Tvorba spermii

Tvorba spermiiZ hlediska plodnosti jsou nejdůležitější součástí ejakulátu spermie, čili mužské pohlavní buňky. Jde o specifické buňky, které vznikají jenom u muže a proces tvorby spermií se nazývá i spermatogeneza. V ejakulátu se mohou nacházet v různém počtu, přičemž pro plodnost je důležitá nejen početnost, ale i pohyblivost spermií a jejich kvalita.

Tvorba spermií závisí zároveň od vícerých faktorů, mezi jinými i od životosprávy, životního stylu a taky hladiny testosteronu. Přestože se říká, že muž může být plodný i po 40-tce, vždycky to závisí od individuálního zdravotního stavu a není to samozřejmost.

➡️ TIP: pokud hledáte rychlé řešení, doporučuji pilulky na erekci, které u mě osobně účinkují nejlépe: STOPOREX KLASIK, STOPOREX PROLONG

Samotný proces tvorby mužských pohlavních buněk je natolik zajímavý, že jsem se mu rozhodl věnovat komplexně. V tomto článku se proto podíváme nejen na to, jak spermie vznikají, ale i na to, jaké problémy s nimi mohou být spojeny a jak podpořit jejich tvorbu.

Co jsou spermie a kde vznikají

Co jsou spermie a kde vznikajíJak jsem již řekl, spermie jsou pohlavní buňky muže, které může produkovat pouze mužská pohlavní soustava. Ze všech lidských buněk je spermie jedna z těch nejmenších, no má v sobě jedinečnou sílu, jelikož po splynutí se ženskou pohlavní buňkou vzniká plod.

Spermie jsou mužské pohlavní buňky, které patří mezi gamety, mají haploidní počet chromozomů a díky tomu, že mají bičík, jsou schopny amébovitého pohybu

Tyto pohlavní buňky vznikají v prapohlavních buňkách, které se nacházejí v gonádách a to postupnou změnou a mitotickým dělením, co se nazývá spermatogeneza

Za vznik spermií je zodpovědná pohlavní soustava, konkrétně varlata

Vzhledem k tomu, že spermie vznikají ve varlatech, právě zdravý stav a fungování této párové žlázy jsou zodpovědné za jejich tvorbu a hlavně kvalitu. Kromě toho se správnou spermatogenezou souvisí i hladina mužského pohlavního hormonu zvaného testosteron, který se taky produkuje ve varlatech, ale v jiných buňkách, tzv. Leidygových buňkách.

Pokud jde o tvorbu spermií a jejich podíl v ejakulátu, tak:

samotná tvorba spermií probíhá v semenovodných kanálcích a to ze zárodečných buněk a to od začátku puberty prakticky až do konce života, přestože v různé kvalitě
dozrávání spermií trvá zhruba 2 až 3 měsíce, přičemž výživu spermií během dozrávání zabezpečují Sertoliho buňky a toto dozrávání ovlivní kvalitu spermií
spermie se dostávají do ejakulátu spojením s močovou trubicí, přičemž v ejakulátu se nachází i speciální sekret z prostaty, který zlepšuje prostředí pro spermie

NĚKOLIK ZAJÍMAVOSTÍ

Na závěr této sekce bych rád přidal i několik zajímavostí o spermiích. Víte například, že životnost spermie po ejakulaci může být 30 sekund až 6 dní, v závislosti od okolních podmínek? Nebo že, aby spermie oplodnila vajíčko, musí překonat cestu o délce až 10 cm?

Problémy a příznaky související s nedostatkem a kvalitou spermií

Problémy a příznaky související s nedostatkem a kvalitou spermiíPokud má muž problémy s produkcí spermií nebo jejich nízkou kvalitou, nejčastěji se to zjistí až tehdy, když se mu nedaří společně s partnerkou počít potomka. Konkrétní problémy spermií může odhalit vyšetření zvané spermiogram, které sleduje vícero parametrů.

Pomocí tohoto vyšetření se může zjistit vícero problémů:

Nízký počet spermií: Zřejmě nejčastějším problémem spojeným se spermiemi bývá jejich nízká početnost, která se u mužů snižuje prakticky již několik desetiletí. Odborně se tomuto stavu říká oligozoospermie a pokud je spermií příliš málo, je ohrožená plodnost.

Horší pohyblivost spermií: Druhým problémem, který taky zhoršuje mužskou plodnost, je problém s pohyblivostí. Tady mohu nastat tři problémy, buď je snížená veškerá pohyblivost spermií, lokální pohyblivost spermií nebo je v ejakulátu málo pohyblivých spermií.

Prodloužení erekce

➡️ Doporučuji Stoporex (moje recenze):
– zlepšení erekce
– prodloužení doby pohlavního styku
– zdravější prostata
– zvýšení libida a chuti na sex

Cena:690 Kč

Přítomnost mrtvých spermií: V ejakulátu se kromě živých a zdravých spermií můžou nacházet i mrtvé spermie. Odborně se tomuto stavu říká nekrozoospermie a dle poměru, podílu a  počtu živých a mrtvých spermií je pak ovlivněna plodnost muže.

Problém s tvarem spermií: Tento stav se nazývá i teratozoospermia a jde o problém se správným tvarem spermií. V ejakulátu se může vyskytovat kritické množství spermií nesprávného tvaru, který může vážně narušit jejich pohyblivost a schopnost oplodnění.

Nepřítomnost spermií: Asi největším problémem, který se v souvislosti s ejakulátem a spermiemi vyskytuje, je problém s nepřítomností spermií v semeni. Tento stav může souviset s narušenou funkčností varlat nebo s neprůchodností chámovodů.

Nejčastější otázky o tvorbě spermií

Nejčastější otázky o tvorbě spermiíV souvislosti se spermiemi, jejich podílu v ejakulátu a v souvislosti s jejich tvorbou se muži i ženy o toto téma zajímají především z pohledu plodnosti. Na internetu lze najít několik otázek a dotazů týkajících se tohoto tématu a na ty nejvíc kladené tady i odpovím:

Kdy je spermiogram normální, co znamená, že mám normální spermie?

Tento stav se odborně volá i normospermie, přičemž se sleduje vícero parametrů, nejen čistě početnost spermií. Důležité jsou správné pH od 7,2 do 7,8, alespoň 15 miliónů na mililitr ejakulátu, počet pohyblivých spermií alespoň 40 % a z toho alespoň 32 % progresivně.

Mají masturbace nebo sex nějaký vliv na kvalitu spermií?

Ano, příliš častý sex nebo masturbace, ale i nedostatek těchto činností, snižuje kvalitu spermií. Mužské pohlavní buňky totiž potřebují nějaký čas na tvorbu i na dozrání, takže v tomto případě je nejlepší střední cesta, čili to ani nepřehánět, ani nezanedbávat.

Může mít na kvalitu spermií vliv i nošení mobilu nebo těsného prádla?

Ano, a tím nemyslím jenom názory, které se týkají mobilního signálu, ale především o vyzařování tepla z přístroje a vysokofrekvenčních vln. Negativně působí i těsné prádlo, které zvyšuje teplotu v okolí varlat, podobně jako vyhřívání sedaček v automobilu.

Jaké je složení ejakulátu a kolik se v něm nachází spermií?

Spermie nejsou jedinou a dokonce ani dominantní složkou ejakulátu z hlediska objemu. V celém ejakulátu se spermií nachází méně než 5 %, mnohem víc se tam nachází prostatického sekretu a tekutin produkovaných semennými vačkami.

Dá se nějak zvýšit množství ejakulátu?

Ano a to pomocí opatření přirozeného typu. Za prvé je důležitý pitný režim a to v objemu 2 až 3 litry za den. Kromě toho může pomoct menší intenzita ejakulování, omezení slazených nápojů a větší konzumace zeleniny a ovoce.

NEPLODNOST NEMUSÍ SOUVISET JENOM SE SPERMIEMI

Příčinou neplodnosti nemusí být jenom nějaký problém se spermiemi, ale může se jednat i o problém například s neprůchodností chámovodů nebo o problémy na straně ženy. Různé gynekologické problémy, záněty a infekce taky mohou ohrozit plodnost páru.

Jak zlepšit a podpořit tvorbu spermií

Jak zlepšit a podpořit tvorbu spermiíJak jsem řekl již v úvodu, mezi asi nejdůležitější přirozené faktory spojeny s tvorbou spermií patří životní styl a životospráva. Tyto dva faktory lze ovlivnit pozitivně i negativně a to například i tím, jak žijete, co konzumujete a co děláte.

I na základě vlastních zkušeností proto na podporu spermií doporučuji tyto opatření:

nejdřív se zaměřte na omezení negativních faktorů typu alkohol, cigarety, nezdravá jídla, přesolené potraviny a potraviny obsahující hodně fytoestrogenů
důležitý je i pravidelný pohyb, no tady pozor na jízdu na kole, které může zhoršit správné fungování a stav varlat
negativním faktorem je i nadměrné používání vyhřívání sedaček a stejně tak nošení příliš nevhodného prádla, co zvyšuje teplotu v okolí varlat
na podporu lepší tvorby spermatogenezy doporučuji zvýšit příjem klíčových minerálů a vitamínů, například vitamínů B a C a minerálů Selen a Zinek
velice dobrou volbou jsou i přírodní a rostlinné stimulanty testosteronu, například jde o známá bylinná afrodiziaka jako Maca, která působí i na libido

Jak fungují tablety na podporu spermatogenezy a proč je doporučuji

Jak fungují tablety na podporu spermatogenezy a proč je doporučujiJednou z možností, jak podpořit spermatogenezu a potenci muže, jsou i volně dostupné přípravky založeny na vitamínech, rostlinných extraktech a jiných látkách přírodního charakteru. Sám jsem za poslední léta vyzkoušel vícero takových tablet a přípravků.

Jako jejich největší výhodu vnímám právě přirozený mechanizmus fungování:

Tablety i jiné formy jsou založeny na dlouhodobém působení svých účinných látek na proces spermatogenezy, přičemž jejich sekundárním vlivem je i podpora testosteronu

Nejčastěji jsou mezi účinnými látkami v těchto přípravcích rostlinné extrakty, vitamíny, aminokyseliny a minerály. Běžné jsou například známé přírodní afrodiziaka jako Ženšen nebo Kotvičník zemní. Některé přípravky mohou být založeny na Kyselině listové, případně na její kombinaci s minerály, nejčastěji jde o již zmíněný Zinek na spermatogenezu.

Přípravky mají kromě přirozeného působení i další výhody:

koupit si je můžete bez předpisu, receptu nebo předešlé lékařské indikace, nemusíte absolvovat ani žádné vyšetření u lékaře
vícero značek pomáhá nejen čistě na spermatogenezu, ale taky i na jiné oblasti sexuálního života, například libido nebo erekci
vzhledem na absenci syntetických účinných látek je působení nejen přirozené, ale i bezproblémové s minimálními vedlejšími efekty

Na výběr máte převážně tablety, ale některé značky a přípravky nabízejí i formu prášku rozpustného ve vodě. Při výběru na formě až tak nezáleží, ale samozřejmostí by mělo být transparentní složení a to, že značka je registrována na Úřade veřejného zdravotnictví.

NEJLEPŠÍ JE DLOUHODOBÉ UŽÍVÁNÍ

Vzhledem k tomu, že uvedené přípravky jsou založeny na přírodních účinných látkách, na maximální projevení jejich účinků je nutné pravidelné a dlouhodobé užívání, někdy i 3 nebo 4 měsíce. Znamená to, že rozhodně byste neměli čekat zázraky ze dne na den.

Tablety, které jsem vyzkoušel a mé zkušenosti s nimi

Tablety, které jsem vyzkoušel a mé zkušenosti s nimiJá sám jsem užíval vícero typů a značek tablet pomáhajících na spermatogenezu a zlepšení plodnosti. Buď šlo o přípravky zaměřeny svým složením jenom na cíl podpory tvorby spermií, nebo šlo o produkty se širšími účinky a komplexním působením na potenci a taky s vlivem na erekci.

Nakolik mám s těmito přípravky opravdu dostatek zkušeností, rozhodl jsem se o ně podělit. V následující tabulce je přehled tablet a přípravků, které mi pomohly na spermatogenezu, a taky těch, které mají vliv obecně na plodnost:

ProduktHodnoceníOvěřená koupěRecenze
2. Stoporex Klasik
Přejít do obchoduMoje recenze
2. Stoporex Prolong Přejít do obchoduMoje recenze
3. Stoporex XXL Přejít do obchoduMoje recenze
4. Stoporex Women
Více infoMoje recenze
4/5 - (2 votes)

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *