největší vliv:

věk, nakolik prostata se přirozeně se stoupajícím věkem zvětšuje a například ve věku 80 let trpí benigní hyperplazií této žlázy až 90 % mužů
hladinou hormonu testosteron, nakolik z něj se vytváří biologicky aktivní metabolit nazýván dihydrotestosteron, který vyvolává například vypadávání vlasů
externí vlivy, především kofein, koření a alkohol mohou zhoršit začínající se zvětšování předstojné žlázy

KOMPLEXNĚ O ZVĚTŠENÉ PROSTATĚ

Pokud byste se chtěli dozvědět o tomto typickém mužském problému něco víc, především něco víc o příčinách, symptomech, diagnostice či jiných specifických informacích, dávám vám do pozornosti tento můj komplexní článek na téma zvětšená prostata, kde jsou všechny detaily.

Co zahrnuje léčba zvětšené prostaty

Co zahrnuje léčba zvětšené prostatyPo vykonání komplexní diagnostiky se může přistoupit k vhodným léčebným opatřením. Terapie nemusí pozůstávat jenom z jednoho typu léčby, ale mohou se zkombinovat například režimová opatření, pozorování a přírodní prostředky na podporu lepší činnosti prostaty a močových cest. Nejtěžší případy se řeší chirurgicky.

Tady jsou všechny aktuální typy terapie:

Režimová opatření

Asi nikoho nepřekvapí, že první volbou jsou některé změny životního stylu a životosprávy. Důležité je upravit některé návyky tak, aby se pomohlo lepšímu fungování a stavu celé močové soustavy a to včetně prostaty. Omezit je potřeba například nápoje s dráždivým účinkem na moč a močovou soustavu, především alkohol a kávu.

Zároveň je potřeba dbát na pravidelné a úplné vyprazdňování močového měchýře a to nejen během dne, ale například i večer před spaním. Pokud se dá, močte raději vsedě a nikdy se s močením nespěchejte. Vítané je taky zvýšení pohybu, ale i častější ejakulace a pohlavní styk. Toto opatření zřejmě potěší každého muže.

Aktivní pozorování

Druhou volbou je aktivní sledování stavu, co je už v podstatě medicínská forma léčby. Muž, u kterého se projevily příznaky a vyšetření u něj potvrdilo zvětšení prostaty, se musí pravidelně podrobit lékařské prohlídce. Dle věku a stavu onemocnění je interval každých 6 až 12 měsíců, přičemž obvykle se sledování kombinuje s režimovými opatřeními.

Tato forma je ale možná pouze v určitých případech. Doporučuje se mužům s mírnými symptomy dolních močových cest, v speciálně indikovaných případech taky se symptomy středně závažného charakteru. Důležité je, aby jakékoliv příznaky nebyly zatěžující a aby nedocházelo ke komplikacím a akutnímu zhoršení během pozorování.

Rostlinné extrakty

Fototerapie, čili léčba pomocí rostlinných složek, je založená na účinnosti rostlin a bylin přímo na prostatu nebo na močový systém. Tyto produkty nemají vedlejší účinky, co je jedna z deklarovaných výhod, je potřeba však počítat s tím, že ani ty žádoucí nepřijdou přes noc a je nezbytné dlouhodobější užívání.

Nejčastěji obsahují takové tablety a produkty rostlinné fytosteroly, fytoestrogeny a terpenoidy. Cílem užívání těchto prostředků je zlepšení funkce močového měchýře, protizánětlivé působení, blokování alfa adrenergních receptorů a některé jiné částkové cíle. Výsledkem je zlepšení symptomů dolních močových cest.

Blokátory alfa1 adrenoreceptorů

Léčba blokátory alfa1 adrenoreceptorů patří mezi odbornou medikamentózní léčbu. Principem této léčby je zablokování specifických receptorů, co vede ke snížení napětí hladkého svalstva. Jeho napětí se podílí významně i na tlaku zvětšené prostaty na močovou trubici, co vede právě k nepříjemným projevům během močení.

Nástup účinku těchto léků je poměrně rychlý a výsledkem je zlepšení vyprazdňování močového měchýře, zlepšení proudu močení a zredukování frekvence močení. Bohužel, léčba má taky nevýhody, nakolik se neprokázalo, že by se díky ní snížila akutní retence moči nebo že by se zamezilo potřebě chirurgického zákroku.

Inhibitory 5-alfa reduktázy

5-alfa reduktázy jsou enzymy, které jsou zodpovědné za změnu testosteronu na účinný dihydrotestosteron. Cílem medikamentózní léčby pomocí inhibitorů těchto enzymů je blokování jejich vlivu. Výsledkem této léčby je zmenšení samotné prostaty, v ideálním případě až o 25 %.

Kromě toho taky při této medikamentózní léčbě dochází ke zlepšení symptomů dolních močových cest. Výraznější to je vidět u pacientů s velkou benigní hyperplazií prostaty a právě proto se tento typ léčby používá v těžších případech. Léčba se však musí aplikovat alespoň 6 měsíců.

Antimuskarinika

Ďalší účinnou formou medikamentózní léčby muže trpících zvětšením prostaty je užívání antimuskarinik. Tato léčba se používá v případech, že reziduální moč není v hladině vyšší než 250 ml, přičemž typickým příznakem je časté a urgentní močení. Právě redukce tohoto příznaku je nejviditelnějším projevem léčby.

Inhibicí muskarinových receptorů, co je cílem působení těchto farmakologických přípravků, se dosáhne redukce kontrakcí močového měchýře. Výsledkem je stav, který je samozřejmostí u zdravých mužů, čili to, že na kontrakcích močového měchýře se podílejí jenom určité receptory a jenom v zdravé intenzitě. Klinické zkoušky úspešnost potvrdily.

Přírodní péče o prostatu

➡️ Doporučuji STOPOREX PROSTATE
– normalizování funkce prostaty
– optimální fungování močové soustavy
– komplex přírodních látek
– normální reprodukční schopnost

Cena: ✅ 619 Kč

 

Kombinace léků

Kromě léčby jedním typem léků je možná taky léčba kombinovaným způsobem. Například antimuskarinika se mohou použít nejen samostatné, ale taky v kombinaci s blokátory alfa receptorů. Kombinovat se mohou taky blokátory alfa1 adrenoreceptorů společně s inhibitory 5-alfa reduktázy a to tak ohledem symptomů, jak progresu nemoci.

Klinické studie potvrdily, že tato kombinace je významně účinnější, než když byl nasazen pouze jeden typ léčby. Dle těchto výsledků je právě zkombinování těchto dvou typů medikamentózní léčby jedním z nejvíc významných posunů při léčbě mužů se symptomy dolních močových cest souvisejících s benigní hyperplazií prostaty.

Chirurgická léčba

Poslední možností je chirurgický zákrok. Ten pomůže především mužům, u kterých nezaberou léky a kteří mají těžší průběh onemocnění. U nás se vykonává nejčastěji transuretrální resekce prostaty, která může pacientovi viditelně zlepšit močení a výrazně upravit symptomy týkající se dolních močových cest.

Kromě odstranění prostaty se může dělat v případě menší prostaty taky méně invazivní zákrok, kterým je transuretrální incizice prostaty. Naopak při velké prostatě se zas vykonává otevřená prostatektomie. Vzácnější jsou u nás laserové operace předstojné žlázy a to například fotoselektivní vaporizace prostaty nebo enukleace holmlovým laserem.

Prevence zvětšené prostaty

Prevence zvětšené prostatyČím dřív se zvětšená prostata odhalí, tím lépe, takže velice důležité jsou pravidelné preventivní prohlídky. Ty by měli absolvovat především muži v rizikové skupině, čili ve věku nad 50 let. Obecně se doporučuje, aby takové preventivní prohlídky absolvoval muž alespoň jednou za 3 roky.

Co se týká dalších preventivních opatření, toto jsou ty nejdůležitější:

vhodná strava, především obsahující ovoce a zeleninu v BIO kvalitě, může být velmi dobrá na podporu zdravého fungování močové soustavy a prostaty
na močové problémy jsou dobré brusnice, ostružiny, maliny, jahody a borůvky, které určitě v rámci prevence doporučuji zařadit do jídelníčku
důležité je dbát na pitný režim, především pít čistou vodu nebo nápoje přirozené pro lidské tělo, přičemž ruka v ruce s tím musí jít pravidelné vyprazdňování se
vyhýbat se je potřeba naopak kofeinu, alkoholu, cigaretám, červenému masu, vnitřnostem, polotovarům a jídlům s vysokým obsahem soli a cukru
pravidelný pohyb, především chůze a jiný přirozený pohyb, mohou taky podpořit správnou činnost prostaty a celého vylučovacího systému

Jak jsem zmínil již v úvodu, jednou z nezvratitelných příčin je stoupající věk, nakolik s přibývajícími léty se zvyšuje riziko vzniku benigní hyperplazie prostaty. V tomto ohledu sice nelze stárnutí předejít, ale zmíněné opatření mohou stav viditelně zlepšit.

SAW PALMETTO A JINÉ ROSTLINY

Do pozornosti bych zvlášť dal rostliny už staletí využívány na zlepšení činnosti a stavu prostaty, především Saw Palmetto má v této oblasti významné postavení. Užívat se dá ve formě čaje, ale například taky v moderní podobě tablet určených právě pro muže.

Časté otázky o léčbě zvětšené prostaty

Časté otázky o léčbě zvětšené prostatyTéma zvětšené prostaty je u mužů velmi žhavé a to nejen proto, že mnozí mají z této nemoci strach kvůli nedostatku informací. Hodně otázek směruje na konkrétní formy léčby a víceré diskusní fóra nenabízejí adekvátní odpovědi. Rozhodl jsem se proto, ale i kvůli plné informovanosti, zodpovídat nejčastější otázky já sám:

Je vhodné začít s léčbou tehdy, když se vyskytnou prvotní příznaky?

Minimální je vhodné navštívit lékaře kvůli odbornému vyšetření. Pokud půjde pouze o planý poplach, nic se nestane, pokud však zmeškáte příležitost včas zvětšení odhalit, zhoršujete své vyhlídky na rychlé a bezproblémové řešení tohoto nepříjemného problému.

Má vliv pravidelnost močení na zlepšení problému?

Ano, má, taky proto jsou mezi režimovými opatřeními uváděné i takové, které přímo s pravidelností močení souvisí. Na večer se snažte pít méně tekutin a vymočit se před spaním, během dne dbejte na pravidelné močení, no trénujte si taky močový měchýř.

Jak fungují léky určené na prostatu?

Farmakologická léčba patří mezi nejčastější, přičemž každý typ léků funguje mírně odlišným způsobem. U léků na předpis platí, že jejich primárním cílem je zlepšit fungování prostaty a močové soustavy, díky čemu ustoupí negativní symptomy nemoci.

Mohou mi pomoct tablety obsahující rostlinné složky?

Přípravky s přírodním složením patří mezi prostředky symptomatické terapie, čili se svým působením zaměřují na snížení problémů s močením a omezení viditelných negativních jevů. Mohou zlepšit taky fungování močového měchýře a jeho vyprazdňování.

Pro koho je nevyhnutná chirurgická léčba?

Tento typ terapie se používá v těch těžších případech, které jsou doprovázeny těžkými symptomy problematického močení nebo opakovaných infekcí. Tato léčba může být vhodná taky pro ty, u kterých klasické léky nezabraly.

Tablety na prostatu jako přírodní a přirozená podpora

Tablety na prostatu jako přírodní a přirozená podporaPomoct stavu své prostaty a potlačit nežádoucí příznaky, to se dá dosáhnout taky díky tabletám na prostatu, které jsou založeny na rostlinném složení. Jde o volně dostupné přípravky, které si můžete koupit bez toho, abyste museli absolvovat vyšetření a mít předpis.

Tablety tohoto typu fungují na tomto principu:

Ve složení přípravků jsou extrakty z rostlin působících příznivě na stav prostaty, ale taky na močový měchýř a močové cesty, přičemž cílem je pomoct správné funkčnosti

Nejčastěji je základem tablet extrakt nebo výtěžek z rostliny Saw Palmetto, kterou jsem již zmínil. Tato rostlina má příznivý vliv na fungování vylučovací soustavy u mužů, přičemž mnohé značky doplňují její účinnost o jiné přírodní složky či minerály. Tablety si můžete koupit taky online přímo od oficiálních distributorů.

Přírodní péče o prostatu

➡️ Doporučuji STOPOREX PROSTATE
– normalizování funkce prostaty
– optimální fungování močové soustavy
– komplex přírodních látek
– normální reprodukční schopnost

Cena: ✅ 619 Kč

 

Já osobně v nich vidím tyto výhody:

díky přírodnímu složení se nemusíte obávat typických nežádoucích účinků, například problémů s tlakem nebo retrográdní ejakulací
působení je širší a hodně přípravků pomáhá například i na zlepšení stavu a fungování pohlavní soustavy
přípravky mají dobrý poměr ceny a výkonu, no samozřejmě je potřeba se zaměřit na ty tablety, které patří mezi špičku a mají všeobecně pozitivní hodnocení

Je potřeba si taky uvědomit, že u těchto přípravků nemůžete očekávat účinnost ze dne na den, důležité je dlouhodobější dávkování. Mně osobně naštěstí ale stačil už měsíc užívání a přišlo k viditelnému zlepšení negativních symptomů. Ideální je užívání pravidelně každý den, ale nepřekračujte maximální denní dávku.

TAKY PŘI ZÁNĚTECH

Jak jsem naznačil již dřív, působení a účinky přípravků jsou o něco širší, nakolik jejich cílem je celkové zlepšení stavu prostaty a fungování močového systému. Využít je můžete nejen při zvětšení prostaty, ale taky při její zánětu.

Tablety, které jsem vyzkoušel a mé zkušenosti s nimi

Tablety, které jsem vyzkoušel a mé zkušenosti s nimiTak, jak v případě jiných přípravků z dalších oblastí, ani při tabletách určených na podporu lepšího fungování prostaty nejsou účinky vždy stejné. Některé značky jsou lepší, jiné zas mají v praxi slabší účinnost. Doporučuji se orientovat dle referencí a zkušeností většiny mužů, nejen dle toho, co výrobce deklaruje na obalu.

Pokud vám mohu poradit, já na základě vlastních dlouhodobých zkušeností doporučuji tablety s kvalitnějším složením a vyšší koncentrací účinných látek. Osobně mám nejlepší zkušenosti s následujícími značkami:

Přírodní péče o prostatu

➡️ Doporučuji STOPOREX PROSTATE
– normalizování funkce prostaty
– optimální fungování močové soustavy
– komplex přírodních látek
– normální reprodukční schopnost

Cena: ✅ 619 Kč

Děkujeme za hlas

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *