Resveratrol

Resveratrol: zkušenosti, cena a (i nežádoucí) účinkyPřírodní látka, která se nachází v některých rostlinách, ovoci a zelenině a měla by být nejen skvělý antioxidant, ale i prostředek na plodnost. To je Resveratrol, jedna z nejpopulárnějších složek, která se nachází i ve víně. Látka by mala mít prý až 20 násobně silnější antioxidační pozitivní účinky jako vitamín C.

Možná právě tato její vlastnost jí zabezpečila v posledním desetiletí obrovský zájem ze strany různých komerčních subjektů působících v kosmetice a v oblasti podpůrných prostředků. Dnes se totiž dají koupit i tablety s obsahem Resveratrolu.

➡️ TIP: pokud hledáte rychlé řešení, doporučuji pilulky na erekci, které u mě osobně účinkují nejlépe: STOPOREX KLASIK, STOPOREX PROLONG

Ano, prodej v seriózní lékárně zřejmě nečekejte a ani cena není právě nejnižší, no navzdory tomu je o látku enormní zájem. Rozhodl jsem se proto podívat Resveratrolu trochu lépe na klub a zjistit, co je to zač a jaké jsou jeho reální účinky.

Resveratrol: původ, popis a využití

Resveratrol: původ, popis a využitíLátka Resveratrol je antioxidant přírodního původu, který je běžně v obsahu bobulí vinné révy, čili ve víně. Tato látka patří mezi specifické sloučeniny s fytoestrogenním charakterem, co značí, že má velký vliv na hormonální hladinu u žen a u mužů. Podporuje například tvorbu testosteronu a naopak odbourává nadměrný estrogen.

Resveratrol patří mezi polyfenoly a deriváty stilbenu, přičemž jeho nejvýznamnějším a nejpopulárnějším zdrojem je červené víno

Látka byla předmětem zkoumání a zpochybňování účinků, čím se stala docela známou

Resveratrol je však pořád víc využíván především v tabletové formě, nakolik jsou podle jeho účinků tvořené víceré výživové doplňky a to i na podporu plodnosti

Látce se připisují mnohé pozitivní a příznivé účinky na organizmus, především v rámci antibakteriálního a antioxidačního působení. Je však důležitá i v sexuální oblasti, především pro plodnost a jako afrodiziakum. Látka má protektivní účinky na pohlavní systém, co zlepšuje plodnost a potenci u mužů i žen.

Resveratrol Epigemic 60 kapslí

➡️ Doporučuji kvalitní produkt
– vliv na plodnost
– antioxidační účinky
– ochrana kardiovaskulárního systému
– účinky proti rakovině

Cena:490 Kč

Kromě vlivu na plodnost je Resveratrol ceněn ještě pro další působení:

látka pomáhá například na hormonální nerovnováhu, co se využívá u žen s vysokým obsahem testosteronu a zároveň u muž s vysokým obsahem estrogenu
má taky vliv na funkci inzulínu v těle a upravuje i některé metabolické poruchy, přičemž se využívá na prevenci cukrovky typu 2
je důležitá i pro správné fungování kardiovaskulárního systému, pomáhá snižovat vysoký krevní tlak

Téma Resveratrol a jeho význam se samozřejmě nemůže zastavit u tvrzení, že jde o kontroverzní látku. Nejsem odborník, abych věděl detailně zkoumat studie dělané ohledem účinnosti látky, no v zásadě všechny podobné látky doprovázejí i pochybnosti. Nejlepší je vyzkoušet její užívání na sobě a na základě vlastní zkušenosti si udělat názor.

ODBORNĚJŠÍ INFORMACE

Pokud byste chtěli poznat chemický vzorec nebo se dozvědět nějaké odbornější informace ohledem Resveratrolu, pro nedostatek prostoru jsem se rozhodl vám odporučit externí zdroj takových informací a to článek na Wikipedii. Najdete tam všechno, co se nevešlo tady.

Kde lze Resveratrol najít

Kde lze Resveratrol najítNejtypičtějším zdrojem Resveratrolu je víno, konkrétně vinná réva. Není to ale samozřejmě zdaleka jediný zdroj a látku lze najít taky v některých dalších rostlinách, ovocných plodech a zelenině. Bez ohledu na poměrně široký výběr zdrojů je však zároveň potřeba říct, že ani červené víno jako nejbohatší zdroj Resveratrolu není pořád dostačující a proto jsou potraviny jenom doplňkem.

Toto jsou nejvýznamnější zdroje a několik informací k nim:

Víno: Jak jsem již zmínil, nejtypičtějším zdrojem látky Resveratrol je vinná réva, konkrétně bobule hroznů. Jistý objem je obsažen i v bílém víně, ale mnohem víc je ho v tom červeném, až do 5,8 mg na litr dle odrůdy vína. Ve vínech vyráběných u nás je ho zhruba 2 až 3 mg na litr, nejvíc se nachází v šupce a v jadérkách.

Ořechy: Asi vás nepřekvapí, že i ořechy obsahují Resveratrol, především jsou to arašídy. Ořechy jsou obecně velice dobrou zásobárnou vícerých prospěšných látek, ať už jde o některé aminokyseliny nebo mastné omega kyseliny s antioxidačními účinky. Doporučuji je zařadit do jídelníčku, jsou zdravé a prospěšné nejen pro plodnost.

Ovoce: Hned v několika druzích ovoce se nachází Resveratrol a nejde přitom výlučně jenom o exotické ovoce, jako například grapefruit. Látku najdete i v granátových jablkách a taky v plodech bobulovitého ovoce, například v rybízu, brusinkách, borůvkách a taky v moruši.

Kakao: Dalším dobrým příkladem obecně prospěšné potraviny je kakao, ale jenom to kvalitní. Kromě Resveratrolu se tady nacházejí i flavonoidy a některé minerály, které podporují antioxidační a ochranní účinky. Já doporučuji kakao taky na plodnost a to proto, že obsahuje Zinek a Selén, které přímo ovlivňují spermatogenezu a plodnost žen.

Rostliny: Resveratrol je také součástí obsahu látek některých rostlin, je potřeba však říct, že v tomto případě jde spíše o zajímavost jako o reální zdroj využití v běžném potravinářství. Nachází se například v kůře Borovice černé nebo v kořenu rostliny zvané Křídlatka japonská. Rostliny se využívají ve formě extraktů ve výživových doplňcích.

Resveratrol a jeho účinky

Resveratrol a jeho účinkyJak jsem řekl i úvodu, Resveratrol je látka známá především pro své antioxidační účinky. Ty jsou propojené i s podpůrnými účinky ohledem plodnosti a některými dalšími pozitivními účinky. Pro objektivnost však dodávám, že víceré konkrétní vlivy byly podrobeny kritice a jejich využití bylo víckrát zpochybněno.

Toto jsou vlivy a účinky, které Resveratrol nabízí:

Vliv na plodnost

Na zvýšení plodnosti má Resveratrol vliv dvěma způsoby. Prvním je, že pomáhá udržet správnou hormonální rovnováhu u žen i mužů, nakolik působí na testosteron i estrogen a vyrovnává jejich hladinu do správných limitů. Druhé působení je v ochraně mužských pohlavních buněk před oxidačním stresem a v podpoře spermatogenezy.

Antioxidační účinky

Druhým účinkem, vlastně z hlediska popularity pro Resveratrol asi nejdůležitějším, je antioxidační působení. Jde o ochranu buněk, tkáně a orgánů před vlivem volných radikálů, které způsobují předčasné stárnutí buněk a tak zhoršují jejich kondici a funkčnost. I kvůli obsahu Resveratrolu se vínu přisuzuje antioxidační vliv.

Resveratrol Epigemic 60 kapslí

➡️ Doporučuji kvalitní produkt
– vliv na plodnost
– antioxidační účinky
– ochrana kardiovaskulárního systému
– účinky proti rakovině

Cena:490 Kč

Ochrana kardiovaskulárního systému

Dalším velice důležitým účinkům látky je působení na cévy, srdce a krevní oběh. Resveratrol chrání kardiovaskulární systém a působí na snížení hladiny LDL cholesterolu. Bráni taky nadměrné srážlivosti krve a působí na různé kardiovaskulární onemocnění a to navíc i preventivním účinkem. Je vám to povědomé? Ano, přesně to se říká o červeném víně.

Účinky proti rakovině

Spornou skupinou účinků je působení a vlivy v rámci proti rakovinových účinků. Jsou výzkumy, které říkají, že Resveratrol je efektivní v prevenci rakoviny tlustého střeva nebo rakoviny plic. Některé studie říkají, že zpomaluje růst rakovinových buněk. Pro objektivnost dodávám, že ale existují taky výzkumy, které se snaží dokázat opak.

Vliv na obranyschopnost a vitalitu

Důležitým účinkem, kvůli kterému se Resveratrol využívá ve výživových doplňcích a podpůrných prostředcích, je příznivé působení na obranyschopnost. Látka má protizánětlivé, antibakteriální, protiplísňové a antialergické účinky. Může taky zlepšovat mentální vitalitu, například schopnost koncentrace.

Kosmetické účinky

Resveratrol se využívá taky v kosmetice a různých kosmetických přípravků a to právě kvůli působení navenek. Nakolik přispívá k zpomalení předčasného stárnutí buněk, má omlazující vliv například na pokožku. Obnovuje totiž kolagenové vlákna, co zlepšuje pružnost a hladkost pokožky, takže ji zkrášluje.

Další účinky

Co se týče dalších účinků, Resveratrol se zmiňuje v souvislosti s působením na plíce, především v případě astmatu nebo chronické obstrukční nemoci plic. Připisuji se mu taky preventivní účinky vůči demenci a propuknutí Alzheimerové nemoci. Látka by měla být efektivní i v podpoře zraku, především u cukrovkářů a hypertoniků.

Vedlejší a nežádoucí účinky

Vedlejší a nežádoucí účinkyMohou být s užíváním Resveratrolu spojené nějaké nežádoucí nebo negativní efekty? Ano, ale pouze v případě, že byste to přehnali s dávkováním. To však u potravin nehrozí, této látky je tam tak málo, že není možné se běžnými potravinami předávkovat. Jiná je ale situace v případě výživových doplňků s vyšší koncentrací látky.

V případě vysokých dávek Resveratrolu hrozí následující jevy:

z mírnějších nežádoucích účinků se mohou dostavit závratě, změna barvy moči a nervozita
pokud jde o Resveratrol z rostliny Křídlatka japonská, mohou se objevit poruchy trávení nebo průjem
mezi vážnější vedlejší účinky patří nespavost, ztráta chuti do jídla, nadměrné bušení srdce a srdeční arytmie, zvýšený krevní tlak, bolesti kloubů a mravenčení v prstech
užívání určitě nedoporučuji těhotným ženám, ženám během kojení a dětem a na základě vedlejších účinků ani lidem, kteří mají problémy se srdcem

INTERAKCE A KONTRAINDIKACE

Samotná látka Resveratrol může způsobit problémy s krví v případě, že se bude užívat současně s léky na ředění krve. Pozor si dejte taky při souběžném užívání hormonálních přípravků s Resveratrolem. Pokud užíváte nějaké léky na předpis, o užívání přípravků s obsahem Resveratrolu byste se měli poradit s lékařem nebo lékárníkem.

Tablety, potraviny a kosmetika

Tablety, potraviny a kosmetikaResveratrol je obsažen v potravinách, kosmetických přípravcích a dá se koupit i v specifické formě extraktu z rostlin s jeho obsahem, který je účinnou látkou výživových doplňků ve formě tablet. Každá z těchto forem má jiné možnosti využití a rovněž odlišný vliv v praxi.

Toto jsou nejčastější formy Resveratrolu:

Potraviny

První možností, jak zvýšit Resveratrol v organizmu, je zařazení potravin s jeho obsahem do jídelníčku. Půjde ale spíše o kosmetické zvýšení hladiny této látky, protože například i červené víno, jako nejlepší zdroj, ho má jen minimální množství. Vícero potravin s obsahem Resveratrolu ale obsahuje i jiné prospěšné látky a proto jejich konzumaci doporučuji.

Kosmetické produkty

Zpomalení stárnutí a ochrana buněk pokožky, tyto dva efekty Resveratrolu se využívají také v kosmetice, především v BIO a přírodní kosmetice. Nejčastěji se dají koupit různé pleťové krémy a gely s tzv. anti-age efektem. Díky regeneraci kolagenových vláken podporuje krásu a stav pokožky.

Výživové doplňky ve formě tablet

Podobně jako hodně jiných zajímavých přírodních látek, i Resveratrol je součástí některých přípravků ve formě výživových doplňků. Nejčastěji jde o tablety s čistě rostlinným složením, které obsahují přírodní zdroje této látky, například Křídlatka japonská nebo Borovice černá a to jako extrakty nebo výtěžky z nich.

Resveratrol Epigemic 60 kapslí

➡️ Doporučuji kvalitní produkt
– vliv na plodnost
– antioxidační účinky
– ochrana kardiovaskulárního systému
– účinky proti rakovině

Cena:490 Kč

Užívání a dávkování látky Resveratrol

Užívání a dávkování látky ResveratrolJak jsem již zmínil při nežádoucích účincích, z hlediska potravin nehrozí žádné příliš vážné ohrožení. To samé platí pro užívání Resveratrolu z potravinových zdrojů, kde se stačí držet principu rozmanité stravy se zastoupením všech zdravých potravin z hlediska minerálů, vitamínů, aminokyselin a jiných důležitých látek.

Jiné je to ale u tablet, kde platí pro užívání a dávkování následující principy:

v první řadě se pořád řiďte doporučeními výrobce a to především co se týče dávkování a maximální denní dávky, kterou nikdy nepřekračujte
nejčastěji se užívá Resveratrol v tabletové formě, kde je obvyklé dávkování 1 tableta denně
tabletu můžete užít zpravidla leckdy během dne, dodržujte ale vždy stejný čas
nekombinujte tyto tablety s léky ovlivňujícími krevní oběh nebo kardiovaskulární systém
užívání by obvykle nemělo trvat nepřetržitě déle než 5 až 6 týdnů

Jak fungují tablety s obsahem Resveratrolu a proč je doporučuji

Jak fungují tablety s obsahem Resveratrolu a proč je doporučujiNa rozdíl od různých jiných látek, v případě Resveratrolu je situace s tabletami s jeho obsahem mírně odlišná. Nejde totiž o žádné specifické přípravky primárně určené na řešení nějakého sexuálního problému, ale o výživové doplňky s komplexním antioxidačním účinkem. To má své výhody i nevýhody.

Stejně tak je mírně odlišný koncept složení těchto přípravků:

Resveratrol je v nich obvykle jedinou účinnou látkou, takže pouze on zabezpečuje vliv na organizmus a právě od kvality a původu této látky závisí i efekt přípravku v praxi

Nejčastěji tyto tablety obsahují například Borovici černou nebo Křídlatku japonskou, čili rostlinné extrakty, které obsahují Resveratrol. V případě některých přípravků může být v obsahu i jiný zdroj, například jádra hrozen nebo brusinky. Je to teda skromnější složení jako v případě například speciálních tablet na plodnost nebo potenci.

Otázkou teda zůstává, jestli dát v případě podpory potence a plodnosti přednost tabletám s Resveratrolem nebo těm, které mají širší složení. Oba mají přitom společné výhody:

tablety jsou bez předpisu, nemusíte teda předem navštívit žádného lékaře, stačí si je koupit osobně nebo online přes eshop
v případě dodržování dávkování nehrozí žádné vážnější účinky, a pokud by se přece měli nějaké objevit, jsou jenom minimální a jsou velice zřídkavé
užívání je možné i několik týdnů, přičemž platí, že delší užívání znamená obvykle i viditelnější vlivy v praxi

Navzdory tomu, že jsem užíval také tablety s Resveratrolem, měl jsem pocit, že jejich účinnost je spíše obecnější, jako například na plodnost nebo jiné aspekty sexuálního života. Problém je dle mě také v tom, že jich není až tak velký výběr a také v tom, že v složení je obvykle pouze Resveratrol a žádné jiné účinné látky.

RADĚJI ŠIRŠÍ SLOŽENÍ

Ačkoli nepopírám, že Resveratrol může mít pozitivní účinky na plodnost a pozitivní účinky v jiných oblastech, já osobně doporučuji dívat se při výběru přípravků na šířku jejich složení. Možná by bylo nejlepší střídat jejich užívání s užíváním Resveratrolu.

Tablety, které jsem vyzkoušel a mé zkušenosti s nimi

Tablety, které jsem vyzkoušel a mé zkušenosti s nimiNakolik jsem řešil ve svém životě poměrně často problémy sexuálního charakteru, vyzkoušel jsem i tablety s obsahem Resveratrolu. Ano, můžu říct, že jsem skutečně pocítil jisté zlepšení, ale nebylo to žádné extra terno. Naopak, mnou ověřené značky s bohatším složením z hlediska účinných látek měli viditelnější výsledky.

Netvrdím ale samozřejmě, že by nebylo možné dospět k zlepšení plodnosti také s Resveratrolem, ale dle mě existuje efektivnější cesta. Na druhou stranu, neplatí ani to, že všechny tablety se širším složením jsou automaticky nejlepší. Mně se osvědčily tyto značky:

Prodloužení erekce

➡️ Doporučuji Stoporex (moje recenze):
– zlepšení erekce
– prodloužení doby pohlavního styku
– zdravější prostata
– zvýšení libida a chuti na sex

Cena:690 Kč

3.7/5 - (16 votes)

Jeden komentář

  1. Ochrana kardiovaskulárního systému
    Dalším velice důležitým účinkům látky je působení na cévy, srdce a krevní oběh. Resveratrol chrání kardiovaskulární systém a působí na snížení hladiny LDL cholesterolu. Bráni taky nadměrné srážlivosti krve a působí na různé kardiovaskulární onemocnění a to navíc i preventivním účinkem. Je vám to povědomé? Ano, přesně to se říká o červeném víně.
    …………………………………………………………………………………………………..
    Pokud já vím o červeném víně se nejen říká, ale také je pravdou, že zvyšuje tlak krve, a to je skušenost už před cca 35 lety i více, takže z těch dvou protichůdných tvrzení si vyberte tu mou, protože to ostatní, že chrání kardio systém jsou žvásty. Nevidím nikde odkaz na : dvojitou, zaslepenou randomizovanou s placebem studii o 1024 respondentech v délce trvání 4 roky. Potom si nechám ustřelit dvaapůl vlasu, když ji dodáte :-). Jinak smůla snahu máte prodat , ale logické je že červené víno vždy zvyšovalo tk a tak ty výrobky s 800 mg resveratrolu což výrobci uvádějí jako tisíce flašek vína, jsou jen pro mladé a zdravé jedince , jinak ? Jako viagra s mladou blondýnkou, bez parte nedoporučuji 🙂

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *