Plodnost ženy po 40-ce a 50-ce

Ženská plodnost ve vyšším věku je pořád častější téma, především proto, že se postupně posouvá věková hranice matek, které rodí po prvé. Zatímco v minulosti měly ženy první dítě běžně i kolem 20. roku života, dnes rozhodnutí o potomstvu posouvají obvykle až za hranici 30. let, někdy i později. To sebou nese otázku plodnosti.

Ta u žen souvisí primárně se dvěma procesy. Prvním je proces ovulace, čili uvolnění vajíčka z vaječníků do vejcovodů k jeho oplodnění spermií. Druhým procesem je správné uhnízdění vajíčka v děloze a zdravý vývoj plodu až do momentu jeho narození.

➡️ TIP: pokud hledáte rychlé řešení, doporučuji pilulky na erekci, které u mě osobně účinkují nejlépe: STOPOREX KLASIK, STOPOREX PROLONG, STOPOREX WOMEN

Na proces oplodnění a vývoje plodu má vliv kromě jiných faktorů i hormonální hladina. Zřejmě nejdůležitější úlohu hrají hormony estrogen a progesteron, které působí na zdravý ovulační cyklus a taky na přípravu dělohy na období těhotenství.

Co je plodnost a jaká je plodnost u ženy po 40-ce a po 50-ce

Co je plodnost a jaká je plodnost u muže po 40-ce a po 50-cePlodnost se v případě žen chápe jako biologická schopnost počít potomka a taky schopnost ho vynosit až do porodu. Věkem postupně tato schopnost klesá a to především v posledních 10 letech před menopauzou. Ta dochází u žen obvykle mezi 45. a 55. rokem života.

Ženská plodnost se odvíjí v první řadě od schopnosti uvolňovat zdravá vajíčka z vaječníku, co se děje na základě procesu ovulace

Zadruhé je důležitý i zdravý stav reprodukčních orgánů, především vaječníků, vejcovodů a dělohy, které se podílejí nejen na oplodnění, ale i a vývoji plodu

Zatřetí je nevyhnutná hormonální rovnováha, především estrogenu a progesteronu

Pokud má žena být úspěšně oplodněná, musí správně fungovat následující procesy:

menstruační cyklus a s ním související ovulační cyklus fungují správně a jsou pravidelné, co je dáno především hormonální rovnováhou
není narušená činnost vaječníků, dělohy a vejcovodů, ať už jde o jejich přímé onemocnění, nebo o stav neprůchodnosti v důsledku nějakého jiného problému
transport vajíčka z vaječníku, přes vejcovod až do dělohy je bez problémů, v děloze dojde ke správnému uhnízdění a k postupnému vývoji plodu

Vlivem vyššího věku u žen dochází v souvislosti s plodností především ke 2 zásadním změnám. První je nestabilní hormonální rovnováha, hlavně pokud jde o estrogen a progesteron. Druhou změnou je postupné stárnutí a zhoršení stavu ženské reprodukční soustavy. Problémy však mohou být i vrozené, týká se především kvality vajíček.

UMĚLÉ OPLODNĚNÍ NEMUSÍ BÝT VŽDY ŘEŠENÍM

Hodně žen se spoléhá, že ve vyšším věku jim pomůže umělé oplodnění, především metodou in vitro. Je pravda, že současná medicína dokáže pomoct otěhotnět i ženám s nějakými problémy, ale nedokáže to udělat pokaždé a určitě ne tehdy, když jsou vajíčka nekvalitní.

Od čeho plodnost ženy závisí a jaké jsou příčiny jejího poklesu

Od čeho plodnost mužů závisí a jaké jsou příčiny jejího poklesuPlodnost ženy po 40-ce a po 50-ce ovlivňují tak vnitřní faktory, především zdravotní stav a hormonální hladina, jako i vnější faktory, které souvisí nejvíc se životosprávou a životním stylem. Ne všechny se dají ovlivnit, některé se přirozeně věkem zhoršují.

Pilulky na sexuální zdraví ženy

➡️ Doporučuji Stoporex Women (moje recenze):
– Sexuální zdraví pro ženy
– Zlepšení hormonální rovnováhy
– Optimální hladina estrogenu v těle
– Zvýšení libida a chuti na sex

Cena:619 Kč

Toto jsou ty, které mají na plodnost u ženy největší vliv:

Hormonální nerovnováha: Pokles hormonů, především estrogenu a progesteronu, je vážným problémem pro plodnost žen a to především ve věku nad 40 let. Za tímto poklesem může být jejich nedostatečná tvorba, problém s gonadotropními hormony, onemocnění hormonální nebo pohlavní soustavy nebo i dlouhodobá hormonální antikoncepce.

Vrozené problémy: Faktorem, s kterým je velice těžko něco dělat, jsou vrozené poruchy a problémy. Může jít o problémy týkající se dělohy, například abnormální dutina dělohy způsobující neschopnost zdravého vývoje plodu, případně o problémy týkající se kvality vajíček, jejich zrání a nízkého počtu.

Poruchy vaječníků, vejcovodů a dělohy: Vážnou komplikací, která zasahuje i do plodnosti u žen, jsou problémy, poruchy a onemocnění některých důležitých orgánů reprodukční soustavy. Může jít o nádory, záněty, infekce nebo funkční poruchy vaječníků, vejcovodů a dělohy, které působí na oplodnění i vývoj plodu.

Životospráva a životní styl: Špatný vliv na plodnost má nejen u mužů, ale i u žen, nesprávná životospráva a špatný životní styl. Negativně působí kouření, alkohol, nezdravá strava, stres, nedostatek oddychu a nadměrná fyzická námaha. Stejně tak některé léky mohou negativně působit na ovulační a menstruační cyklus.

Nejčastější otázky o plodnosti žen po 40-ce a po 50-ce

Nejčastější otázky o plodnosti muže po 40-ce a po 50-ceV otázkách plodnosti začínají ženy propadat panice již po dvou nebo třech neúspěšných pokusech, alespoň co se týče diskuzí na internetu. Přitom platí, že čím vyšší je věk, tím může zplození trvat déle. Tady jsou nejčastěji otázky:

Proč jsou důležité hormony estrogen a progesteron a jaký mají význam?

Funkcí estrogenu je připravit ženské tělo na plodnost, především pokud jde o správné fungování menstruačního cyklu a přípravu dělohy na uhnízdění oplodněného vajíčka. Progesteron má nejdůležitější úlohu během těhotenství a potlačí i předčasné kontrakce.

Je vyšší věk rizikový pro zdraví budoucího potomka?

Určitě ano, obecně platí, že čím je věk ženy během těhotenství vyšší, tím je vyšší riziko genetických onemocnění u plodu. U žen ve věku nad 40 let je toto riziko vyšší než 10 %, u žen nad 50 let prudce stoupá, takže si raději těhotenství promyslete.

Může žena otěhotnět i během menopauzy?

Ano, i když je to opravdu velice výjimečné. Nejčastěji se to děje na začátku menopauzy, kdy jsou viditelné znaky zeslabení menstruace, a žena si přestane dávat pozor na antikoncepci. Všechno však závisí od zdraví jejího reprodukční soustavy a kvality vajíček.

Pilulky na sexuální zdraví ženy

➡️ Doporučuji Stoporex Women (moje recenze):
– Sexuální zdraví pro ženy
– Zlepšení hormonální rovnováhy
– Optimální hladina estrogenu v těle
– Zvýšení libida a chuti na sex

Cena:619 Kč

Pokud chce žena otěhotnět, na jakou dobu musí vysadit hormonální antikoncepci?

Hněď po vysazení hormonální antikoncepce je schopná otěhotnět jenom každá pátá žena, nakolik tento způsob antikoncepce vážné zasahuje do hormonální rovnováhy. Ideální je vysadit antikoncepci 3 až 4 měsíce před plánovaným otěhotněním.

Jsou nějaké dodatečné komplikace, které mohou u starších žen ohrozit plod?

Ano, jde především o problémy, poruchy, onemocnění typická pro období těhotenství. Nejčastěji jde o preeklampsii, gestační diabetes mellitus, zánět žil nebo výskyt krevních sraženin. Roste i riziko spontánního potratu, dokonce až na 34 %.

PRAVIDELNÉ PROHLÍDKY JAKO NEJLEPŠÍ PREVENCE

Jedním z nejlepších způsobů, jak předcházet nechtěným problémům s reprodukční soustavou, které mohou mít negativní vliv na plodnost u žen, jsou pravidelné gynekologické prohlídky. Ty by měla každá žena absolvovat jednou za rok, případně dle potřeby.

Jak zlepšit a podpořit plodnost u ženy

Jak zlepšit a podpořit plodnost u ženyPodpořit plodnost u ženy ve vyšším věku znamená působit co nejvíc na negativní faktory a snažit se přirozeně zlepšit stav jejího pohlavního systému a hormonů. Existuje několik způsobů, jak na plodnost působit, nejlepší jsou ty přirozené.

Tady jsou možnosti, jak podpořit plodnost u ženy a to i ve vyšším věku:

samozřejmostí je omezit alkohol a kouření, pozor si dávejte na mastná a těžká jídla a ty, které mohou narušit hormonální rovnováhu
na zlepšení pravidelnosti menstruačního cyklu se naopak doporučují jídla s obsahem fytoestrogenů, například sója, ale i vitamíny a minerály, například Zinek
pravidelný pohyb, například běh nebo plavání, pomáhají taky zlepšit metabolizmus, snížit nadváhu a přispívají k lepšímu prokrvení pohlavní soustavy
vyhýbat se musíte zánětům v močové soustavě nebo pohlavní soustavě a pokud žena něco takového má, je potřeba je důsledně vyléčit, jinak mohou mít dlouhodobé negativní vlivy
na hormonální rovnováhu pomáhají i některé rostliny a byliny, například Maca, Kontryhel nebo Kotvičník zemní, můžete si je koupit i jako čaj

Pilulky na sexuální zdraví ženy

➡️ Doporučuji Stoporex Women (moje recenze):
– Sexuální zdraví pro ženy
– Zlepšení hormonální rovnováhy
– Optimální hladina estrogenu v těle
– Zvýšení libida a chuti na sex

Cena:619 Kč

Jak fungují tablety na podporu plodnosti pro ženy a proč je doporučuji

Jak fungují tablety na podporu plodnosti pro ženy a proč je doporučujiPřirozená podpora plodnosti u žen může být podpořená i volně dostupnými tabletami. Ty mají přírodní charakter a nejedná se o žádnou syntetickou hormonální léčbu, ačkoli i ta se zvykne aplikovat ve vážných případech a především u žen nad 40 let.

Tyto tablety však působí na odlišném principu:

Základem jejich obsahu jsou rostlinné složky obsahující fytoestrogeny, případně minerály, vitamíny a jiné látky podporující přímo činnost vaječníků a správnou ovulaci

Nejčastěji jsou tyto přípravky založeny na rostlinách typu Damiána nebo jiných přírodních stimulantech hormonů, nebo obsahují vitamíny a minerály. Z minerálů jde obvykle o Zinek, z vitamínů o vitamíny skupiny B, například Kyselinu listovou, případně vitamín E. Ty se dokonce všeobecně doporučují na zvýšení plodnosti u žen i mužů.

Tyto přípravky jsou u žen velice populární a to především kvůli třem výhodám:

není problém s dostupností, jelikož si je koupíte bez předpisu nebo receptu, některé značky i přímo z eshopu jejich výrobců nebo oficiálních prodejců
díky přirozenému a přírodnímu složení se netřeba bát ani vedlejších účinků nebo nežádoucích vlivů, ty jsou opravdu minimální
užívání může být i dlouhodobé a pravidelné, dokonce tehdy se dosahují nejlepší účinky, hodně žen tyto přípravky užívá i půl roku

Tyto přípravky působí na co nejvíc přirozeném základu a absentují v nich jakékoli syntetické léčivá. To má výhodu v přirozenosti, ale zároveň nelze na 100 % u každé ženy garantovat stejné působení. Některé ženě mohou pomoct víc, jiné méně.

ŠIRŠÍ VLIVY I MIMO OBLAST PLODNOSTI

Některé typy přípravků, především ty, které obsahují fytoestrogeny v podobě rostlinných extraktů, působí nejen přímo na zvýšení plodnosti, ale i na jiné oblasti. Mohou tak například zlepšit pravidelnost menstruace a zmírnit její negativní projevy.

Pilulky na sexuální zdraví ženy

➡️ Doporučuji Stoporex Women (moje recenze):
– Sexuální zdraví pro ženy
– Zlepšení hormonální rovnováhy
– Optimální hladina estrogenu v těle
– Zvýšení libida a chuti na sex

Cena:619 Kč

Tablety, které vyzkoušela má partnerka a její zkušenosti s nimi

Tablety, které vyzkoušela má partnerka a její zkušenosti s nimiU výběru konkrétních značek se vyvarujte těmto nejčastějších chybám. První je spolehnutí se jenom na deklaraci od výrobce, přičemž on může na obalu slíbit i takové účinky, které v praxi nejsou reální. Druhou chybou je časté střídání různých značek, právě naopak, dlouhodobé a pravidelné užívání jsou základem úspěchu.

Má partnerka má naštěstí dostatek zkušeností s tabletami určenými pro ženy, ať už na přímou nebo nepřímou podporu plodnosti. Abych vám prakticky pomohl, rozhodl jsem se v přehledné tabulce zveřejnit značky, které ji pomohly nejvíc:

ProduktHodnoceníOvěřená koupěRecenze
1. Stoporex Women
Více infomoje recenze
2. Feminus pro ženy
Více infomoje recenze

5/5 - (1 vote)

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *