Nedostatek testosteronu

Testosteron je z pohledu mužského sexuálního zdraví nejdůležitějším pohlavním hormonem. Ovlivňuje sexuální apetit, erekci, výdrž a taky plodnost. Málo testosteronu nebo vážnější nedostatek testosteronu u mužů má proto viditelné projevy prakticky ve všech oblastech pohlavního života.

Ačkoli u žen je hormon přítomen taky, jeho nedostatek nebývá tak častý. Naproti tomu u mužů se může problém objevit již v ranním věku, čili v pubertě. Tehdy nedostatek hormonu ovlivní i druhotní pohlavní znaky a dospívání muže.

➡️ TIP: pokud hledáte rychlé řešení, doporučuji pilulky na erekci, které u mě osobně účinkují nejlépe: STOPOREX KLASIK, STOPOREX PROLONG

Součástí tohoto problému jsou víceré příznaky a symptomy. Co způsobuje nedostatek testosteronu, jak se tento stav projevuje, jestli existuje nějaké vyšetření a především jestli je možná nějaká léčba, to všechno si řekneme do posledního detailu právě teď.

Testosteron: definice, význam a účinky

Testosteron: definice, význam a účinkyHormon testosteron je typický mužský pohlavní hormon, kterého hladina během života kolísá. Jeho produkce začíná při fyziologickém zdraví v pubertě nebo těsně před ní, zhruba od 25. až 30. roku života však dochází k útlumu a proto i ke snížení testosteronu.

Testosteron patří mezi pohlavní hormony muže, které se tvoří dominantně ve varlatech

Jde o steroidní hormon patřící do skupiny androgenů, přičemž má smysl pro sexuální oblast, a taky pro mentální vývoj a fyzickou sílu

Produkce hormonu je řízená gonadotropním luteinizačním hormonem

U mužů ovlivňuje testosteron primární i sekundární pohlavní znaky. Primární souvisí s růstem pohlavní soustavy a pohlavních orgánů, sekundární s typickým mužským ochlupením, tělesnými proporcemi, růstem svalů a mutaci hlasu. Stejně tak má hormon vliv na mentální vyrovnanost a psychickou odolnost.

Hormon má z hlediska sexuálního života a pohlavní soustavy tyto účinky:

ovlivňuje a stimuluje libido, co je název pro sexuální apetit nebo chuť na sex, přičemž platí, že čím vyšší hladina hormonu je, tím je vyšší libido
má vliv i na erekci, ačkoli přímo nesouvisí s jejím vznikem a kvalitou, no hladina testosteronu působí například na výdrž erekce delší dobu
je důležitý pro plodnost, nakolik se podílí významně na spermatogeneze, čili na tvorbě mužských pohlavních buněk – spermií

Testosteron se stal známý i u sportovců, nakolik jeho nižší hladina sebou přináší pokles nejen sexuální, ale komplexně fyzické výkonnosti. Přírodní testosteron, který je v poslední době velice populární, je určen i pro sportovce a pomáhá jim lépe zvládat zátěž i regenerovat po tréningu.

PROBLÉMY S PROSTATOU

Málo testosteronu může sebou přinášet nejen problémy týkající se pohlavního života a jeho kvality, ale i problémy s prostatou. Některé studie a pokusy ukazují, že nižší hladina tohoto hormonu může znamenat vyšší riziko benigního zvětšení prostaty.

Nedostatek testosteronu a jeho příznaky

Nedostatek testosteronu a jeho příznakyNízká hladina testosteronu nebo obecně málo testosteronu přináší několik problémových jevů. Jde o symptomy, které se týkají především sexuálního života, no některé projevy a příznaky lze spatřit i v oblasti fyzického výkonu a mentální vitality.

Snížení testosteronu se projevuje nejčastěji následovně:

Snížený sexuální apetit: Nakolik testosteron souvisí primárně s libidem, jeho nedostatek se projeví snížením libida a snížením sexuálního apetitu. To má za následek nejdřív menší zájem o pohlavní styk a později až úplný nezájem o jakýkoliv fyzický kontakt sexuálního charakteru.

Problémy s plodností: Pokud máte problémy s plodností, může být za tím nedostatek spermií a to je již stav, který může být spojen s testosteronem. Nakolik tento hormon má vliv na spermatogenezu, jeho nízká hladina znamená menší stimulaci tvorby spermií a tím pádem i pokles plodnosti.

Jiné problémy se sexuálním životem a pohlavní soustavou: Nakolik hladina testosteronu ovlivňuje sexuální život komplexně, další příznaky nižších hodnot tohoto hormonu se dotýkají například problémů se vznikem erekce nebo s jejím udržením. Nejčastěji se nedostatek hormonu projeví slabší kvalitou a tvrdostí erekce.

Změna tělesných proporcí: Testosteron ovlivňuje i stav svalů a pohybové soustavy. Jeho nedostatek nebo příliš nízká hladina přinášejí úbytek svalové hmotnosti, přibývá naopak tělesný tuk a to především v oblasti pásu. Může nastat i přibývání na váze a změna proporcí vlivem vyšší hmotnosti.

Nižší fyzický výkon: Nakolik má hormon vliv na fyzický a sportovní výkon, jeho nedostatek způsobuje negativní jevy i v této oblasti. Začíná se to nejdřív slabostí, později příliš rychlým vyčerpáním a únavou po nějakém fyzickém výkonu. Problém nastává taky s regenerací a oddychem.

Prodloužení erekce

➡️ Doporučuji Stoporex (moje recenze):
– zlepšení erekce
– prodloužení doby pohlavního styku
– zdravější prostata
– zvýšení libida a chuti na sex

Cena:690 Kč

Deprese a časté změny nálad: Nejen ve fyzické, ale i v psychické oblasti se málo testosteronu projevuje negativně. Snižuje se jednak mentální odolnost vůči stresu nebo psychické zátěži, zároveň se zvyšuje náladovost a častá změna pocitů. Roste taky riziko vzniku deprese a úzkosti.

Příčiny nedostatku testosteronu

Příčiny nedostatku testosteronuMálo testosteronu nebo jeho nízká hladina mohou mít vícero příčin. Na hladinu hormonu působí například věk, životní styl, životospráva nebo některé poruchy spojené s uvolňováním gonadotropních hormonů, které řídí produkci testosteronu.

Tady jsou nejčastější příčiny a faktory, které ovlivňují nedostatek testosteronu v těle:

Vyšší věk: První příčinou klesajícího testosteronu je věk, co je poměrně přirozený faktor. Zatímco vrchol produkce hormonu se dosahuje během puberty, zhruba od 25. roku života začíná tato aktivita klesat a u mužů v středním věku je to docela výrazné a viditelné. V průměru klesá produkce testosteronu o 1 až 2 % ročně.

Hormonální porucha: Snížený testosteron může být taky důsledkem nějaké poruchy nebo onemocnění týkajícího se hormonální soustavy. Může jít o problém s produkcí gonadotropních hormonů, problém se štítnou žlázou, nějaké nádorové onemocnění, které ovlivňuje produkci testosteronu nebo o problém přímo ve varlatech.

Nesprávná životospráva a životní styl: Velký vliv na hladinu testosteronu má i špatná životospráva, například nadměrná konzumace alkoholu, kouření a nezdravé stravování, především nedostatek ovoce nebo zeleniny. Problémem jsou i potraviny s přílišným obsahem estrogenů. Svůj vliv má i stres, nedostatek spánku a především nedostatek pohybu nebo sportovní aktivity.

Léky a onemocnění: Posledním významnějším důvodem, jelikož jich může být ještě víc, který může ovlivnit nižší hladinu testosteronu, je vliv léků a onemocnění. Například některé léky na srdce a cévy a taky i některé nemoci nesouvisející přímo s hormonálním systémem snižují testosteron a libido. Sledujte proto taky příbalové letáky.

DOČASNÁ VS. TRVALÁ PŘÍČINA

Poslední kategorie faktorů a příčin souvisejících s nízkým testosteronem mě nutí napsat, že je vhodné rozeznávat, jestli je příčina dočasná nebo trvalá. Pokud je jenom dočasná, například nějaké přechodné onemocnění nebo užívání léků, není nutno jí věnovat až takovou pozornost.

Jak zvýšit testosteron

Jak zvýšit testosteronKaždý muž, kterému záleží na pohlavním zdraví, kvalitním sexuálním životě a na aktivním prožívaní života obecně, potřebuje udržovat hladinu testosteronu na dobré úrovni. Ostatně, hormonální rovnováha ovlivňuje celý organizmus a je hodně důležitá.

Jak zvýšit testosteron? Například takhle:

Odborná léčba

V první řadě je potřeba vyloučit nějaký patologický problém nebo chorobní příčinu. Pokud je nízká hladina testosteronu způsobena takovým faktorem, pomůže jenom odborná léčba. Ta spočívá v odstranění příčiny, například ve vyléčení onemocnění nebo vysazení konkrétního léku, případně v hormonální léčbě. Její součástí je testosteronová substituční terapie.

Lepší stravování

Jídlo a nápoje, které konzumujeme, mohou mít významný vliv na hladinu testosteronu u mužů i u žen. Pokud chcete přítomnost hormonu v organizmu zvýšit nebo stimulovat jejich tvorbu, konzumujte kvalitní tuky, omezte sacharidy, zvyšte příjem ořechů, masa, zeleniny a ovoce.

Pohyb, fyzická aktivita a sex

Dostatek pohybu a dostatek sexu povzbuzuje a stimuluje tvorbu testosteronu, přičemž dostatek tohoto hormonu naopak povzbuzuje a stimuluje fyzický a sexuální výkon. Jde o začarovaný kruh, ale z vlastní zkušenosti vím, že opravdu funguje. Pozitivní je rovněž cílené cvičení, ale s vysokou intenzitou, čili například sprint nebo crossfit.

Prodloužení erekce

➡️ Doporučuji Stoporex (moje recenze):
– zlepšení erekce
– prodloužení doby pohlavního styku
– zdravější prostata
– zvýšení libida a chuti na sex

Cena:690 Kč

Zlepšení životního stylu

Součástí zvýšení testosteronu je i zlepšení životního stylu. Kromě stravování a pohybu to znamená například dostatek regenerace a spánku, co má přímý vliv nejen na hladinu tohoto hormonu, ale i na kvalitu sexuálního života. Omezit musíte i nadměrnou konzumaci alkoholu.

Vyhýbání se negativním vlivům

Důležité je taky vyhýbat se některým faktorům a vlivům, které mohou zvýšit riziko snížení hladiny testosteronu. Jde například o kouření, stres, nadměrná fyzická nebo mentální zátěž, některé druhy léků na předpis nebo o nadměrné množství estrogenu v některých potravinách.

Podpůrné prostředky

Nejen režimová opatření, ale i povzbuzující prostředky mohou pomoct zvýšit testosteron. V přírodě existuje hodně rostlin a bylin, které mají stimulační účinky v tomto směru, například Maca nebo Tribulus Terrestris. Můžete je konzumovat ve formě čajů, nebo jako tablety s rostlinným složením.

Nejčastější otázky o nedostatku testosteronu

Nejčastější otázky o nedostatku testosteronuVíceré diskuse a dotazy na internetu ukazují, že nízká hladina testosteronu je mnohem rozšířenější problém, než se zdá na první pohled. Muži se o toto téma zajímají docela živě, a proto jsem se rozhodl zdůraznit nejčastější otázky z internetu a zodpovídat je:

Která je nejrizikovější skupina mužů?

Ačkoli jsem nenašel žádnou ustálenou definici, můžeme při určení rizikové skupiny vycházet z příčin a faktorů způsobujících nízkou hladinu testosteronu. Pokud jste muž ve středním věku, a kouříte, konzumuje nezdravá jídla, máte málo pohybu a pijete alkohol, jste v rizikové skupině.

Je potřebné odborné lékařské vyšetření?

Nechtěl bych vyvolat stav paniky, aby všichni muži i s tím nejmenším podezřením okamžitě utíkali za lékařem, no musíte odhadnout situaci. Dle příznaků zkuste zjistit, jaký faktor je za nedostatkem testosteronu a jestli se opravdu jedná o problém s jeho hladinou. Pokud to není jasné, je návštěva lékaře na místě.

Nemůže být pokles testosteronu jenom dočasný?

Může a právě proto je potřebné odhalit příčinu. Pokud je za testosteronem jenom nějaký dočasný faktor, například krátkodobá nemoc nebo některý druh léků, stačí eliminovat tuto příčinu a hladina hormonu se vrátí na stabilní úroveň. V žádném případě ale nepodceňujte ani dočasný nedostatek hormonu.

Jsou lepší testosteronové injekce nebo tablety?

Když mluvíme o injekcích nebo o lécích ve formě tablet na perorální užití, velký rozdíl mezi nimi není. Cílem je okamžité zvýšení testosteronu, případně obnovení jeho produkce u mužů ve středním věku. Jedná se ale o syntetickou hormonální léčbu, já upřednostňuji něco přírodnějšího.

Proč se rozhodnout pro přípravky rostlinného charakteru?

Z mého pohledu jsou nejdůležitější tři důvody: 1. je, že jde o přirozenou stimulaci a podporu testosteronu; 2. důvodem je nízké riziko výskytu nějakých nežádoucích nebo vedlejších účinků; 3. důvodem je možnost dlouhodobého užívání a to i za účelem prevence.

Jak fungují tablety na podporu testosteronu a proč je doporučuji

Jak fungují tablety na podporu testosteronu a proč je doporučujiJak jsem se zmínil již dřív, jedna z možností na zvýšení hladiny testosteronu jsou i volně dostupné přípravky ve formě tablet. Jde o podpůrné prostředky, které si můžete zakoupit bez předpisu nebo receptu a které mají čistě přírodní složení rostlinného charakteru.

Tablety působí takhle:

Díky přírodním účinným látkám stimulují tvorbu nebo hladinu testosteronu, přičemž sekundárně mohou ovlivňovat u mužů i pocit vitality, energie a lepšího výkonu

Přípravky tohoto typu podporují zdravou hladinu testosteronu stimulací jeho produkce v těle, jde proto o přirozenou formu. Obsahují látky z kategorie přírodních afrodiziak, které ještě víc zvýrazňují účinnost tablet právě na sexuální život, především na libido. Tablety jsou určeny prakticky všem mužům, no nejvíc pomůžou těm, co mají víc než 30 let.

Tyto přípravky jsou charakteristické následujícími vlastnostmi:

tablety jsou bez obsahu syntetických a uměle vyráběných látek, co sebou přináší i minimum nežádoucích vlivů nebo vedlejších efektů
přípravky jsou díky takovému složení zaraženy mezi volně dostupné výživové doplňky, takže na jejich koupi nemusíte absolvovat vyšetření a jsou bez předpisu
užívat je můžete i delší dobu, klidně i několik měsíců, přičemž právě delší užívání obvykle znamená i lepší účinky

Prodloužení erekce

➡️ Doporučuji Stoporex (moje recenze):
– zlepšení erekce
– prodloužení doby pohlavního styku
– zdravější prostata
– zvýšení libida a chuti na sex

Cena:690 Kč

Když jsme již u těch účinků a vlivů tablet, tady jsou ty nejvýznamnější:

Pomáhají sexuálnímu životu: Samozřejmostí je, že ruka v ruce se zvýšením testosteronu jde i zlepšení sexuálního života, ať už jde o libido nebo o plodnost
Zlepšují vitalitu: Druhým podstatným vlivem je zlepšení celkové mentální a fyzické vitality a viditelné zvýšení pocitu energie
Zvyšují výkon: Třetí nezanedbatelnou výhodou je zlepšení fyzického výkonu, především v případě tablet pouze s jednou účinnou látkou, co využívají i sportovci

SLOŽENÍ JE DŮLEŽITÉ

U tablet na podporu testosteronu se můžete potkat s přípravkami obsahujícími vícero účinných látek, ale i s takovými, které obsahují jenom extrakt nebo výtěžek jedné rostliny. Pro oba případy musí platit, že je důležitější koncentrace složení, než počet látek.

Tablety, které jsem vyzkoušel a mé zkušenosti s nimi

Tablety, které jsem vyzkoušel a mé zkušenosti s nimiMáte zájem si některé ze zmíněných přípravků zkusit? V takovém případě se určitě neorientujte jenom dle ceny nebo jenom dle toho, co výrobce daného přípravku píše na jeho obalu. To, že výběr tablet a jiných přípravků na zvýšení testosteronu je velký, neznamená automaticky, že všechny jsou kvalitní.

Právě naopak, mnoho značek na našem trhu je průměrných a účinky tak zůstaly bohužel jenom na papíře. To, co se nejvíc vyplatí, je spolehnout se na ověřené a známé značky s dostatkem referencí. Já mám nejlepší zkušenosti s těmito:

ProduktHodnoceníOvěřená koupěRecenze
2. Stoporex Klasik
Přejít do obchoduMoje recenze
2. Stoporex Prolong Přejít do obchoduMoje recenze
3. Stoporex XXL Přejít do obchoduMoje recenze
4. Stoporex Women
Více infoMoje recenze

5/5 - (1 vote)

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *